Friday 10 December 2010

Numb3rs




Τα μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας, έτσι λέμε με ωραίο τρόπο το έχουμε φάει τα λεφτά του κράτους, θα εξοικονομήσουν 250 εκατομμύρια ευρώ.

Ανοίγει παρένθεση. Τα λεφτά του κράτους δεν τα έχει φάει μόνο η παρούσα κυβέρνηση για να εξηγούμαστε. Και οι προηγούμενες και οι βουλευτές με τους μισθούς λόρδου που παίρνουν, και τα υπουργεία. Όλοι την έχουν κάνει αμπέλι εις βάρος των περισσότερων από εμάς. Κλείνει παρένθεση.

Έχουμε και λέμε 250 εκατομμύρια ευρώπουλα που θα βρεθούν κυρίως από την εισαγωγή 6% σε τρόφιμα και φάρμακα, αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε καπνικά προϊόντα και τη μείωση του κρατικού μισθολογίου ιμίσσιμου. Σχόλιο, σιγά που θα τολμήσουν να βάλουν χέρι στους δημόσιους υπαλλήλους, ενόψει μάλιστα εκλογών. Και τέλος θα μπει εισαγωγή τέλους 0,05% στο παθητικό των τραπεζών.

Απλά μαθηματικά και ας μην είναι το φόρτε μου. 250 εκατομμύρια διά 750 χιλιάδες που είμαστε περίπου οι Κύπριοι μας αναλογούν από 333 ευρώ. Φυσικά δεν θα πληρώσουν όλοι αυτά τα λεφτά, γιατί ναι όπως συμβαίνει συνήθως την πάτησες μαλάκα μισθωτέ και συνταξιούχε. Εσύ θα την πληρώσεις. Άντε βγάζουμε έξω τους μισούς που δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες και το κάναμε γύρω στα 666 ευρώ, το στρογγυλοποιούμε για να μην γίνονται συνειρμοί 667 ευρώ...

Προβληματισμός τώρα. Είναι τα 667 ευρώ το λιγότερο που θα βγουν από την τσέπη μας μεγάλο ποσό; Ή να τα δώσουμε με χαμόγελο, όπως όταν βοηθούμε κάποιον που έχει ανάγκη, για να σώσουμε την οικονομία μας; Εννοείται ότι κάνω πλάκα. 667 ευρώ για μια οικογένεια που έχει μικρά παιδιά ισοδυναμεί με 98 κουτιά γάλα, ισοδυναμεί με 39 κουτιά pampers, ισοδυναμεί με 513 κουτιά φρέσκο γάλα, με 333 ψωμιά. Για μια άλλη οικογένεια μπορεί να είναι τα ιδιαίτερα για ένα μάθημα και τα βιβλία.

Για ένα συνταξιούχο πάλι σημαίνουν πολλά. Μπορεί να προμηθευτεί 33 κυλίνδρους υγραερίου για να ζεσταίνεται και να μαγειρεύει, να αγοράσει 55 κουτιά με χάπια για την πίεση, να φάει για τρεις μήνες. Ας μην απορούμε ναι υπάρχουν άτομα που μπορούν να περάσουν με 200 ευρώ το μήνα. Τόσα έχουν, τόσα περνούν. Είπαμε απλά μαθηματικά.

Εν ολίγοις κύριε Σταυράκη μου και λοιποί βουλευτές που τον σιγοντάρετε, μην έρχεστε με ένα χαμόγελο από το ένα αυτό μέχρι το άλλο να μου κοπανάς ότι τα μέτρα αυτά είναι για το καλό μου, γιατί δεν είναι. Και αν εγώ μπορώ χάρη στου δουλειά μου που ακόμη έχω, δόξα σοι ο θεός, να τη βγάλω σχετικά ανώδυνα, δεν θα χρειαστεί να περικόψω σημαντικά πράγματα, είναι άνθρωποι που δεν θα μπορούν πλέον να επιβιώσουν. Και πάλι απλά μαθηματικά. Αν δεν έχεις να αγοράσεις ένα ψωμί και κάτι να μαγειρέψεις, απλά δεν θα φας. Θα γίνεις όπως το γάιδαρο του Χότζα που μέχρι να μάθει να ζει χωρίς φαί, ψόφησε από την πείνα.

Και τελειώνω με ένα άλλο απλό μαθηματικό συλλογισμό. Σήμερα έδωσα ρέστα δεν μπορώ να πω τον κούρασα τον εγκέφαλο. Αν το 0.05% που θα δώσουν οι τράπεζες είναι 60 εκατομμύρια, αν το κάναμε 0.5% μας δίνει 600 εκατομμύρια. Κάθε χρόνο, συνολικά οι μεγάλες τράπεζες του τόπου ανακοινώνουν κέρδη πάνω από ένα δις. Γιατί, δεν έριξαν σε αυτούς μεγαλύτερη φορολογία; Γιατί δεν τόλμησαν να τα βάλουν με τους μεγαλοτραπεζίτες, που ήδη έχουν κάνει και τα παλούκια τους χρυσά και θα αφήσουν τον κοσμάκη να την πληρώσει για άλλη μια φορά;

Και γιατί γαμώτο δεν ξεσηκωνόμαστε; Δεν έχουμε βαρεθεί να τρώμε σκατά στα μούτρα τόσα χρόνια; Γιατί;

22 comments:

  1. ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ReplyDelete
  2. Οι μη προνομιούχοι (που λέει κι ο Χάρρυ Κλύνν), οι μαλάκες δηλαδή, δηλαδή εμείς πληρώνουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20% φόρο πάνω στο μισθό τους

    Οι εταιρίες πληρώνουν 10% φόρο πάνω στα κέρδη τους

    Οι εταιρίες στην Κύπρο είναι 250,000

    numb3rs

    ReplyDelete
  3. Δεν ξεσηκωνόμαστε..είμαστε ρίφκια..we accept everything..its sad..

    ReplyDelete
  4. polla axotiko kai depressing post re mana. egianes?

    ReplyDelete
  5. Έτσι, έτσι! Να καμαρώνω εγώ λαϊκή κυβέρνηση με αριστερίζουσες αρχές! Ξεφτιλισμένοι! Στην πυρά!

    ReplyDelete
  6. Κτηνό Στην πυρά στην πυρά όπως λέει και ο Χρίστος.

    Numb3rs Ινβίκτους. μια ζωή πληρώνουμε τα σπασμένα άλλων. και άντε σε περιόδους καλές το αντέχουμε. τώρα που είναι κρίση και έχουν ζωρίσει τα πράγματα;

    Ράνια Μπεεεεεεεεεεεεεεεε

    She όχι αγχωτικό, θα έλεγα λυπηρό. λυπηρό όπως καταντήσαμε. έγιανα (σχεδόν). θα το αποδείξω όμως απόψε με πράξεις πόσο έγιανα χε χε.

    Χρίστος. ναι έτσι είναι οι αριστερές κυβερνήσεις. και έτσι είναι τα φιλολαϊκά μέτρα.

    ReplyDelete
  7. οταν η κυβερνηση ζητησε την αυξηση του εταιρικου φορου απο 10% σε 11% και ολα τα κομματα εκτοσ του ακελ ειπαν οχι δεν θυμαμαι να τα ειχατε με τα υπολοιπα κομματα
    τωρα ομως εχετε προβλημα με τη κυβερνηση

    ReplyDelete
  8. Μάριε έχω πρόβλημα και με την κυβέρνηση και με τα κόμματα. από οποιαδήποτε πλευρά και να δει κανείς τα μέτρα στρέφονται εναντίον των μικρομεσαίων.
    και ναι μεν η κυβέρνηση ζήτησε την αύξηση του εταιρικού φόρου και όλα τα κόμματα αρνήθηκαν, δεν είδα όμως καμιά φοβερή πίεση ή προσπάθεια να περάσει το μέτρο. γιατί στην ουσία ούτε τα κόμματα ούτε η κυβέρνηση θέλουν να τα βάλουν με αυτούς που κατέχουν.

    απλά θα περίμενε κανείς από μια αριστερή κυβέρνηση να προσπαθεί περισσότερο.

    ReplyDelete
  9. she`
    ti praxis ti praxis? me askisis en-organis gimnastikis? tonizoume to ORGANIS

    ReplyDelete
  10. She τι εννοείς χρυσή μου;

    ReplyDelete
  11. Έτσι δουλεύκουν τα πράματα. Όταν έχουν χρήμα τα ταμεία ξεκινούν να τρων πρώτα οι πολιτικοί, οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες κατ' αναλογία. Ώσπου να έρτει η σειρά να φαν οι κοινοί θνητοί, εν μεινίσκει τίποτε. Αν παρουσιαστεί πρόβλημα, όμως, και χρειαστεί να μπουν λεφτά στα ταμεία, ούλλοι πληρώνουν το ίδιο και πάντα ξεκινούν να πληρώνουν οι κοινοί θνητοί που εν πιο πολλοί. Γαμώ τες δημοκρατίες μας μέσα.

    ReplyDelete
  12. Αν δεν φκούμεν εις τους δρόμους, εμείς οι Κυπραίοι φορολογούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι εννά μείνουμεν μιαν ζωήν πολίτες τρίτης κατηγορίας.

    Οι μισθοί των Δημ.Υπ. τζαι των πολιτικών πρέπει να κοπούσιν, οι Δημ.Υπ. πρέπει να πκιορώννουσιν Κοιν.Ασφαλίσεις, τα πολλά επιδόματα να κοπούσιν κτλ. Διαφορετικά τούτος ο τόπος έθθα δει άσπρην ημέραν τες επόμενες 2-3 δεκαετίες.

    ReplyDelete
  13. Όταν τους νόμους τους ψηφίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τι περιμένεις;;;;

    ReplyDelete
  14. Φυσικά και πληρώνουν κοινονικές ασφαλίσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι! και φόρους και για την άμυνα και για χήρες και ορφανά.
    και παρεμπιπτόντως είναι και οι μόνοι που δε φοροδιαφεύγουν έτσι εύκολα.

    Και ναι υπάρχει κρίση και όταν το ακελ προσπάθησε να φορολογήσει εταιρείες, όλοι οι υπόλοιποι αρνήθηκαν.
    Όταν προσπάθησε να φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, όλοι οι υπόλοιποι αρνήθηκαν.
    Ολοι οι υπόλοιποι όμως ήξεραν και ξέρουν να φωνάζουν να δώσουμε επιδόματα από δω και από κει..

    Κατα τα άλα συμφωνώ.. να γίνουν μειώσεις αλλά να ξεκινήσουν από τους μισθούς βουλευτών και υπουργών, γενικών διευθυντών δικαστών και εισαγγελέων και μετά να ζητούν από τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.

    Και κυρίας να φορολογηθούν οι τράπεζες, το παπαδαριό και να κυνηγήσουν μεγαλογιατρούς και δικηγόρους

    ReplyDelete
  15. Κύριε ελέησον Κυπριακόφωνε οι Δημόσιοι Υπάλληλοι εν πληρώνουν Κοινωνικές Ασφαλίσεις??? Και κοινωνικές ασφ. πληρώνουμε και φόρο και εν μπορούμε να ξεφύγουμε.
    Κατά τ άλλα, να θωρούμε και λλίο τα παγκόσμια μέτρα.
    Συμφωνώ για τους πολιτικούς, και για περιορισμό των μισθών βουλευτών και υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων (διευθυντές υπουργείων και πάνω όμως, εμείς οι πιο κάτω εν πιάνουμε τους αστρονομικούς μισθούς που λαλεί ο κόσμος!!)

    ReplyDelete
  16. παττιχακι10 December 2010 at 17:32

    Ναι να γίνουν μειώσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλα στους υψηλόμισθους δεν είναι ολοι που ακομπούν πέντε και βάλε χιλιάδες ευρώ τον μήνα υπάρχουν και χαμηλόμισθοι των 1200 και 1500 ευρώ τον μήνα

    ReplyDelete
  17. μα δεν είπε κανένας να μειωθούν οι μισθοί δημοσίων υπαλλήλων. για τους υψηλόβαθμους βουλευτές, υπουργούς, γενικούς διευθυντές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες ο λόγος. μεγαλογιατροί εκκλησία και μεγαλοδικηγόροι. όλοι αυτοί αν πλήρωναν τους φόρους που έπρεπε δεν θα είχαμε πρόβλημα οι υπόλοιποι.

    ReplyDelete
  18. Ναι.. εν για το σχόλιο του Κυπριακόφωνου που το είπα.. (απαναία μου τα ορθογραφικά μου, τώρα τα είδα)(και δε ξέρω να βάζω διαλυτικα με τόνο)

    ReplyDelete
  19. chris mono ena xero pos na vazi dialitika me tono. Otan ton do tha rotiso na matho.

    ReplyDelete
  20. Μάνα έχεις μία πρόσκληση στο προσωπικό μου ιστολόγιο!! Φιλιά! :))

    ReplyDelete
  21. Μάριε,

    Ο φόρος +1% για τις εταιρείες ήταν βλακώδης. Σε μια περίοδο κρίσης οι εισπράξεις από φόρους στις εταιρείες είναι ήδη πάρα πολύ μειωμένες. Το +1% ήταν ανόητο ιδεολογικό αστείο.
    Το πρόβλημα είναι το ακριβό μας κράτος.
    Στον ιδιωτικό τομέα, η Κυπριακή Δημοκρατία Λτδ θα είχε παττίσει από καιρό.

    ReplyDelete
  22. chris mono ena xero pos na vazi dialitika me tono. Otan ton do tha rotiso na matho.

    ReplyDelete