Sunday 18 April 2010

In a foreign country

Μιας και το έχει η μέρα, εκλογές έχουν στα κατεχόμενα ας μιλήσουμε για πολιτικά. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι οι συνομιλίες πάνε καλά; Ούτε ο ίδιος ο Χριστόφιας (Πιπόφιας κατά την κόρη Α) δεν πρέπει να είναι τόσο στραβός. Είτε θέλουμε ενιαίο το νησί, είτε διχοτόμηση, είτε ομοσπονδία, είτε συνομοσπονδία κάτι άλλο δημιουργείται, σύμφωνα με όσα ακούγονται.

Υπάρχει και ο μύθος των δύο λαών που υποτίθεται ότι θέλουν να ζήσουν μαζί. Παραμύθια της Χαλιμάς. Κατά την ταπεινή μου άποψη υπάρχουν δύο λαοί, ίσως και περισσότεροι αν υπολογίσουμε τους έποικους, που θέλουν να περνούν καλά. Και με το δίκαιο τους. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που χάνονται δουλειές, που το εισόδημα μειώνεται, που το μέλλον είναι αβέβαιο, φυσικό είναι να σε απασχολεί η καθημερινότητα.

Δεν έχω επισκεφτεί τα κατεχόμενα. Το χωριό της μάνας μου ισοπεδώθηκε, έγινε στρατόπεδο και απαγορεύεται η πρόσβαση. Θεώρησα πως δεν είχα λόγο να πάω. Άποψη μου. Μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, πόσο οι Τουρκοκύπριοι θέλουν λύση και περιμένουν να ενωθεί το νησί. Παραμύθια της Χαλιμάς, ξανά.

Την περασμένη βδομάδα ήμουν στο Ζάρα και έζησα το εξής σκηνικό. Πωλήτριες δύο συμπαθέστατες Τουρκοκύπριες και για να μην τις αδικήσω εξυπηρετικότατες. Μπροστά μου άλλες δύο Τουρκοκύπριες γύρω στα σαράντα κάτι και τα παιδιά τους. Στις πωλήτριες μιλούσαν τουρκικά μεταξύ τους αγγλικά. Από ότι φαίνεται κάτι γίνεται σε τούτο τον τόπο, παρόλη τη διαχωριστική γραμμή το αγγλικό χαίρει μεγάλης εκτίμησης…

Ήρθε η ώρα να πληρώσουν και η μια έβγαλε την κάρτα της, η άλλη δολάρια. Γυρίζει και λέει στη φίλη της: «It’s amazing. You are in a foreign country, you find people to talk your language and you pay in dollars».

Δεν λέω ότι όλοι στο βορρά αισθάνονται έτσι. Αποκλείεται όμως να είναι και οι μοναδικοί. Είμαστε η κάθε πλευρά στην κοσμάρα της. Για αυτό και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Αν οι Γερμανοί ακόμη δεν χωνεύονται μεταξύ τους, 20 χρόνια μετά την επανένωση και ας τους ενώνουν κοινή γλώσσα, θρησκεία, καταγωγή, κουλτούρα, εμάς που μας χωρίζουν τόσα, τι έχουμε να δούμε;

Να διευκρινίσω πως δεν προτείνω διχοτόμηση. Τα κατεχόμενα είναι μέρη που μας ανήκουν. Αλλά δεν βλέπω και τρόπο να τα πάρουμε πίσω.

15 comments:

  1. ούτε εγώ είμαι αισιόδοξη.

    οι γερμανοί δεν χωνεύονται;

    ReplyDelete
  2. ΗΑΗΑΗΑ!!! Πιπόφιας! Έχω to copyright από την κόρη Α να το χρησιμοποιώ??

    Τέτοιες συμπεριφορές τις βλέπω συνέχεια και παντού. Βαρέθηκα να ακούω "μα δεν είναι όλοι έτσι". Μα αν βρεις 1 στους 1000 που δεν σκέφτεται έτσι, ποιό το νόημα?
    Κατα τ'άλλα πιστεύω ακράδαντα οτι οι τούρκοι της Κύπρου(οι λεγόμενοι "τουρκοκύπριοι") είναι μεγαλύτερη πληγή από τους τούρκους εν τουρκίας. Εξάλλου φάνηκε πόσο πολύ "Κύπριοι" νιώθουν όταν επι καιρώ αγγλοκρατίας βοηθούσαν τους εγγλέζους.

    ReplyDelete
  3. Oi Germanoi dennen oti en xwneukountai akrivws alla yparxei mia... na thn pw antipathia tziai enas diaxwrismos sta miala. Akoma.
    oi dytikoi vkalloun tsounnes pou pkerwnnoun "solidarity tax" gia na fkei h anatolikh germania sto epipedon ths dytikhs. Blepoun tous tziai llion san "pisw pou ton kosmon" "xwrkates" klp.

    Gia tous anatolikous oi dytikoi en kapitales tziai fantasmenoi, kamnoun pattalodouleies tziai ennen "anthropinoi".

    Ax ama, ti esiei na dei to nisin mas akoma.

    ReplyDelete
  4. *Ax Mana ti esiei na dei to nisin mas akoma
    thelei na pei o poihths.

    ReplyDelete
  5. polaaa...akoma en idame tipote!emena prosopika touto t prama fovizei me!oute ego epia pote mou potzi, parolo pu 8a i8ela na do to meros tou papou mou, pu oute ekinos 8eli na paei...ala pragmatika en i3ero en vlepo lisi ego!an k aloi lene oti exi li8i apo mono tou, tropos tou legein!Prin lio kero evlepa sti teleorasi mia sinenteu3i k ixe ena elale esase t spiti tou k paei k menei eki gia tis diakopes k mesa exi alous kiolas, alou akoueis leei efile4an!

    ReplyDelete
  6. χα χα χα χα
    ρισπέκτ στην Κόρη Α για το Πιττόφιας!! "Που μιτσήν τζαι που πελλόν θα μάθεις την αλήθκιαν"!
    Έτο παραμυθκιαζούμαστεν μόνοι μας είτε πιστεύκοντας ότι εννα πιάμεν τα κατεχόμενα εδάφη μας πίσω, είτε πιστεύκοντας ότι είναι δυνατόν να βρεθεί δίκαιη λύση, είτε πιστεύκοντας ότι είναι ποτέ δυνατόν να βρεθεί λύση "από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους". Δαμέ εμαραζώσαμεν που έχασεν τες "εκλογές" ο πρώην "αγωνιστής" της ΤΜΤ...

    ReplyDelete
  7. Θα συμφωνήσω μαζί σας, το Πιττόφιας εν πολλά δυνατό, χαχαχαχαααα...Τιμίτη Πιτόφια το φουλ name.
    Είμαστεν για να μας κλαιν οι ρέγγες κοπέλια.
    Τζαι είτε Πιτόφιας είτε Γιαννής είτε Κωστής εν πουπανοθκιόν μας, εν θωρώ κανέναν ικανόν να μας φκάλει που τα αδιέξοδα. Επήεν η παλιά φρουρά με τα όποια καλά τζαι κακά της, επήεν τζαι όποια πιθανότητα για δίκαιη λύση για μας αν με ρωτάτε.
    Που τους τωρασινούς εν περιμένω τίποτε, ή μάλλον σhειρόττερα.
    Ούτε γω επήα κατεχόμενα (μάνα btw τζαι μένα της μάνας μου το χωριό εν ισοπεδωμένο τζαι γεμάτο στρατό, νάμαστεν τζαι χωρκανοί άτζιαπις σου?) ούτε τζαι τους δικούς μου άφησα να παν ως τωρά γιατί εσhύλλιασα. Τζαι αποστρέφουμαι όσους παν ειδικά για διασκεδάσεις τζαι παναύρκα. Τωρά αν επήαν μιαν φοράν να δουν τον τόπον τους ως τζιαμαί καταλάβω χωρίς να δικαιολογώ.
    Έπρεπε να τους αφήκουμε κώλους ανεβράκωτους όπως ήταν τζαι να δούμεν αν μεν εθέλαν λύσην.
    Αλλά όι, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τζαι κουρουφέξαλα εμείς. Ετα χαήρκα μας, που τότε που ανοίξαν τα οδοφράγματα εννά δούμεν λύσην ακόμα.
    Απλά σπονσάρουμε τους οικονομικά όπως το παράδειγμα των Γερμανών τζαι ακόμα που είσαστε.
    Να προσθέσω στο ΖΑRA δεν θα ξαναπατήσω γιατί αντιλήφτηκα πουλά προιόντα που την Τουρκία, έχω τζαι φώτο πας το κινητό που ετικέτα τους, αν κάμω αθκειάση εννά την ποστάρω. Φυσικά έννεν οι μόνοι, όπου εύρω παρόμοιον φαινόμενο στήνω καφκά τζαι κάμνω φασαρία για να ακούν τζαι οι υπόλοιποι πελάτες.

    ReplyDelete
  8. Εφέραν της κόρης μου δώρων έναν κουτί με κάτι lego μέσα που το jumbo. Πουκάτω που το κουτίν έσhει αυτοκολλητούϊν που γράφει (μεταξύ άλλων) τις εξής 2 γραμμές:

    Made in Turkey
    Κατασκευάζεται στην Κίνα

    Η μαλακία που μας δέρνει πάντως εν made in Cyprus!

    ReplyDelete
  9. Το τι κυκλοφορεί made in Turkey είναι απίστευτο.

    ένας γνωστός μου έλεγε το εξής. συνήθως σε μια σχέση αυτός που πληρώνει έχει το πάνω χέρι. η πλευρά μας είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που πληρώνει, που συζητά το ενδεχόμενο να πληρώνει αβέρτα μια ζωή και που δεν έχει κανένα σεβασμό από την άλλη πλευρά.

    ReplyDelete
  10. Το πάνω σιέριν εν το έσιει τζίνος που πληρώννει. Ότι θέλεις κάμε. Αν θέλεις πάρτην γκόμενα στο ακριβόττερο εστιατόριο τζαι πλήρωσε...αν θέλεις πέτης ότι εννα κάθεστε εκ περιτροπής στην καρέκλα του μασσαζ που εγόρασες πρόσφατα...αν θέλεις πέτης ότι αποδέχεσαι να της γράψεις 50,000 ραβασάκια...αν θέλεις πέτης ότι η γνώμη σου εννα μετρά μόνο το 1/6 της δικής της όταν εννα "ψηφίζετε" για κάτι που διαφωνείτε...η ουσία είναι ότι αν δεν σου καϊλίσει η γκόμενα (που κάμνει ότι της πεί η μάμμα της), κοκκόν εν έσhει!

    ReplyDelete
  11. εν συμφωνώ. σιγά που θα εκφέρει αντίθετη άποψη η γκόμενα, άμαν ξέρει ότι εν άλλος που πιερώνει. θα το κάμει σε θέματα άνευ ουσίας. εκεί που μετρά θα σιωπά και θα κάμνει ό,τι θέλει το πορτοφόλι. τζαι προκειμένου να πιάσει λεφτά στο σσέρι της θα σου καϊλίσει με την ελπίδα να σε τυλίξει.

    ReplyDelete
  12. Ούτε η "γκόμενα", ούτε ο "εραστής" της, ούτε η "μάνα" της έχουν το πάνω σιέριν. Σε ολόκληρο τον κόσμο εν οι πολυεθνικές που κάμνουν κουμάντο. Αν μυριστούν ότι υπάρχει κέρδος που το θέμα, έννα φαγωθούν να λύσουν το πρόβλημα. Για να έχουν όμως κέρδος πρέπει να θυσιάσουν χρήμα οι λεφτάδες της Κύπρου, που τα εμοιράσαν ούλλα ήδη μεταξύ τους. Το ζήτημα ένει, ποια κυβέρνηση εννα έρτει να πει των λεφτάδων που εχρηματοδότησαν την προεκλογική της εκστρατεία ότι εννα πρέπει να θυσιάσουν κέρδη για να δελεάσουμε πολυεθνικές να πιέσουν με τη σειρά τους ξένες κυβερνήσεις; Όσο τα ενδεχόμενα κέρδη των ξένων εταιρειών που μια λύση θα εν χαμηλότερα που τζείνα που πιάνουν ήδη οι οπλικές βιομηχανίες (λόγω της ανασφάλειας και της κινδυνολογίας που προωθείται στην περιοχή), η κατάσταση θα μένει ως έχει.

    ReplyDelete
  13. Να τους πολεμά ο κόσμος καλό.
    όταν έτυχε να αγοράσω τζαι να μεν τοδω το Made in Turkey επήα τζι έκαμα πόξυλλίκιν τον μαγαζάτορα, μπροστά σε πελάτες, επροσπάθησε να διακιολογηθεί τζαι να ρίψει το φταίξιμο αλλού. Είπα του ή πιαστην τζαι κάμε την ότι θέλεις αλλιώς κρούζω την δαμαί πόξω τζαι κάμνω σου τζι έναν καρναβάλι, εσιώπησε τζαι άλλαξε τη φανέλλα.
    Έτσι θέλουν.

    ReplyDelete
  14. Μπορεί να ακούστω εγωίστρια, ρατσίστρια, εθνικίστρια. αλλά τα γέρημα δεν θέλω να πληρώνω και τα λεφτά μου να τροφοδοτούν μια περιοχή που δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσω, όχι επειδή δεν θέλω αλλά επειδή θα υπάρχει πλαφόν. θέλω να πληρώνω για καλύτερα σχολεία που θα φοιτούν οι κόρες μου, καλύτερους δρόμους που θα κυκλοφορώ εγώ, καλύτερα νοσοκομεία να πηγαίνω όταν θα αρρωστώ.
    εντάξει το κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. είναι ο τόπος μας και λογικά θέλουμε το καλύτερο για αυτόν. μας καίει όμως και το οικονομικό.

    ReplyDelete
  15. Μόνο εγώ εδιάβασα ΠιΠοφιας και όχι Πιτόφιας? Υποθέτω τούτο ήθελα να διαβάσω, χαχα!!

    Κκουλά, τζαι το top shop έχει πολλά made in moggolia, κόπιασε να τους κάμεις πόξιλικκι!!

    ReplyDelete