Thursday 3 October 2013

Της μετανάστευσης

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ ΟΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τις παρακάτω φωτογραφίες τις έστειλε το Associated Press. Είναι από τη Λαμπεντούζα το νησί στην Ιταλία, όπου πνίγηκαν γύρω στους 100 λαθρομετανάστες. Λέω περίπου γιατί αγνοούνται εκατοντάδες άλλοι και γιατί κανένας δεν ξέρει με ακρίβεια πόσοι επέβαιναν στο πλοιάριο.



Εδώ βλέπουμε το πλοίο στο οποίο επέβαιναν. Πάνω σε τούτο το πλοίο ούτε το γύρο του Ακάμα δεν θα τολμούσαμε οι περισσότεροι να κάνουμε. Όμως τούτοι οι άνθρωποι ξεκίνησαν από τη Λιβύη για να φτάσουν στην Ιταλία και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Δεν τα κατάφεραν, το πλοίο άρπαξε φωτιά με αποτέλεσμα, οι επιβαίνοντες να πέσουν στη θάλασσα.

Αυτές είναι οι φωτογραφίες από τα πτώματα πάνω στην παραλία.










Θα συμφωνήσουμε όλοι, υποθέτω, πως οι παραλίες είναι για να απλώνουμε τις κορμάρες μας το καλοκαίρι, να πίνουμε μοχίτο και να κτίζουν πύργους τα παιδιά. Δεν είναι για να μετατρέπονται σε νεκροτομεία.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης, μπορούμε με τις ώρες να μιλούμε χωρίς να καταλήγουμε κάπου. Θα πω όμως τέσσερα πράγματα που θεωρώ σημαντικά.

1. Σαφώς και για το πρόβλημα το κράτος και ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη που αφήνουν το θέμα να πάρει διαστάσεις. Όπως σε ένα δυάρι δεν χωρούν να μένουν τρεις οικογένειες μαζί, έτσι και μια χώρα, όσο καλές προθέσεις και να έχει δεν μπορεί να δέχεται χωρίς κανένα περιορισμό μετανάστες. Θα έρθει στιγμή, που θα κρεπάρει το σύστημα. Και θα φτάσει στο σημείο που φτάσαμε σήμερα.

2. Κανένας δεν φεύγει από τον τόπο του με την όρεξή του. Κανένας δεν θέλει να πάει σε μια χώρα, όπου στην καλύτερη περίπτωση θα αδιαφορούν για αυτόν και στη χειρότερη θα τον θεωρούν σκουπίδι, θα δουλεύει με τις ώρες, θα στερείται πολλά γιατί έτσι του ήρθε. Το κάνει γιατί έχει ανάγκη. Διακινδυνεύει τη ζωή του και πάει κάπου ίσως παράνομα γιατί έτσι πρέπει. Το κάνει γιατί θέλει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του. Κάπου το έχω ξαναπεί δεν θυμάμαι που. Αν οι κόρες μου είχαν ανάγκη όχι με το πλοίο πάνω, αλλά με τη σανίδα που μαθαίνουν κολύμπι θα προσπαθούσα να τους εξασφαλίσω ένα καλύτερο αύριο.

3. Επίσης, δεν έρχονται ούτε γιατί μας ζηλεύουν, ούτε γιατί θέλουν να μας μοιάσουν, ούτε γιατί είμαστε ένας τόπος πανέμορφος, που ζούμε ζωή και κότα. Οι άνθρωποι αυτοί επαναλαμβάνω θέλουν δουλειά. Θέλουν μια καλύτερη ζωή. Θέλουν αυτό που έχουμε εμείς για τα δικά μας παιδιά. Υγεία, παιχνίδια, τρόφιμα, σχολείο. Οι κόρες μου που τα έχουν όλα αυτά δεν είναι καλύτερες από τις συνομήλικες τους στην Ερυθραία ή το Μπαγκλαντές. Απλά είναι πιο τυχερές.

4. Είναι ότι πιο αισχρό να είναι κάποιος ένας βολεμένος του κερατά, που ζει καλομαθημένος με το σπίτι που του έκτισαν, με τις σπουδές που άλλοι πλήρωσαν για αυτόν, με την επιχείρησή του, με όμορφα παιδάκια του, που τα μεγαλώνει η οικιακή βοηθός και οι γιαγιάδες, για να ζει όμορφα και ωραία και να φωνάζει εναντίον των λαθρομεταναστών. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Ας το καταλάβουμε όλοι. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Δεν λέω να αγαπήσουμε τους μετανάστες. Ας μην τους κάνουμε παρέα,  ας μην τους ανοίξουμε τα σπίτια μας και ας μην τους μιλούμε αν έτσι γουστάρουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τους περιφρονούμε ή να τους αγνοούμε ή να τους θεωρούμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όπως δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τους λόγους, που τους έφεραν στον τόπο μας.

Και όχι γιατί η οικονομική κρίση μας έδειξε το σκληρό της πρόσωπο. Και σίγουρα όχι γιατί τώρα εμείς φεύγουμε και αναζητούμε δουλειά στο εξωτερικό. Αλλά γιατί έτσι πρέπει.

11 comments:

  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το πιστεύω και το έχω πει πολλές φορές ότι κανένας δεν φεύγει από τον τόπο του έτσι για πλάκα. Πολύ λίγοι όμως δείχνουν να το καταλαβαίνουν τούτο το πράμα. Δυστυχώς πολλύς κόσμος στην Κύπρο πιστεύει, ή τουλάχιστον πίστευαν, ότι οι ξένοι θέλουν πολλά να μας μοιάσουν τζαι γιαυτό αφήσαν την πατρίδα τους τζαι εκουβαληθήκαν μας δαμέ. Δεν φταιν οι ξένοι, το κράτος μας φταίει που δεν επρονόησε, όπως δεν επρονόησε και τόσα άλλα να ,λάβει σωστά μέτρα όσον αφορά τους μετανάστες και τους λαθρομετανάστες που ήρταν στην Κύπρο.

    ReplyDelete
  2. Μάνα εννοείται ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε, αγννοούμε ή και να θεωρούμε υποδιαίστερους τους μετανάστες και γενικά δεν πρέπει να υποτιμούμε κανένα άνθρωπο. Σίγουρα οι ανθρώποι τούτοι μάχονται για μια καλύτερη ζωή, για να ταίσουν τα κοπελούθκια τους κλπ και πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως συνανθρώπους μας και τίποτα πιο λλίο. Αλλά είναι σημαντικό στην Κύπρο να υπάρξει συγκεκριμένη πολίτικη για μετανάστες, πολιτικούς πρόσφυγες κλπ γιατί είμαστε ένα σκατό τόπος και οι ξένοι σε λλίο εννα παραπάνω που εμάς. Το σύστημα εκρέπαρε πιλέ εν μας φορεί,πρέπει επειγόντως να μπουν περιορισμοί γιατί τούτο το μπουμ πιάνει εκτός από οικονομικές, ηθικές τζιαι κοινωνικές διαστάσεις.

    ReplyDelete
  3. Τις εικόνες δεν τις είδα, δεν αντέχω. Στο κείμενο, ναι όπως τα λες.

    Θυμήθηκα όμως και μια κουβέντα του μετανάστη παππού μου. Έψαχνε στα 44 του δουλεια σε άλλη χώρα, τότε μόλις πρωτοπηγε πριν 40 χρόνια. Πήγαινε στα
    εργοστάσια. Τον εδιωχναν όλοι κακην-κακώς. Μια μέρα πήγε για δεύτερη φορα να δοκιμάσει να ζητήσει δουλεια σε ένα απο τα εγοστασια που είχε παει πρώτα. Δεν τον θυμοντουσαν και για κάποιο περίεργο λόγο, όταν τον ρώτησαν εθνικότητα, δεν είπε έλληνας όπως έλεγε παντα, μεχρι εκεινη τη στιγμη. Είπε Cypriot. Δεν ήξεραν που εκοφκε αυτο το Cyprus. Προσλήφθηκε άμεσα. Στην εβδομάδα τον έκαναν team leader.

    ReplyDelete
  4. Αυτό που εκτιμώ στις άλλες χώρες-τουλάχιστον της Ευρώπης-, είναι πως έχουν μια πολιτική να αφομοιώνουν τους μετανάστες.. Στην Ελλάδα φταίνε για όλα οι μετανάστες.. οι μετανάστες κλέβουν, σκοτώνουν κτλ κτλ... Έτσι να κοιμάται ο ελληνικός λαός!!
    Συμφωνώ στα τέσσερα πράγματα που αναφέρεις, όπως επίσης και το ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  5. Μάνα, τούτα που λαλείς προϋποθέτουν ότι μας κόφτει για οποιοδήποτε άλλο πέρα που τον εαυτούλη μας...
    Μετά που τα συμβάντα στην Ελλάδα με τη ΧΑ, τον ακροδεξιό λόγο της ΝΔ τζιαι την επανάληψη ούλλου του έργου στην Κύπρο, εν είμαι καθόλου αισιόδοξη.

    έχω πολλά έντονες απόψεις για τούτο το θέμα, τζιαι μπορούμε να συζητούμεν για ώρες. Τζιαμέ που καταλήγω εν στο ότι εν σκεφτούμαστε, γιατί εν επίπονη η σκέψη. Γιατί ήρταν τούτοι οι αθρώποι δαμέ; Γιατί ένεν ασφαλείς οι πατρίδες τους; Μήπως η χώρα μου, ή οι οργανισμοί στους οποίους εν μέλος η χώρα μου εβάλαν το χεράκι τους; Μήπως να πιέσω κάπως τις εδώ κυβερνήσεις για αλλαγή; Ποιος φταίει; Τι μπορεί να γίνει για να μεν πεθανίσκει κανένας στην προσπάθεια να διασφαλίσει καλύτερο μέλλον;

    Στην Ελλάδα λειτουργούν στρατόπεδα συγκέντρωσης για μετανάστες χωρίς χαρτιά, κανονικά τζιαι με τον νόμο, στα οποία οι κρατούμενοι πεθανίσκουν που θερμοπληξία, ασιτία, κακομεταχείρηση, ξύλο.
    Καλημέρα μας....

    ReplyDelete
  6. Άσπρο είναι η νοοτροπία που έχουμε. Αντί να δούμε ότι είμαστε μια σκατουλιά τόπος νομίζουμε ότι οι ξένοι έρχονται γιατί μας ζηλεύκουν τζαι θέλουν να μας μοιάσουν. Τζαι πόσο υποκριτικό είναι όταν τους έχεις ανάγκη λόγω ευμάρειας να είναι όλα καλά και μόλις στερέψουν τα φράγκα να τους πετάσσεις.


    Αμαδρυάδα οι κανόνες έπρεπε να έμπαιναν εδώ και καιρό, όταν ξεκίνησαν αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται εδώ. Τώρα με την κρίση όπως και εμείς απού φύγει φύγει. Σημαντικό όμως είναι και η υπόλοιπη Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Θα κάμω ποστ πιο μετά πάνω σε τούτο το θέμα.

    Και ναι Κολόνα δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια όταν οι δικοί μας έψαχναν δουλειά στα ξένα. Όπως καλή ώρα πολλοί ψάχνουν και τώρα.

    Paloma για όλα φταίνε οι μετανάστες και να τσουπ η Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο.


    Σωστή επισήμανση Δεσποσύνη ότι πρέπει να θωρούμε τζαι πέρα που τον εαυτό μας. Δεν ξέρω πόσοι το κάμνουν. Ήταν μια παράμετρος που έθελα να θίξω, οι ευθύνες των δικών μας χωρών, εντάξει η Κύπρος δεν έχει η αλήθεια να λέγεται, της Δύσης γενικότερα. Η Δύση δεν ήταν που υποστηρίζει δικτάτορες γιατί έτσι έλεγχε την κατάσταση; Η Δύση δεν είναι που ξέρει για τους μισθούς πείνας στα εργοστάσια του Μπαγκλαντές και του Βιετνάμ ή της Κίνας αλλά παίζει πελλό για να έχει φτηνά προϊόντα; Η Δύση δεν είναι που γάμησε πολλές χώρες για να έχει φτηνό πετρέλαιο;

    ReplyDelete
  7. Δυστυχώς παντού τα ίδια. Νομοθεσία δεν έγινε όταν έπρεπε. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Και τώρα πρέπει να γίνει.
    Το ηθικότερο θα ήταν να μην υπάρχουν σύνορα,να μην υπάρχει φτώχεια.

    Και μιλώντας για την ευρωπαϊκή Δύση. Αυτή δεν είναι που χαλάει τα γκέτο στις περιοχές της για να στείλει τους λαθρομετανάστες όχι στις πατρίδες τους αλλά στον ευρωπαϊκό Νότο,τον ίδιο Νότο που βουλιάζει;
    Η Παγόχωρα είναι η τελευταία που δικαιούται να κάνει μαθήματα ανθρωπιάς και ισονομίας-έτσι λέγεται-των ξένων πολιτών. Μόλις το 2001 απέκτησαν δικαίωμα στην ιθαγένεια τα ξένα παιδιά που γεννιούνται στα εδάφη της,μόλις το 2011 υποσχέθηκε η Άντζελα καλύτερους νόμους για την εισαγωγή των Παγοχωριτών με ξένες ρίζες-κι όπου βλέπεις ξένες εννοείται όχι ξανθές Τσέχικες ή σκανδιναβικές- στη δημόσια υπηρεσία. Δεν ξέρω πολλά για το θέμα βέβαια,ούτε καν λίγα.
    Αλλά μιλάμε για χώρα με πάνω από μισόν αιώνα μεταναστευτικό κύμα,και όχι τη φούσκα που ζήσαμε εμείς στην Κύπρο.

    ReplyDelete
  8. πω πω, σκληρη πραγματικοτητα. :(

    ReplyDelete
  9. Όλοι αξίζουν τα ίδια δικαιώματα. Όπως εγώ αν έφεφκα μετανάστρια σε άλλη χώρα τζιαι εν θα ήθελα να με αγνοούν τζιαι να μου συμπεριφέρονται σαν σκουπίδι το ίδιο τζιαι με τούτους.

    Εν καλά που το είπες. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να μιλά εναντίον τους. Λιστ οφ ολ άτομα που είναι βολεμένα ως που ε ν πάσσιν.

    καλό μας σ/κ.

    ReplyDelete
  10. Δεν βουλιάζουν τα πλοία τυχαία και μάλιστα πάντα έξω από την Ιταλία (αλλά και την Τουρκία ενίοτε). Δεν βουλιάζουν τα πλοία -μόνο με τους λαθρομετανάστες- ποτέ τυχαία.... Καταδικασμένοι άνθρωποι, έρμαια των κυκλωμάτων, αλλά και των βρώμικων κυβερνήσεων. Στην Ελλάδα, γιατί δεν βουλιάζουν τόσο συχνά άραγε;;; Γιατί τα λαμόγια έχουν περισσότερα συμφέροντα με το να κρατούν "ζωντανούς" τους λαθρομετανάστες, από το να τους πνίγουν... Τόσο απλά... Σε φιλώ.

    ReplyDelete
  11. Μα τι ειρωνεία ένας λαός όπως οι Έλληνες που έχει εκατομμύρια μετανάστες σε όλο τον κόσμο που έφευγαν κακήν κακώς κατά τη διάρκεια των πολέμων σε Ελλάδα και Κύπρο να δείχνει τέτοιο μένος εναντίον των μεταναστών που έρχονται στις χώρες μας για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, μια καλύτερη ζωη! Ασφαλώς και πρέπει να υπάρξουν νόμοι που να διέπουν την κάθοδο μεταναστών και αυτή τη στιγμή είναι το νούμερο ένα σε συζητήσεις στην Ευρωπαική Ένωση, αλλά όπως και να'χει ας τους φερόμαστε καλύτερα γιατί δεν είμαστε ανώτεροι από κανένα.

    ReplyDelete