Thursday 15 April 2010

Οι «γνωρίζοντες»

Είχα σκοπό σήμερα να γράψω κάτι πιο ανάλαφρο, αλλά μια είδηση που βλέπω στο Φιλελεύθερο, με έκανε να αλλάξω ιδέα. Πριν από δύο μέρες ένας Ρουμάνος έριξε ασίτ στην 22 χρονών πρώην φίλη του για να την εκδικηθεί που τον εγκατέλειψε. Ο άνθρωπος προφανώς χάνει η πατίχα του που λέμε στα κυπριακά, δεν είναι στα καλά του. Ποια λογική κοπέλα θα ήθελε δίπλα της ένα ψυχασθενή;

Ο ψυχασθενής όμως την είχε απειλήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Η κοπέλα πήγε δύο φορές στην αστυνομία και ανάφερε ότι δεχόταν απειλές. Δεν έγινε τίποτε. Καμία προστασία, δεν την έλαβαν καν υπόψη τους οι αστυνομικοί. Έτσι τώρα μια 22χρονη, ορφανή μάλιστα, που ήρθε να δουλέψει για ένα καλύτερο μέλλον, κινδυνεύει να χάσει το χέρι της, ενώ στο πρόσωπο έπαθε εγκαύματα ολικού βαθμού.

Πριν από λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε για τρεις κοπέλες σε χωριά της ορεινής Κύπρου που για χρόνια ζούσαν κλειδωμένες στα σπίτια τους σε άθλιες πραγματικά συνθήκες. Μια από αυτές έπαθε γάγγραινα, καθώς ζούσε σε μια καλύβα, χωρίς τα απαραίτητα, αν δεν κάνω λάθος, ίσως έχασε μάλιστα τα πόδια της.

Στην περιοχή υπάρχει λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας. Υπήρξαν άτομα που προσπάθησαν να βοηθήσουν την κοπέλα. Μια δασκάλα, ο ιερέας του χωριού ενημέρωσαν τη λειτουργό και της είπαν να κάνει κάτι. Η απάντησή της ήταν πως χωρίς γραπτή καταγγελία δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε. Της εξήγησαν πως είχαν υποψίες πως κάτι συνέβαινε και πως δεν είχαν πρόσβαση να μπουν στα σπίτια των κοριτσιών για να εξετάσουν. Μόνο αυτή θα μπορούσε. Δεν έγινε τίποτε καθώς επέμενε ότι χρειαζόταν γραπτή καταγγελία.

Το θέμα, λοιπόν, είναι αυτοί που ξέρουν για κάτι κακό που συμβαίνει και δεν κάνουν τίποτε για να το αποτρέψουν. Και δεν μιλάμε πλέον σε επίπεδο, να ξέρει κάποιος ότι ο γείτονάς του κακοποιεί τη γυναίκα του, για παράδειγμα. Μιλούμε σε επίπεδο αρχών, σε επίπεδο αστυνομίας, σε επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτοί που πληρώνονται, που έχουν καθήκον να προστατεύσουν όσους το έχουν ανάγκη. Άραγε αυτά τα άτομα δεν έχουν το ίδιο μερίδιο ευθυνών, με όσους διαπράττουν τα εγκλήματα;

Γνωρίζουμε για δολοφόνους, για ηθικούς αυτουργούς. Θα ήταν καλή ιδέα να θεσπιστεί μια νέα κατηγορία. Να τους πούμε οι «γνωρίζοντες». Δεν θα έπρεπε κανονικά να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών που δεν διερεύνησαν τις απειλές εναντίον της κοπέλας που δέχθηκε το ασίτ; Δεν θα έπρεπε η λειτουργός να οδηγηθεί στο δικαστήριο;

12 comments:

  1. Kοινωνία της σήψης είμαστε. Σε όλα τα επίπεδα απ' όλες τις απόψεις. Με εξαιρέσεις. Αλλά ο κανόνας εν τούτος, πάμε κατά δκιαόλου.

    Με πολιτικούς που μόνο λάσσουν κατά το δοκούν, που τρων τα λεφτά του κόσμου για ίδιον όφελος ή για όφελος των δικών τους.

    Με κρατικούς υπαλλήλους κουνόσhυλλους στην πλειονότητα, να παρασιτούν εις βάρος μας.

    Με Αστυνομία άβουλη, στελεχωμένη κατά πολύ που μέσατζηες αστυνομικούς, σhέσηες τζαι τεμπέληδες να πατάξουν το έγκλημα που την πιο απλή ως την πιο σοβαρή του μορφή, με το μόνο "καθήκον" που καταφέρνουν να εκτελούν πιστά να είναι το ραντάρ, η καταγγελία για ζώνη τζαι μικροπαραβάσεις που πιέζει η ηγεσία για να εισρέει χρήμα στα κρατικά τζαι δημοτικά ταμεία.

    Με άκρατη είσοδο αλλοδαπών που το γυρίζουν σε "πολιτικός πρόσφυγας" σε Ευρωπαική χώρα για να τρων πάλαι τα λεφτά των βλακών πολιτών της σαν επιδόματα τζαι με παράνομη απασχόληση.

    Με επιχειρηματίες καρχαρίες με τα πλοκάμια τους σε ούλλους τους τομείς, πολιτικό, οικονομικό, δικαστικό, αθλητικό, μαζικής ενημέρωσης, κινώντας τα νήματα για να εξυπηρετούνται οι ίδιοι.

    Με ούλλους εμάς τέλος που ο καθένας θωρεί το δικό του τζαι δεν ασχολείται ουσιαστικά ούτε καν με το πρόβλημα του αρφού του, του διπλανού που έσhει την ανάγκη του, πόσο μάλλον για κάποιον πιο μακρινό μες την "κοινωνία"

    Σε όσα εγραψα έσhei εξαιρέσεις αλλά όπως λαλεί τζαι η λαική σοφία (ελάλεν γιατί πλέον εν ιφκαίνουν ρητά τζαι σοφές κουβέντες που μιαν παρακμάζουσα κοινωνία)
    "Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την Άνοιξη"
    ειδικά αν κάποιοι γάαροι καρτερούν το με το δίκαννο στο σhέρι

    ReplyDelete
  2. Εκέντησες φιλούιν μου με το κκόμεντ σου! Ρισπέκτ!

    ReplyDelete
  3. Έμπαινε Κκουλλά μου, έμπαινε!
    Τζιαι να προσθέσω δαμέ ότι που πηγές μου, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του κράτους μας, εν ανύπαρκτες. Άλλοι βολευτές..!
    Τζιαι όσον για τους "γνωρίζοντες", τούτοι εν διπλά ένοχοι!

    ReplyDelete
  4. επειδή τέτοια περιστατικά συμβαίνουν και στην Ελλάδα, δυστυχώς αυτοί που γνωρίζουν δε κανουν τίποτα. Και ναι, σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις που η ζωή ενός ανθρώπου καταστρέφεται θα μπορούσαμε να τους θεωρήσουμε ηθικούς αυτουργούς. Διότι με τη στάση τους συναινούν στη συνέχεια και την κορύφωση της απειλής που είναι η βάναυση κακοποίηση από καθε λογής τρελό. Κανείς δε μιλά, δε θέλει ν' ανακατευτεί, "να βρει το μπελά του" που λέμε εδώ. Νοοτροπίες που δεν αλλάζουν, δυστυχώς

    ReplyDelete
  5. εγώ θα πάρω το μέρος της αστυνομίας στην πρώτη περίπτωση. χωρίς να γίνει κάτι δεν γίνεται να συλλαμβάνουν τον καθένα. θα μπορούσε να ήταν η κοπέλα η ψυχασθενής που έθελε να κάνει κακό του κοπελιού και να λέει τα ψέμματα.

    για τα άλλα, κανένας εν θέλει να πάρει ευθύνη.γιατί να μπλέξεις, λες

    ReplyDelete
  6. Ρίτσα δεν είπεν κανένας ότι η αστυνομία πρέπει να συλλαμβάννει τον καθένα. ΟΦΕΙΛΕΙ όμως να ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΙΝ και να ΕΞΕΤΑΖΕΙ τις καταγγελίες που γίνονται, όσο ασήμαντες κι αν ακούγονται. Στην προκειμένη περίπτωση, η καταγγελίες της νεαρής ούτε καν λήφθηκαν υπόψιν.

    Η νοοτροπία μας δυστυχώς είναι "μεν νεκατωθείς να μεν μπερτέψεις". Τζι ας ξέρεις πράματα και θάματα. Και σε μεγάλο βαθμό φταίει η ανυπαρξία της αστυνομίας και των αρχών γιατί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στον κόσμο και δεν του παρέχουν το αίσθημα ασφάλειας που θα έπρεπε.

    ReplyDelete
  7. εντάξει,οι απλοί άνθρωποι κάνουν ότι μπορούν,οι υπηρεσίες όμως είναι ασυγχώρητες 'οταν δεν κάνουν αυτό για το οποίο πληρώνονται.

    ReplyDelete
  8. Πόσα τέτοια περιστατικά δεν βρίσκουν ποτέ τον δρόμο(;) της δικαιοσύνης.
    Είναι βλέπεις που οι λειτουργοί μες τα χαρτιά της γραφειοκρατίας δεν βλέπουν πέρα από το στενό γραφειάκι τους...

    ReplyDelete
  9. invictus δε συμφωνώ ότι πρέπει να εξετάζει και τα πιο ασήμαντα γιατί με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτό σημαίνει ότι θα αφήνει πίσω τα σημαντικά για να τρέχει για ψύλλου πήδημα.

    δε λέω για τη συγκεκριμένα κατάσταση γιατί δεν ξέρω. ίσως η κοπέλα όντως να είχε βάση

    αλλά έσιει πολλούς πελλους που δημιουργούν ανύπαρκτα προβλήματα
    έσιει τζιαι αστυνομικούς που παίζουν πελλό βέβαια αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα

    ReplyDelete
  10. koulla ise leventis.

    omws na doume k tin alli opsi tou nomismatos. giati den epige kapoios na kanei grapti katagkelia?? giati adiaforoume gia to dipla mas. mia alli laiki risi lali "lipse p to psisiko na men sevri to krima". k emis oxi mono to iothetoume alla to metadidoume k sta paidia mas. oloi exoume efthini

    ReplyDelete
  11. Καλή μου φίλη έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα αναφέρεις.Στις μέρες μας όμως δυστυχώς ο κάθε δημόσιος λειτουργός προσπαθεί να είναι καλυμένος για κάθε κίνηση που κάνει.Το άλλοθι του λοιπόν είναι η "γραπτή" καταγγελία κάποιου.Δυστυχώς με αυτή την νοοτροπία τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει πρόληψη σε αυτά τα φαινόμενα αλλα όλοι αποκτούν άποψη αφού γίνει το κακό.

    Καλώς σε βρήκα φίλη μου .

    ReplyDelete
  12. Αυτό με το οξύ είναι τραγικό... Δεν υπάρχουν λέξεις, μάλλον να το χαρατηρίσεις. Και από ό,τι βλέπω λαμβάνει διαστάσεις αυτή η... «μέθοδος» εκδίκησης ή χτυπήματος», ειδικά στα Βαλκάνια. Και στην Ελλάδα έχουν υπάρξει αρκετά τέτοια περιστατικά.

    ReplyDelete