Friday 14 May 2010

Κορίτσι πράγμα

Αγαπητή Δέσποινα,
Άκουσα χθες το τραγούδι σου Κορίτσι Πράγμα και θέλω να σου πω δυο κουβέντες. Εντάξει παραδέχομαι ότι άργησα να ακούσω το τελευταίο σου σουξέ, όμως δείξε λίγη κατανόηση, είμαι μια γυναίκα πολυάσχολη, που αγωνίζομαι να τα βγάλω πέρα καθημερινά με τη δουλειά, την οικογένειά μου και την προσωπική μου ζωή. Παρόλο που τα περισσότερα βράδια καταλήγω ζόμπι στον καναπέ, είμαι περήφανη που καταφέρνω να τα συνδυάζω όλα. Με κόπο βέβαια.

Λοιπόν Δέσποινα, διερωτώμαι αν ο Φοίβος που σου έγραψε το τραγούδι, ζει στη δεκαετία του ’50. Πρόκεται για στοίχους που θυμίζουν καταστάσεις πριν από 50 χρόνια, τότε που η γυναικεία χειραφέτηση έκανε τα πρώτα της βήματα. Εκ τότε έχουν αλλάξει πολλά. Μορφωνόμαστε περισσότερο από τους άντρες (το λένε οι στατιστικές αυτό), κατακτήσαμε θέσεις διευθυντικές, προοδεύσαμε. Κτίζουμε τις καριέρες μας ισορροπώντας πάνω στα ψηλά μας τα παπούτσια, την ίδια στιγμή που αγκαλιάζουμε τα παιδιά και τους συντρόφους μας.

Δεν ξέρω σε ποιο κόσμο ζεις όπου οι πατεράδες λένε στις κόρες τους ότι έχουν χαμηλό IQ και ότι καλύτερα να παντρευτούν από το να σπουδάσουν. Στ αλήθεια, αυτές τις χαζομάρες λέει ο Ντέμης στην κόρη σας; Ευτυχώς ο πατέρας φαμίλιας μας, όπως και οι πατεράδες που βλέπω γύρω μου, μεγαλώνουν τις κόρες τους λέγοντας τους ότι είναι ικανές για το καλύτερο και ότι άμαν θέλουν μπορούν να φτάσουν μέχρι το φεγγάρι.

Σίγουρα, ζούμε σε μια κοινωνία ανδροκρατούμενη και μια γυναίκα πρέπει να καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια για να αναδειχθεί. Άλλα μην λέμε μαλακίες, ότι «άμα γυναίκα γεννηθείς, είσαι θύμα εκ γενετής». Το επόμενο βήμα για σένα ποιο είναι δηλαδή, να σκοτώνουμε τα κοριτσάκια από τη μήτρα όπως κάνουν στην Ινδία και την Κίνα; Στην κοινωνία δεν επιβιώνουμε από θαύμα, όπως λες. Επιβιώνουμε δίνοντας αγώνα καθημερινά και άντρες και γυναίκες.

Τέλοσπαντων, αγαπητή Δέσποινα, απλά ήθελα να σου πω δυο κουβέντες. Θα συνεχίσω τη δουλειά μου τώρα, γιατί είναι και Παρασκευή και θέλω να τελειώσω νωρίς να πάω να παίξω με τις κόρες μου. Βλέπεις η ζωή δεν χαρίζεται σε κανένα, και στο τέλος της ημέρας, όπως στρώσεις θα κοιμηθείς. Αν κάτσεις να το παίζεις θύμα, επειδή είσαι γυναίκα, θύμα θα παραμείνεις. Αν πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Και μην βιαστείς να με κατηγορήσεις για έλλειψη χιούμορ, ότι τάχα μου ο Φοίβος είδε το θέμα ειρωνικά. Περνάς σοβαρά μηνύματα με τα τραγούδια σου, κυρίως στα 10χρονα και στα 15χρονα που σε ακούνε και δεν έχουν τα απαραίτητα βιώματα για να φιλτράρουν αυτά που τραγουδάς.

Φιλικά

Μάνα

30 comments:

  1. μόλις το άκουσα! πολλή φτήνια. συμφωνώ με όλα σου τα σχόλια.

    ReplyDelete
  2. Πες τα χρυσόστομη!
    Και επιτέλους βαρεθήκαμε να βλέπουμε το μ**νί της Δέσποινας κάθε φορά που εμφανίζεται σε πίστες ή φιλμάκια! Οκ έκαμες laser, όπως η μισή υφήλιος.

    ReplyDelete
  3. Ρε το Δεσποινάκι,
    κοίτα απωθημένα που έχει!!!!

    Ειχα ακούσει πως είχε βγάλει ενα τραγουδι καινουριο, αλλα δεν το είχα ακούσει!

    Τωρα για το χαμηλο ΙQ εχει δίκιο αν τραγουδάει για τον εαυτό της...

    Άσε που κορίτσι πράγμα δεν τη λες....

    Σα να την πηραν τα χρόνια κι αυτή!

    Αμείλικτος ο χρόνος

    ReplyDelete
  4. "Γιατί είμαι γένους θηλυκού
    Και έχω χαμηλό IQ
    Κι όταν μυαλά έβρεχε ο Θεός
    Κρατούσ' ομπρέλα δυστυχώς"

    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΡΕΟΥΛΑΡΕΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΚΑΙ ΦΟΙΒΟ)

    ReplyDelete
  5. Πες τα μάνα!
    Κι εγώ την πρώτη φορά που το άκουσα έσπευσα να ελέξω την χρονολογία που έχουμε γιατί εμπερδεύτηκα. Μάλλον ο στιχουργός (που δεν ξέρω ποιός είναι) θα το είχε στο συρτάρι καμιά 30αρια χρόνια και τώρα του ήρθε να το κυκλοφορήσει. Δεν εξηγείται διαφορετικά.

    ReplyDelete
  6. Τι παλιμπαιδισμός και τούτος.
    Το κορίτσι πράμα είναι το Δεσποινάκι;
    Δεν έχω τέτοια ακούσματα λόγω ηλικίας ας με συγχωρήσει το μικλό.

    Καλά κάνεις και τα χώνεις!

    ReplyDelete
  7. καλά της τα λές.για να βγάλουν λεφτά τα κάνουν όλα.

    ReplyDelete
  8. να βγάλουν λεφτά δε λέω, και καλά κάνουν, η δουλειά τους είναι. Αλλά (και είναι μεγάλο το αλλά):Πλασάρεται ως θύμα και προτείνει και στις άλλες γυναίκες να το παίζουν έτσι? Λάθος, μεγάλο μάλιστα. Σήμερα, είτε είσαι νοικοκυρά είτε δουλεύεις, παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου και παλεύεις. Η ζωή δε συγχωρεί "θύματα" και τ' απομονώνει. Μου φαίνεται ότι τελευταία κάνει λάθος επιλογές. Δείγμα παρακμής, έλλειψης φαντασίας, έμπνευσης? Όλα αυτά μαζί. Πάντως είναι σχήμα οξύμωρο: Από τη μία να πλασάρεται σαν αυτοδημιούργητη επαγγελματίας/οικογενειάρχης και από την άλλη να το "παίζει" μουσίτσα

    ReplyDelete
  9. εμετικο το σουξεδακι.
    απαραδεκτος ο φοιβος.
    οχι,δεν υποστηριζω βισση.
    να κατσουν σπιτι τους κ οι 2.
    τωρά!!

    ReplyDelete
  10. Με διαφορά το πιο ΗΛΙΘΙΟ τραγούδι που άκουσα ποτέ...και δυστυχώς είναι "σουξέ" για τα μικρά παιδιά

    ReplyDelete
  11. Σιγά μην κάτσω ν' ασχοληθώ με τη Βανδή...
    Και μόνο που ανοίγουμε "φιλολογική" συζήτηση για κάτι τόσο μα τόσο "φτηνό" και "εύκολο" του δίνουμε και περισσή αξία...
    Ανάξιο λόγου κατά τη γνώμη μου...
    Βάλε, ρε μάνα, ν' ακούσεις αυτά που γουστάρεις... είναι η μόνη απάντηση στη σύγχρονη κατάντια της ελληνικής δισκογραφίας.

    ReplyDelete
  12. ''Κορίτσι πράμα'', όχι ''πράγμα''. Ευχαριστώ (πλς μη με λιντσάρετε).
    Γιατί που βγήκε να το τραγουδήσει με τάχα μπλε ποδιά με τα κουμπιά μέχρι τον αφαλό και high knee socks εν αντρέπεται 40 χρονών γεναίκα με κοπελλούθκια;

    ReplyDelete
  13. Το λοιπόν να σου πω ρε Μάνα. Ξέρεις ήντα έπνευση έσιει η τουαλέτα την ώρα των "χοντρών"; Σαν είσαι τζιμέσα τζαι σφίγγεσε τζαι μυρίζει ο τόπος απο ευωδία έρκετε μια έπνευση για σουξέ άλλο πράμα. Οπότε ξέρεις τωρά πόθθεν έρκετε η έπνευση του ατόμου για να γράφει. :-D

    ReplyDelete
  14. mana δεν έχω ακούσει το τραγούδι. Αλλά αν είναι όντως αυτοί οι στίχοι του, τι να πω; Ο κάθε λαός έχει τους καλλιτέχνες που της αξίζουν! Αμα πουλάει, φυσικά και θα βγάλει έτσι βλακοτραγούδια...

    ReplyDelete
  15. ππιιιιιι, σήμερα με την αφηρημάδα μου. Ο κάθε λαός έχει τους καλλιτέχνες που ΤΟΥ αξίζουν!

    ReplyDelete
  16. εμέναν εκόλλησεν μου το τραγούδι που το πρωί τζαι μουρμουρώ το ασυναίσθητα.

    πέτε μου άλλο να ξικολλήσω πλις...

    όσον αφορά τους στίχους, εν σοβαρά αναχρονιστικοί για τα δικά μας δεδομένα, κύπρος-ελλάδα... μπορεί να το εγράψαν για να το προωθήσουν στην Ουγκάντα

    ReplyDelete
  17. Στην "επίσημη πρώτη" επαν-εμφάνιση της με το εν λόγω τραγούδι(?) εφάκκαν γυρόν του στύλλου με το σούπερ-μίνι φόρεμα για να προκαλέσει τζαι να δείξει πως έσhει ακόμα ζουμίν πάνω της.
    Μετά σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ήξερε ο Ντέμης για το όλο σκηνικό απάντησε "Όχι".
    Συνεχίζοντας ο δημοσιογράφος τη ρωτά αν το σκέφτηκε και τι θα της έλεγε ο Ντέμης όταν μάθει. "Θα δείξει" λέει το Κορίτσι Πράμα.
    Ε...τζαι κανεί !!!

    ReplyDelete
  18. Σημ.
    "εφάκκαν γυρόν του στύλλου με το σούπερ-μίνι φόρεμα"

    Α λα καπαρέ για να το κάμουμε πιο λιανό

    ReplyDelete
  19. Πε τα!! Μόλις ακούω να το αναφέρουν σαλαβατώ τζαι εγώ για την ημερομηνία που πρέπει να εγράφτηκε. Αλόπως έγραψεν το κανένας πρόγονος του φοίβου και το βρήκε σκονισμένο σε κανένα συρτάρι.

    ReplyDelete
  20. mana mou tha se apogoiteuso lio ala distixos exei akoma atoma pu skeftonte etsi oti i gineka en xamilou IQ, en gia to spiti, exo 2 pe8kia tze mia kori!distixos...to tragoudi genika en epikos xalia!

    ReplyDelete
  21. Α να γεια σου, πές τα γιατί η κάθε ηλίθια παίρνει ένα μικρόφωνο και λέει ότι να ναι. Άσε που μου ακούγεται τόσο ώριμος ο στίχος όσο το "Αγόρια ιππότες κορίτσια μαύρες κότες" αλα προαύλιο δημοτικού!

    ReplyDelete
  22. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα!!
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !!!!!!!

    ReplyDelete
  23. γκράντε μαλακία το τραγούδι.

    απορώ για το λόγο που το κυκλοφορήσανε? με ποιό σκεπτικό? ρε μήπως επιστρέψαμε στη Νεολιθική εποχή και δεν το πήραμε χαμπάρι?

    Κορίτσι πράμα?? ελεος! Πράμα λέει!! Πράμα!

    ReplyDelete
  24. Εμένα θυμίζει μου τη γιαγιά μου που (παλιότερα, τώρα εκσυγχρονίστηκε κι αυτή) όταν έβλεπε πχ μια κορού να βρίζει έλεε μου "κοριτσι πράμα και να βρίζει έτσι;"
    Φυσικά ακόμα και η γιαγιά μου έγινε πιο μοντέρνα τωρά!!

    ReplyDelete
  25. Προτιμώ εκατό φορές τις "τσούλες της γης" που δείχνει πιο ρεαλιστικά το σημερινό κατάντημα τους θηλυκού γένους...

    ReplyDelete
  26. εκανα ακριβως την ιδια σκεψη οταν το ακουσα πολυ πασε οι στιχοι-και η δεσποινα αργησε να θυμηθει το στυλ της λολιτας , αργησε 30 χρονια!

    ReplyDelete
  27. δεν το άκουσα και ελπίζω να μην το ακούσω ούτε τυχαία όπως έπαθα με τες τσούλες της γης που το άκουσα στο σούπερμάρκετ (!) και μου κόλλησε...

    ReplyDelete
  28. Τζιαι το σιειρόττερο: ξεκινά το φιλμάκι με τάχα μου στολή τζιαι κλάτσες ως το γόνατο μόνο τζιαι μόνο για να τα πετάξει ούλλα μετά τζιαι να δείξει (πάλαι!!) την θεϊκή κορμάρα, δείχνοντάς μας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει: ότι μόνο πετώντας τα ρούχα σου και επιδεικνύοντας σάρκα μπορείς να πουλήσεις. Εμετός.

    ReplyDelete
  29. Λοιπόν, δεν θα έχανα ούτε ένα δευτερόλεπτο για το "σαχλό-επικύνδυνο" αυτό τραγούδι αν δεν είχα δύο παιδιά που ακούνε ραδιόφωνο και δηλητηριάζουν τη σκέψη τους με τις αηδίες των στοίχων του τραγουδιού αυτού.
    "Μάνα" έχεις απόλυτο δίκιο! Τα λόγια του τραγουδιού είναι τουλάχιστον κατάπτιστα. Είναι πολύ προσβλητικά για το γυναικείο φύλο. Και είναι απορίας άξιο το οτι το τραγουδάει η Βανδή - αυτοδημιούργητη ταλαντούχα γυναίκα με ψηλό IQ και μητέρα κοριτσιού! Γιατί Δέσποινα? Για χιουμορ? Φυσικά και δεν πρόκειται περί χιουμοριστικών στοίχων καθότι το χιούμορ είναι έξυπνο, ενέχει το στοιχείο της δημιουργίας, είναι εποικοδομητικό - στοιχεία που δεν εμπεριέχονται στους στοίχους του απαξιωτικού τραγουδιού σου. Εσύ δυστυχώς, με αυτούς τους στοίχους που καταδέχτηκες να τραγουδήσεις, χτίζεις νοσηρή νοοτροπία στην νεολαία μας, σε αγόρια και κορίτσια, σε όλα τα παιδιά. Δεν συνάδει η μέχρι τώρα έξυπνη πορεία σου με την σημερινή επιλογή του τραγουδιού αυτού. Δέσποινα έχεις σκεφτεί οτι προσβάλεις κόσμο? προσβάλεις όλους εμάς που αγωνιζόμαστε με αξιοπρέπεια είτε γυναίκες είμαστε, είτε άντρες που σεβόμαστε και εκτιμούμε το γυναικείο φύλο.
    Όλα έχουν ένα όριο. Σκέψου, μήπως το ξεπέρασες με αυτό το τραγούδι? Μήπως πρέπει να το σταματήσεις πριν εξοργήσεις περισσότερο νοήμονες θαυμαστές σου?
    "Γυναίκα,CEO & μητέρα"

    ReplyDelete