Friday 23 July 2010

Σώμα μου



Χτες το απόγευμα, έπηξα στη δουλειά. Κανένα παράπονο, όμως το απολάμβανα. Σε μια φάση χρειάστηκε να ρωτήσω τη γνώμη του διευθυντή μου, που αυτή την περίοδο πτου να μην το ματιάσω, διάγουμε μήνα του μελίτος. Πολλές αγάπες. Πάνε βδομάδες να μαλλώσουμε και να του πω καμιά κακία, πάνε μήνες να μου κατεβάσει τα μούτρα του.

Την ώρα που έμπαινα στο γραφείο του, από την άλλη πόρτα πήγε να με προσπεράσει ένας άλλος συνάδελφος. Μας άφησε και τους δυο σύξυλους, λέγοντας μας κατάμουτρα: «ρε παιδκιά πάω να κατουρήσω». Και επειδή εκτιμήσαμε την ειλικρίνεια του, τον αφήσαμε…. Εντάξει διευθυντής είναι ό,τι και να του λέγαμε θα πήγαινε.

Και θυμήθηκα μια άλλη συνάδελφο και τι έκανε λίγο νωρίτερα. Σηκώθηκε, άνοιξε την τσάντα της, έβγαλε ένα μικρό τσαντάκι, προσπάθησε διακριτικά να βάλει μέσα στο τσαντάκι μια σερβιέτα και κατευθύνθηκε για την τουαλέτα. Κοίταζε γύρω της καχύποπτα, προσπαθώντας προφανώς να μην καταλάβουν οι υπόλοιποι τίποτε, λες και θα έκανε κάτι κακό.

Εμφανής η διαφορά. Γιατί δεν είμαστε άνετες με τις φυσικές μας ανάγκες; Γιατί ο ένας να μην ντρέπεται να διαλαλήσει ότι θα πάει τουαλέτα και η άλλη να φοβάται μήπως καταλάβουν οι υπόλοιποι ότι είναι αδιάθετη;

Είναι η διαφορά ανάμεσα στην αντρική και τη γυναικεία μοίρα, γράφει στην Αθανασία ο Μίλαν Κούντερα. Η γυναίκα περνά πολύ περισσότερο χρόνο συζητώντας τις φυσικές της ανησυχίες, δεν γνωρίζει την ξέγνοιαστη λήθη του σώματος. Για τους άντρες το σώμα τους είναι το σώμα τους. Τελεία και παύλα. Οι γυναίκες τείνουν να το φορτώνουν ένα σωρό μηνύματα και έννοιες.

Από νωρίς αρχίζουμε να ανησυχούμε για περιόδους, εγκυμοσύνες, είναι και θέματα ομορφιάς και υγείας. Πιο εύκολα θα δεις ένα άντρα να κάθεται στην άμμο χωρίς πετσέτα παρά μια γυναίκα, που αν τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο, το πιο πιθανόν να πάει σπίτι της με μήκυτες.

Είναι όμως αρκετή αυτή η ανησυχία για το σώμα μας να δικαιολογήσει την ντροπή για τις φυσικές του λειτουργίες; Οι περισσότερες γυναίκες ντρέπονται για την περίοδό τους, στις ξένες τουαλέτες δεν αισθάνονται άνετα όταν ξέρουν όταν είναι άλλοι έξω και τις ακούν, δεν κλάνουν ποτέ δημοσίως και δεν ρεύονται όπως οι άντρες.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες αγαπούν το σώμα τους λιγότερο ή ότι δεν έχουν εξοικειωθεί αρκετά μαζί του; Τελικά νομίζω αυτό ισχύει. Οι περιποιήσεις, όλα τα χρήματα που δίνουν, ο αγώνας για να δείχνουν όμορφες, αφήνουν έξω κάτι πολύ σημαντικό. Την αποδοχή του σώματος τους.

Υγ1. Και επειδή μου αρέσουν πολύ οι Garbage κρίμα που βάρεσαν διάλυση, θα κλείσω με ένα τους τραγούδι

Υγ.2. Ξέρω ότι η φωτογραφία πάνω θυμίζει Cουλα.

19 comments:

  1. Καλημέρες! Όντως θυμίζει Κούλα, μα πού τις ξεθάφκετε τούτες σιόρ; Τι λέξεις βάλλετε στο γκουγκλ για να σας φκάλει τούτες τις φωτο; woman-toilet? Τεσπα, συμφωνώ μαζί σου. Οι γυναίκες είμαστε τίγκα στις ανασφάλειες, γι'αυτό και τρέχουμε συνεχώς σε αισθητικούς και κομμωτήρια, μπας και αγαπήσουμε τον εαυτό μας μέσα από την ιδανκή εικόνα του. ΕΞάλλου, έτσι μας έχει επιβάλει και η ανδροκρατούμενη πατριαρχική κοινωνία (άντε μη γίνω Βανδή τώρα), καθότι κανένας δεν έλκεται από την εικόνα μιας γυναίκας που κλάνει ή ρεύεται δημοσίως. Εδώ που τα λέμε, το ίδιο ισχύει και για τους άντρες, αλλά τουλάχιστον σε αυτούς είναι πιο αποδεκτό.

    ReplyDelete
  2. τα υπόλοιπα θα τα σχολιάσουν άλλοι καλύτερα από μένα. χάρηκα όμως που μου θύμισες τους Garbage!

    ReplyDelete
  3. αχαχαχσ

    Και λέω κάτι μου θυμίζει η χέστρα πάνω !!!!

    τελεια φωτο και ισως στην κλέψω!

    Λοιπόν έχεις απόλυτο δίκιο! Οι γυναίκες είμαστε πολύ ανασφαλείς με το σώμα μας! Ακόμη κι αν έχουμε το πιο ωραίο, το πιο σφιχτό, το πιο γυμνασμένο, ο φόβος μη κολλήσουμε τίποτα, μη πάθουμε τίποτα είναι έντονος!

    Δεν το αποδεχόμαστε εύκολα!

    Ακόμη και στο πάχος, ο αντρας είναι πιο χαλαρός ενώ η γυναίκα πιο κομπλεξικιά!

    Αλλά σόρι κιόλας στην άμμο χωρίς πετσέτα δεν κάθομαι με τίποτα! Εδώ σε ψάθα πάνω και σε πετσέτα απο πάνω κάθισα, και γέμισα σπυριά!

    Τι να πεις!!

    Σωμα μου....σωμα μου

    Νότηςςςςςςςς

    Καλημεραααααααα

    ReplyDelete
  4. @ Cουλα
    Να σου στείλω τη φωτογραφία στο email?

    @ Eolica
    Αν σου πω από που την πήρα θα πρέπει μετά να σε σκοτώσω για να μην το μαρτυρήσεις :))))

    @ Ποδηλάτη
    Λίγες έχουν τη φωνή της τύπισσας των Garbage. Κρίμα που δεν άντεξαν.

    ReplyDelete
  5. to thema sikvnei megalh koinoniologikh analysh...
    mana eisai mes ton nou mou giati 1. Hthela na grapsw kati gia to thema tziai 2. believe it or not eida se oneiro. Xwris na se exw dei:-D
    Skeftou! Tziai prin na me rwthseis ti eida, tipote to sygklonistiko aplws esena me mian pou tes kores sou:-D pereterw en athimoumai.

    ReplyDelete
  6. Την πήρα από το blog

    thanks

    ReplyDelete
  7. @ Post
    Τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται γιατί όταν έγραφα το ποστ είχα υπόψη μου και αυτό που έγραψες κάποτε για τον Σιαολίν.

    ReplyDelete
  8. @Eolica

    εδώ θα βρεις τα πάντα!

    τις δικές μου απίστευτες εδώ τις βρίσκω!

    http://www.deviantart.com/

    ReplyDelete
  9. Χεχε τι μου θύμησες..
    Τις προάλλες πήγα σε περίπτερο για ταμπόν και η πωλήτρια επέμενε να μου δώσει τσαντούλα, σώνει και καλά. Μα καλά σιόρ, για ένα κουτί ταμπόν τζαι ένα κουτί πίσσες να πιάω τσάντα τζαι μάλιστα πλαστική τεραστίων διαστάσεων;! Αρνήθηκα ευγενικά τζαι ήταν να πεταχτούν τα μμάθκια της πόξω. Τζείνη αντράπηκε παραπάνω από ότι "έπρεπε" να αντραπώ εγώ χαχαχα

    ReplyDelete
  10. Εν πολυπαραγοντικό το θέμα μάλλον. Νομίζω έσιει να κάμει τζιαι με την ανώδυνη ευκολία της απομυθοποίησης του αντρικού σώματος εν αντιθέση με την ανάγκη μυθοποίησης του γυναικείου.
    Τάχα ήμαστεν dark continent.

    ReplyDelete
  11. she demon = ανοίγει την μεγάλη τσάντα, βγάζει το μικρό τσαντάκι, κλείνει την μεγάλη τσάντα, πάει τουαλέττα.

    ReplyDelete
  12. Ο ανήρ
    Ανοίγει το φερμουάρ, βγάζει την πουλλού του, κατουρά, βάλλει την πίσω, κλείει το φερμουάρ. Πιθανόν να τραβήσει το καζανάκι.

    Η γυνή
    Κατεβάζει κάθισμα τουαλέτας, σκουπίζει κάθισμα με χαρτί, σκουπίζει κάθισμα με dettol, σκουπίζει κάθισμα με χαρτί, κατεβάζει παντελόνι/σηκώνει φούστα, κατεβάζει βρακί, κάθεται, κατουρά, σκουπίζεται, σηκώνεται, ανεβάζει βρακί, ανεβάζει παντελόνι/κατεβάζει φούστα, τραβά καζανάκι, κλείει καπάκι τουαλέτας

    ReplyDelete
  13. Invictus, μπορει η γυνη να κανει επισης τη πρακτικοτατη "κατουραω ορθια-προσπαθω να ισοροπηθω και να κεντραρω" τεχνικη.Ειναι πιο safe απο το να κατσει!!

    ReplyDelete
  14. blame την πατριαρχική κοινωνία και την καταπίεση ως και στο πως βλέπουν οι γυναίκες το σώμα τους. που πρέπει να μεν δρώνει να μεν κλάνει να μεν εshει τρίχες ούτε κυτταρίτιδα κλπ κλπ. μόνο ένα επίκαιρο παράδειμα που με βασανίζει κάθε σάββατο.. πρέπει να υποβάλλω τον εαυτό μου στο ευχάριστο και ανώδυνο βασανιστήριο της αποτρίχωσης για να πάω την κυριακή θάλασσα. και στην θάλασσα πρέπει να φοράω το μικρό μου μπικίνι που δείχνει όλες τις ατέλειες του σώματος μου, προσέχοντας πως κινούμε όλη την ώρα άμπα τζε ξεμυτίσει τίποτα... αλλά τι να κάνουμε έτσι μας είπαν πως είναι η ομορφιά, u cant be a freak right?

    ReplyDelete
  15. @ Invictus
    Ο ανήρ δεν σκουπίζεται;

    ReplyDelete
  16. Δεν έχεις εντελώς άδικο, αλλά επειδή από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούω τις ανασφάλειες των ανθρώπων για το σώμα τους, θα σου πω τι πιστέυω. Το ίδιο άσχημα νιώθουν οι άντρες και οι γυναίκες. Ειδικά οι άντρες με τους μυς και αυτό το πρότυπο του γυμνασμένου, έχουν μεγάλο πρόβλημα. Απλά έχουν μάθει και το βγάζουν με γαϊδουριστικες ατάκες "πάω να κατουρήσω" ενώ εμείς με συστολή.
    Μέσα τους όμως τραβάνε μεγάλο ζόρι, πίστεψε με :)

    ReplyDelete
  17. Ti λετε τωρα....Απιστευτο...Νομιζετε οτι ο αντρας
    δεν ειναι ανασφαλης με το σωμα του...επειδη...
    κατουραει ευκολα...
    Αντιθετως....
    Με τα κλανιδια και τα ρεψιματα..αυτο ακριβως καλυπτει...Την ανασφαλεια του...
    Αυτη ειναι ΚΑΙ συναισθηματικη...
    Μην κλαις...
    Μην πονας...
    Μην αγαπας...
    Κιαν αγαπησεις καποιαν--καποιον ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙΣ
    Κι αν το δειξεις..ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙΣ ΟΛΟ...
    ΚΙ ΕΚΑΤΟ ΑΚΟΜΗ ΤΕΤΟΙΑ...
    ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ...
    Μηπως ειμαι κοντος;;
    Μηπως ειμαι..πολυ ψηλος;;
    Μηπως ειμαι..ατριχος σαν αδερφη;;
    Μηπως ειμαι..πολυ τριχερος σαν πιθηκος;;
    Μηπως αραιωνουν τα μαλλια μου;;
    Μηπως μου ειναι..μικρη;;
    Μηπως ειμαι..ανικανος;;
    Μηπως ειμαι..χοντρος;;
    Μηπως ειμαι..βυζαρας;;
    Και αλλα δυο χιλιαδες τετεια...

    ReplyDelete
  18. δεν ξέρω πως μας μεγαλώνουν, πάντως όλα σωστά είναι που είπες! λες και δεν θα πάμε στη τουαλέτα εμείς, είμαστε υπεράνθρωποι! άστα!

    ReplyDelete
  19. στη θάλασσα:
    ο άντρας θα βάλει το μαγιό και θα πάει.
    η γυναίκα θα αποτριχώσει χέρια, πόδια, μασχάλες και μπικίνι, αν δεν είναι αδιάθετη βέβαια και (μετά από δύο ώρες!) θα πάει.

    αλλά εντάξει, περνά δημιουργικό χρόνο με το σώμα της :-)

    ReplyDelete