Tuesday 29 October 2013

Μαχαίρι στις συντάξεις βουλευτών



Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τρόικα θέλει να κόψει από τις συντάξεις των αξιότιμων βολευτών μας. Η Τρόικα θεωρεί ότι είναι μεγάλες και ότι υπάρχουν περιθώρια περικοπών. Το νομοσχέδιο ακόμα δεν κατατέθηκε, το περιμένουμε για να ξέρουμε ακριβώς τι θα προνοεί.

Είμαι σίγουρη ότι αν γίνει τέτοιο πράμα, αν η Τρόικα βάλει μαχαίρι στις βουλευτικές συντάξεις θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα βγει στους δρόμους και θα διαδηλώνει να μην φύγει. Εδώ να μείνει, εδώ να μείνει, της καληνύχτας τα φιλιά να μην μας τα δίνει.We love Troika for ever and ever.

Τέσπα, οι βουλευτές διαμαρτύρονται ότι είναι οι πρώτοι που έκοψαν μισθούς και ότι μάλιστα οι περικοπές που έκαναν φτάνει το 25%.

Λυπηθείτε τους. Από τις 6,000 περίπου ευρώ που πιάνουν το μήνα έχασαν το 25%. Πως τα βγάζουν πέρα, που βρίσκουν 120 ευρώ (κάθε φορά) να γεμίσουν το αφορόλογητο αυτοκίνητό τους με καύσιμα;

Αναρωτιέμαι αν οι βουλευτές μας ξέρουν για τον Κώστα, τη Μαρία, τον Αντρέα και τους υπόλοιπους 70,000 ανέργους που δεν έχουν καν δουλειά. Ή για το Γιώργο, τον Αντώνη και την Κατερίνα που έχασαν το 30 και το 40 τοις εκατό του μισθού των 1500 ευρώ που έπιαναν. Ή για άλλους που δουλεύουν για 800 ευρώ το μήνα.

Και να ξέρουν το αγνοούν. Και διαμαρτύρονται.Στο δελτίο του Mega βγήκε ο Αντρέας Μιχαλίδης, του ΔΗΣΥ που διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είναι σωστά πράματα τούτα. Πάλι καλά που δεν είπε ότι η Τρόικα βάζει αυτογκόλ, έτσι για να θυμηθεί τα νιάτα του. Εδώ και δύο χρόνια δεν τον είδαμε μια παρέμβαση να κάμει, ένα νομοσχέδιο να φέρει στη Βουλή, αλλά μόλις έπεσε θέμα ωφελημάτων, πρώτος να ρίξει το λίθο.

Μετά βγήκε και ο Αντρέας Καυκαλιάς του ΑΚΕΛ που υποστήριξε ότι ο λαός πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θέλει «τούτου του είδους τους βουλευτές». Και το άφησε να αιωρείται στον αέρα το υπονοούμενο του φτωχού βουλευτή…

Και η απάντηση είναι πως φυσικά θέλουμε τους βουλευτές που δεν κοιτάζουν μόνο τον εαυτό τους. Φυσικά και θέλουμε τους βουλευτές να αμείβονται καλά αλλά όχι ο μισθός τους να είναι πενταπλάσιος από το μέσο όρο.

Και για να μην ξεχνούμε το αυτονόητο. Στην Κύπρο οι βουλευτές όταν εκλεγούν συνεχίζουν τα επαγγέλματα τους. Δικηγόροι, γιατροί, επαγγελματίες. Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο.

Επομένως, όταν θα πιάσουν σύνταξη, δεν θα έχουν μόνο τη βουλευτική. Θα έχουν την κανονική τους σύνταξη, όπως και τη σύνταξη γήρατος. Τρεις συντάξεις, το λιγότερο για τους βολεμένους εθνοπατέρες.

Ας υποθέσουμε όμως ότι πρέπει να γίνουν περικοπές. Τι είναι πιο δίκαιο και πιο σωστό να γίνει; Να κοπούν οι συντάξεις των βουλευτών ή να την πληρώσουν ως συνήθως οι χαμηλοσυνταξιούχοι;

Πολλές φορές αγανακτούμε με την Τρόικα και τα μέτρα που παίρνονται. Η αλήθεια όμως είναι ότι τις περισσότερες φορές η Τρόικα κάνει υποδείξεις. Τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και η Βουλή.

Λέει για παράδειγμα η Τρόικα ότι πρέπει να γίνουν περικοπές σε μισθούς στο δημόσιο. Θα μπορούσε να μπει μαχαίρι σε κάτι μισθούς πάνω των 6,000 ευρώ. Η εύκολη λύση είναι να την πληρώνουν όλοι και κυρίως οι χαμηλόμισθοι.

Για αυτό, λέω ότι θα είναι πολύ ωραίο να έρθει η Τρόικα με υποδείξεις για περικοπές στις συντάξεις των βουλευτών. Γιατί αν αφεθούν οι πολιτικοί μας είναι άξιοι να κόψουν τα πάντα, εκτός από τα δικά τους προνόμια. Ο κόσμος γύρω τους να καίγεται και αυτοί να περνούν ζωή και κότα.

20 comments:

  1. αν είχαν τσίππα με τόσα ριάλλια που πιάννουν ήταν να πουν που μόνοι τους να τους τα κόψουν. Αλλά στην Κύπρο κάμνουμε τα ούλλα φύλλο τζιαι φτερό. Ασυμβίβαστο MY ASS

    ReplyDelete
  2. ψιλοάσχετο αλλά έβλεπα πριν που τον αντέννα διάφορους να τσακώνουνται κλπ κλπ, έκλεισεν άρον άρον την εκπομπή ο δημοσιογράφος, τζι έμεινα με την απορία που έχω πάντα: μόλις κλείσουν οι κάμερες τούτοι ούλλοι οι καλεσμένοι συνεχίζουν να τσακώνουνται ή κάμνουν χειραψία τζαι αποχωρούν; :/

    τέλλια άσχετο :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάμνουν ττόκα, τζαι συζητούν πότε να παν για ψάρι.

      Delete
    2. Οι κόντρες τους είναι καθαρά οικονομικές ας πούμε το τάδε δικηγορικό γραφείο του τάδε βουλευτή με το τάδε δικηγορικό γραφείου του άλλου βουλευτή. στα πολιτικά παν για ψάρι.

      Delete
    3. @Ουφ!
      Επειδή έτυχε να βρεθώ πριν χρόνια σε προεκλογική περίοδο πίσω από τις κάμερες (don't ask), σου λέω απλά ότι οι διαφωνίες και οι τσακωμοί υπάρχουν μόνο όταν το κόκκινο λαμπάκι της κάμερας είναι αναμμένο. Πίσω από τις κάμερες...

      Delete
    4. ...υποκλίνουνται, δίνουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο για την ερμηνεία του τζαι παν με ούλλον τον θίασο τζαι τον σκηνοθέτη για ψάρι...

      Delete
  3. well said mana!

    ReplyDelete
  4. Πάντως το 2004-2005 ένας καθηγητής μας, μας είπα ότι οι μισθοί των βουλευτών στην Ελλάδα είναι απαράδεκτα χαμηλοί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στην Ελλάδα οι βουλευτές μόλις πριν από κάτι μήνες έκοψαν τον 15ο και τον 16ο μισθό. και όχι δεν κάνω πλάκα. Βασικός μισθός είναι πάντως 5.780 ευρώ συν καμπόσα άλλα επιδόματα.

      Delete
    2. Απλά επειδή δεν ξέρω αν με ξέρεις και αν ήταν κατανοητό όπως το είπα, ο καθηγητής σοβαρομιλούσε, εγώ δεν το είπα επειδή το συμμερίζομαι, αλλά το αντίθετο.

      Delete
  5. Για υπουργό συγκοινωνιών έχουμεν κάποιον με αφορολόγητη κούρσα με τζιερασμένη που τον φορολογούμενο πεζίνα. Για υπουργό παιδείας κάποιον που εκφράζει " την ευαρέσκειά μας για το ζωηρό και συνεχές ενδιαφέρον της Εκκλησίας της Κύπρου για τα θέματα Παιδείας'.

    Αφου ευχαριστήσω όσους τους ψηφίσαν, να πω ότι εν τραγικό να σιαιρούμαστεν που ήρτεν η τρόικα για να τους δείξει, τζιαι να τους βάλει ένα φρενο. Εμείς τι ρόλο βαρούμεν; Θεατές;
    Α ναι, εξήχασα.
    Εμείς ή ψηφίζουμεν τους ίδιους τζιαι μετά γκρινιάζουμεν, ή εν ψηφίζουμεν καθόλου τζιαι γκρινιάζουμεν για τες επιλογές των άλλων.

    ReplyDelete
  6. Το ότι οι βουλευτές μας δεν έχουν χαμπάρι, είναι πασιφανές. Εκείνο που με εξέπληξε ομως τελευταια σε κατι συζητησεις που εμπλεξα, είναι ότι και πολλοί συμπολίτες μας είναι εντελώς ανιδεοι σε σχέση με το τι συμβαίνει στη διπλανή τους πόρτα. Και με ενόχλησε το ίδιο όπως με ενοχλεί η αχαπαροσυνη των βολευτων.

    ReplyDelete
  7. κοντα τα σhιερκα σας που τους μισθους πεινας των βολευτων μας........
    εν τζιαι τουτοι εργαζομενοι τζιαι πρεπει να πκερωνουνται...
    κανονικα πρεπει να τους διουμεν τζιαι μιαν φανελουαν ξεμασκαλην ν'αλλασουν αμαν δρωσουν που την πολλην δουλειαν.

    ReplyDelete
  8. Σήμερα είχα σκοπό να γράψω για τους βολευτές μας, τους μισθούς τους και όχι μόνο. Με πρόλαβες. Τα είπες πολύ ωραία και σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Κι αλήθεια, πόσο παραπλανητικό αυτό το "εμείς κόψαμε εθελοντικά το 25% του μισθού μας";!

    ReplyDelete
  9. Χωρίς να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου ή των βουλευτών, το θέμα των πολυσυνταξιούχων έχει ρυθμιστεί με νόμο του 2012 που απαγορεύει την λήψη πέραν της μίας σύνταξης. Αν δεν κάνω λάθος, παίρνεις την ψηλότερη και όχι πέραν των 2/3 του τελευταίου μισθού.

    ReplyDelete
  10. Να τους δω τωρά πώς θα πείσουν τούτον τον καταγαμημένο τζαι ταλαιπωρημένον λαό, ότι εν πρέπει να τζοίσει κανένας πας τες συντάξεις τους! Νομίζω μπορεί ναν τούτη η σταγόνα που εννα ξησιλίσει τελικά το ποτήρι τζαι εννα τους βουρούμεν να τους λυντσάρουμεν.

    ReplyDelete
  11. Επίσης έσιει πολλύν ενδιαφέρον να δούμεν πόσο θα το κρύψουν ή θα το προβάλλουν τα κανάλια μας! (;;???!!!)

    ReplyDelete
  12. Για τους δικούς σας μιλάς; Γιατί οι δικοί μας αποκλείεται να κόψουν φράγκο! Μ@λ@κες είναι;;;

    ReplyDelete
  13. στην πυρρα να πω τωρα τι να πω; αλλο να ζεις στη χλιδη τζιε να εσιεις συναισθηση του τι γινεται γυρω σου τζιε αλλο να εισαι απλα ΑΛΛΟΥ

    ReplyDelete