Sunday 18 August 2013

Σύκα, διακοπές και Armin



Mου αρέσει να παίρνω το λεβέντη περίπατο. Είναι ευκαιρία να δούμε τη γειτονιά, να κάνουμε τη βόλτα μας, να ξεμουδιάσουμε και να δροσιστούμε.

Αυτές τις μέρες υπάρχει ακόμη ένας λόγος που περιμένω να πέσει ο ήλιος για να κάνουμε τη βόλτα μας. Και ακούει στο όνομα ΣΥΚΑ.

Σε ένα σπίτι, λίγο παρακάτω ανακάλυψα μια συκιά στο πεζοδρόμιο. Οι ιδιοκτήτες της της πρέπει να έχουν μπουχτήσει από τα πολλά σύκα, γιατί με το ζόρι τα μαζεύουν. Ο δρόμος και το πεζοδρόμιο είναι γεμάτο.

Στο πρώτο σύκο που έκοψα, η αλήθεια να λέγεται μου πέρασε η σκέψη από το μυαλό ότι μπορεί να τον κλέβω το γείτονα. Αλλά μετά όταν το έφαγα, οι τύψεις εξαφανίστηκαν. Πρώτο και κύριο τα πεζοδρόμια είναι του δήμου, δεν είναι δικά μας. Δεύτερο, αν τα ήθελε δεν θα κατέληγαν στο χώμα. Τρίτο, τα τρώω, δεν τα πουλώ, επομένως δεν κάνω κάτι επιλήψημο.

Έτσι εκμεταλλεύομαι την κατάσταση. Ακόμη και ο σκύλος το κατάλαβε ότι κάτι παίζει και μόλις πλησιάσουμε εκεί ελαττώνει ταχύτητα.

Με το έμπειρο μάτι που διαθέτω, ανιχνεύω τα πιο ώριμα, τα πιο γλυκά, τα πιο μεγάλα από μέτρα μακριά. Μπαμ και κάτω έτσι απλά συκάκι μου φευγάτο, για να παραφράσω τον και εσύ λάμπεις Λάμπη μου.

Προχτές πέτυχα ένα, ειλικρινά ήταν τόσο μεγάλο σαν μπαλάκι του τέννις. Γλυκό, μελωμένο υπέροχο.
Από τα ωραιότερα φρούτα τα σύκα. Τα τρως και γεμίζει το στόμα σου γεύση και μυρωδιά.

Για αυτό και βλέπω με το μισό μου όποιον εισηγηθεί γιατί δεν τα δοκιμάζεις με αμύγδαλα, στη σαλάτα δεν ξέρω και εγώ που. Τα σύκα είναι υπέροχα από μόνα τους. Δεν χρειάζονται κάτι άλλο.

Καθώς, σε λίγο πάμε διακοπές, θα αφήσω τη συκιά του γείτονα ήσυχη. Και θα αρχίσω να ασχολούμαι με μια άλλη, λίγο πιο πάνω από το σπίτι που θα μένουμε. Μεγάλη και τεράστια σε ένα χωράφι, δεν φαίνεται να ανήκει σε κανένα. Όλα τα σύκα δικά μου θα είναι.

Ανυπομονώ για τις διακοπές. Έφτασε η ώρα να γεμίσω τις μπαταρίες μου, να ξεκουραστώ και να περάσω χρόνο με την οικογένεια. Δεν θα σας αποχαιρετήσω γιατί θα πάρω μαζί μου όλα τα απαραίτητα για να γράφω και να σερφάρω στο ίντερνετ.

Και να μην ακούσω κουβέντα για αποτοξίνωση. Η ζωή πλέον κυλά και online. Ας μην αισθανόμαστε ενοχές για το σερφάρισμα στις διακοπές. Απαραίτητο είναι.


Αλλά πριν πάω για διακοπές, θα πεταχτώ να χτυπηθώ στις Φοινικούδες υπό τον ήχο του Armin Van Bureen μαζί με άτομα της ηλικίας μου, όπως αγόρια που πήραν άδεια από το στρατό και κορίτσια που ακόμα σπουδάζουν... 

16 comments:

  1. Καλα να περάσεις. Τέλειος ο συνδυασμος των συκων με χαλλουμι, αλλα και τυρι φεττα. Επισης σταφυλι και τυρι φεττα. Απαναγια μου, επεινασα...

    Σιγά μεν γίνεις φραπέ ποψε, με τα μωρα που να είσαι.

    ReplyDelete
  2. Τέλεια τέλεια τα σύκα!! Αλλά υπάρχει κάτι, ένα κόλλημα που έχω οπόταν ελάχιστες φορές έφαγα στη ζωή μου σύκα! Φοβάμαι που λες μην τυχόν έχει σκουλίκι μέσα και δεν το δω γιατί από μέσα αν το ανοίξεις εκείνα τα μακρουλά πράγματα μοιάζουν όλα με επίδοξα σκουλίκια! Άκου πελλάρα!

    ReplyDelete
  3. Τα μισώ τα σύκα..... Αλλά αυτή η φωτό είναι ονειρεμένη! Καλά να περάσεις λοιπόν και θα τα λέμε αφού θα σερφάρεις! Φιλούθκια και καλό ξημέρωμα! :)))

    ReplyDelete
  4. Είχαμε στο χωριό μια συζήτηση, να καθαρίσουμε ένα κομμάτι γης που μένει ανεκμετάλλευτο στον κήπο και να φυτέψουμε μια συκιά σμυρνέικη. Σβήνω, πεθαίνω, χάνομαι, λατρεύω τα σύκα!
    Η αλήθεια χαίρομαι να βρίσκω νέους τρόπους και αφορμές να τα τρώω όπως τζείνη τη σαλάτα που έφαα πριν λίες μέρες με χαλλούμι και μαρουλάκια, άσε άσε...
    Σκέφτομαι ότι δεν αγόρασα ουδέποτε σύκα να φάω. Στα παιδικά μου χρόνια έτρωα από τη συκιά του σπιτιού όπου διακοπεύαμε, και καμιά φορά που έφερνε η θεία μου σαν γλυκό σε κανένα σπίτι που μαζευόμασταν. Ποιά κρέμα καραμελέ, ποιό λάβα κέικ, τίποτε δεν πιάνει πάζα μπροστά στα φρέσκα σύκα!

    ReplyDelete
  5. Για τα παπουτσόσυκα τι λέτε; Σύκα - παπουτσόσυκα, ισοπαλία. Τα πρώτα τα τρως αλύπητα, τα δεύτερα με μέτρο. Είναι και τα δύο το must του καλοκαιριού. Και είμαστε τυχεροί όσοι δεν χρειάζεται να τα πληρώσουμε. Κερναώ και από τα δύο!!!

    ReplyDelete
  6. ερμμμ. εν εφαα ποτε μου συκο τζιε ουτε προκειται νομιζω.

    ReplyDelete
  7. Αγαπώ σύκα, αγαπώ Άρμιν... φέτος είναι η 1τη φορά που δεν πήγα, ούφφου! Πρέπει να περάσετε τέλεια!

    ReplyDelete
  8. Έχεις μια απιστευτην ικανότητα τα πράγματα που θα έκραζες άλλους αν τα εκάμναν να τα δικαιολογείς άμαν τα κάμνεις εσυ, κοινώς φορεί σε η τρύπα του βελονιού. Ονομάζεται κλεψια, πε το, μεν αντρέπεσαι.

    ReplyDelete
  9. Τα λατρεύω τα σύκα και με κάλυψες σε όλα!!!!
    Μα γιατί να σκεπάσουμε την υπέροχη γεύση τους με άλλες?...η ομορφιά είναι στα απλά και η γεύση επίσης!!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  10. Έφα εχτές σύκα τζιαι εσκέφτουμουν σε! :)
    Ήταν καλά στον Άρμιν?

    ReplyDelete
  11. *thumbs up* για το "Η ζωή πλέον κυλά και online" - δεν μπορώ να καταλάβω τους αθρώπους που ζουν στον δικό τους τεχνολογικό μεσαίωνα.
    Ήταν να πήγαινα κι εγώ στον Άρμιν αλλά τελικά έμαθα να μεν εμπιστεύομαι ποτέ μια frenemie για να μου πιάσει εισιτήριο. Απόλαυσε τον.

    ReplyDelete
  12. Καλές διακοπές να έχεις! Νόστιμα τα σύκα, αλλά εγώ θα μείνω στον Armin, να περάσεις σούπερ!!

    ReplyDelete
  13. Τρελαίνομαι για σύκα! Μια φορά ήμασταν διακοπές στους Λειψούς και πήγα κι εγώ σ'ένα χωράφι να "κλέψω"! Μετά από 3 λεπτά ακούστηκαν 2 τουφεκιές στον αέρα από ένα μικρό σπιτάκι πιο εκεί.. Τα'κανα πάνω μου! Χαχαχαχα, έχουμε να το λέμε!

    ReplyDelete
  14. Εχουμε πολλές συκιές, έλα να κόψεις όσα θες ....

    ReplyDelete
  15. Κολόνα πες μου τι δεν κατάλαβες στο ότι τα σύκα τρώγωονται μόνα τους...
    Τζαι ναι εγίνηκα φραπέ. Εποφκάρτηκα αλλά τα κατάφερα.
    Ανώνυμε μεγάλη απόλαυση τα σύκα για να τα στερούμαστε για τα σκουλίκια.

    Τι εννοείς Joan Petra τα μισάς τα συκά; Oh my god.

    Moonlight δεν είναι όντως γελοίο άλλοι να έχουν τις συκιές γεμάτες και να πέφτουν κάτω επειδή δεν τα εκτιμούν και άλλοι να τα αγοράζουν μια κοπή ακρίβκεια μάλιστα;

    Ανώνυμε ε όχι και ισοπαλία τα σύκα με τα παπούτσικα. Τα πρώτα νικούν με 100000 γκολλ διαφορά.

    Dreamer δεν σοβαρομιλάς. Γιατί? Επαναλαμβάνω, γιατί?

    Ίνα ίντα πολλά ωραίος ο Αρμιν όπως και ο Μίλερ που προηγήθηκε. Περάσαμε όντως πολλά ωραία. Ευχαριστηθήκαμε χτύπημα με τον Μοτορτζή.

    Άκου να δεις ανώνυμε στην αρχή πήγα να σκεφτώ λες όντως να δικαιολογώ πράματα που δεν πρέπει; Αλλά μετά αποφάσισα ότι το σχόλιο σου περιέχει κακία.
    Ναι ολάν ρε Σαικ.
    Γεια σου Μαρία επίσης συκόφιλη. Χαίρομαι που συμφωνείς και στο ότι τρώγωνται μόνα τους.

    Έλα Joy και εγώ θα σε σκεφτώ τώρα που θα τους κάμω επίθεση. Πολλά καλός ο Αρμιν. Όπως πάντα ξεσηκωτικός.

    Black μου άρεσε η λέξη frenemy. Πάντως τα εισητήρια ίσως να ήταν κάπως τσιμπημένα η τιμή τους. Όχι για την αξία του Αρμιν αλλά για τις εποχές που ζούμε.

    HappyMum περάσαμε σούπερ η αλήθεια να λέγεται.

    Owl Mommy Βέρα στους Λειψούς; Πλάκα πλάκα πάνω στο Γιωτόπουλο θα έπεσες. Σου έριχνε η 17η νοέμβρη σφαίρες.
    Άννα πες τοποθεσία και έχομαι...

    ReplyDelete