Thursday 7 October 2010

Ξεκάθαρες κουβέντες



Όταν άρχισα να μπλογκάρω πριν κανένα χρόνο, ενθουσιάστηκα με τους ανθρώπους που γνώρισα. Ανθρώπους άνετους, ανοικτόμυαλους, έτοιμους να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να βοηθήσουν. Ανθρώπους που δεν μου θύμιζαν πολύ τους πραγματικούς ανθρώπους που συναναστρέφομαι και όχι δεν αναφέρομαι στους καλούς μου φίλους και το οικογενειακό περιβάλλον.

Αλλά τώρα τελευταία, είναι κάτι περιστατικά που με έκαναν δυο και τρεις φορές σκεφτική. Από τη μια η Έφη που έκλεισε το πολύ ωραίο μπλογκ της γιατί δεν άντεχε τις επιθέσεις που δεχόταν. Της είπα ότι καλύτερα να έκλεινε τα σχόλια και το email και να αφήσει τη Ρία και τον Άρη να συνεχίσουν τις τρέλες τους. Το άλλο στη Λιλή που έγραψε πόσο πόλεμο δέχθηκε στο προηγούμενο μπλογκ της σε σημείο που το έκλεισε. Ένας πόλεμος εξοντωτικός, ανήθικος.

Μέχρι την ανάρτηση για τις μητέρες πατρίδες δεν αντιμετώπισα αρνητικό κλίμα. Αλλά η συζήτηση που έγινε σε εκείνη την ανάρτηση με προβλημάτισε. Απλά έγραψα την άποψη μου για ένα θέμα πολιτικό. Και παρουσιάστηκαν διάφοροι που το έστρεψαν στο καθαρά προσωπικό επίπεδο. Το έβλεπα πολλές φορές να γίνεται στο μπλογκ της Δρακούνας και έσπαζαν τα νεύρα μου. Προσωπικές επιθέσεις και τίποτα άλλο.

Και αυτό είναι ένα πράγμα που δεν ανέχομαι. Μου αρέσουν τα επιχειρήματα, οι απόψεις, ο διάλογος. Είπα κάτι και διαφωνείς; Πες διαφωνώ για αυτό και αυτό το λόγο. Justify your self with three reasons, μας έλεγε ένας καθηγητής. Να μου πεις λες μαλακίες για αυτό, για αυτό και για αυτό το λόγο. Να μου λες όμως είσαι μαλάκας για αυτό που είπες, είναι το λιγότερο γελοίο και απαράδεκτο.

Επιπλέον παίρνει την κατάσταση στο προσωπικό επίπεδο. Και το γεγονός ότι ο πατέρας φαμίλιας επίσης μπλογκάρει, κάνει τα πράγματα λίγο πιο περίπλοκα. Αλλά εγώ είμαι εγώ και δεν είμαι υποχρεωμένη, ούτε θέλω, ούτε γουστάρω να δίνω εξηγήσεις για τις απόψεις του husband. Με εκνευρίζει αφάνταστα το να μου λένε αν συμφωνώ με όσα κάνει και λέει ο άντρας μου ή υπογείως να υποδαύλιζουν καυγάδες. Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Όταν θα θέλω να πλακωθώ μαζί του, μπορώ να βρω λόγους, δεν χρειάζομαι εξωτερική βοήθεια.

Όπως επίσης δεν είμαι υποχρεωμένη, ούτε θέλω, ούτε γουστάρω να μου ασκούν κριτική για τις προσωπικές μου επιλογές. Ούτε για το τι κάνω μέσα στο σπίτι μου, ούτε για το πώς μεγαλώνω τις κόρες μου. Ειδικά το τελευταίο.

Να ξεκαθαρίσω πως δεν τα έχω προσωπικά με κανένα. Κάθε άποψη είναι σεβαστή. Φτάνει ο σεβασμός να είναι αμοιβαίος και να μην φτάνουν τα πράγματα στα άκρα και μάλιστα με ανθρώπους που δεν γνωριζόμαστε καν προσωπικά.

28 comments:

  1. Δεν εμάθαμε ποτέ και δεν θα μάθουμε ποτέ να συζητούμε πολιτισμένα και με επιχειρήματα. Ειδικά όταν πρόκειται για πολιτικά ζητήματα. Οι πλείστοι μπλόγκερς την είδαν δημοσιογράφοι/πολιτικοί αναλυτές

    ReplyDelete
  2. she demon = καλή μου δεν χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις σε κανένα. αλλά έχεις δίκαιο. όταν είσαι μπλογκερ εκ των πραγμάτων εκτίθεσαι και γίνεσαι έρμαιο του κάθε άσχετου ανώνυμου που γράφει εκ του ασφαλόύς και κατηγορεί. μαζί σου. άτε νομίζω εν τζαιρός να γνωριστεί το μωρό με τις κοράσες σου. στείλε κανένα ημεηλ να πάμε μαντισονς

    ReplyDelete
  3. Δεν σου βρίσκω πολύ δίκαιο... νομίζω ότι όλοι όσοι γράφουμε είμαστε αντικείμενο έκθεσης στις απόψεις του καθένος.Είναι επιλογή δική σου και δική μου να μιλάμε για όσα θέματα θέλουμε δίνοντας προσωπικές λεπτομέρειες. Έτσι όμως δίνεις επιλογή στον καθένα να σε κριτικάρει για όσα γράφεις... όπως γνωρίζεις φίλους και ανθρώπους που έχεις κοινά ενδιαφέροντα βρίσκεις και άτομα που θα σε κατακρίνουν για τις απόψεις σου και για τις πράξεις σου -είτε αυτό ΄σημαίνει κριτική για τις πολιτικές σου θέσεις ή πως μεγαλώνεις τις κόρες σου... έτσι πάει το παιχνίδι... δεν λέω πως είναι ωραίο ή θεμιτό να σε βρίζουν. αλλά από τη στιγμή που ξέρεις πως εδώ που γράφεις δεν υπάρχει έλεγχος αυτών που σε σχολιάζουν θα δεχτείς πως όπως υπάρχουν τα θετικά υπάρχουν και τα αρνητικά... από εκεί και πέρα είναι επιλογή όλως μας πόσες προσωπικές λεπτομέρειες αφήνουμε προς τα έξω...

    ReplyDelete
  4. Είναι αλήθεια αυτό που είπε ο Invictus...στην Κύπρο δεν μας μαθαίνουν να συζητούμε με επιχειρήματα..και το βλέπεις παντού ακόμα και όταν συζητούν οι πολιτικοί στην τηλεόραση.

    When you express your opinion is open to criticism αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις.

    ReplyDelete
  5. Ωραία Ελένη να με κριτικάρει για όσα γράφω είναι θεμιτό. Σαφώς από τη στιγμή που γράφω εκτίθεμαι. άλλο όμως να καταθέτεις απόψεις και άλλο να βρίζεις. μπορώ να δεκτώ να μου πει κάποιος, ότι αυτό που λες είναι λάθος γιατί εγώ πιστεύω το αντίθετο, αλλά όχι να μου λέει οι θέσεις σου είναι λάθος επειδή ο άντρας σου έχει την άλφα ή βήτα άποψη.

    @ Ράνια
    η κριτική είναι καλοδεχούμενη, οι προσωπικές επιθέσεις όμως όχι. πρέπει να μάθουμε να συζητούμε, όχι να επιτεθόμαστε προσωπικά στον άλλο, όταν δεν έχουμε επιχειρήματα.

    ReplyDelete
  6. Τούτα που λες Μάνα εβίωσα τα τζι εγώ μες τα blogs, και στο δικό μου οποσδήποτε, κάποια θέματα βλέπεις είναι ταμπού για κάποιους που έχουν έντονες απόψεις επ' αυτών. Κι εγώ μπορεί έτσι νάμαι για κάποια θέματα αλλά νομίζω μαθαίνουμε όλοι να προσαρμοζόμαστε σε ένα πιο πολιτισμένο επίπεδο, σε πιο πολιτισμένους διαλόγους.
    Κάποιοι Ανώνυμοι πραγματικά κολλημένοι, νάσαι σίγουρη δε θα αλλάξουν ποτέ. Η μόνη περίπτωση είναι να βαρεθούν, όταν πλέον δεν θα έχουν άλλα απωθημένα να βγάλουν στον εύκολο στόχο.
    Ο εύκολος στόχος είσαι εσύ, ο Μοτορτζής, εγώ , ο Ινβίκτους, ο Α,Β,Γ μπλόγκερ που φιλοξενεί ελέυθερα στο χώρο του τον καθένα.
    Έτσι είναι, δίνεις ελευθερία και κάποιοι καταλήγουν σε ασυδοσία. Άρα σαν μπλόγκερς το αναμένουμε και το δεχόμαστε, διαφορετικά το περιορίζουμε σε ένα κλειστό, επιλεγμένο κύκλο ατόμων.

    ReplyDelete
  7. Αν με ρωτάς συνέχισε όπως τώρα και μη λαμβάνεις υπόψη κακεντρέχειες και βλακείες του καθενός

    ReplyDelete
  8. Να ξιπαίξουν οι άλλοι! Όϊ εμείς!

    ReplyDelete
  9. Για τούτον ακριβώς τον λόγο αποφεύγω να γραψω οτιδήποτε με πολιτικό περιεχόμενο γιατι καμία διάθεσην δεν έχω να έρκεται ο κάθε αθκιασερός για να εκτονοθεί με βρισιές.
    Ζαττίν λαλει τζιαι ο ινβίκτους είδαν την ουλλοι πολιτικοί αναλυτες.
    Εστεναχωρήθηκα τζιαι γω για την Εφη.

    Μάνα συνεχισε να μπλογκάρεις όπως εσυ θέλεις, μεν λαμβάνεις υπόψιν σου τους πικρόχολους.
    Εμείς εννα σε θκιεβάζουμεν.

    Εισιεν γενέθλια το μπλογκ σου προσφατα μπερδεγουέι:-)

    ReplyDelete
  10. Χα χα χα δεν παίζεται ο Invictus. Από ανέκαθεν δηλαδή δεν επαίζετουν.

    ReplyDelete
  11. Τουτο που λαλείς Μάνα παραπάνω στεναχωρεί με παρά με θυμώνει. Γιατί εν μπορούμε να συζητήσουμε; Γιατί εν μπορουμε να δεχτούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψη του που μπορει να εν διαφορετική που τη δική μας;

    Στο ίντερνετ εν εύκολο να αντιμετωπίσεις τους καφκατζήδες. Απλά αγνοείς τους. Τρέφουνται με τη σημασία που τους διας. Αν δεν τους απαντήσεις μια, θκυο τρεις εννα βαρεθούν τζιαι εννα φύουν.

    ReplyDelete
  12. κάπου διάβασα πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των αθκιασερών που γράφουν απλά για να βρίζουν είναι να τους αγνοείς...!

    ReplyDelete
  13. @ Αππωμένη, Ουφ, Post, Kκουλά
    Αχ αυτή η γυναικεία σοφία με μια δόση αντρικής.
    αυτή είναι η λύση. να τους αγνοούμε. όπως λέει και ο σοφός λαός η απάντηση του πελλού εν η σιωπή. πολλά σωστό ότι τρέφονται με τη σημασία που τους δίνουμε, για αυτό θα σταματήσουμε να τους ταϊζουμε.

    ReplyDelete
  14. Εξ από ανέκαθεν!

    ReplyDelete
  15. Δυστυχώς είναι πολλοί οι βιτσιόζοι... Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο (ακόμη) αλλά έχεις δίκιο, πολύ θα με σύγχυζε, έστω κι αν γνωρίζω ότι εκτίθεμαι με το να γράφω στο internet.
    Να θυμάσαι όμως, τα λόγια και οι πράξεις του καθενός εκθέτουν τον ίδιο και μόνο! Το πρόβλημα είναι δικό τους ... Μην επιτρέψεις να γίνει δικό σου!
    Τα πολλά φιλιά μου και respect... ;-)

    ReplyDelete
  16. Λοιπόν εγώ θα σου πω το εξής:για αρχή να μην εκνευρίζεσαι από την στιγμή που έχουμε ελευθερία και δημοκρατικό πολίτευμα ο καθένας έχει το δικαίωμα να μιλάει και να εκφράζετε ελεύθερα.Και αυτό έκανες και μπράβο σου!!!!!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά------------

    ReplyDelete
  17. Το να διαφωνει καποιος μαζι σου ειναι απολυτα λογικο ΑΛΛΑ τα σχολια πως μεγαλωνετε τα παιδια σας νομιζω ηταν απαραδεκτα.
    Παντως στεναχωρεθηκα πολυ που κλεισε η Εφη το blog.Οι ιστοριες της ηταν απιστευτες(αν εβγαιναν σε βιβλιο θα το περνα σιγουρα)και δεν μπορω να καταλαβω τι ζορι τραβανε καποιοι και της εκαναν επιθεσεις.

    ReplyDelete
  18. Μάνα, μητέρα, μαμά, μαίρη παναγιωταρά μη θυμώνεις... Έχω κι εγώ ένα μικρό μπλογκάκι που φιλοξενεί κυρίως προσωπικές μου ασυναρτησίες και προβληματισμούς, γράφω βλέπεις πιο πολύ για να τα λέω με τον εαυτό μου. Τις δύο μοναδικές φορές που έγραψα για πολιτικά ζητήματα και πήρα θέση, πήραν φωτιά τα (οotherwise ελάχιστα) comments μου - όχι για την ποιότητα των επιχειρημάτων μου αλλά προσωπικές επιθέσεις από άτομα που δεν είχα ξανασυναντήσει στην μπλογκόσφαιρα. Το bullying και δει το πολιτικό bullying εν το ψωμί μας μες τούντο τόπο... μην αφήσεις κακεντρεχικά πλασματάκια κομματόσκυλα της οκκάς να επέμβουν και να επηρεάσουν τις ομορφιές της ζωής σου! delete them ολαν dont let them delete you or dilute you!

    ReplyDelete
  19. Καταλαβαίνω απόλυτα. Και εγώ σε μια φάση εσκέφτηκα να αποχωρήσω που τα μπλογκ, αλλά μετά είπα να κάμω απλά ένα διάλειμμα. Εν έχω όρεξη ούτε να χαλιούμαι για κάτι που υποτίθεται ότι κάμνω για διασκέδαση, ούτε και να υποκύψω όμως και να σιωπήσω μπροστά στον κάθε καθοδηγούμενο πρήχτη. Σιέσ'τους, μεν τους διάς σημμασία. Μόνο και μόνο το ότι εκατάφερες να κινητοποιήσεις έτσι ανθρώπους, εν καλό.

    ReplyDelete
  20. @Defiance
    Παρέτα ρε πελλάρες που εννα αποχωρήσεις! Φέρτον νουν σου τζι έπαρτον! :)

    ReplyDelete
  21. Αγαπητή μάνα, μη μου αγχώνεσαι, θα σου πω ένα πολυ αγαπημένο ρητό, "το μυστικό της επιτυχίας είναι η αναισθησία". Αστον καθένα να λαλεί ότι θέλει, η καλύτερη απάντηση είναι η σιωπή, όχι μόνο στα λόγια όμως, προσπάθησε να μην αφήνεις τους διάφορους να σε αναστατώνουν εσωτερικά. Εξάλλου σε τελική ανάλυση... σ' οποιον αρέσουμε, για τους άλλους δε θα μπορέσουμε. Εγώ αυτό που κάνω τελευταίως είναι ότι δε συζητώ καθόλου για θέματα στα οποία υπάρχει πολύς φανατισμός π.χ. πολιτική, γιατί ξέρω πως στο τέλος της μέρας κανένας δεν αλλάζει άποψη και ο καθένας ακούει και καταλάβει αυτά που θέλει.

    ReplyDelete
  22. Κλείνει η Έφη; Απίστευτο! Ήταν υπέροχες οι ιστορίες της! Για τη Λίλη το ήξερα ότι είχε αναγκαστεί να κλείσει ένα μπλογκ αλλά για την Έφη το έμαθα από σένα. Είδα κα την ανάρτησή της και στενοχωρήθηκα πολύ, είναι κρίμα!
    Μου κάνει εντύπωση όλο αυτό το θέμα,δεν υποχρεώνουμε κανέναν να διαβάζει αυτά που γράφουμε, όποιος διαφωνεί τόσο πολύ ας σταματήσει το διάβασμα! Τα σχόλια είναι για να γίνεται ένα είδος διαλόγου,να προσθέσει κάποιος και τη δική του οπτική, όχι για να κάνει πόλεμο στον άλλον. Δεν ξέρω τι να πω, γι αυτό και γράφω κοινοτυπίες, απλά στενοχωριέμαι πολύ.

    ReplyDelete
  23. Μην την παίρνετε και πολύ στα σοβαρά την υπόθεση μπλόγκινγκ...

    ReplyDelete
  24. Καταρχήν να ευχαριστήσω εσένα μάνα και τα παιδιά που τους άρεσε το μπλογκ μου.

    Τα είπαμε και στο μαιλ. Είναι απίστευτη αυτη η αναίτια επίθεση που κάνουνε μερικοι. Προσωπικά δεν έγραφα για πολιτική, αλλά αστείες ιστορίες. Πόση χολή δλδ μπορει να βγάλει κάποιος από κάτι τόσο ελαφρύ;

    Και εννοείται ότι οι επιθέσεις γίνονται πάντα ανώνυμα. Κάτι μου λέει και από αυτούς που συχνάζουν περισσότερο στα μπλογκς μας.

    Ασκάρ δεν ειναι το θεμα να παρεις σοβαρά το μπλογκινγκ, αλλά το πόσο μ%$#ες άνθρωποι υπάρχουν. Γιατι ο τρελός που σε απειλεί και σε βρίζει, βρίσκεται δίπλα σου και στην κανονική ζωή.

    ReplyDelete
  25. Αν σου επιτίθενται, κάτι κάνεις καλά! Αν περνάς απαρατήρητος, κλείστο το ρημάδι! :)

    Ποτέ δεν θα χωνέψουν ότι είμαστε σταρ!

    ReplyDelete
  26. χα χα χα ειδικά σήμερα που ήρθα δουλειά με την τάτσα από αυγό πάνω στο παντελόνι (η μεγάλη κόρη φταίει) είμαι πολλά σταρ. Α γεια σου ρε Χρίστο μου έφτιαξες τη μέρα.

    ReplyDelete
  27. Eμένα μου είχε ξεφύγει η επίμαχη ανάρτηση. Και τώρα που τη διάβασα, αναρωτιέμαι αν πρόσεξες ποιος τον ξεκίνησε τον καυγά σε εκείνη την ανάρτηση σου, ποιος έβρισε πρώτος και ποιος το έκανε προσωπικό το θέμα..

    ReplyDelete
  28. Καλέ, 200+ σχόλια στην πολιτική ανάρτηση, τώρα το πήρα είδηση! Δεν τα διάβασα βέβαια... Γιατί καλή μου βαριέμαι τις πολιτικές συζητήσεις στο διαδίκτυο. Δεν καταλήγουν πουθενά. Όσο για την κριτική (όχι το βρισίδι), είναι σύμφυτη με την έννοαι της δημοκρατίας. Αν κάτι εσένα σε ενοχλεί, ή το αντικρούεις ή το αγνοείς... Αλλά σιγά να μη χαλιέσαι για σχόλια αναγνωστών - αγνώστων! Συμφωνώ με τον Ασκαρδαμυκτι πιο πάνω...

    ReplyDelete