Monday 24 February 2014

Κι αν όντως βλέπει αγγέλους;



Κυριακή απόγευμα στο πάρκο της Ακρόπολης. Ξεθεωμένοι, αφού παρελάσαμε στην καρναβαλίστικη παρέλαση του δήμου Αγλατζιάς. Και ναι αυτό σημαίνει να είσαι γονιός, να σιχαίνεσαι τα καρναβάλια αλλά να γίνεσαι καραγκιόζης για να περνάς καλά με τα παιδιά σου.

Καθόμαστε στο εστιατόριο περιμένοντας να φάμε. Βλέπω να πλησιάζει στο τραπέζι μας ένας ψηλός, λεπτός τύπος γύρω στα πενήντα πρέπει να ήταν. Από μακριά φαινόταν ότι δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση. Σαν άστεγος έμοιαζε.

Είχε όμως ένα ανάστημα, θα τον ζήλευαν άντρες με τα μισά του χρόνια. Λαμπάδα ο άνθρωπος. Και ένα βλέμμα, ουρανός. Από μακριά έλαμπαν τα γαλάζια του μάτια.

Πλησίασε στο τραπέζι μας, ο Μοτορτζής τον ήξερε. Σύχναζε στο μαγαζί ενός φίλου του και είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει και να μιλούν που και που. Ήταν ένας πανέξυπνος άνθρωπος, αθλητής μάλιστα, έτσι εξηγείται το υπέροχο ανάστημα του. Σε κάποια στιγμή, το μυαλό του τα έπαιξε. Δεν χρειάζεται και πολλά για να λασκάρει ο νους, είναι αλήθεια.

Έκτοτε δεν επανήλθε. Δεν δουλεύει, γυρίζει συνεχώς και καπνίζει. Στη λίγη ώρα που τον είδα, το τσιγάρο δεν έσβησε ούτε λεπτό. Λέει ότι βλέπει διάφορα πράγματα. Στο Μοτορτζή, για παράδειγμα του είπε για μα συνομιλία που είχε με αγγέλους.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση, δεν μπορώ να προσδιορίσω γιατί. Μάλλον, υποθέτω εξαιτίας του αναστήματός του. Περιμένεις από τους ανθρώπους που είναι στο περιθώριο να είναι σκυφτοί, μαζεμένοι. Αυτός ήταν σαν λαμπάδα. Περπατούσε λες και ήταν μοντέλο.

Η εικόνα του υπήρχε αρκετή ώρα μέσα στο μυαλό μου, ακόμη και μετά που φύγαμε από το πάρκο. Και τότε μου ήρθε μια σκέψη. Κι αν όντως βλέπει στα αλήθεια αγγέλους; Και μην το πάρετε από θρησκευτικής άποψης.

Αν όντως υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν πράγματα που εμείς δεν τα βλέπουμε ή δεν τα αντιλαμβανόμαστε; Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 96% του εγκεφάλου τους. Τι συμβαίνει με το υπόλοιπο; Είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν κάποιο κομμάτι από το 96% και να είναι σε διαφορετικό επίπεδο από τους υπόλοιπους;

Και εμείς που θεωρούμε τους εαυτούς μας φυσιολογικούς και που νομίζουμε πως όλοι πρέπει να είναι σαν εμάς, να τους αποκαλούμε τρελούς, ψυχασθενείς ή οτιδήποτε άλλο. Ενώ θα έπρεπε να είναι το ανάποδο.

Θα ήταν, φανταστείτε... μια ομάδα ανθρώπων να μπορεί να βλέπει μόνο πέντε χρώματα. Κόκκινο, μαύρο, κίτρινο, άσπρο, μπλε. Και μερικά άτομα να βλέπουν και το ροζ, και το γαλάζιο, και το πράσινο, και το φούξια και κάθε λογής απόχρωση.

Αυτοί που βλέπουν μόνο τα πέντε χρώματα, δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλάβουν αυτούς που έχουν το χάρισμα να τα βλέπουν όλα. Ίσως να νιώσουν μειονεκτικά. Ίσως να ζηλέψουν. Το πιο πιθανόν θα απομονώσουν τους «χρωματάκηδες». Και έχοντας το πλεονέκτημα ότι είναι περισσότεροι, θα είναι σίγουροι ότι είναι και οι σωστοί και μπορεί να μην προσπαθήσουν καν να καταλάβουν τι γίνεται.

35 comments:

  1. Έμενα πάντως εν μου φαίνεται παράξενο κάποιοι άνθρωποι να "βλέπουν αγγέλους" ή τελοσπάντων να έχουν κάποιες πιο εξελιγμένες ικανότητες που άλλους. Πώς κάποιοι έχουν παραπάνω ικανότητες στα μαθηματικά ή στη φυσική ή στη μουσική και λαλούμεν ότι εν φυσικό ταλέντο, κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν ικανότητες στον πνευματικό / ψυχικό κόσμο που στην τελική εν κάτι που δύσκολα μπορεί να εξερευνηθεί ή να αποδειχτεί. Καλημέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. συμφωνώ μαζί σου. είναι κρίμα όμως που τούτο τους το ταλέντο τους στέλλει στο περιθώριο αντί στην αναγνώριση.

      Delete
  2. Κάμνεις τες σκέψεις που κάμνω τζι εγώ. Τζαι τούτο με τα χρώματα, τζαι τούτο με το "βλέπω πράματα". :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέραααααααααααααααααααααααααααααα.

      Delete
  3. Εγώ πιστεύω πως υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και κακώς περιθωριοποιούνται. Αλλά είναι αναμενόμενο γιατί πως να δεχτούν οι υπόλοιποι που δεν "βλέπουν"; Αγαπώ τέτοιους τύπους, μην σου πω θέλω να τους κάνω και παρέα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τζαι εγώ αγαπώ να μιλώ με τούτους τους τύπους.

      Delete
  4. Έχω καταλάβει σε ποιον αναφέρεσαι, τον έχω δει και γω πολλές φορές. Τούτο που λες,ότι εν θέλει τζιαι πολλά για να λασκάρει ο νους τα’ αθρώπου εν αλήθκεια. Φυσικά ο συγκεκριμένος, μπορεί να μην έχασε τίποτε, μπορεί πολύ απλά να έχει βρει το νόημα της ζωής. Να πεις του Μοτορτζή να εντρυφήσει στο θέμα βαθύτερα και να μας διαφωτίσει. Φυσικά αν αρχίσει να βλέπει και αυτός αγγέλους, να προβληματιστείς.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν σκέφτηκα την προοπτική του να μεν έχασε τίποτε αλλά να κέρδισε... χμμμ καλή σκέψη θα την επεξεργαστώ.

      Delete
  5. Εγω θα ανησχουσα αν εκτος που αγγελους εβλεπε τζιαι το Κυπριανου, τον Τασσο τζιαι το Μακαριο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Που ξέρεις ότι ο Σπύρος δεν έγινε άγγελος;

      Delete
    2. Εξεχάσετε το Γλαύκο. επολλύναν οι άγγελοι :)))

      Delete
  6. Ξερω τον τζιαι εγω τον τυπο. Μα απ'οτι ακουσα εσιει μεγαλη ιστορια πισω του.
    Παντα με ενα τσιγαρο στο στομα.
    Ναι τζιαι εγω πιστευκω οτι υπαρχουν ανθρωποι που μπορουν να "δουν" πραματα που εμεις εν μπορουμε.
    Βεβαια θωρω πολυ TLC τζιαι "Long Island medium"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα ήθελα να ξέρω την ιστορία του πάντως. φαίνεται πολλά ενδιαφέρων άνθρωπος.

      Delete
  7. καλημερα και καλη εβδομαδα να εχετε!
    οπλιστειτε με αντοχη και κουραγιο γιατι οι μερες που ακολουθουν θα ειναι σιγουρα απολαυση για τα μικρα σας αλλα εσεις σιγουρα θα χρειαζεστε υπομονη και διαθεση.
    ευχομαι να περασετε ομορφα και να διασκεδασετε!

    τωρα, σχετικα με το θεμα που αναλυεις στο ποστ να σου πω την αληθεια πιστευω πως υπαρχουν ανθρωποι που ειναι σε αλλο επιπεδο απο εμας και δε μπορουμε να τους καταλαβουμε. συνηθως οτι δεν καταλαβαινουμε το βαφτιζουμε αλλιωτικο και διαφορετικο. εγω παλι πιστευω σε πολλα πραγματα που αλλοι τα ονομαζουν τρελλα η και καπως αλλιως.

    ελπιζω να σε καλυψα.

    να εισαι καλα! φιλακια πολλα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή βδομάδα και σε σένα. αχ τα δύσκολα πέρασαν με τα καρναβάλια ευτυχώς.

      Delete
  8. "in the arms of the angel
    fly away from here"

    μπορεί να βλέπει βρε παιδί μου.
    πως να το κάμουμε.
    και στην τελική, ποιός λέει ότι εμείς είμαστε οι νορμαλ και αυτός δεν είναι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. το τι είναι νόρμαλ το καθορίζουν οι πολλοί. επομένως είναι υποκειμενικά τα κριτήρια του τι είναι νόρμαλ.

      Delete
  9. Τζιαί γω πιστεύκω ότι υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν κάτι παραπάνω ή κάτι που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Απλά εν τούτο που λες κι εσύ. Επειδή εν το αντιλαμβανόμαστε, μας φοβίζει και το περιθωριοποιούμε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. τζαι τούτο συμβαίνει σε πολλά επίπεδο. το διαφορετικό φοβίζει.

      Delete
  10. κοιτα, αντικειμενικά μιλώντας, ο καθε ένας θωρεί διαφορετικά πράματα. η πραγματικότητα εν πολλά υποκειμενική, πολλοί ανθρώποι έχουν κάτι παράξενο πάνω τους-πολλές φορές αρκετά "σκοτεινό". πολλοί ανθρώποι απλά σιωπούν για να ανήκουν στην κοινωνία, δυστυχώς εν μπορείς εύκολα να ξεφύγεις που την κοινωνία.
    τωρά κάποιοι απλά επιλέγουν να εξωτερικεύσουν τες ιδιαιτερότητες και να "φκουν" από την κοινωνία, χωρίς απαραίτητα να είναι κακό πράμα. Εσύ πρέπει κάθε μέρα να ανέχεσαι κάθε ηλίθιο πας την κκελέ σου και να συμβιβάζεσαι, και να διαμορφώνεις την συμπεριφορά σου με τις συμπεριφορές των άλλων.
    ο τύπος αυτός μιλά μόνο με ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που κάθουνται να τον ακούσουν και εν φακκά πενιά για τον κάθε εκκεντρικό εγωκεντρικό μαλάκα της κυπριακής κοινωνίας!
    χμμμμ ποιός εν ο κρίμα?

    ReplyDelete
    Replies
    1. πείστηκα για το ποιος είναι ο κρίμα :)))

      Delete
  11. Ο μόνοφθαλμος περιθωριοποιείται τη στιγμή που αποφασίζει να μιλήσει στους τυφλούς για το φως.
    Αν δεχόμασταν τις μικρές διαφορές θα δεχόμασταν και τις μεγάλες...θα ζούσαμε βέβαια και σ΄έναν κόσμο απείρως πιο όμορφο.

    ReplyDelete
  12. Eγώ πιστεύω προσωπικά ότι είναι άπειρες οι ικανότητες του εγκεφάλου συνεπώς δεν μπορώ να πω ότι δεν βλέπει οτι βλέπει. Πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι ανθρώποι που βλέπουν πράματα τα οποία εμείς να μην μπορούμε να τα αντιληφθούμε και αν και άνθρωπος της λογικής θέλω να πιστεύω η λογικήπάντα χαρακτηρίζεται που μια ρευστότητα. Εξάλλου αν το συγκεκριμενοποιήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο εν τζιαι η γοητεία του evolution του ανθρώπου τούτη. Πόσοι τρελλοι του παρελθόντος εν οι grande επιστήμονες του σήμερα! ή το άλλο ποιος μπορεί να αμφισβητήση την τρομερή ενσυναίσθηση που δείχνουν τα παιδιά-με αποδείξεις(και δεν μιλώ για φαντασίακες καταστάσεις) που δείχνει ότι υπάρχει κάτι πέραν που εκείνο που μπορεί να αντιληφθεί ο κοινωνικά λογικός ενήλικας νους! Συμφωνώ με Μπρέντα, αγαπώ τουτους τους ανθρώπους!

    ReplyDelete
    Replies
    1. εν πολλά κρίμα όμως πού τούτοι οι άνθρωποι μπαίνουν στο περιθώριο. είτε έχουν δίκαιο είτε όχι είναι κρίμα και για τους ίδιους αλλά και για τους υπόλοιπους.

      Delete
  13. Κι εγώ πιστεύω πως υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι (μεταξύ μας, έχω γνωρίσει δυο τέτοιους ανθρώπους κι εγώ, που "έβλεπαν" μέσα από ένα άλλο πρίσμα κάποια πράγματα)

    ReplyDelete
    Replies
    1. μου άρεσε το μέσα από ένα άλλο πρίσμα. άραγε ποσα πρίσματα υπάρχουν για να δούμε πράγματα και τα αγνοούμε; φιλούθκια.

      Delete
  14. ή μπορεί απλά να του έστριψεν καμιά βίδα. ή μπορεί να έσιει μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο. εν ηξέρουμε.

    κάποιος σχολιαστής πιο πάνω είπεν ότι εν υπάρχει μία, μοναδική, κοινά αποδεχτή πραγματικότητα. Προσθέτω ότι υπάρχει μόνο η από κοινού, κοινωνικά αποδεχτή πραγματικότητα. Όσοι εν συμμερίζουνται τούτη τη πραγματικότητα, περιθωριοποιούνται, κλείουνται σε ιδρύματα, γίνουνται γραφικοί.
    Τζιαι εν υπάρχει λύση. Όποιος εν συμφωνεί με την πλειοψηφία, εν χαμένος.
    Δε ούλλους τους επιστήμονες ή διανοούμενους που επήαν το ένα βήμα παραπάνω, τζιαι επήαν κόντρα στον κυρίαρχο τρόπο σκέψης. Εφάν τους με το κουτάλι. Τζιαι ας είχαν δίκαιο.
    Το μόνο που μπορείς να κάμεις αν είσαι που τους "άλλους" εν το να μείνεις πιστός στον εαυτό σου (αφού εν είσαι μέλος της κοινωνίας, μόνον εσένα έσιεις) τζιαι στες ιδέες σου.
    Τζιαι να κόφκεις κουβέντες που τζιαι που με μέλη της κοινωνίας που εννα σε θεωρούν χαριτωμένο

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και όμως γυρίζει χαχαχα.
      η δασκάλα σήμερα μου είπε για πολλοστή φορά με πόσο διαφορετικό τρόπο σκέφτεται η μιτσιά. κάμνει σχέδια διαφορετικά που τους άλλους, η φαντασία της είναι εντελώς διαφορετική και μοναδική που τους υπόλοιπους. που τη μια το χάρηκα. που την άλλη δεν θα πω ότι στεναχωρέθηκα αλλά μου πέρασε που το νου ότι μπορεί να μεν εύκολα τα πράγματα για τζείνη αν συνεχίσει να είναι διαφορετική.

      Delete
    2. ποιος ξέρει με ποιον τρόπο μπορεί να αλλάξει το ρου της κοινωνίας η κόρη σου:)
      Η διαφορετικότητα έρκεται με τίμημα. Αλλά τζιαι με τιμή (honour, όι price). να την σιαίρεσαι την μητσιά, ας πούμε.

      Delete
    3. τη σαίρομαι ας πούμε εκτός που τες στιγμές που εν μουτρωμένη όπως τον παπά της :))).

      αρέσαν μου οι λέξεις που χρησιμοποίησες. τιμή τζαι τίμημα έχουν κοινή ρίζα. δεν το σκέφτηκα ποτέ έτσι.

      Delete
  15. Να θωρούν πράγματα γίνεται! Να μην ακούν φωνές μόνο!

    ReplyDelete
  16. http://www.youtube.com/watch?v=2LDZwD7pxp0

    ReplyDelete
  17. Νομίζω ξέρω για ποιόν λες.Παλιός γνώριμος. Παλιά συνομιλούσε μόνο με εξωγήϊνους. Επέμενε ότι στη Κύπρο είχε δύο Ουφοδρόμια που έκαναν τις πτήσεις τους οι εξωγήϊνοι. Καλύπτει με τα πόδια το τρίγωνο φώτα τροχαίας Μ&S Aκρόπολης- φώτα Αγ. Δημητρίου - φώτα Βασιλόπουλου στη Στροβόλου

    ReplyDelete
  18. Διαβάζοντας το ποστ το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ εν ότι η πραγματικότητα του κάθε νου καθορίζεται καθαρά που τον εγκέφαλο τζιαι τες εμπειρίες του, κάποιος που βλέπει ή ακούει κάτι, για τζιείνον εν πραγματικό. Τούτο εν σημαίνει ότι είναι ή ότι έννεν "πραγματικά" πραγματικό!! Τζιαι κάτι άλλο ακόμα πιο fucked up, εσκέφτηκες ποτέ ότι εγώ τζιαι συ βλέπουμε το χρώμα κόκκινο τζιαι αναγνωρίζουμε το γιατί εμάθαν μας που μωρά ποιό είναι το κόκκινο, αλλά μπορεί τζιείνο που εγώ βλέπω σαν κόκκινο πραγματικά να είναι κάποιον άλλον χρώμα ή καθόλου χρώμα στην τελική (συναισθησία)!! Τζιείνο που θέλω να πω είναι ότι στο τέλος της μέρας η εμπειρία της ζωής εν κάτι εντελώς διαφορετικό για τον καθένα, έσιει τόσες αλήθκειες όσες για κάθε πλάσμα να αντιστοιχεί τουλάχιστον μια...!

    ReplyDelete
  19. υπέροχο !!!! και πραγματικο συναμα σε φιλω

    ReplyDelete