Διαβάζω μια είδηση ότι το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο για
διαβήτη και σκέφτομαι πόσες βαρέλες γιαουρτιού πρέπει να καταναλώσω για κάμω
αντιστάθμισμα στην ποσότητα σοκολάτας που έφαγα στη ζωή μου.
Φυσικά δεν ξέρω αν θα έχω διαβήτη όταν γεράσω, δηλαδή σε
πολλαααααααααααααααα χρόνια, γιατί είμαι συμμαθήτρια της Αχάπαρης και πρόσφατα αποφοιτήσαμε από το πανεπίστημιο. Η γιαγιά μου πάντως είχε και η γενετική προδιάθεση
παίζει ρόλο.
Μπορώ να κάνω μια ανάλυση όμως και να το διαπιστώσω. Αλλά δεν
είναι αυτή η πορεία που θα ακολουθήσω.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων ο διαβήτης θα κτυπήσει, αν τελικά
με επισκεφτεί, σε καμιά εικοσαετία. Αν το ξέρω μέχρι να συμβεί, θα αγωνιώ, θα έχω
την έννοια και θα περιορίσω τα γλυκά ελπίζοντας ότι θα τη γλυτώσω. Αν δεν το ξέρω, θα περιορίσω τα γλυκά πράγμα που ήδη έχω κάνει και θα
το ανακαλύψω όταν συμβεί, χωρίς έννοες στο ενδιάμεσο.
Η προληπτική ιατρική έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια.
Μπορείς να κάνεις εξετάσεις και να σου πουν ότι έχεις τα τάδε και τα τάδε γονίδια,
αυτή ή την άλλη προδιάθεση και να σου βγει ένας κατάλογος με τις αρρώστιες που
μπορείς να πάθεις.
Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Δεν μπορώ να ζω περιμένοντας μια αρρώστια
να συμβεί. Στην πορεία για το διαβήτη για παράδειγμα μπορεί να με πατήσει
αυτοκίνητο, να πέσω από τις σκάλες, να πάθω εγκεφαλικό, να κάνω γλύκισμα και να
ανατινάξω το σπίτι, να μετακομίσω στην Κούβα, να ανοίξω το μπαράκι μου και να γίνω αλκοολική.
Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε τούτη τη ζωή. Και επειδή η ζωή είναι μικρή, είναι κρίμα να την σπαταλώ περιμένοντας μια αρρώστια.
Φιλοσοφία μου είναι να ζω την κάθε μέρα, να προσπαθώ να
κερδίζω όσο το δυνατόν περισσότερα από τη ζωή μου. Να τη γεμίζω συναισθήματα,
ανθρώπους, πράξεις, απραξίες κάποτε, βιβλία, γεύσεις, ιδέες, εκδρομές, στιγμές
με όσους αγαπώ. Όχι να αγωνιώ για το μέλλον.
Να μου πεις δεν σε απασχολεί το μέλλον; Χμμμ. Η αλήθεια είναι
πως όχι. Με απασχολεί το κοντινό μέλλον. Ασχολούμαι με το μακρινό όταν γίνει
παρόν.
Το πιο μακροπρόθεσμό σχέδιο μου που μπορώ να σκεφτώ αυτή τη
στιγμή είναι ένα ταξίδι που ΘΑ ΗΘΕΛΑ να κάνω στο Λονδίνο με το Μοτορτζή, άτιμη
κρίση μου γάμησες το μισθό μου, οι διακοπές το καλοκαίρι, ποιο δέντρο θα φυτέψουμε στην αυλή το Μάρτιο
και το τι θα φάει ο Μοτορτζής αύριο. Α ναι είναι και τα καρναβαλίστικα πάρτι
των σχολείων το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο.
Για τα υπόλοιπα, όπως έλεγε η γιαγιά μου, έσσει ο Θεός.
Στις ΗΠΑ, οι γιατροί τείνουν να συμβουλεύουν τους άντρες να
προχωρούν σε έλεγχο για καρκίνο του προστάτη. Ο προστάτης, ούτως ή άλλως έχει
καρκινογόνα κύτταρα. Με το που θα ανιχνευθούν και θα γίνει επέμβαση ή άλλη θεραπεία, αρκετές φορές γίνονται πιο επιθετικά. Και ενώ ο καρκίνος του προστάτη είναι
ιάσιμος σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνουν μετάσταση σε άλλο
όργανο με πολύ λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης. Ενώ αν δεν γίνει τίποτε, ο άνθρωπος
πεθαίνει από γηρατειά ή άλλη αιτία, έχοντας καρκινικά κύτταρα στον προστάτη
του.
Όσο περνά ο καιρός γίνομαι όλο και περισσότερο εναντίον της προληπτικής
ιατρικής. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προσέχω. Ενημερώνομαι για θέματα
διατροφής, προσέχω τι τρώμε, προσπαθώ να αποφεύγω πράγματα βλαβερά, βγάζω την
οικογένεια έξω στη φύση.
Το μόνο που ακολουθώ είναι το παπ τεστ και δεν είμαι σίγουρη αν θα το επαναλάβω φέτος, εκτός αν θα πάω για να ενημερώσω το γυναικολόγο μου για τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Μέχρι εδώ όμως. Δεν θέλω να ξέρω ποιες αρρώστιες με περιμένουν, δεν θέλω να ξέρω τι μπορώ να πάθω, δεν θέλω να έχω ιδέα για τα χαλασμένα γονίδια που κουβαλώ.
Μέχρι εδώ όμως. Δεν θέλω να ξέρω ποιες αρρώστιες με περιμένουν, δεν θέλω να ξέρω τι μπορώ να πάθω, δεν θέλω να έχω ιδέα για τα χαλασμένα γονίδια που κουβαλώ.
Μπορώ να κατανοήσω ως ένα σημείο βέβαια τις επιφυλάξεις σου και τα arguments σου για τη προληπτική ιατρική. Αγαπώ σε εκτιμώ σε ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΣ ΓΙΑ ΠΑΠ ΤΕΣΤ τζιαι σοβαρομιλώ. ΘΑ ΠΑΣ τζιαι θα μου στείλεις τζιαι μήνυμα να μου το πεις ότι επήες τζιαι μεν με θωρείς έτσι ησυχούα (????) γίνομαι γκράντε φαουσιαρκά άμα λάχει λαλώ σου το.
ReplyDeleteΑν έχεις άποψη για την Τουρκία μπορείς να έρτεις μαζί μου να αναλύσουμε τζαι οι δκυο μαζί το θέμα στο γυναικολόγο.
DeleteΣαν γενικότερη φιλοσοφία θα συμφωνήσω, αλλά έχοντας υπόψη δύο πρόφατα περιστατικά, σου λέω ΚΟΨΕ τις μαλακίες και μην αμελήσεις το ΠΑΠ. Ο γυναικολόγος σου σε περιμένει πώς και πώς μια φορά τον χρόνο για update στα της Συρίας, Τουρκίας κ.λπ.
ReplyDeleteη αλήθεια να λέγεται με το κούρεμα έχασε καμπόσα ευρώ. πάω να κάμω τον τεστ να τον ενισχύσω τον καημένο.
Deleteθα συμφωνήσω μαζι σου. Χάνεις την στιγμή αν ζεις για το μεθαύριο και το μακρινό!
ReplyDeleteΟμως ο προγεννητικός έλεγχος, για μενα ειναι βασικός, επίσης και ο παιδιατρικος και το να ξέρουμε ακριβώς με εναν γενικο ελεγχο, που βρισκόμαστε. Ο καλος παθολόγος, που μας παρακολουθεί, εχει "κατάστοιχο" με τις οικογενειακές κληρονομικές ασθένειες, αν υπάρχουν και ιστορικο μας. Πέραν τούτου... οπως τα λες. αυτό με την Κούβα, να σου πω την αλήθεια μου, δεν το είχα σκεφτει!!
την καλημέρα μου στην Τζίμπρον!
κάποιοι έλεγχοι σίγουρα είναι σημαντικοί. αλλά να μην εξαρτόμαστε από αυτούς.
Deleteκαλημερα μανα μου!
ReplyDeleteεγω ειμαι υπερ της προληπτικης ιατρικης σε ορισμενα μονο θεματα.
τα υτπερβολικα και εγω δεν τα αντεχω.
εξαλλου η ζωη δεν ειναι δεδομενη ουτε για το επομενο λεπτο..
φιλακια πολλα!
καλημερούδια. τίποτα δεν είναι δεδομένο. εκτός από το ότι πληρώνουμε φόρους :)))
DeleteΕπειδή η γυναίκα μου εν του χώρου (γναθοπροσωποχειρουργός), επερίγραψεν μου τον επονομαζόμενον ως "εργαστηριακόν ασθενήν". Εν ο άθρωπος που ενώ νιώθει μια χαρά, αποφασίζει να κάμει κάποιες εξετάσεις, οι οποίες λόγω κακών αποτελεσμάτων, αλλάσσουν τη ζωήν του, επιβάλλουν του στερήσεις, επίπονες αγωγές τζιαι εν τέλει μπορεί τζιαι να του κάμουν παραπάνω κακόν παρά αν το άφηνεν ήσυχον το όλο θέμαν.
ReplyDeleteΑλλά....
Η υγεία του καθενός εν θεμελιώδης προϋπόθεση. Χωρίς υγείαν ούλλα τα άλλα εν μάταια. Οπότε, το να προστατεύεις με μέτρον την υγεία σου, αφενός με τη σωστή ζωή (διατροφή, άσκηση, ψυχαγωγία κλπ.) τζιαι με την πρόληψην, εν θα έπρεπεν καν να συζητείται, εν κάτι δεδομένον.
Λόγω χάρη, πρόληψη εν τζιαι τα εμβόλια. Εν τζιαι βάλλεις αντιτετανικόν ή εμβόλια κατά της ηπατίτιδας επειδή σίουρα εννά τα πάθεις.
Επίσης, ο έλεγχος του στήθους στες γυναίκες ειδικά εν αποδεδειγμένων ότι σώζει ή παρατείνει σημαντικά ζωές. Γιατί να το παραμελήσεις, αφού εν κάτι τόσον απλόν τζιαι εύκολον.
Φυσικά, στο τέλος της ημέρας, δικό μας εν το σώμαν μας, τζιαι δική μας η ευθύνη για λλόου του. Οπότε εγώ απλά θα άλλασσα τον τίτλον σου, σε "δεν χρειάζομαι την προληπτική ιατρική", οϊ "είμαι εναντίον της"...
Με προλαβαίνεις για κάτι που δεν έγραψα. στο ότι εν δικό μας το σώμα τζαι δική μας η ευθύνη. σωστό ο καθένας ό,τι θέλει κάμνει. Κάποιος που έσσει εξαρτώμενους δικαιούται να κάμνει ό,τι θέλει;
DeleteΚαταλαβαίνω τι λες. Αλλά αλίμονον αν θεωρεί κάποιος ότι μπορεί να εν "ανεύθυνος" με την υγείαν του επειδή εν "ελεύθερος". Για μέναν ούλλα αρκέφκουν που το άτομον τζιαι παν προς τα έξω. Το άτομον θέλει να εν ευτυχισμένον, τζιαι ευτυχία χωρίς υγείαν εν πολλά δύσκολον να επιτευχθεί. Άρα πρώτιστα εν στον εαυτόν του που εν υπεύθυνον να λαμβάνει τα μέτρα του, τζιαι κατά προέκτασην τζιαι σε όσους αγαπά τζιαι χρειάζονται το.
DeleteΣκέφτουμαι πως να απαντήσω, αλλά εν εκατέληξα.
ReplyDeleteΕν νομίζω να ήθελα να ήξερα που χρόνια πριν ότι εννα είχα ψηλές πιθανότητες να νοσήσω. Αλλάσσει σου την κοσμοθεωρία σου.
Που την άλλη, φύλαε τα ρούχα σου για να έσιεις τα μισά. Τα συνηθισμένα προληπτικά τεστ (παπ, ετήσιο τσεκ απ κ.λ.π) νομίζω πρέπει να γίνουν ρουτίνα. όι για να θρηνείς για το τί μπορείς να πάθεις, αλλά για να προλάβεις κάτι στην αρχήν του.
Είμαι αναποφάσιτση για το θέμα; Τζιαι ναι τζιαι όι :)
Με το πάσο σου ας πούμε, έσσεις πολλή ώρα να κατασταλάξεις :)
Deleteίσως με μέτρο οι έλεγχοι όπως όλα. ναι για να προλαβαίνεις ασθένειες που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο, όχι σε ασθένειες που είναι για το μακρινό μέλλον.
Συμφωνώ μαζί σου ότι εννεν ανάγκη να πάεις γυρεύοντας εντα μπου μπορεί να πάθεις κάποτε. Εμένα πχ τα γονίδια μου ένει εντελώς χεσμένα. Από καρκίνους, καρδιοπάθειες, διαβήτη, τζαι μια γερή δόση πελλάρας έτσι για ποικιλία. Κανονικά πρέπει να πιάσω τον λαιμό μου να πνιώ! Αλλά αρνούμαι. Συνεχίζω τη ζωή μου, ελπίζοντας για το καλύτερο χωρίς όμως να παραμελώ τις εξετάσεις ρουτίνας, που τις θεωρώ απαραίτητες. Εδώ θα διαφωνήσουμεν κάθετα. Αλλά εύγε ακόμα μια φορά για το θέμα! Χ
ReplyDeleteΣυμφωνώ απόλυτα μαζί σου: "Δεν θέλω να ξέρω ποιες αρρώστιες με περιμένουν, δεν θέλω να ξέρω τι μπορώ να πάθω, δεν θέλω να έχω ιδέα για τα χαλασμένα γονίδια που κουβαλώ" Φιλούθκια και καλό σουκου!
ReplyDeleteΠαν μέτρον άριστον! Ούτε εγώ είμαι υπέρ του να κάμνεις 1000 εξετάσεις για να δεις τι σε περιμενει, ούτε και να στερείς στον εαυτό σου ότι σου αρέσεις άμπα τζιαι.... αλλά που την άλλην κάποιες εξετάσεις πρέπει να είναι ρουτίνα για όλους. Παπ, μαστογραφίες και γενικά check - up είναι αναγκαία για να προλαβαίνουμε τα χειρότερα.
ReplyDeleteΦεύγοντας εκείνη τη μέρα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, όπου μου είχαν δώσει τα αποτελέσματα του γενετικού ελέγχου στον οποίο υποβλήθηκα και τα οποία αποτελέσματα επιβεβαίωναν ότι έχω μια μετάλλαξη σε ένα γαμημένο γονίδιο το οποίο μου αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να νοσήσω με καρκίνο του παχέως εντέρου, δεν σου κρύβω ότι σοκαρίστηκα. Έχω οικογενειακό ιστορικό, έχω κακά γονίδια, έχω το σύνδρομο HNPCC.
ReplyDeleteΩς εκ τούτου, προληπτικά κάνω κάθε 1.5 - 2 χρόνια κωλονοσκόπηση για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο για κάτι που μπορεί να μπορεί και να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσω. Προληπτική ιατρική ονομάζεται; Προληπτική ιατρική ονομάζεται. Δεν ζω περιμένοντας να έρθει ο καρκίνος. Στο μυαλό μου έχω ότι ΔΕΝ θα έρθει. Εαν όμως είναι να έρθει -χτύπα ξύλο- θέλω να το προλάβω όσο είναι νωρίς. Γιατί ξέρω πολύ καλά τί σημαίνει να το ανακαλύψεις όταν πλέον θα είναι πολύ αργά.
Ανακεφαλαιώνοντας, λέω ότι "παν μέτρον άριστον". Προσέχουμε μεν, αλλά δεν αναλωνόμαστε στο να φοβόμαστε να ζήσουμε "μπας και...". Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη σπαταλούμε άσκοπα!
2 σχολια ακυρα.
ReplyDeleteγιατι εσυνδεσαμε οτι εννα πιαμε διαβητη αμα τρωμε γλυτζια; οι διαβητικοι παθαινουν τζιε υπογλυκαιμιες! :p
τα καρναβαλιστικα παρτυ εν πρεπει να γινουνται το ΣΚ πριν την καθαρη δευτερα ή εστω μιαν εβδομαδα πριν;