Thursday, 27 January 2011
Περί μετανάστευσης
Στο βιβλίο της Εξόδου (23:9) είναι το εξής εδάφιο. «Και ξένο δεν θέλεις καταδυναστεύσει, διότι εσείς γνωρίζεται την ψυχή του ξένου, επειδή ξένοι σταθήκατε στη γη της Αιγύπτου». Είτε πιστεύει κανείς είτε όχι στη Βίβλο, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι κρύβει ένα μεγαλείο και μια απίστευτη ανθρωπιά το συγκεκριμένο εδάφιο. Οι Ισραηλίτες όφειλαν να προστατεύσουν και να μην καταδυναστεύουν τους ξένους, επειδή γνώριζαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να αφήνεις τη γη σου και να αναζητάς αλλού ένα καλύτερο αύριο.
Έχω μεγάλη ευαισθησία σε θέματα μετανάστευσης. Ο πατέρας μου μετά την εισβολή αναγκάστηκε να δουλέψει στο εξωτερικό για να δημιουργήσει ξανά όσα έχασαν Οι γονείς μου. Βάζω τους ξένους που βλέπω στη θέση του και τους συμπεριφέρομαι, όπως θα ήθελα να του συμπεριφέρονται στις χώρες που δούλεψε.
Τελευταία όμως είναι φορές που νιώθω συγχυσμένη και βλέπω τον εαυτό μου να ζυγίσω καταστάσεις και να προσπαθώ να βρω μια άκρη. Ίσως να φταίει η οικονομική κρίση, ίσως ότι τα όρια δεν είναι καθόλου ευδιάκριτα. Ίσως πάλι να είναι η φάση που θα κριθεί η ανθρωπιά μας. Όταν τα λεφτά περισσεύουν είναι εύκολο να δίνεις και στους άλλους. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν δεν περισσεύουν και πρέπει να γίνονται επιλογές.
Όπως επίσης, και τι συμβαίνει όταν αυτός που υποτίθεται ότι βοηθάς καταχράται τη φιλοξενία σου. Έβλεπα την είδηση με τους λαθρομετανάστες στο Μακένζι. Περίπου δώδεκα οικογένειες Παλαιστινίων, που ζητούν πολιτικό άσυλο, δημιούργησαν πρόχειρο καταυλισμό με αντίσκηνα στην παραλιακή περιοχή Μακένζϊ στη Λάρνακα. Οι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά, δεν λαμβάνουν επίδομα, αφού αρνήθηκαν να εργαστούν σε θέσεις που τους υπέδειξε το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο τους ζήτησε να στεγαστούν στο κέντρο αιτητών ασύλου. Οι Παλαιστίνοι αρνούνται να μετακινηθούν από την παραλία Μακένζι, αν δεν αρχίσει και πάλι η χορήγηση του επιδόματος. Υποστηρίζουν ότι, λόγω του τερματισμού χορήγησης του επιδόματος, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα στα οποία διέμεναν και ότι τώρα δεν έχουν να φάνε. Επίσης έγινε καταγγελία ότι άλλοι Παλαιστίνιοι προσφέρθηκαν να τους φιλοξενήσουν, αλλά αρνήθηκαν προτιμώντας να μείνουν στην παραλία και να εκβιάζουν να πάρουν το επίδομα.
Έχουμε και λέμε. Τους βρήκαν δουλειά και δεν τη δέχθηκαν. Είναι τώρα εποχές να λέμε όχι σε δουλειές; Ξέρω παιδιά με δύο και τρία πτυχία που είναι άνεργα, που κάνουν οτιδήποτε άλλο από αυτό που σπούδασαν, που αμοίβονται πολύ λιγότερο από αυτό που αξίζουν, αλλά κάνουν δουλειές του ποδαριού για να ζήσουν. Δεν ζητούν επιδόματα, έβαλαν κάτω την περηφάνια τους, την αξιοπρέπειά τους για ένα μικρό μισθό.
Σκέφτομαι τον ντόρο που γίνεται με τα επιδόματα. Εντάξει να δίνονται επιδόματα στους μετανάστες. Αλλά όταν ακούς ιστορίες για παππούδες και γιαγιάδες που ζουν με συντάξεις των 400 ευρώ, δεν εκνευρίζεσαι να έρχεται κάποιος ξένος στη χώρα σου και να απαιτεί να τον πληρώνεις χωρίς να δουλεύει, χωρίς να προσφέρει οτιδήποτε στον τόπο;
Ένας φίλος μου, μου έλεγε ότι είναι απαράδεκτο, αυτοί οι άνθρωποι να φεύγουν από τον τόπο τους, να τον εγκαταλείπουν χωρίς να έχουν κάνει μια προσπάθεια να βελτιώσουν τα πράγματα εκεί. Είναι γεγονός πως υπάρχουν χώρες που δίνουν ευκαιρίες και χώρες που δεν δίνουν. Άλλο είναι να γεννηθείς στη Λευκωσία σε μια οικογένεια που σε σπρώχνει πάντα να γίνεις το καλύτερο και άλλο στην Κανταχάρ που θα είσαι τυχερή αν μάθεις να γράφεις το όνομά σου και αν δεν σου ρίξουν βιτριόλι οι Ταλιμπάν, ενώ πηγαίνεις σχολείο.
Δεν ξέρω ποια είναι η λύση. Δεν ξέρω και αν μπορεί να βρεθεί μια λύση. Να σταματήσουμε να δεχόμαστε ξένους; Να δεχόμαστε αυτούς που μας βολεύουν; Να τους δεχόμαστε με κάθε κόστος; Να τους δεχόμαστε και να τους βοηθούμε; Να τους δεχόμαστε και να τους αφήνουμε στο έλεος του Θεού; Να αγωνιστούμε μαζί τους να βελτιωθεί η κατάσταση στις χώρες τους; Να γίνουν τα σωστά προγράμματα και βήματα να ενσωματώνονται στις χώρες που θέλουν να ζήσουν;
Διερωτώμαι αν βλέπω το θέμα μπακαλίστικα. Βάζω συναισθήματα, πολιτική αποφάσεις και προσπαθώ να βρω άκρη. Αμφιβάλλω αν θα βρεθεί.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
she
ReplyDeleteέχω πολλά να πω στο θέμα. θα αρκεστώ μόνο σε αυτό που είπες για σύνταξη. άνθρωποι που δούλεψαν τόσο χρόνια στην Κύπρο και πρόσφεραν τόσα πολλά, αναγκάζονται να ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας με μια ψωροσύνταξη, την ίδια στιγμή που γεμίσαμε αιτητές ασύλου και τους πληρώνουμε για να κάθονται. λυπούμαι, αλλά δεν το δέχομαι.
Γιατί κάποιος να παίρνει επίδομα;;; Και καλά είναι πολιτικός πρόσφυγας;;; ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΤΗΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ;;;;;;;;;;;;;;
ReplyDeleteKtino
Αυτή είναι μεγάλη συζήτηση και τελευταία την ακούω όπου πάω..
ReplyDeleteΌταν είσαι μετανάστης σε μια χώρα όμως πρέπει να σεβαστείς και τους θεσμούς της και I assume οτι οι γονείς σου στο εξωτερικό δούλεψαν και πλήρωσαν φόρους στην χώρα που τους φιλοξενούσε..
Στην Αυστραλία δεν μπορείς να πάρεις βίζα αμα δεν μιλάς την γλώσσα. Και εγώ ζούσα και δουλεύα στην Αγγλία..αλλά πλήρωνα φόρους, κοινωνικές ασφαλίσεις, council tax και επήενα στον GP άμαν ήμουν άρρωστη που ήταν δωρεάν όπως οι υπόλοιποι Άγγλοι.
Θέλεις φίλε μου να μεταναστεύσεις..οκ κάμε το effort να μάθεις 3 πράματα για την χώρα που θέλεις να πάεις, να ενταχθείς στο σύνολο, να έβρεις δουλειά και να σεβαστείς τα έθιμα της.
«Βάζω τους ξένους που βλέπω στη θέση του και τους συμπεριφέρομαι, όπως θα ήθελα να του συμπεριφέρονται στις χώρες που δούλεψε»
ReplyDeleteκαι «έρχεται κάποιος ξένος στη χώρα σου και απαιτεί να τον πληρώνεις χωρίς να δουλεύει»
Η αλήθεια είναι ακριβώς εδώ σε αυτές τις δύο προτάσεις. Στην Κύπρο συναντούμε και τις δύο κατηγορίες μεταναστών. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ εύκολα τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι γιατί πάντα υπερισχύουν τα κακά συναισθήματα που σου δημιουργεί κάποιος.
Σέβομαι όσους νόμιμα έρχονται και δουλεύουν στα χωράφια μας, στις φάρμες μας, στις οικοδομές μας, καθαρίζουν τα σπίτια μας, ξεσκατίζουν τους ηλικιωμένους μας, πολλές φορές προσέχουν τα παιδιά μας. Και τους κοιτάζω ίσια όχι από ψηλά. Γιατί αλίμονο αν η ανάγκη μας οδηγούσε όλους στη θέση τους. Τα πράγματα θα φάνταζαν πολύ διαφορετικά.
Απαιτώ να με σέβονται το ίδιο. Να μην με αντιμετωπίζουν σαν προϊόν εκμετάλλευσης. Να μήν εξαπατούν το κράτος μου. Να μην απομυζούν. Αυτό που κάμνουν οι υπόλοιποι δεν μπορώ να το σεβαστώ. Ούτε και τους ίδιους. Όποια ανάγκη και να τους έφερε στην πόρτα μου. Αυτό ισχύει για τον οποιονδήποτε. Ακόμα τζαι για τους Κυπραίους που ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να ζουν με Δημόσιο Βοήθημα ενώ είναι απόλυτα ικανοί να εργαστούν.
Πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσουμε τη φιλοξενία από την πολιτική; Τους λαθρομετανάστες από τους νόμιμους μετανάστες; Ποιά είναι η ορθή πολιτική μεταχείρησή των πρώτων και πώς αγκαλιάζουμε στην κοινωνία μας τους δεύτερους; Γιατί υπάρχουν συμπολίτες μας που αδυνατούνε να μεταχειριστούν τους ξένους σαν συνανθρωπους μας;
ReplyDeleteΦιλάνθρωπο το εδάφιο. Και απαιτεί μνήμη, κάτι που οι Ελλαδίτες και οι Κυπραίοι πάμε να θάψουμε, φτύνοντας τις εμπειρίες των παππούδων και των γονιών μας. Ντροπή!
Η πλειοψηφία των παλιών βέβαια, εργάστηκε πολύ σκληρά στην ξενιτιά. Ακόμη και σήμερα όμως συναντάς κόσμο που ανέβηκε στη Γερμανία για τα οικονομικά μπένεφιτς.
Αν κάτι τέτοιο ισχύει και για την ομάδα των Παλαιστινίων που περιγράφεις, τότε καταχράζονται τη φιλοξενία της Κύπρου αλλά και αδιαφορούν για τη ζωή του τόπου άρα θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Όμως...τί γίνεται στις περιπτώσεις αλλοδαπών γονέων με παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Κύπρο; Δεν είμαι νομικός και δεν γνωρίζω, ας μας πει κάποιος άλλος. Σε περίπτωση που είναι νόμιμη η απέλαση μιας τέτοιας οικογένειας, μήπως είναι ανήθικη; Θα έλεγα ναι όμως η περίπτωση της Γαλλίας, όπου μετανάστες πολιτικού ασύλου, πολυγαμικοί, έφερναν τις συζύγους και τα παιδιά τους στην χώρα και λάμβαναν μυθικά ποσά σε επιδόματα, μου βάζει φρένο. Φυσικά, ας σταματούσε η Γαλλία να διοικά τις πρώην αποικίες της, υποστηρίζοντας δικτάτορες ώστε να λαμβάνει τον πλούτο αυτών των χωρών.
Όσο για τους λαθρομετανάστες, κακά τα ψέμματα, σε όλη την Ευρώπη,στοιβάζονται σαν σκουπίδια σε κτίρια σχεδόν ανθρώπινα σχεδόν όχι.
...
Έχοντας αποφασίσει να ζήσω στο εξωτερικό, είμαι πλέον μετανάστρια. Και νιώθω όμορφα γιατί συναντώ περισσότερη ευγένεια παρά ξενοφοβία. Κι ας έχει πολλά να μάθει η Γερμανία για το ιντιγκρέισιον των πολιτών της που δεν έχουν γερμανικές ρίζες. Πιο καλό παράδειγμα για τη μεταχείριση των αλλοδαπών ομάδων η Αγγλία παρά η Γερμανία, όπου πραγματικά υπάρχει μεν η πολυπολιτισμικότητα αλλά όχι χωρίς περιθωριοποίηση.
*συγγνώμη για το σεντόνι
"Αιτητές πολιτικού ασύλου"
ReplyDeleteΜα υπάρχει αλήθεια κανένας Παλαιστίνιος/Πακιστανός/Ινδός/Σύριος/κλπ που αν εμείνησκεν στη χώρα του ήταν να ΔΙΩΚΕΤΑΙ για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ;
Είναι λογικό να σηκωστώ εγώ να πάω στη Σουηδία για παράδειγμα να αιτηθώ "πολιτικό άσυλο" τζαι να απολαμβάνω τες πλουσιοπάροχες κοινωνικές παροχές που θα "υποχρεούται" να μου παρέχει η Σουηδία; Τη στιγμή που οι πλείστοι συνταξιούχοι δακάτω ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με τες συντάξεις πείνας που πιάννουν τζαι τες οποίες συντάξεις εμείς μπορεί να μεν πιάσουμε καν;
από όποια γωνιά και να το δεις το θέμα υπάρχουν τόσες πολλές προεκτάσεις, τόσες πολλές παραμέτρους. ίσως γιατί τόσα χρόνια αντί να το αντιμετωπίσουμε το αφήσαμε να διογωθεί και τώρα η μετανάστευση έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο "τέρας". είναι λες και κάθε μετανάστης είναι και μια ειδική περίπτωση από μόνος του. ο καλός, ο εργατικός, με οικογένεια, αυτός που μας κοροϊδευει, αυτός που λέει ψέματα, αυτός που καταχράζεται τη φιλοξενία μας. αυτός που πονεί τον τόπο που τον φιλοξενεί, αυτός που δεν δίνει δεκάρα.
ReplyDeleteΤο πρόβλημα είναι που "βαφτίζουμε" και τους παράνομους μετανάστες "αιτητές πολιτικού ασύλου". Εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο που οι αριθμοί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο
ReplyDeleteαυτά είναι τα κριτήρια με τα οποία η Ιαπωνία δίνει ιθαγένεια στους μετανάστες. Έτσι για σύγκριση.
ReplyDeleteΠέντε χρόνια συνεχούς κατοικίας στην Ιαπωνία
Ο υποψήφιος πρέπει να είναι 20 ετών και να έχει πλήρη δικαιώματα δράσης στην χώρα προέλευσής του
Ορθή συμπεριφορά
Δυνατότητα αυτοσυντήρησης ή συντήρησης από τους οικείους του με τους οποίους μοιράζεται τα έξοδα
Δεν έχει άλλη ιθαγένεια ή η κτήση της Ιαπωνικής οδηγεί σε απώλεια οποιασδήποτε άλλης
Δεν έχει δράσει ποτέ για την ανατροπή του συντάγματος και της κυβέρνησης της Ιαπωνίας
Το πρόβλημα είναι πως υπάρχει μια συγχυσμένη και όχι σαφής πολιτική όσον αφορά τους μετανάστες, τους λαθρομετανάστες και τους αιτητές πολιτικού ασύλου στην Κύπρο, αφού την μια είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τους Νόμους της ΕΕ, από την άλλη, η πολιτική, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας δείχνει πως θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του νομικού λόγου και πράξης σε αυτό το θέμα.
ReplyDeleteΗ μικρή μου πείρα σε αυτά τα θέματα, όταν χρειάστηκε να εργαστώ ως μεταφραστής, έδειξε πως υπάρχουν πολλές κατηγορίες ατόμων που φτάνουν στην Κύπρο: Άτομα με τρομερά οικονομικά προβλήματα, που πεινούν, και θέλουν ένα καλύτερο μέλλον, άτομα με πολιτικά προβλήματα των οποίων όντως κινδυνεύει η ζωή (φίλε invictus δυστυχώς είδαμε και Σύριους και Ινδόύς και Παλαιστίνιους και Κούρδους που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κινδύνευε η ζωή τους!), άτομα που απλά ήθελαν να αλλάξουν ζωή. Βασικά δεν πρέπει να τους βάλουμε όλους στο ίδιο σακούλι! Και δεν πρέπει να επιτρέπεται να τυγχάνουν πολλά πράγματα εκμετάλλευσης. Δηλαδή και ο οικονομικός και ο πολιτικός μετανάστης να έχουν τα ίδια ωφελήματα. Κατά τα άλλα, το θέμα των συντάξεων είναι άλλου παπά ιστορία. Δεν είναι πως πιάνουν οι συνταξιούχοι πιο λίγα λεφτά επειδή δίνουμε επιδόματα στους ξένους! Τόσα χρόνια πιάνουν ψίχουλα τώρα μας έπιασαν οι ευαισθησίες?? Και κάτι τελευταίο, ευτυχώς που ο θεός, η τύχη, δεν ξέρω τι, μας ευνόησε και ζούμε σε μία χώρα που δεν θα μας αναγκάζει η απελπισία και ο πόνος να μπούμε σε ένα καράβι τρύπιο και να πνιγούμε στην θάλασσα ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή…
@Ωραία Ελένη
ReplyDeleteΝα το θέσω αλλιώς γιατί ίσως να τα έχω λανθασμένα στο μυαλό μου κάποια πράγματα...
λες: "(φίλε invictus δυστυχώς είδαμε και Σύριους και Ινδόύς και Παλαιστίνιους και Κούρδους που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κινδύνευε η ζωή τους!)"
αν δεκτώ ότι όντως αυτών των ανθρώπων κινδυνεύει η ζωή τους στη χώρα τους επειδή έχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις από το καθεστώς που κυβερνάει (αυτό δεν είναι ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ πρόσφυγας/αιτητής ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ασύλου?). Με την αυτή λογική δεν θα έπρεπε όλοι όσοι υποστηρίζουν την αντιπολίτευση στη χώρα τους να εγκαταλείψουν άρον-άρον την πατρίδα τους και να αιτηθούν πολιτικό άσυλο σε κάποια άλλη χώρα; Λογικά κινδυνεύει κι αυτών η ζωή!
Έχεις απόλυτο δίκαιο πάντως ότι δεν πρέπει να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι. Δεν είναι όλοι λαθρομετανάστες, όπως δεν είναι όλοι πολιτικοί πρόσφυγεσ, όπως δεν δικαιούνται όλοι αυτά που απολαμβάνουν σήμερα.
Έγραψα πολλές αναρτήσεις για τούντο θέμαν. Η στάση μου:
ReplyDeleteΑν είσαι ΝΟΜΙΜΟΣ μετανάστης τότε πρέπει να μάθεις την γλώσσαν, να μάθεις την τοπικήν κουλτούραν τζαι να συμμετέχεις τζαι να προσφέρεις εις την κοινωνίαν. Επίσης πρέπει να σέβεσαι τους νόμους τούντης χώρας τζαι να έσςεις κάπκοιαν ευαισθησίαν για το Κυπριακόν πρόβλημαν. Αν ναι, τότε είσαι ευπρόσδεκτος.
Αν ΌΝΤΩΣ διώκεσαι για τα πολιτικά πιστεύω σου τότε να σου δωθεί άσυλον. Τούτον έν ο λόγος ύπαρξης του ασύλου, όι η λύπηση λόγω φτώσςειας. Με το να βάλλεις αμέτρητους παράνομους μετανάστες εις την χώραν σου επειδή έν φτωσςοί καταστρέφεις τζαι την δικήν σου οικονομίαν.
Αν όμως ήρτες ή είσαι παράνομα εις την χώραν, αν αρνείσαι να μάθεις την γλώσσαν, να ενταχθείς εις την κοινωνίαν, να προσφέρεις για τούντην χώραν, αν θέλεις να επιβάλεις την κουλτούραν σου τότε να σηκωστείς να φύεις ΑΜΕΣΩΣ.
Ότι γράφω πκιο κάτω εν σημαίνει ότι ούλλοι έν οι ίδιοι:
Οι υπό συζήτηση Παλαιστίνιοι ήρταν ΠΑΡΑΝΟΜΑ εις την χώραν μας ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΙ την ΚΑΤΟΧΗΝ (εξίασαμεν την;). Τους εδώθηκεν ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ άσυλον επειδή η κυβέρνηση μας έσςει εμμονήν με την Παλαιστίνην τζαι ΌΙ απαραίτητα επειδή διώκονται για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ πιστεύω τους. Δηλαδή ο θεσμός εξεφτιλίστειν που την κυβέρνησην.
Επίσης οι ίδιοι Παλαιστίνιοι ήταν τζείνοι που λόγω διαφωνιών ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ εκάμασιν 4-5 ΒΙΑΙΑ επεισόδια με πετροβολισμούς, ξυλοδαρμούς ΤΖΑΙ πυροβολισμούς (εις τες Φοινικούες).
Επι πρόσθετα οι ίδιοι Παλαιστίνιοι εκάμασιν πολλές φασαρίες εις το Νοσοκομείον της Λάρνακας επειδή απαιτούν όπως κατεβούν οι εικόνες που τους τοίχους επειδή είναι μουσουλμάνοι. Για τον ίδιον λόγον απαιτήσαν όπως σταματήσουν οι καμπάνες εις την πλατείαν του Αγίου Λαζάρου επειδή δίπλα έν το τζαμί την Λάρνακας. Εγιώ είμαι αγνωστικιστής αλλά σέβουμαι ότι η χώρα μου (ελεύθερες περιοχές τουλάχιστον) είναι Χριστιανική.
Οι Παλαιστίνιοι τούτοι ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΝΟΥΝ για όσα λαλώ τόσον τζαιρόν εις το ιστολόγιον μου. Δηλαδή, οπως οι πλείστοι τους εις την υπόλοιπην Ευρώπην, έν δαμαί για το ΧΡΗΜΑΝ. Θέλουν να κάθουνται, να γεννοβολούν, να κάμουν το γκέτο τους τζαι να τους ταΐζει η κυβέρνηση (ξανά: όι ούλλοι αλλά η πλειοψηφία).
Επειδή την πληρωμή των επιδομάτων ανέλαβεν την η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η οποία εννά εξετάζει μιαν μιαν περίπτωσην, η κυβέρνηση αναγκάστηκεν να τους έβρει δουλειές για να σταματήσει να τους δκιά επιδόματα. Αλλά αν έβρουν δουλειές τούτοι εννάν για 600 ευρώ τον μήναν επειδή οι μόνες δουλειές που μπορούν να κάμουν έν γεωργικές, οικοδομικές κτλ. Αν αρκέψουν δουλειάν χάννουν τα επιδόματα τους, τες πληρωμές δανείων κτλ. Συφφέρει τους να πκιάννουν επιδόματα παρά να δουλεύκουν εξ ου τζαι η αντίδραση τους.
Πες ότι οι ιμπερεαλιστικές χώρες της Ευρώπης τραβούν τες συνέπειες των πράξεων τους. Η Ελλάδα τζαι η Κύπρος όμως για πκοιές πράξεις πκιορώννουν;; Οι δύο τούτες χώρες είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Παλαιστινιακού αγώνα. Τούτον έν το ευχαριστώ που λαμβάνουν;; Την εκμετάλλευσην της κατοχής για να έρτουν Κύπρον τζαι μετά απαιτούν να τους ταΐζουμεν; Σοβαρομιλούμεν;
Να ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ όλοι όσοι αρνούνται να δουλέψουν ΆΜΕΣΑ τζαι να αναθεωρηθούν όλα τα άσυλα για να διαπιστωθεί σε πόσους εδώθηκεν για σοβαρούς λόγους τζαι όι για ιδεολογικούς. Δηλαδή να διαπιστωθεί για πόσους πραγματικά πρέπει να δωθεί άσυλον γιατί ούλλες οι περιπτώσεις ένναιν οι ίδιες. Μερικοί δικαιούνται το. Αλλά τζαι τζείνοι που το δικαιούνται εν σημαίνει ότι πρέπει να μεν δουλεύκουν.
@ Ωραία μου Ελένη!
ReplyDeleteΝαι μερικοί όντως διώκονται για τα πολιτικά πιστεύω τους. Όπως μερικοί που τζείντους Κούρδους που εστήσασιν τσςατίρκα απέναντι που το Υπουργείον Εσωτερικών. Αλλά πάλαι απελαθήκαν τζαι εσυλληφθήκαν-φυλακιστήκαν που τες Συριακές Αρχές.
Ξέρεις γιατί; Για να πειστεί η Συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τα δρομολόγια Λατάκια-Αμμόχωστος. Άρα ότι γίνεται είναι για το πολιτικόν συμφέρον. Η κυβέρνηση έδωκεν άσυλον στους παράνομους μετανάστες Παλαιστινιακής καταγωγής (υποτίθεται) για να μπορεί να καλοπκιάσει την Ισλαμικήν Διάσκεψην που έν έναν βήμαν πριν την αναγνώρισην του ψευδοκράτους.
Αγαπητή Μάνα,
ReplyDeleteΟ θείος μου ήταν 20 χρονών όταν πήγε Αγγλία κανονικά και με τον νόμο το 60. Φθάνοντας εκεί, βρήκε δουλειά σε ένα fish and chips που το είχε Κύπριος συγχωριανός μας ο οποίος ζούσε στην Αγγλία από το 50. Εκεί δούλευε 10+ ώρες την ημέρα και έστελνε ένα μερίδιο του εισοδήματος του στους γονείς του (πρόσφυγες). Μετά αποφάσισε να ανοίξει την δική του επιχείρηση (fish & chips), παντρεύτηκε την θεία μου και κάνανε οικογένεια. Εκείνος δούλευε σχεδόν όλη την ημέρα και πήγαινε σπίτι μόνο για να κοιμηθεί την νύχτα. Η θεία μου δούλευε και αυτή στην επιχείρηση και ταυτόχρονα μεγάλωσε 3 παιδιά. Τα παιδιά του από την ηλικία των 6 δούλευαν και αυτά ακόμα και όταν πήγαιναν πανεπιστήμιο. Ουδέποτε προκαλέσαν πρόβλημα ούτε αυτοί και ούτε τα παιδιά τους. Ποτέ δεν δεχθήκαν βοήθεια από το κράτος της Αγγλίας.
Ο θείος μου αφυπηρέτησε πριν ένα χρόνο και ήρθε πίσω στην Κύπρο. Εδώ στην Κύπρο είναι και 2 από τα 3 του παιδιά. Όταν άρχισε όλη αυτή η φασαρία με τα επιδόματα και τους παράνομους μετανάστες αυτό που είπαν σε εμάς ήταν:
"Προσέχετε να μην πάθεται ότι έπαθε η Αγγλία με τούτους"
Και τελικά τα πάθαμε...
Ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους στο Μακκένζι ή των προβληματισμών της Manas, έχω την αίσθηση (που μου δημιουργήθηκε μέσα από τις απόψεις που εκφράζονται εδώ αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία) πως υπάρχει μια μεγάλη προκατάληψη και ένας έντονος αρνητισμός στην κυπριακή κοινωνία έναντι των μεταναστών. Τούτο οφείλεται και στην ελλειμματική πληροφόρηση που έχουμε ή πιο σωστά στην σκόπιμη παραπληροφόρηση που τυγχάνουμε, αλλά και σε μια φοβία ότι κινδυνεύει ο τόπος μας (βλέπε το βιοτικό μας επίπεδο) από τους ξένους. Εξ ου και η γενικότερη σύγχυση που υπάρχει πάνω στο θέμα. Λόγου χάριν τι σχέση μπορούν να έχουν οι χαμηλές συντάξεις που παίρνουν κάποιοι κύπριοι συνταξιούχοι, με τα επιδόματα που δίνονται στους όποιους ξένους δικαιούχους. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράματα. Και οι παλαιστίνιοι καλύπτονται συνήθως από τις πρόνοιες για την επικουρική βοήθεια.
ReplyDeleteΝομίζω ότι πολύ σωστά έχουν θέσει το θέμα οι σχολιογράφισσες Ωραία Ελένη και Thalassamov…
Προμηθέας
Προμηθέα είναι δύο ξεχωριστά θέματα. κατά κάποιο τρόπο όμως συνδέονται. όπως θα μπορούσε να συνδεθεί και με τις χορηγίες (εκατομμύρια) που δίνονται στο ποδοσφαίρο. ή με τα εκατομμύρια που ξοδεύονται για την ασφάλεια (ιμίσσιμου) των πολιτικών. ενδεχομένως στο θέμα των μεταναστών να μπαίνει και ο διαχωρισμός "εμείς" και εσείς".
ReplyDeleteΔύσκολοι οι καιροι που διανυουμε, εχουν ισοπεδωθει ολα, κανει μια μεριδα το "κακο" και τους παιρνει η μπαλα όλους και δυστυχως δεν εξαιρώ τον εαυτό μου ,πόσες φορές δεν τα έχω βάλει με τη "μάζα" ενω μου φταίει μονο 1-2, ευαίσθητο και ιδιαιτερο το θεμα της μεταναστευσης...δυναμικοί όσοι αναγκάζονται να τη γευτουν.
ReplyDeleteΦίλε Προμηθέα, νομίζω οι συντάξεις και τα επιδόματα έννεν τόσο άσχετα μεταξύ τους. Όταν, ως κράτος, επικαλείσαι την "οικονομική κρίση" για να προχωρήσεις σε μειώσεις συντάξεων, απολύσεις στο δημόσιο, πάγωμα προσλήψεων, μειώσεις κονδυλίων στον τομέα της υγείας και της παιδείας (μεγάλο μέρος των οποίων αναλώνεται στην περίθαλψη και εκπαίδευση μεταναστών), ενώ την ίδια στιγμή αρνείσαι πεισματικά να ακουμπήσεις καν τα επιδόματα πολιτικών προσφύγων, τότε έννεν άσχετα μεταξύ τους τα θέματα. Που την ίδια τζέπη φκαίνουν τα λεφτά και η οικονομία πρέπει να διαμοιραστεί ισότιμα.
ReplyDeleteΕν τούτα τα πράματα που βλέπει και μια μερίδα ξενοφοβικών (που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα) και αντιδρά ούλλο και πιο βίαια. Αν βάλεις στο παιχνίδι και κάτι βρωμισμένους δικηγόρους που μετατρέπουν παράνομους λαθρομετανάστες σε δικαιούχους πολιτικού ασύλου με ευκολία, τότε τα πράματα αγριεύκουν.
Defiance
οι κυπριοι μεγιστανες σαν τον ορφανιδη πιεζουν τα κομματα να κανουν τα στραβα ματια.πηγαινεται στο εμπορικο κεντρο του ορφανιδη στο στροβολο.στην υπεραγορα.ολοι αλλοδαποι.ελαμα αιτηση να με πιασουν στο σοπαζ στην νεα υπεραγορα και την αιτηση μου την πεταξαν επειδη ειμαι κυπριος ειμαι ανεργος ειμαι ακομματιστος και ειμαι μελος πολυτεκνης οικογενειας.δεκαδες εταιρειες με εχουν κοροιδεψει πολλες φορες και ειδα την μεσαιωνικη σκλαβια να συντηρειτε εκει με την στηριξη του κρατους.η εταιρεια βουρος,η εταιρεια παπαπετρου,το καρφουρ,το αλλοδαπο λιτλ,η αλφα μεγα η γκρουπ φορ,ο παπαελληνας,ο σιακολας,και δεκαδες αλλοι ουτε καν εξετασαν αιτησεις μου και προτιμησαν βρωμικους εγκληματιες απο το εξωτερικο.εγκληματιες ειναι ολοι οι αλλοδαποι.ερχονται εδω κλεβουν τις δουλειες μας πουλουν ναρκωτικα,ληστευουν,κλεβουν,βιαζουν,λερωνουν τις γειτονιες μας.η κομμουνιστικη κυβερνηση χαιρεται με την κατασταση αυτη.φερνει συνεχεια ειτε τουρκους ειτε καθε λογης ευρωπαιους τους οποιους βαφτισαν νομιμους μεταναστες καθως και χιλιαδες αλλους μουσουλμανους.μεχρι και απο την σομαλια εχουμε στην κυπρο.η υπομονη εξαντληθηκε.εδω και χρονια ψαψνω εργασια.ολοι με κοροιδευουν.αποφασισα ομως βριζω στα τηλεφωνα.ισως σκοτωσω και καποιον που με γραφει.το γραφειο εργασιας εξυπηρετει παντα με το μεσον.το μεσον το οποιο κυβερνα την κυπρο εδω και δεκαετιες.γνωριζετε οτι ουδεις δημοσιος υπαλληλος ειναι εκει με την αξια του.τρεις φορες αιτηθηκα για μαθηματα υπολογιστων.
ReplyDeleteΑγαπητή μάνα, τα σκέφτομαι κι εγώ τελευταίως όλα αυτά που λες και συμφωνώ μαζί σου. Νομίζω ότι αντί να ψάξουμε να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει με τους μετανάστες χρησιμοποιείται το θέμα αυτό από τα κόμματα και τους πολιτικούς για να χωρίσουν τον κόσμο σε δύο ομάδες, τους ρατσιστές και τους μη ρατσιστές. Οποιος πει κάτι για τους μετανάστες, έστω έναν προβληματισμό, αμέσως είναι ρατσιστής. Και πολλοί εκμεταλλεύονται και αυτό το θέμα για να κάμουν τους ιδεολόγους. Σίγουρα πρέπει να δίνεται βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά χρειάζονται και να αντιμετωπίζονται ισότιμα οι μετανάστες, αλλά απαιτήται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην καταντά θύμα τελικά το κράτος και οι πολίτες του. Και είναι πράγματι λυπηρό αυτό με τις συντάξεις γιατί πραγματικά πρόκειται για συντάξεις πείνας σ' αυτόν τον τόπο.
ReplyDeleteΤο θέμα θέλει ψάξιμο και όχι ταμπέλες και πολιτικές σκοπιμότητες.
Χρίστο.. χρειάζομαι άτομο να προσέχει τη γιαγια μου που είναι παράλυτη. Ερχεσαι?
ReplyDeleteΜισθός 300 ευρώ συν κοινωνικές ασφαλίσεις.
Η ακόμα καλύτερα, εχω ένα γνωστό που έχει φάρμα. Πάεις?
Πρώτος μισθός 500 ευρώ και δωρεάν διαμονή.
Διακοπες στην Παλαιστίνη.
ReplyDeleteΚαθημερινό ξεγυμνωμα απο γυμνασμενους ισραηλινούς κομμάντος. Νυχτερινές εξορμήσεις κατω απο τον πενταστερο ουρανο, που φωτιζουν χιλιαδες μικρες βομβίτσες. Απωλεια περιττων κιλων (ας ειναι καλά το εμπαρκο του Ισραήλ)
Επισης, βελτιωση της φυσικης καταστασης (εαν σε τρεχουν 100 κομμαντος)
Φιλε ινβικτους, εσενα το καθεστως εδω το πολυ πολυ να σε ξυπνησει στις 6 το πρωι. Απο την αλλη, ο Παλαιστινιος μπορει να μην προλαβει να ξυπνησει.
Συμφωνω ομως οτι κατι πρεπει να γίνει. Η γενναιοδωρία θα μας βγει σε κακό.
Συμφωνω και με τον άλλο φιλο που λεει οτι οι αλλοδαποι εχουν πιασει ολες τις δουλειές και όχι μονο σε φάρμες. Εαν σκεφτείς ότι ακομα και στο Hilton, που συχναζουν ολοι οι πολιτικοι τα γκαρσονια ειναι σχεδον όλοι Πακιστανοι, τοτε σκεφτείτε τι γινεται αλλού.
ReplyDeleteχριστος ένας νέος εγκληματίας
ReplyDeleteόι ένναιν ούλλοι οι αλλοδαποί εγκληματίες τζαι κλέφτες. υπάρχουν πολλοί καλοί ανθρώποι. απλώς η κυβέρνηση μας έσςει την εντύπωσην ότι έν ούλλοι καλοί τζαι πράττει ανάλογα με απεριόριστην αφέλειαν.
αλλά συφφωνώ για τα επιχειρηματικά τζαι δικηγορικά συφφέροντα.
chris
ευθύνην για την φροντίδαν της γιαγιάς σου έσςει το κράτος τζαι η κοινωνία. το γεγονός ότι χρειάζεσαι οικιακήν βοηθόν που το εξωτερικόν για την φροντίδαν της γιαγιάς σου έν λόγω της κακής κοινωνικής πολιτικής της Κύπρου. αναρωτήθου γιατί εν έχουν ούλλες οι χώρες τόσες οικιακές βοηθούς.
οι μετανάστες έν ευπρόσδεκτοι αν αφορά τες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε όλες τους τομείς της οικονομίας αλλά όι για να κρατούνται χαμηλοί οι μισθοί ή επειδή οι επιχειρηματίες αρνούνται να επενδύσουν για να αυξηθεί η παραγωγικότητα (τούτον που γινίσκεται εις την Κύπρον) λόγω της αισχροκερδίας.
διαβάζω τα σχόλια, προβληματίζομαι, θέτω και άλλες ερωτήσεις. οι απαντήσεις λιγοστές. με πιάνω να συμφωνώ απόλυτα με το Σκουλούκουι. ακόμη και σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα που έχει επιπτώσεις άμεσες ή έμμεσες στη ζωή μας, καταφέραμε να διχαστούμε και να μαλλώνουμε. μια κουβέντα πάει να πει κάποιος και αμέσως πέφτουν ταμπέλες.
ReplyDeletearkhsa alla na pw to dikon mou, san metanasths, tziai san pseutoeidhmon sto thema ths metanasteushs:
ReplyDeletegia na entaxthoun oi metanastes sthn koinonia xreizetai tziai thelhsh ek merous tous alla tziai dektikothta ths koinwnias. H dektikothta tha ekfrastei tziai nomika, tziai koinwnika tziai mes ton nou tou kosmou.
Giati, rwtw, giati ef oson yparxoun xwres tous dytikou kosmou pou edekthkan megala kymmata metanasteushs (amerikh, kanadas, germania klp.) tziai antimetopisan katastaseis tziai ekaman lathi, alla ekaman tziai swsta, GIATI den valloun mian epitrophn me experts na ta melethsei tziai na mathei pou tzeina tziai na efarmosei tzeinon pou tha htan to armozon gia thn kypron?????
Exoumen Tooosa paradeigmata megalwn xwrwn pou antepekserxontai kathimerina me metanasteushn, tziai enan koutsin xwra en mporei na to koumantarei????
Episis na pw gia kati dikigorakous pou kserw, pou xrewnnoun 1000 tziai 2000 euro (oti exoun kai den exoun) se ftwxous Srilankezous pou eliksen h vizan tous gia na tous fkaloun hmishi politiko asylo tziame pou en dikaologeitai???
Tziai na simfwnisw me ton Okylon!
Tziai na pw tziai kati allon:
AN O HOMO SAPIENS DEN HTAN METANASTHS MALLON HTAN NA ZIOUMEN OULLOI STHN AFRIKHN! :-p
Mana & Defiance,
ReplyDeleteΕξακολουθώ να έχω την άποψη ότι παρ’ όλο που και οι συντάξεις και τα επιδόματα (για τους πολιτικούς πρόσφυγες και όσους άλλους κρίνονται δικαιούχοι) βγαίνουν που τον ίδιο προϋπολογισμό είναι δύο διαφορετικά πράματα. Δεν σημαίνει πως αν δεν δίνονταν επιδόματα σε μετανάστες (σύμφωνα με τες διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις με τες οποίες δεσμεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία) τα λεφτά αυτά θα πήγαιναν στους συνταξιούχους. Εξ αλλού ένα μέρος από τη βοήθεια προς τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους δικαιούχους επικουρικής βοήθειας καλύπτεται από κοντύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν βλέπω να έχουν γίνει ουσιαστικές περικοπές σε συντάξεις [αντίθετα έχουν αυξηθεί ή έχουν δοθεί και επιπρόσθετα βοηθήματα στους χαμηλο-συνταξιούχους], αλλά ούτε και απολύσεις στο δημόσιο. Φυσικά κάποιες μειώσεις κοντυλιών είναι αναπόφευκτες λόγω της κρίσης, αλλά δεν βλέπω να έχουν γίνει τέτοιες στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Προσπάθεια για περισυλλογή γίνεται εκεί.
Παράλληλα πιστεύω ότι τοποθετήσεις του τύπου “... μεγάλο μέρος των οποίων [των κονδυλίων για την υγεία] αναλώνεται στην περίθαλψη και εκπαίδευση μεταναστών, ενώ την ίδια στιγμή αρνείσαι πεισματικά να ακουμπήσεις καν τα επιδόματα πολιτικών προσφύγων...”, αυξάνουν τη ξενοφοβία και την προκατάληψη. Πρώτον γιατί (όπως είπα και πιο πάνω] κονδύλια τουλάχιστον για τη εκπαίδευση καλύπτονται από την Ε.Ε., και δεύτερον τα επιδόματα που παίρνουν οι πολιτικοί πρόσφυγες είναι τα ίδια όπως και οι κύπριοι. Αν κατάλαβα καλά Defiance εισηγείσαι όπως οι πολιτικοί πρόσφυγες να παίρνουν λιγότερα;
Η Mana μέσα από το κείμενο της (και ελαυνόμενη από το περιστατικό με τους παλαιστίνιους που έχουν κατασκηνώσει στο Μακένζι) έχει μεταφέρει τους καλοπροαίρετους προβληματισμούς του μέσου κύπριου σε σχέση με το μεταναστευτικό, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο απλό για να μπορεί να λυθεί ή να ξεπεραστεί με τες απόψεις που κάποιοι σχολιογράφοι βιάζονται να καταθέσουν. Απόψεις όμως που όζουν προκαταλήψεων, φοβιών, αλλά κι ενός ελιτισμού για να μην πω και ρατσισμού.
Προμηθέας
Η θεια μου ειναι χωρισμενη, ανεργη με 3 παιδια ανηλικα και ζητησε καποια βοηθεια απο το γραφειο ευημεριας και περιμενει εδω και 4μηνες και τπτ.Ο κυριος εκει της ειπε χαριτολογωντας κιολας οτι αν ηταν πολιτικος προσφυγας θα της το δινανε αμεσως γιατι εχουν "διαταγη" οποιος παει και πει οτι ειναι πολιτικος προσφυγας να του δινουν αμεσα το τσιεκκι χωρις καν να ψαξουν αν οντως λεει αληθεια.
ReplyDeleteΠροσωπικα συμφωνω απολυτα με τον Κυπριακοφωνο.
Να απελαθουν ΑΜΕΣΑ οσοι κουνοι αρνιουνται να δουλεψουν, που δεν σεβονται την κουλτουρα και τους νομους μας και να αναθεωρηθουν ΟΛΑ τα ασυλα που δωθηκαν.
Τελευταίε ανώνυμε :) μου έλεγε ακριβώς το ίδιο πράγμα μια φίλη μου. νομοταγής πολίτης, οικογενειακώς μόνο για φόρο εισοδήματος πληρώνουν καμιά 500 ευρώ. δεν προκαλέσε ποτέ προβλήματα, νοιάζεται για τον τόπο. όταν πήγε να γράψει τα μωρά της σε δημόσιο σχολείο, σημειωτέον χτυπούσε κανένα χιλιάρικο το μήνα στα ιδιωτικά, της είπαν ότι προηγούνται τα μωρά των πολιτικών προσφύγων.
ReplyDeleteκαι μου έλεγε πόσο προκλητικό ήταν, πόσο θυμωμένη ένιωσε.
Προμηθέα, εν εισηγούμαι να πιάνουν χαμηλότερο επίδομα οι ξένοι που τους Κυπραίους. Τζείνο που ετόνισα εν ότι η μείωση εισροής δημόσιου χρημάτων σε άλλους τομείς, εκτός που ότι έσιει να κάμει με τους μετανάστες, εν λάδι στη φωτιά για τη ξενοφοβία. Τωρά για τες μειώσεις κονδυλίων, μπορεί στον τομέα της υγείας τουλάχιστον να μεν έγινε κάποια έντονη μείωση φέτος, αλλά επειδή ήταν ήδη χαμηλή που πέρσι ένα 30-35% των φετινών θα χρησιμοποιήθει για να καλυφτούν οι τρύπες που έγιναν την περασμένη χρονιά και να παγώσουν έργα που εδρομολογούνταν. Οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού επίσης επάγωσε και εν αναπληρώθηκε ο αριθμός ατόμων που έφυε (είτε έπιασε σύνταξη, είτε να πάεει ιδιωτικό τομέα).
ReplyDeleteΠριν ένα περίπου μήνα, είσιε μια σύσκεψη στη Λάρνακα (η οποία εχρησιμοποιήθηκε ως "αποθηκευτικός χώρος" μεταναστών, 80% των πολιτικών μεταναστών εμεταφέρθηκε τζαμαί) που εσυμμετείχε ο υπουργός Παιδείας, Υγείας, Εσσωτερικών, και αντιπρόσωποι κατοίκων της περιοχής. Οι κατοίκοι επαραπονεθήκαν ότι εν βρίσκουν θέση σε δημόσια νηπιαγωγεία να γράψουν τα μωρά τους γιατί έχουν προτεραιότητα (βάση ΕΕ) τα παιδιά πολιτικών προσφύγων. Το ίδιο πράμα και με τα νοσοκομεία, που έχουν προτεραιότητα στην ουρά αναμονής.
Tούτα τα πράματα εν αυξάνουν τα ξενοφοβικά αισθήματα και εν προκαλούν ρατσισμό και ακραίες αντιδράσεις;
Defiance
Πάρτε τους λαθρομετανάστες και βάλτε τους να ζήσουν όπως ένας typical Κυπραίος. Δέκα μέρες θα αντέξουν και θα φύγουν από μόνοι τους. Εδώ, δεν την παλεύουμε εμείς...
ReplyDelete@mana
ReplyDeleteΣχετικά με την φίλη σου και τα σχολεία, απλα να σου αναφερω οτι και εγω οταν πηγα να γραψω τα μωρα μου ειπαν οτι προηγουνται οι ληπτες (ανεργοι αλλα και αεργοι).
Και τωρα εγω τα ακουμπαω καθε μηνα στο ιδιωτικό.
Defiance,
ReplyDeleteΠιστεύεις πως όταν διοχετεύεται τη δυσφορία του κόσμου για την επιδείνωση (κυρίως λόγω της κρίσης) υπαρχόντων προβλημάτων στην Παιδεία και την Υγεία (όπως αυτά που αναφέρεις), δεν αυξάνεται και η ξενοφοβία και ο ρατσισμός; Λες λόγου χάριν: «Οι κατοίκοι επαραπονεθήκαν ότι εν βρίσκουν θέση σε δημόσια νηπιαγωγεία να γράψουν τα μωρά τους γιατί έχουν προτεραιότητα (βάση ΕΕ) τα παιδιά πολιτικών προσφύγων. Το ίδιο πράμα και με τα νοσοκομεία, που έχουν προτεραιότητα στην ουρά αναμονής που υπαρχουν». Εδώ δεν θα πρέπει η απαίτηση ΜΑΣ να ήταν η διάθεση περισσότερων κονδυλίων για το ξεπέρασμα της αυξημένης ζήτησης, παρά το μουρμουρκό για τους πολιτικούς πρόσφυγες αφού (όπως λες) « ...έχουν προτεραιότητα βάση ΕΕ»;
Ακριβώς. Εγώ λαλώ σου ότι εν τούτες οι καταστάσεις που φέρνουν εύφορο έδαφος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Τωρά το κατά πόσο εν βάσιμοι οι συνηρμοί που κάμνει ο καθένας εν άλλη κουβέντα. Το γεγονός εν ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων εν θέλουν τους ξένους δαμέσα στηρίζουν τα επιχειρήματα τους στες πιο πάνω καταστάσεις. Τους νόμους της ΕΕ ωφείλουμε να τους ακολουθούμε αν θέλουμε να γλυτώνουμε προστίματα, έχουμεν ήδη πολλές παραβάσεις και είμαστε στα όρια (Λίμνη Παραλιμνίου, ρύπους ΑΗΚ κλπ). Τον κόσμο που αντιδρά μπορεί να τον ηρεμήσεις όπως λαλείς και εσύ με τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων για το ξεπέρασμα της αυξημένης ζήτησης. Όσον εν το κάμνεις έννα έσιεις τους αντιπολευούμενους να προκαλούν καταστάσεις και αιτία είσαι εσύ, που αντί να σταματήσεις τούτη την κατάσταση (και παράλληλα να προκαλέσεις ανάπτυξη και να ανοίξεις θέσεις εργασίας), προτιμάς να επικαλείσαι την κρίση για συγκεντρωτισμό.
ReplyDeleteΣυγνώμη για τα σεντόνια, αλλά εγούσταρα τη συζήτηση πολλά.
Και ήρθαμε στην ουσία αγαπητέ Defiance:
ReplyDeleteΠως θα «... προκαλέσεις ανάπτυξη και να ανοίξεις θέσεις εργασίας», εν καιρώ μάλιστα κρίσης [όχι τοπικής αλλά παγκόσμιας]; Ξεπέρασαν αυτά τα προβλήματα [την ξενοφοβία και τον ρατσισμό] οι πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες [Γερμανία και Γαλλία]. Από που θα έρθουν λοιπόν τα λεφτά για νέες θέσεις, αλλά και για την Παιδεία και την Υγεία, όταν αυτοί που σε επικρίνουν για περικοπές, μπλοκκάρουν κονδύλια στους προϋπολογισμούς και δεν εγκρίνουν φορολόγηση του πλούτου απ’ όπου θα μπορούσαν να έρθουν λεφτά; Εκτός κι αν υπονοείς πως πρέπει να προχωρήσουμε σε σοσιαλιστικοποίηση της κοινωνίας μας. Εκείνο όμως που βασικά αυξάνει την ξενοφοβία και τον ρατσισμός είναι η παραπληροφόρηση, ο λαϊκισμός και ο πολιτικαντισμός!
Ο πιο πάνω Ανώνυμος είμ’ εγώ ο Προμηθέας!
ReplyDeleteΛεφτά στα κρατικά ταμεία μπαίνουν κυρίως που φορολογίες. Για πιο λόγο επιτρέπουν στες τιμές καυσίμων, ψωμιού, γάλατος, τσιγάρων να φκαίνουν σε έτσι ύψη; Εν καθαρά ζήτημα φορολογίας. Για το μέσο πολίτη όμως φαίνεται τούτο το πράμα έντονα, ειδικά που τη στιγμή που επιτρέπεις σε επιχειρηματίες να απολύουν κόσμο που την άκρα και να παγώνουν αυξήσεις για χρόνια επικαλούμενοι την κρίση. Την ίδια ώρα, πληρώνουμεν σαν κράτος για πολυτέλειες υπουργών και τεχνητά δόντια. Έννα μου πεις πάντα εγίνετουν. Γιατί εν το σταματάς όμως τωρά που μπορείς εσύ και έσιει και κρίση; Κόψε πρώτα του υπουργού σου τες σαμπάνιες και τα τζακούζι και μετά να έρτεις να μου λλιάνεις εμένα το γάλα και το ψωμί. Αποκοπές που πάνω μέχρι κάτω στην κλίμακα της κοινωνικής τάξης. Αν είσαι μάγκας και φιλολαϊκός.
ReplyDeleteΓια το πως θα προκαλέσεις ανάπτυξη και να ανοίξεις θέσεις εργασίας; Εάν ανοίξει ένα και μόνο σχολείο, έχουμε και λέμε: Δουλειά σε εργοληπτική, δουλειά σε δασκάλους, δουλεια σε λεωφοριατζήες, ανάπτυξη στη γύρω περιοχή και νέα καταστήματα σε ελάχιστο χρόνο (με υπαλλήλους), λλιότεροι να παραπονιούνται ότι εν υπάρχουν θέσεις για μαθητές. Και ας έρτει να σου μπλοκάρει κανένας το κτίσιμο σχολείου. Έννα χρησιμοποιηθεί πολιτικά εναντίον του και αφήνεις γονείς και δασκάλους να του πιάσουν και τα σώβρακα.
Defiance,
ReplyDeleteΔιαφωνούμε στο ότι αυτή την εποχή υπάρχουν λεφτά!
Προμηθέας
Εγώ έχω κι αυτή την απορία: απ' όσα διαβάζουμε πολλοί μετανάστες για να έρθουν στην Ελλάδα πληρώνουν στους δουλέμπορους 2000-3000 ευρώ;
ReplyDeleteΠού τα βρίκσουν αυτά τα λεφτά οι 20άρηδες Αφγανοί.
Με τόσα λεφτά στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν ζεις σαν εμίρης για 5 τουλάχιστον χρόνια...
Προμηθέα φυσικά και υπάρχουν λεφτά. κοίτα τον προϋπολογισμό, λέει τόσα έσοδα τόσα έξοδα. το θέμα είναι γιατί τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα. και γιατί όπως θα έλεγε η γιαγιά μου δεν απλώνουμε τα πόδκια μας ως τζαμέ που φτάνει το πάπλωμά μας.
ReplyDelete