Wednesday 6 November 2013

Baby it's cold outside



Μύρισε χειμώνας. Η θερμοκρασία έπεσε στους 25 βαθμούς Κελσίου. Κρύο πολύ, το κάθε παιδί ζεστά να ντυθεί, τραγουδούν οι κοράσες. Βγάλαμε τα παπλώματα από τα ερμάρια, κλείνουμε πόρτες και παράθυρα.

Μύρισε χειμώνας. Είναι τόσο κρύο που βλέπω κοπέλες να φορούν πλεκτό, κασκόλ και μπότες UGG.

Μύρισε χειμώνας. Άλλωστε έπεσαν και οι πρώτες βροχές. Είδα κόσμο χθες με τα αδιάβροχα, τις ομπρέλες και τα αντιανεμικά σακάκι. Παρόμοια με αυτά που φορούν στη Σκωτία ή στην Τσεχία, ένα πράμα.

Μύρισε χειμώνας. Και αν δεν είχαμε κρίση και ταυτόχρονα ψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου, όλο και κάποιους θα ακούγαμε που θα είχαν βάλει την κεντρική θέρμανση να δουλεύει.

Μύρισε χειμώνας. Για αυτό φοράμε στα παιδιά μας και εσωτερική και εξωτερική μπλούζα, φορούν και τη ζακέτα τους, φορούν τις ενισχυμένες τους φόρμες, φορούν χοντρές κάλτσες, φορούν και μπότες. Και δεν έχει σημασία που το διάλειμμα δεν θα κάτσουν ούτε λεπτό και με τα τόσα ρούχα που έχουν βάλει, θα ιδρώσουν και θα κινδυνεύουν να αρρωστήσουν.

Μύρισε χειμώνας. Κλεινόμαστε νωρίς το σπίτι, χουχουλιάζουμε στον καναπέ και δεν κυκλοφορούμε.

Ώρες ώρες με αυτά που βλέπω και ακούω θα πειστώ ότι στα αλήθεια μας ψεκάζουν.

Μπότες UGG στην Κύπρο, μήνα Νοέμβρη και μάλλινα κασκόλ. Η θερμοκρασία είπαμε 25 βαθμούς. Θερμοκρασία που όταν την είχαμε, τότε που σπουδάζαμε στην Αγγλία πετούσαμε τα ρούχα μας και βγαίναμε μαζί με τα εγγλεζάκια στα πάρκα να χαρούμε τη λιακάδα. Τότε ήταν ζέστη. Στην Κύπρο η ίδια θερμοκρασία είναι κρύο.

Είμαστε λαός της υπερβολής και αυτό φαίνεται στην καθημερινότητα μας.

Χθες, είπαμε έριξε λίγη βροχή. Η πρόβλεψη θέλει και σήμερα να συνεχίζεται η βροχόπτωση. Ξέρετε, πόσες γυναίκες είδα το πρωί να κρατούν το λάστιχο και να καθαρίζουν με μανία δρόμους και πεζοδρόμια;

Στα αλήθεια τούτη τη μανία να καθαρίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια δεν την κατάλαβα ποτέ. Τι ζόρι τραβάς κυρία μου και θέλεις να απολυμάνεις το δρόμο; Αφού σε τρία λεπτά, πάλι θα βρωμίσει.

Τίποτα, δεν καταλαβαίνουν. Κρατούν την σκούπα και φυλάνε σκοπιές στα πεζοδρόμια, πότε θα πέσουν μερικά φύλα να τα μαζέψουν. Έχω δει πεζοδρόμια και δρόμους να είναι πιο καθαρά από το σαλόνι μου, τόση είναι η μανία για τρίψιμο.

Γενικά όλο παραπονιόμαστε που στην Κύπρο άνοιξη και φθινόπωρο έχουν εξαφανιστεί, ζούμε μόνο χειμώνα και καλοκαίρι. Και όταν τύχει να ζούμε μέρες φθινοπωρινές ή ανοιξιάτικες βιαζόμαστε να τις διώξουμε. Το φθινόπωρο το κάνουμε χειμώνα, και την άνοιξη καλοκαίρι.


Γιατί ναι, οι 25 βαθμοί που λέμε ότι χειμώνιασε είναι οι ίδιοι βαθμοί που λέμε ότι καλοκαίριασε και τρέχουμε για τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα.

12 comments:

  1. Πρέπει να δεις τον κόσμο δαμέ στην Κρυοχώρα αν μπει να φκάλλει λλίον ήλιο. Όπως τους καράολους μετά την βροσιή, έτσι τζιαι δαμέ, με την πρώτη αχτίδα φκαίνει ο κόσμος έξω που τα σπίθκια/γραφεία τζιαι λιάζεται (κ εγώ το ίδιο κάμνω).

    Πάντα επιθυμούμε ό,τι δεν έχουμε.

    Εγώ θέλω ήλιο τζιαι θάλασσα.
    Οι Κυπραίοι θέλλουν σύννεφα τζιαι βροχή (γιατί;;!!!)
    Οι γυναίκες της Λευκωσίας θέλουν καθαρά πεζοδρόμια (να κάμουν παράπονο στον Δήμο)
    Εσύ εννα θέλεις τουίξ:)

    ReplyDelete
  2. Πες τα ρε Μάνα δηλαδή. Γκρίνια που δεν βρέχει, γκρίνια που βρέχει.Γκρίνια για τη γκρίνια (!). Έχουμε να παραπονιόμαστε για τόσα άλλα. Θα παραπονιόμαστε και για τον καιρό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε; Απλά επειδή κάποιος κάποτε αποφάσισε πως υπάρχουν 4 εποχές. Στην Κύπρο άτε το πολύ 3 εποχές να υπάρχουν.
    Τελικά εγώ δεν εκατάλαβα οι ουγκ, αγκ, ugg-ly πως το καλό λέγονται (τα χειμερινά crocs) σε ποιά χώρα αρμόζουν. Αφού Κύπρο δεν ταιριάζει στο κλίμα ενώ όταν βρέχει Αγγλία γίνουνται χάλια. Μήπως να καταργηθούν να γλιτώσουμε;

    ReplyDelete
  3. Α έπιας μου το ποστ μου! ;)

    ReplyDelete
  4. Αμάν ήντα δίκαιο έσιεις?? ότι επεριέγραψες ισχύει απόλυτα μιλούμε. Ξαφνικά είδαν την ούλλοι εσκιμώοι. Για τα πεζοδρόμια εν θα μιλήσω η μάμμα μου καθαρίζει το πεζοδρόμιο μας στη Λεμεσό + τα πεζοδρόμια μέχρι το τέλος του δρόμου γιατί εννα έρτουσιν τα φύλλα των άλλων σπιθκιών σε εμάς σε εμάς. Αντιλαμβάνεσαι αρρώστια:))

    ReplyDelete
  5. Άστα αστεία... και σκεφτόμουν όταν είδα τον τίτλο τι θέλει να πει ο ποιητής. Έχουμε χειμώνα στην Κύπρο? Πότε?

    ReplyDelete
  6. Σας ψεκάζουν κι εσάς τελικά, ε;; Ησύχασα τώρα, γιατί νόμιζα ότι ήμασταν οι μοναδικοί (και τόσο υπερβολικοί) στον κόσμο... Φιλούθκια! !)

    ReplyDelete
  7. Αστεία, αστεία, το πρωί έκαμα 20 λεπτά να αποφασίσω τι θα φορήσω. Καθότι έχω και έναν στάνταρτ να διατηρήσω στα ύψη του, καθότι είμαι μια κυρρρρία!

    ReplyDelete
  8. Εγώ πάντως ουδέποτε είπα ότι θέλω να βρέξει (εκτός όταν είχαμε πρόβλημα με το νερό), και μισώ το χειμώνα στην Κύπρο (και οπουδήποτε).
    Τζαι εν μπορώ να ακούω βλακείες ότι εν έχει χειμώνα στην Κύπρο. Όι τωρά, αλλά γενικά. Μια χαρά χειμώνα έχουμε, έλεος πλέον.

    ReplyDelete
  9. Δεσποσύνη σε παρακαλώ προσβάλλεις με. Δεν θέλω Twix γιατί μόλις εκασιάνισα μια.


    Αντι μόκο το καλοκαίρι όταν πέφτουν τα 45αρια να το καταλάβω να διαμαρτυρόμαστε. Το χειμώνα με 15 βαθμούς όχι. Σκέτη γκρίνια. Τα Ugg κάμνουν για την Αυστραλία που τα ανακάλυψε.

    Κολόνα απολογούμαι. Θα επανορθώσω με ένα καφέ τζαι κουλουρούθκια.

    Amadruada τζαι την ώρα που σαρίζει το πεζοδρόμιο μουρμουρά για τους γείτονες που δεν καθαρίζουν τα δικά τους τζαι βρωμίζει το δικό της… Ξέρω για ποιο πράγμα μιλάς.

    Ίνα ο χειμώνας μας είναι ήπιος ευτυχώς. Σκέφτου να έπρεπε να πληρώνουμε θέρμανση δέκα μήνες το χρόνο.

    Φυσικά και μας ψεκάζουν Joan. Επίσης εμείς ψεκαζόμαστε και από μόνοι μας χα χαχαχα.

    Υψηλά τα στάνταρντ για μια κυρρρρρια Άσπρο μου.

    Μόνο τζαι μόνο για το τέσσερις που νυχτώνει Moonlight ο χειμώνας είναι αίσχος σε όποια χώρα τζαι αν είσαι.

    ReplyDelete
  10. καλημερα!!
    κανει κρυο ναι! αλλα δε πειραζει! καλο ειναι! :)
    φιλακιααα

    ReplyDelete
  11. χαχα αυτό με τα νερά στα πεζοδρόμια ούτε εγώ το κατάλαβα ποτέ, άσε που κάποια στιγμή είχα την εντύπωση ότι ποινικοποιήθηκε

    ReplyDelete
  12. polla wraio keimeno, korasa! mpravo! apolaustikotato

    ReplyDelete