Monday 16 September 2013

Για πληρώστε για ανώτατη Παιδεία



Το βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριο Μαυρίδη δεν τον ακούμε συχνά η αλήθεια να λέγεται. Από τις λίγες φορές που αναστάτωσε με τις παρεμβάσεις του ήταν, όταν δήλωσε πως δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι δεν μπορούν να ξοφλήσουν τα δάνεια και τους πάρει η τράπεζα τα σπίτια γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι δικά τους, ώσπου να τα ξοφλήσουν.

Μια άλλη είναι όταν έγραψε σε άρθρο του στην Αλήθεια, πως το δωρεάν πανεπιστήμιο είναι λάθος. Επειδή οι φοιτητές δεν πληρώνουν δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το θέμα και καταλήγουν να διαλέγουν σπουδές χωρίς μέλλον… «Η δωρεάν παιδεία είναι λάθος, διότι όταν δεν πληρώνεις δεν θεωρείς τη μόρφωση ως επένδυση, αλλά ως ένα κοινωνικό αγαθό».

Όσοι δεν έχουν χρήματα για να σπουδάσουν, μπορούν απλά σύμφωνα με το Μάριο Μαυρίδη να φορτωθούν ένα δάνειο. Απλά πράγματα. Και σε αντίθεση με το σπίτι που μπορούν να σου το πάρουν αν δεν έχεις να πληρώσεις τις δόσεις, τις σπουδές δεν μπορούν.

Όταν διάβασα τι έγραψε ρώτησα φίλους μου που σπούδασαν τι πλήρωσαν για τις σπουδές τους. Όσοι αποφοίτησαν από ΗΠΑ και Αγγλία πλήρωσαν τα μαλλιοτζέφαλά τους, όπως λέμε. Πολλά λεφτά. Οι γονείς δηλαδή. Παράδειγμα ο Μοτορτζής που μόνο τα δίδακτρα για το μάστερ του ήταν καμιά δωδεκαριά χιλιάδες λίρες, παρακαλώ όχι ευρώ.

Αντίθετα όσοι προτίμησαν χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, οι Σκανδιναβικές, χώρες των οποίων τα πανεπιστήμια πλασάρονται μέσα στις λίστες με τα καλύτερα του κόσμου, είπαν ότι πλήρωσαν ελάχιστα. Τα δίδακτρα ήταν εντελώς συμβολικά και επιπλέον είχαν ένα σωρό πλεονεκτήματα ως φοιτητές. Μειώσεις στις μετακινήσεις, εκπτώσεις σε καταστήματα, δωρεάν είσοδος σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Το θέμα όμως είναι πως και οι απόφοιτοι των ακριβώς πανεπιστημίων και οι απόφοιτοι των δωρεάν αυτή τη στιγμή στο ίδιο καζάνι βράζουν, το καζάνι της ανεργίας.

Ο λόγος που δεν βρίσκουν δουλειά δεν είναι γιατί πλήρωσαν ή δεν πλήρωσαν τις σπουδές τους, αλλά γιατί η οικονομία της χώρας διαλύθηκε. Οι τράπεζες και το δημόσιο, οι πιο σίγουρες δουλειές είναι άστα να πάνε και ο ιδιωτικός τομέας ακόμη χειρότερα. Με την ανεργία των νέων να είναι πάνω από το 20% τα περιθώρια είναι λίγα.

Το να μπορεί κάποιος να πάει στο πανεπιστήμιο είναι πολύ σπουδαίο πράγμα. Όχι γιατί θα αποκτήσει τα εφόδια να βρει μια δουλειά, αλλά γιατί θα διαμορφώσει το χαρακτήρα του. Θα αναγκαστεί να δουλέψει με χρονοδιαγράμματα, να συμβιώσει με ανθρώπους που ίσως να μην τους μιλούσε καν, θα μιλήσει με συμφοιτητές του εντελώς διαφορετικούς από αυτόν.

Το πανεπιστήμιο είναι σπουδαίο, όχι μόνο για όσα μαθαίνεις μέσα από την τάξη, αλλά κυρίως όσα μαθαίνεις έξω από αυτήν.

Για αυτό και το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία είναι ιερό.

Και για αυτό άνθρωποι όπως το Μάριο Μαυρίδη που είχαν την ευκαιρία να σπουδάζουν χάρη στα λεφτά των γονιών τους, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν και να προσπαθούν επειδή έχουν την εξουσία να σταματήσουν το δικαίωμα στη δωρεάν, ανώτατη παιδεία.

Έχεις πρόβλημα με τον επαγγελματικό προσανατολισμό; Θεωρείς πως πρέπει να γίνεται καλύτερη επιλογή; Υπάρχουν λάθη στο σύστημα; Κάτσε κάτω τον κώλο σου και βρες λύσεις. Βρες πώς να διορθωθεί το σύστημα, τι είναι αυτό που δυσλειτουργεί και κάνε το να δουλέψει κύριε Μαυρίδη. Η λύση δεν είναι να τα διαλύουμε όλα όπως, όπως διαλύσατε την οικονομία μας το Μάρτη με τις ηλίθιες αποφάσεις σας. Η λύση είναι να διορθώνουμε τα πράγματα.

Το θέμα με εξόργισε πάρα πολύ. Γιατί ξέρω ανθρώπους που πρόκοψαν, που προχώρησαν στη ζωή τους επειδή κατάφεραν να σπουδάσουν χάρη στη δωρεάν ανώτατη παιδεία. Άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά γύρω τους και που κανένας δεν ξέρει που θα κατέληγαν αν δεν είχαν ευκαιρία.


Ας πληρώνουν όσοι μπορούν πλέον για τις σπουδές τους, αλήθεια θέλω να ξέρω πόσοι φοιτητές διέκοψαν τα μαθήματά τους, όταν κατέρρευσαν τα ταμεία προνοίας των γονιών τους και χάθηκαν οι καταθέσεις τους και ας έχουν το δικαίωμα να μορφωθούν όσοι δεν έχουν χρήματα.

24 comments:

  1. Τρίτη παράγραφος απο το τέλος, βρες το μειλ του και στείλε του την και βάλε και το όνομα μου απο κάτω.

    ReplyDelete
  2. Έμεινα άφωνη όταν το διάβασα αυτό χθες εδώ

    http://erykini.blogspot.com/2013/09/blog-post_14.html

    Η προτελευταία παράγραφος σου συνοψίζει την άποψη μου επι του θέματος. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι η μόρφωση και η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικά αγαθά προσβάσιμα σε όσους τα επιθυμούν και όχι σε όσους μπορούν να τα αγοράσουν.

    ReplyDelete
  3. Η δωρεάν παιδεία και η δωρεάν υγεία έπρεπε να είναι έννοιες αυτονόητες σε οποιοδήποτε κράτος. Απαξιώ να σχολιάσω οτιδήποτε επί της άποψης του κύριου Μαυρίδη και του κάθε κύριου Μαυρίδη που μας έχουν μαυρίσει την ψυχή διαχρονικά.

    ReplyDelete
  4. τούτο που βρίσκουμε ένα πράμα που ίσως να στέκει στην περίπτωση κάποιων και να φτιάχνουμε στερεότυπα που τούτο-τζαι να τα ανάγουμε σε πολιτικές του κράτους μας- εν το καταλαβαίνω. Τζαι τούτο λαλεί το η queen of stereotyping. Αλλά εν το κάμνω τρόπο ζωής.
    Ναι, ΈΧΕΙ κόσμο που σπουδάζει απλά για να σπουδάσει κάτι, επειδή εν σχετικά οικονομικό ακόμα, επειδή εθέλαν οι γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους κάτι παραπάνω. Αλλά έννεν ούλλοι έτσι. Τζαι να μεν το σκεφτείς καλά πριν αποφασίσεις τεσ σπουδές σου, έννα έβρεις το δρόμο σου επειδή εσύ το θέλεις, με εφόδια που εμάζεψες που τες σπουδές σου. Τρόπο σκέψεις, χαρακτήρα, προσωπικότητα αν όι γνώσεις.
    Αλλά όπως πάντα, βρίσκουμε ένα κομμάτι του προβλήματος τζαι επικεντρωνούμαστεν πάνω του τζαι τα ουσιαστικά θέματα αφήνουμεν τα τζειαμέ...

    ReplyDelete
  5. στην Κούβα παιδεία και υγεία είναι δωρεάν
    και μάλιστα είναι πολύ ανεπτυγμένοι αυτοί οι δύο τομείς, έχουν να λαλούν για τα επιτεύγματα τους!!
    φοβερό?

    ReplyDelete
  6. Έκαμεν έρευνα ο κύριος Μαυρίδης και είδε ότι όσοι φοίτησαν σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα ή στο πανεπιστήμιο Κύπρου εν επροκόψαν?

    Προφανώς στο πανεπιστήμιο που εσπούδασε αγνόησε συνηδειτά αξίες που δεν μαθαίνονται ακαδημαικά αλλά εμπεδώνονται όπως είπες Μάνα από την ίδιαν την εμπειρία του πανεπιστημίου. Αξίες όπως η κοινωνική ενσυναίσθηση και ευαισθησία αλλά και ο σεβασμός σε βασικούς θεσμούς της κοινωνίας.

    Η παιδεία πρέπει να είναι αγαθό προσβάσιμο σε όλους γιατί μόνο έτσι αναδεικνύονται οι βέλτιστοι.

    Η υγεία που μόνη της πρέπει να έχει καθολικότητα συνεπώς εν αυτονόητο να είναι δωρεάν.


    ReplyDelete
  7. "Η παιδεία είναι το ισχυρότερο όπλο με τον οποίο μπορείς ν’ αλλάξεις τον κόσμο"
    Νέλσον Μαντέλα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ε, προφανώς ο Κος Μαυρίδης, δεν ενστερνίζεται την ιδεολογία του Μαντέλα...

      Delete
  8. Δεν ξέρω τι παιδεία εχετε εκει... σεις γνωρίζετε. Ομως μου κάνει εντύπωση, οτι τα δικά σας παιδιά απο την Κύπρο, ερχονται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις. Κι εχω παραδειγματα με την δικαιολογία πως δινουν άλλου είδους εξετάσεις... τέλος πάντων. Αλλο κεφάλαιο θα μου πεις, ναι αλλα είναι δωρεάν απο εκει και μετά. Ενώ τα δικά μας παιδιά, παιδεύονται... αυτό δεν έχω καταλαβει. εκτός θέματος ειμαι ε? καλα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. αυτό που λες δεν ισχύει. δίνουμε εξετάσεις για ελληνικά πανεπιστήμια και μάλιστα γερές. η μόνη διαφορά είναι ότι επειδή έχουμε διαφορετικά βιβλία και διαφορετική ύλη δεν δίνουμε΄τις ίδιες εξετάσεις. Εσείς τις λέτε πανελλήνιες εμείς εισαγωγικές αλλά στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα, παπαγαλία μιας ολόκληρης χρονιάς χωρίς πολλή ή και καθόλου κριτική σκέψη.

      Delete
    2. Ναι ζουζούνα, μας δίνουν μια λίστα στο τέλος της τρίτης λυκείου και διαλέγουμε σε ποιά ελληνικά πανεπιστήμια μας κ...λωσε να πάμε! Μας πόσο βλαμένοι είστε εκεί στην Ελλάδα?? Τον ίδιο αριθμό μαθημάτων δίνουμε με εσάς κυρία μου και μάλιστα εμεις στην Γλώσσα δεν γράφουμε μόνο μιαν έκθεση και 5-6 ετυμολογίες όπως στην Ελλάδα, αλλά έχουμε και να ερμηνεύσουμε νεοελληνική λογοτεχνία, κείμενα του καβάφη, του Ελύτη αν έχεις ακουστά! Προσέχετε εν τω μεταξύ γιατί απο το πολύ παίδεμα πρόκοψε η χώρα σας!!

      Delete
    3. Και παρεμπιπτόντος σκίζουμαι τα βρακιά μας να μπούμε στα σοβαρά ελληνικά πανεπιστήμια που σου μαθαίνουν να κωλοβαράς όλη τη χρονιά και να έρχεται για μάθημα ο λέκτορας αααμα έχει όρεξη. ελεος.

      Delete
  9. Και εγώ είμαι υπέρ της δωρεάν παιδείας με την προϋπόθεσή ότι υπάρχουν κάποια στάνταρτς και δεν είναι μπάστε σκύλοι αλέστε. Το καλό είναι ότι στην Κύπρο, τουλάχιστον στα δημόσια (δεν ξέρω για τα ιδιωτικά) υπάρχει κάποιο επίπεδο, αλλά χρίζει βελτίωσης. Συμφωνώ στην ιδέα ότι οι θέσεις δεν πρέπει να είναι άπειρες ώστε να μπαίνουν πιο δυνατοί μαθητές και να είναι πιο εύκολο (από πλευρά πόρων) να διατηρούνται τα επίπεδα.

    Αν ήμουν στην Ελλάδα, θα ήμουν υπέρ των διδάκτρων. Είναι προφανώς μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών εκεί δεν λαμβάνουν τις σπουδές τους σοβαρά (απεργίες, καταλήψεις, αιώνιοι φοιτητές κτλ.) Έχω πολλούς φίλους (και από Κύπρο και Ελλάδα) που έχασαν από 1 εξάμηνο μέχρι 2 χρόνια συνολικά λόγω καταλήψεων και άλλα κακώς έχοντα.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ που ζω στην Ελλάδα, αν και ανήκω στους λεγόμενους 'φτωχούς' θα συμφωνήσω απόλυτα με το παραπάνω σχόλιο! Εδώ επιβάλεται η παιδεία να μην είναι δωρεάν πια. Να μάθουμε όλοι να εκτιμούμε και να διαχωρίζουμε επιτέλους τι πραγματικά έχει αξία και όχι όλοι να μπαίνουμε στο ίδιο καζάνι έτσι για να λέμε ότι μορφωθήκαμε (είδα τί κάνουν κι αυτοί οι 'μορφωμένοι', πιο χαμένοι από τους χαμένους!)
      Όσο για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να υπάρχουν υποτροφίες που να βοηθούν. Προτιμώ να δω το παιδί μου οικοδόμο παρά να πηγαινοέρχεται τρώγοντας τις οικονομίες της οικογένειας για να λέει ότι και καλά σπουδάζει!

      Delete
  10. γεια σου Μάναααα.

    ήμουν έτοιμη να του στείκω μήνυμα στο fb εχτές τούντου βλάκα ανυπόθετου βουλευτή αλλά μετά εκατάλαβα ότι εν θα το δει ποττέ.

    υγεια
    παιδεια
    κουλτουρα / πολιτισμός

    πράματα που εν πρέπει να τους κάμνεις έκπτωση
    αλλά εν τα πρώτα που πετσοκόφκουνται...

    ReplyDelete
  11. Αν και φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, κ γω μαζί σου Μάνα ενάντια σ' αυτή την απόφαση. Βαλθήκαμε να τα ισοπεδώσουμε όλα σ' αυτό το κράτος. Είναι σαν να μας εσύραν μια πόμπα μες τα πόθκια και κάμνουμε σπασμωδικές κινήσεις να τα διαλύσουμε ούλλα μόνοι μας πριν να παίξει.

    ReplyDelete

  12. Κολόνα αντί να στείλουμε email καλύτερα ας κρατήσουμε το όνομά του και στις επόμενες εκλογές να τον στείλουμε σπίτι του.


    Ίνα διάβασα και την Ερυκίνη. Θα καταλήξουμε όλα να είναι για αγορά. Δεν έχεις λεφτά δεν έχεις τίποτα.

    Α ρε Invictus όπως είπα και στην Κολόνα μαύρο στις επόμενες εκλογές να πήξει ο νους του.

    Moonlight λίγοι σπούδαζαν απλά για να σπουδάζουν. Απλά το έπαιρναν ως δεδομένο ότι τελειώνοντας θα βρουν δουλειά. Τώρα που το πάρτι τέλειωσε είτε πας συνειδητά να σπουδάσεις είτε όχι δουλειά γιοκ.

    Neerie Κάτσε να δούμε τώρα που θα τους έρθει ο καπιταλισμός κατακέφαλα στην Κούβα να δούμε πόσο να αντέξει η δωρεάν παιδεία και εκπαίδευση. Βασικά είναι κρίμα. Θα χάσουν κάτι καλό που έχουν.

    Αμαδρυάδα ο Μαυρίδης κάμνει έρευνες πώς να βάλει στην αγορά τα πάντα. Δεν τον νοιάζει η κοινωνία ή ο σεβασμός.

    Μάγισσα ακουστά έχει ο Μαυρίδης τον Μαντέλα.

    Ανώνυμε στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν εξαιρετικοί καθηγητές. Είναι πολύ κρίμα που αντί να κάνουν τη μόρφωση σημαία, τα άφησαν στο έλεος και κατάντησαν όπως κατάντησαν.

    Ανώνυμε μπάτε σκύλοι σίγουρα δεν είναι. Για να μπεις στο κυπριακό πανεπιστήμιο πρέπει να λιώσει ο κώλος σου στο διάβασμα. Συμφωνώ μαζί σου, δωρεάν παιδεία μεν, αλλά για όσους θέλουν και μπορούν. Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια εμ μεγάλη συζήτηση ανοίγεις εκεί μπορεί να είναι άστα να πάνε.

    Roam δεν χρειάζεται να του στείλουμε μήνυμα γιατί αποκλείεται να καταλάβει. Όπως είπα πριν ας τον στείλουμε σπίτι του στις επόμενες εκλογές.

    Αντι μόκο και στο κάτω κάτω αν σκέφτονται τα λεφτά οι βουλευτές ας κόψουν που το μισθό τζαι τα επιδόματα τους, έτσι; Αλλά πάντα βρίσκουν την εύκολη λύση.

    ReplyDelete
  13. Σε μερικά επαγγέλματα όμως, (είτε μας αρέσει είτε όχι), το όνομα συγκεκριμένων πανεπιστημίων ανοίγει πόρτες, ή τουλάχιστον άνοιγε πόρτες. Μπορεί τώρα μετά την ανακατάταξη του συστήματος να αλλάξει αυτό.

    ReplyDelete
  14. δωρεάν παιδεία είναι και καλό και κακό, από την μια, είσαι υποχρεομένος να ακολουθείς το στάνταρτ, μπαίνεις σε μια φόρμα κοινή για όλους, εάν το δικό σου το παιδί είναι έξυπνο είναι αναγκασμένο να μπαίνει σε αίθουσες με λιγότερο έξυπνα παιδιά και να το κρατάνε πίσω, δεν γίνεται μια αξιολόγηση των μαθητών, δεν τα βοηθά κανείς στον προσανατολισμό, απλά όλοι μαζί σε ένα μεσαίο επίπεδο. δεν άκουσα ποτέ να πιάσουν τα παιδιά με τα 20αρια να τα προωθήσουν, να τα σπρώξουν προς πιο δύσκολαπράγματα, να τα αξιοποιήσουν, αν εύρουν τον δρόμο τους ήβραν τον.

    οι καθηγητέςδεν νιώθουν πως χρωστούν κατι στους φοιτητές. θα μου πεις θα συμπεριφέρονταν καλύτερα αν έβλεπαν τον φοιτητή σαν τσεκ? ναι, ηαντιμετώπιση που είχα στην αγγλια ήταν πολύ διαφορετικήαπο την ελλάδα. στην ελλάδα καθηγητής είναι απόμακρος, πιστεύει οτι είναι ο θεός και στ αρχίδια του αν περάσεις ή οχι. στην αγγλια πιάννουν σε που κοντά, βοηθούν σε, έχεις συναντήσεις μαζί τους, απαντούν σου ότι μαλακια ημεηλ στείλεις, αν τους αρέσεις βοηθούν σε πάρακατω κλπ κλπ. αν στην ελλάδα οι μισθοί και το funding για τις έρευνες των καθηγητλων εξαρτιέτουν που τα δίδακτρα των φοιτητών να δεις που εννά στρώναν οι καθηγητές και στην τελικά οι φοιτητές.

    που την άλλη, ναι ούλλοι έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. κάποιοι εκπαιδεύονται και εν τόσο γάροι, σκέφτουν να μεναν και ανεκαπίδευτοι :P
    ίσως να εν στην κουλτούρα μας να μεν σεβούμαστε τα σχολεία και το όλο σύστημα ξέρω?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βεατρίκη αυτό με τους καθηγητές πιστεύω ότι εξαρτάται από τη κουλτούρα του κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος και από τη βίδα του κάθε καθηγητή ξεχωριστά. Έτυχε στην Αγγλία να συναντήσω καθηγητές που νόμιζαν ότι ήταν θεοί ή ποσώς τους ενδιαφέραν οι φοιτητές τους αλλά μόνο οι έρευνες τους και έτυχε να συναντήσω ακριβώς καθηγητές από κρατικό Πανεπιστημίο στην Κύπρο με ακριβώς την αντίστροφη συμπεριφορά.

      Delete
  15. Έλεος πιον!!!! Τι άλλο εννα σκεφτούν να μας ξηφουρνήσουν οι "φωστήρες" οι πολιτικοί μας!!! Ακούουν τους εαυτούς τους; Αντιλαμβάνουνται τι λαλούν τζαι πού μας εφέραν με τες βλακείες τους;
    Τωρά, τούτην τη στιγμή θέλω να φκω στο δρόμο να φωνάξω!!!! Νομίζω ότι τούτον το τελευταίο μαργαριτάρι του Μαυρίδη, εκούντησεν με τζει που τα όρια μου. Είμαι Ε Ξ Α Λ Λ Η!!!! Δηλαδή οι φτωσιοί τούτου του γέριμου του νησιού, που όσον πάμε αυξάνουνται, να πιάσουν τον λαιμό τους να πνιούν; Αλλό λλίον εννα μας που να πληρώνουμεν διπλά τζαι τρίδηπλα το φαϊ μας για να το εκτημούμεν καλλύτερα!!! Οξά σαννα μου τζαι γίνεται ήδη τούτο!!!! Τζαι όποιος εν βαστά να γύρει να ψωφήσει ολάν!!!! Σωστά κύριε Μαυρίδη μας;!!!

    ReplyDelete
  16. Δρακούνα δεν διαφωνώ. Και οι περισσότεροι αν είχαν επιλογή θα προτιμούσαν το LSE που το πανεπιστήμιο Κύπρου ή το Harvard από την Πάντειο. Καλύτερα όμως ας είναι η πόρτα του πανεπιστήμιου Κύπρου ανοιχτή παρά να κλείσει για όσους δεν έχουν χρήματα.

    Beatrix Πέρασα όπως και η Ινα από Ελλάδα και Αγγλία. Και στις δύο περιπτώσεις είχα και πολύ καλούς και αδιάφορους καθηγητές. Δεν νομίζω να κάνει διαφορά αν πληρώνεις ή όχι. Που την άλλη το στάνταρντ θα το βρεις παντού. Και στο καλύτερο και πιο ακριβό πανεπιστήμιο να πας δεν θα βρεις τάξη με τους πιο έξυπνους. Με τα πιο σπάσματα μπορεί.

    Όπως έγραψε ένας φίλος μου στο Facebook το επόμενο που θα πει ο Μαυρίδης είναι να πληρώνουμε για να χύνουμε διαφορετικά δεν θα εκτιμούμε ούτε το σεξ…

    ReplyDelete
  17. Εν μπορώ άλλο! Εννα κάμω πραξικόπημα..............

    ReplyDelete
  18. καταρχας εγελασα με το κομμεντ του τριολουθκιου! (;)

    μετα, εν ξερω πως να εκφρασω τες σκεψεις μου αλλα βρισκω καποιο δικαιο πισω, πολλα πισω που τες σκεψεις που επροσπαθησε να εκφρασει ο βουλευτης τουτος. Αν επρεπε να πληρωσει ο φοιτητης τες σπουδες του, θα τες εκτιμαν παραπανω. Μπαινει λλιο τζιε κατω που την ομπρελα του οτι σημερα σπουδαζουν ουλλοι αχρειαστα τζιε εν υπερβολικα μεγαλος τζιε αχρειαστος ο αριθμος των πτυχιουχων. φυσικα το να στερησεις την εκπαιδευση ενος ανθρωπου εν σαννα τζιε στερεις που την δυναμικη του τζιε κοφκεις που την κοινωνια. αλλα σκεφτου στην Ελλαδα αν εχρεωναν την εκπαιδευση ποσο πιο λλιες καταληψεις θα εγινουνταν τζιε ποσο πιο σοβαρα θα το επαιρναν καποιοι. Σπουδαζω Αγγλια τζιε επηα τζιε σε ιδιωτικο δευτεροβαθμιο. Η σκεψη του να μεινω ενα μαθημα ή να μεν καταφερω να τελιωσω το πτυχιο μου τρομαζει με, τζιε ο κυριος λογος εν το πως εννα ζητησω των γονιων μου να μου "χορηγησουν" τζιαλλα.

    Την πρωτη φορα που εθκιαβασα το ποστ σου ηρταν μου πολλες σκεψεις τζιε πολλα πιο καθαρες. τωρα, μετα που 10 μερες που ηβρα να ανοιξω το feedly, εχασα τες τζιντες σκεψεις, τζιε εν θα προσπαθησω να πω παραπανω, γιαυτο ηρεμα με το βρισιδι :p

    ReplyDelete