Monday 20 January 2014

Έρωτας χωρίς ανταπόκριση



Η Αμαδρυάδα σε ένα από τα τελευταία της ποστ μίλησε για ερωτικές εμμονές. Έκανα κάποιες σκέψεις πάνω στο θέμα και τις μοιράζομαι.

Ο έρωτας είναι ωραίος, ακόμη και όταν είναι ανεκπλήρωτος. Την πρώτη φορά που το διάβασα μου φάνηκε ρομαντικό και πολύ ωραίο. Ήμουν κάπου στην εφηβεία. Στην πορεία μεγαλώνοντας, αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μπαρούφες που ακούστηκαν ποτέ για το θέμα.

Ο έρωτας είναι ωραίος όταν υπάρχει ανταπόκριση. Όχι όταν ερωτεύομαστε μονόδρομα.

Μου είναι αδύνατο να καταλάβω ή να μπω στη θέση κάποιου  που είναι ερωτευμένος με ένα άλλο πρόσωπο, χωρίς ανταπόκριση και μάλιστα καιρό. Να βασανίζεται, να βλέπει το αντικείμενο του πόθου του, ίσως να είναι με άλλο τζαι ατού ο Γαβρίλλης, που λέμε στην Κύπρο. Να συνεχίζει να είναι ερωτευμένος με μια σκιά.

Δεν σου έτυχε ποτέ θα με ρωτήσεις; Η απάντηση είναι όχι, δεν μου έτυχε ποτέ. Έτυχε να γνωρίσω ανθρώπους που τους βρήκα σέξι ή που να μου κινήσουν το ενδιαφέρον. Δεν έγινε τίποτα και η ζωή συνεχίστηκε. Μέχρι την επόμενη μέρα το είχα ξεπεράσει.

Ίσως γιατί δεν πιστεύω στον κεραυνοβόλο έρωτα. Δεν πιστεύω ότι θα δω τον άλλο και θα πέσω τέζα. Σίγουρα χρειάζομαι κάτι δυνατό για να ξεκινήσω. Ίσως να είναι μια έλξη, ένα προαίσθημα, κάτι τις που δίνει το έναυσμα. Και μετά αρχίζουν τα ωραία.

Σε κάποια φάση όταν σπούδαζα έβγαινα με ένα παιδί. Κάπου στη μέση του καλοκαιριού η σχέση τερματίστηκε. Κοιτάζοντας πίσω, σκέφτομαι ότι αυτό είναι από τα καλά των «διεθνών» σχέσεων στη διάρκεια των σπουδών. Σε κάποια φάση ο καθένας επιστρέφει σπίτι του, ξεπερνάς τη σχέση, περνάς καλά και είσαι ευχαριστημένος που δεν εγκλωβίστηκες σε αυτή, αλλά είχες χρόνο να ζήσεις τη ζωή σου. Θεωρώ πως λίγοι άνθρωποι είναι σε θέση να διαχειριστούν μια σοβαρή σχέση από τα 20 τους.

Τέσπα όμως. Όταν το παιδί έφυγε, ένας της παρέας, μου εξομολογήθηκε ότι για ένα ολόκληρο χρόνο ήταν ερωτευμένος μαζί μου και ότι υπέφερε που με έβλεπε με τον άλλο. Πραγματικά, το βρήκα πολύ αλλόκοτο και του απάντησα ότι ήταν κακό της κεφαλής του που έκανε, γιατί απλά εγώ περνούσα υπέροχα και εκείνος υπέφερε αντί να βρει τρόπο να με προσπεράσει και να περνά καλά.

Αν και μου αρέσει η ταινία δεν θα μπορούσα ποτέ να γίνω ο Σιρανό ντε Μπερζεράκ, ο οποίος βοηθά τον Κριστιάν να κατακτήσει τη Ρωξάνη, με την οποία ο ίδιος είναι ερωτευμένος. «Είμαι ερωτευμένος γιατί έτσι έπρεπε. Αγαπώ την πιο όμορφη, παράξενο δεν είναι;» διερωτάται και δεν εξομολογείται στη Ρωξάνη τον έρωτά του, πάρα μόνο τη στιγμή που ξεψυχούσε.


Και πραγματικά απορώ. Πως γίνεται να είσαι ερωτευμένος με κάποιον όταν δεν μπορείς να τον
αγκαλιάσεις; Όταν δεν μπορείς να τον φιλήσεις, όταν δεν μπορείς να κάνετε πράγματα μαζί, όταν δεν μπορείτε να κάνετε σεξ. Και όχι ούτε στον πλατωνικό έρωτα πιστεύω. Να αγαπάς κάποιον αγνά, φιλικά ναι. Να είσαι ερωτευμένος και να μην κάνεις έρωτα, σεξ όπως θέλετε πείτε το, δεν γίνεται.

Σε τελική ανάλυση ο έρωτας είναι ωραίος όταν είναι αμφίδρομος. Όταν ερωτευόμαστε ανθρώπους και όχι αέρα κοπανιστό.

Και ναι μπορεί να έχει ρίσκο να ερωτεύεσαι κάποιον, γιατί στο τέλος ίσως καταλήξεις διαλυμένος να μαζεύεις τα κομμάτια σου. Είναι όμως πολύ καλύτερο από το να χάνεις τον καιρό σου, ζώντας ένα έρωτα χωρίς ανταπόκριση.

32 comments:

  1. Αχ μάνα Αχ!!! Τι τυχερή που είσαι που δεν σου έτυχε κάτι τέτοιο. Είναι από τα πιο ψυχοφθόρα πράματα. Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορείς να καθοδηγήσεις την καρδιά σου. Πριν να έρθει ο έρωτας μπορεί να μην προλάβει να ρωτήσει αν υπάρχει άλλος ή αν είναι αμοιβαίο. Έρχεται, σε κτυπά κατακούτελλα και δεν προλαβαίνεις να πεις κιχ! Σε μένα τουλάχιστον αυτό συνέβαινε πάντα!

    ReplyDelete
  2. Υπήρξα θύμα του unrequitted love. Αλλά τούτος εν εν έρωτας, εν απλά η ιδέα τόσο του έρωτα με τζίνο το άτομο το οποίο σε έλκυει. Κοίτα τυχαίνει, αλλά ναι, δεν πρέπει να το αφήνεις να σε βασανίζει τζιαι να σε εμποδίζει με το να προχωράς με τη ζωή σου. Αλλά, τυγχαίνει καμιά φορά. Ααααα εξαιρετικός ο Ζεράρντ Ντεμπαρντιέ. Αρέσκει μου πολλά η ταίνια. <3

    ReplyDelete
  3. Αν θυμάμαι καλά, μου έτυχε κάτι τέτοιο πριν πολλά-πολλά χρόνια εκεί γύρω στα 16-17. Φυσικά ήμουν τόσο ντροπαλή που δεν υπήρχε περίπτωση να πάω να του πω, "χελόοοουου γουστάρω σε!"

    Μετά ήρθε στη ζωή μου ο πρώην μου, τον οποίο μετά παντρεύτηκα και τον νομιμοποίησα επειδή δεν ήθελα να τον βλέπω να ζει στην αμαρτία και έτσι "θεωρώ πως είμαι ένας απο τους λίγους άνθρωπους είναι σε θέση να διαχειριστούν μια σοβαρή σχέση από τα 20 τους."

    ReplyDelete
  4. Hyde ερωτεύκεσαι κεραυνοβόλα. εγω δεν μπορώ να λειτουργήσω έτσι.

    Lucrezia συμφωνώ ότι τυγχαινει καμιά φορά. Αλλα εν κρίμα να πηαίνει τζαι να πηαίνει τζαι να πηαίνει. Άμαν μπεις σε ένα μονόδρομο κάμνεις επαναστροφή και φεύγεις. δεν συνεχίζεις να προχωρείς μέχρι να έρθει ο άλλος που απέναντι να σου τη φέξει τζαι να πληρώνεις εσύ όλες τις ζημιές. Τι εννοείς μιλώ σαν να τζαι έκαμα ατύχημα σε μονόδομο;

    Κολόνα ήρθε ο νυν εννοείς. γιατί αν παντρεύτηκες τον πρώην σημαίνει ότι τον χώρισες άρα δεν είσαι μέσα στους λίγους.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άκου με που σου λέω "τον πρώην", εν μια κουβέντα που τη λαλώ συχνά:
      Εγώ παιδί μου, παντρέυτηκα τον πρώην γκόμενό μου. Μετά τον επισημοποίησα.

      Delete
    2. Τζείνος ξέρει το ;

      Delete
    3. Να χαρείς μεν του το πεις!

      Delete
    4. Έππεσα που τα σύννεφα. Ο Στυλ. εν με θκιαβάζει;

      Delete
    5. OMG που λέει και ο brutal man, αυτό δεν το υπολόγισα... ;)) Τώρα που το σκέφτομαι όμως παίζει να χαρεί που τον βλέπω σαν πρώην γκόμενο. Φυσικά θα σταθεί στο "γκόμενος" και όχι στο "πρώην", αλλά έτσι εν οι άντρες, ότι τους συμφέρει! :D

      Delete
    6. ού μα εν για τον Στυλ που μιλούμε;

      Delete
  5. Και εγώ ήμουν θύμα ανεκπλήρωτου έρωτα.Εχωρίσαμε αλλά εγούσταρα τον και μετά αλλά ευτυχώς επέρασα μoυ γρήγορα (νομίζω δηλαδή). Συμφωνώ με Λου νομίζω είσαι λλίο ερωτευμένος με την ιδέα του έρωτα πλας είναι και ο εγωισμός σου ειδικά αν σε χωρίσει ο άλλοw. Κατα τα άλλα συμφωνω στο να μην αναλωνεσαι σε ανεκπλήρωτους έρωτες και ναι πιστευω στον κεραυνοβόλο έρωτα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αμαδρυάδα τζαι εγώ πιστεύκω ότι μπορεί να παίζει λίο θέμα εγωισμού. Προσπαθείς ώσπου να τα καταφέρεις ή θεωρείς ότι ο έρωτας σου εν τόσο μεγάλος που θα νικήσει κάθε εμπόδιο.

      Delete
  6. Τι εννοείς εν ήμουν ο πρώτος άντρας που σου κράτησε το χέρι; OMG!

    ReplyDelete
  7. Παίρνεις ως δεδομένο ότι όλοι έχουν το level της αυτοπεποίθησης σου και ότι όλοι ζουν με τα δικά σου δεδομένα, γι'αυτό καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση δεν έχει νόημα κτλ κτλ.

    Το θεατρικό έργο Συρανό ντε Μπερζεράκ δεν πραγματεύτεται αυτό, αλλά το fixation που έχουμε με την εικόνα και όχι την ουσία (αν είναι όμορφος, έσιει παραπάνω chance να σε προσέξουν ακόμα και αν δεν μπορείς να μιλήσεις. Ο Συρανό είναι έξυπνος και πνευματώδης αλλά ποιος θα τον δει past his nose?) Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

    Προφανώς δεν έχεις πρόβλημα αυτοπεποίθησης (άρα δεν ξέρεις πως είναι να θέλεις κάποιον αλλά να μην τολμάς να τον πλησιάσεις), και ενδεχομένως να είσαι και ελαφρώς νάρκισσος (more in love with yourself than with others). Δεν είναι κακά qualities, απλώς δεν σε βοηθούν να κατανοήσεις το mental state του ανεκπλήρωτου έρωτα.

    Η Αμαλρυάδα φαίνεται να έχει stalker....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δαμέ να πώ ότι φυσικά δεν έχει πρόβλημα αυτοπεποίθησης, γιατί να έχει; Εν λλίον άντρα που έχει δίπλα της; Σοβαρά τώρα, θα σου πώ με πάσα ειλικρίνια και ταπεινότητα ότι, ξέρουμε κι εγώ και η Μάνα ποιό είναι το mental state του ανεκπλήρωτου έρωτα. Ένα από τα βασικά συστατικά ενός πετυχημένου γάμου στις μέρες μας είναι να έχουν και οι 2 την ωριμότητα να μαθαίνουν από τα λάθη τους ή τις εμπειρίες τους, και να κοιτάζουν μπροστά. Και όταν βρεις την αγάπη στο σύντροφό σου, δεν σε νοιάζουν και δεν σε αφορούν οι ανεκπήρωτοι έρωτες του παρελθόντος, δικοί σου ή αλλουνού. Θα αφαιρούσα επίσης το "ελαφρώς" μπροστά από το νάρκισσος. Χαχαχαχα

      Delete
    2. Δρακούνα υποθέτω ο Συρανό θα μπορούσε να δοκιμάσει με τη Ρωξάνη και να τα καταφέρει. Δεν θα ήταν ο πρώτος άσχημος που κυκλοφορεί με μια κουκλάρα. Το θέμα είναι ότι δεν προσπάθησε. Παρόλα όσα ένιωθε προτίμησε την εύκολη λύση, να κατακτήσει τη Ρωξάνη αντί ευθέως διά της πλαγίου οδού μέσω του Κριστιάν. Ίσως και να ήταν δειλός τώρα που το σκέφτομαι, σκέψη που δεν έκανα την πρώτη φορά που είδα την ταινία.

      Έχω καμπόση αυτοπεποίθηση, μπορεί να είμαι και ολίγον νάρκισσος. Είναι όμως θέμα αυτοπεποίθησης lή ναρκικισσιμού να είσαι ερωτευμένος χωρίς ανταπόκριση; Κάπως μαζοχιστικό μου ακούγεται.

      Delete
  8. "Σε κάποια φάση όταν σπούδαζα έβγαινα με ένα παιδί"

    έπιανες τον τζιαι που το σχολείο; :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sike το βουρώ όπως τον πελλό για παιδομάζωμα που το σχολείο εν χόμπι τούτης της ηλικίας :))) Σε ποια ηλικία είπαμε βγάζουν άδεια αυτοκινήτου;

      Delete
  9. Ωραίο θέμα!

    Ο Έρωτας είναι μια κατάσταση, θεωρώ, που βιώνει ένα άτομο.
    Αν προχωρήσει σε σχέση, τότε γίνεται μια πεζή πραγματικότητα.
    Αν μείνει στο μυαλό μας και στο άπιαστο, τότε γίνεται κίνητρο για δημιουργία.
    Πόσα έχουν γραφτεί για ανεκπλήρωτους έρωτες; Ποτέ δεν θα τα είχαμε αν η σχέση προχωρούσε.
    Επίσης, το να βρει κανείς τον Έρωτα και να τον βιώσει είναι μια πνευματική κατάσταση. Άσχετα με την πρακτική πλευρά του.

    Στον κεραυνοβόλο έρωτα δεν πίστευα μέχρι που τον είδα να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου. Κι ευτυχώς για εκείνο το ζευγάρι εξελίχτηκε σε όμορφη σχέση.
    Δεν ερωτεύομαι κεραυνοβόλα απλά γιατί δεν είμαι παρορμητική ( ούτε καν αστρολογικά). Είμαι μια συμφεροντολόγα που αν δεν μετρήσει τα πάντα και να δει ότι έχει να πάρει κάτι, δεν αφήνει τον εαυτό της να κάνει καν κλικ.
    Απλά δεν είναι όλοι έτσι... και χαίρομαι γι' αυτό!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νεραϊδα διαφωνώ πλήρως στο ότι αν προχωρήσει μια σχέση τότε γίνεται πεζή πραγματικότητα. Αν προχωρήσει μια σχέση (εννοείται υγιής και από τις δύο πλευρές) βγάζει μια ωραία σχέση και ωραίο σεξ. Τι πιο ωραίο πράγμα που το σεξ του έρωτα;

      Λειτουργώ κάπως παρόμοια με σένα. Αν έβλεπα ότι μια σχέση δεν άξιζε να επενδύσω δεν θα το έκανα. Το ίδιο ισχύει και για επαγγελματικές και για φιλικές. Παίζει να είμαι τζαι εγώ συμφεροντολόγα.

      Άτε να δω ώσπου να τελειώσουν τα σχόλια, πόσους χαρακτηρισμούς ακόμα θα συνάξω.

      Delete
  10. εν μου έτυχε, νομίζω εν φτάνω να πορωθώ τόσο πολλά άμα εν έχει ανταπόκριση το πράμα.
    ντάξει, άρεσκε μου ένας φίλος μου τζαι επειδή είμαι μαζόχα αποφάσισα ότι θα του κανονίσω μια γνωστή μου τότε, τζαι εφκαίναν 100 χρόνια. στο μεταξύ επαίχτηκε και φάση μεταξύ μας αλλά ντα. επέρασε μου αρκετά εύκολα, εν μπορώ να πω ότι έγινα obsessive.
    γενικά όμως εν έμεινα τζαι μόνη μου καιρό για να πω ότι είχε και πολλές πιθανότητες να συμβεί τούτο. έννα δούμε τωρά που εσίτεψα τζι εν με βουρούν! χαχαχα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή λέξη το obsessive Moon. Πολλές φορές εν ούλλα μέσα στο νου μας.

      Delete
  11. Μα τι ωραία θέματα που θήγεις! Εμέναν έτυχε μου πριν πολλάααααα χρόνια, στα 18 μου. Απλά τζείνος εξιερωτεύτηκεν με πρώτος τζαι εγώ το χαζό άσπρο τζαι παχουλούδιν εν το έπερνα απόφαση. Τελικά, μετά που πολλήν τζαιρόν, εβαρέθηκα να περιμένω ότι ήταν να αλλάξει γνώμη τζαι να με ξαναερωτευτεί τζαι εγνώρισα τον λατρεμμένο μου. The rest, as they say, is history. Τελικά κάθε εμπόδιο για καλό. Το ππόηντ μου όμως ένει ότι με τα μυαλά που έχω τωρά και όχι τα 18χρονα μυαλά που είχα τότε, εν θα εκάθουμουν να καρκιοσπάζω. Εν με θέλεις κουμπάρε μου, να πάεις στο καλό τζαι η ζωή συνεχίζεται. Τελικά εν εσύ που έσιεις δίκαιο, μάνα. Αν ο έρωτας εν έσιει ανταπόκριση, χέσε μέσα. Γυρεύτου αλλού τζαι πάλε φίλοι. Φιλούθκια πολλά. ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

    ReplyDelete
  12. Σε ευχαριστώ άσπρο μου για το την ψήφο εμπιστοσύνης στα θέματά μου. το κάθε εμπόδιο για καλό είναι πράγμα που ισχύει απόλυτα.

    ReplyDelete
  13. Αχ...Εγώ να πηγαίνω...Μιαν ζωήν ανεκπλήρωτοι έρωτες...! (μετρά τζι ο Τζώνυ?)
    Ο ανεκπλήρωτος έρωτας έννεν κατ' ανάγκην κεραυνοβόλος, μπορεί να προκύψει μετά από καιρό που γνωρίζεις κάποιον... Εν ταλαιπωρία όμως γιατί ξέρεις ή πιστεύκεις ότι θα σε απορρίψει ο άλλος ή ξέρεις ότι εν ταιρκάζετε μαζί τζαι λιώνεις, αλλά εν έσιει κουμπί να πατήσεις το OFF....

    Όταν έκαμα τελικά σχέση με κάποιον πρώην ανεκπλήρωτο μου έρωτα τζι εχωρίσαμε στο μήνα, εκατάλαβα γιατί οι ανεκπλήρωτοι πρέπει να μεινίσκουν ανεκπλήρωτοι (τάχα έσιει λόγο που δεν είσαι με κάποιον, άσχετα με το πώς νιώθεις για τζείνον)

    Ήθελα να δηλώσω τέλος, ότι οι ανεκπλήρωτοι έρωτες (ρε θα μπορούσα να κάμω διατριβή) είναι φοβερή πηγή έμπνευσης. Ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neerie δεν το σκέφτηκα αλλά μου άρεσε η ιδέα σου ότι υπάρχουν λόγοι που μένουν ανεκπλήρωτοι.

      Delete
  14. Τους συχαίνομαι πια τους έρωτες δίχως ανταπόκριση... Ποτέ ξανά..... Φιλούθκια!

    ReplyDelete
  15. Μην ξεχνάς ότι το έργο Συρανό γράφτηκε πριν περίπου 150 χρόνια. Ο Συρανό απλώς "να προσπαθήσει με τη Ρωξάνη", δεν ήταν κάτι που έτσι απλά μπορούσε να κάνει (το "μπορώ να κάνω τα πάντα" attitude είναι σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη, τέλος του εικοστού αιώνα).

    Ο Συρανό είναι ένας χαρακτήρας της εποχής του, ρομαντικός και ιδεαλιστής. Μου θυμίζει τον έρωτα στα χρόνια της χολέρας. Και μένα το immediate reaction μου ήταν "καλά γιε μου, τόσα χρόνια δεν βαρέθηκες τη γκόμενα που clearly σε γράφει?" αλλά δεν είναι αυτό το point.

    Νομίζω η σωστή ερώτηση είναι: Θα έμενες πιστός στις αρχές σου (οι "αρχές" στα πιο πάνω παραδείγματα ήταν ο έρωτας και η αφοσίωση προς μια γυναίκα) no matter what (και το no matter what περιλαμβάνει βασικά να σε γράφει)?

    Εγώ, εσύ, τα παραπάνω άτομα της εποχής μας θα απαντούσαν όχι, δεν αξίζει τον κόπο, θέλουμε κάτι in return, θέλουμε ανταπόκριση, μόνο με ανταπόκριση στον έρωτα δεν νιώθεις μαλάκας. Δεν ζούμε όμως στο romantic era που αυτές οι αρχές έκαναν πάταγο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γενικά έχουμε την τάση αξίες, ιδανικά, τρόπο ζωής της εποχής μας να τα μεταφέρουμε σε άλλες εποχές.

      Να προσθέσω σε όσα έγραψες ότι μόλις μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο το σεξ αποενοχοποίηθηκε. Μέχρι πρόσφατα το έστελλαν στο πυρ το εξώτερον. η αγαμία, η παρθενιά ήταν αξίες.

      Κλασσικό παράδειγμα ότι στην ορθοδοξία οι παρθένες μάρτυρες τιμούνται παραπάνω, γίνεται αναφορά σε τούτες.

      Σήμερα όμως που δεν ζούμε στο romantic era γιατί βρίσκουμε πολλούς να κολλούν με ανεκπλήρωτους έρωτες;

      Delete
  16. Στο non romantic era, ο ανεκπλήρωτος έρωτας ονομάζεται και stalking :)

    ReplyDelete
  17. Μες τον νου μας μπορούμε να πλάσουμε απίστευτα πράματα! Ειδικά οι έρωτες χωρίς ανταπόκριση είναι οι πιο δυνατοί γιατί ειδικά αν δεν έζησες τίποτε με τον άλλο πλάθηστα ούλλα μες τον νου σου ως τέλεια, θεοποιείς τον άλλο τζαι κολλάς άγρια! Ε μετά άμα είσαι τυχερή/άτυχη να κάμετε τζαι σχέση καταλάβεις οτι τζίνα ούλλα που φαντάζεσουν δεν ισχύουν.

    ReplyDelete
  18. σημερα ηταν η μερα "αδιαζω το feedly μου". Διαβασα τζινο της Αμαδρυαδας τζιε επροσεξα το πρωτο σχολιο που ηταν του κτηνου που ηταν απλως ενα omg τζιε ερκουμαι τζιε θωρω οτι αφορμολοηθηκες εσυ να γραψεις ποστ!
    βασικη διαφορα στη λειτουργια και αντιληψη αντρων και γυναικων!

    οι, το σχολιο μου εν εσιει καμια σχεση με το ποστ σου

    ReplyDelete