Wednesday, 16 February 2011

Τοξικά στο σώμα μας



Την πρώτη ένδειξη την πήρα από τη Μοντέρνα Σταχοπούτα που μου είπε για μάσκες μαλλιών καμωμένες από υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας. Μετά ήρθε η Χριστιάνα με τα υπέροχα σαπούνια που κατασκευάζει μόνη της. Η τρίτη και πιο δυνατή ήρθε από την ξαδέλφη. Μαζί με μια συνάδελφό της άρχισαν να ψάχνουν το πράγμα διεξοδικά τον τελευταίο καιρό και τα πορίσματά τους είναι σημαντικά.

Τα καλλυντικά, καθαριστικά, αποσμητικά, καλλωπιστικά κτλ κτλ κτλ που βάζουμε καθημερινά πάνω μας, επιμένουν είναι τοξικά, καρκινογόνα και μας κάνουν τεράστια ζημιά. Μια μικρή γεύση παίρνουμε εδώ

Ως παράδειγμα έφερε τα αποσμητικά που συνδέονται με καρκίνο του μαστού. Μου έλεγε ότι οι μασχάλες είναι από τις πιο ευαίσθητες μας περιοχές, γεμάτες αδένες. Οι ειδικοί αναλύοντας όγκους από καρκίνο του στήθους ανακαλύπτουν συστατικά που δεν ανήκουν στο ανθρώπινο σώμα, αλλά χημικά από τα αποσμητικά. Έκανα μια μικρή έρευνα, βρήκα αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρον, όπως επίσης και αυτό.

Η λύση που βρήκαν οι κοπέλες είναι εξαιρετικά απλή και αποτελεσματική, τη δοκίμασα και όλη μέρα ήμουν δροσερή και μυρωδάτη. Έφτιαξα σπίτι τους αποσμητικό καμωμένο από μαγειρική σόδα και αιθέρια έλαια.

Η έρευνα επεκτάθηκε σε άλλα είδη. Όταν διάβασε τι περιέχουν οι οδοντόκρεμες, την έπιασε πανικός για το τι μπαίνει στο στόμα κυρίως των μωρών. Και τότε έμαθα πόσο κακό πράγμα είναι το φθόριο. Και να σκεφτείτε πως σε σχολεία της Σολέας έδιναν στα παιδιά χάπια φθορίου, γιατί το νερό τάχα μου δεν είχε. Αυτό είναι έγκλημα λέει η ξαδέλφη.

Το άλλο που μας απασχολεί τώρα είναι τα σαουμπάν. Δύσκολο εγχείρημα να το φτάξουν οι κοπέλες, αλλά που θα τους πάει θα τα καταφέρουν. Γιατί είναι βλαβερά τα σαμπουάν; Χρησιμοποιούμε σαμπουάν τακτικά. Περιέχουν δυο- τρία συστατικά που καθαρίζουν τα μαλλιά μας, αλλά και πολλά άλλα, πιθανώς τοξικά, για λόγους πολύ διαφορετικούςκυρίως ψυχολογικούς. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σε αυτό το site θα σας λυθούν πολλές απορίες. Γράφετε το προϊόν που σας ενδιαφέρει και σας βγάζει πόσο επικίνδυνο είναι. Έπαθα σοκ όταν το σαμπουάν των μωρών πήρε 9 στα 10 στην κλίμακα επικινδυνότητας. Oh my god τι κάνουμε στα μωρά μας;

21 comments:

  1. Πολλά ενδιαφέρον το post σου. It's amazing το τι βάλουμε στο σώμα μας. It's everywhere..και σε οτι τρώμε, και σε ότι κρέμα/καλλυντικά βάλουμε πάνω μας και προφανώς ακόμα και στο νερό που πίνουμε.

    Πρόσφατα I started using bio products και άλλαξα διατροφή. Αλλά με τις κρέμες δεν ξέρω how to switch to bio ones. Γιατί εν κάμνουν ενα blog να γράφουν τα tips και τις συνταγές οι κοπέλες?

    ReplyDelete
  2. pao na tsekaro oulla ta pramata tou morou mou tora

    ReplyDelete
  3. Πάρα πολλά ενδιαφέρον ποστ και εξαιρετικά λινγκσ... Ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  4. Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Ειναι πιθανον μια ουσία να είναι τοξική, αλλά στην συγκεντρωση που υπάρχει στα σαμπουαν να μην σκοτώνει ουτε μύγα.
    Επίσης, η Ευρωπαική Ενωση εκδίδει οδηγίες σχετκά με σχετικά με κάθε ουσια που διατίθεται για ανθρώπινη χρήση.
    Η χρηση αυτων των ουσιών εχει σκοπό να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά (σταθερότητα, διαπερατότητα) του σαμπουαν, κρέμας κλπ.
    Οσο αφορά τα βιολογικά, να αναφερω οτι μολις προσφατα το Χημειο (ουτε καν η εταιρεία που το παρασκευαζει)ανακοινωσε οτι ενα gluten free προιον ουσιαστικά δεν ηταν.Η εταιρεία κοιμαται τον υπνο του δικαίου.

    ReplyDelete
  5. Οκύαλε ίσως να μην σκοτώνει μύγα αν τα χρησιμοποιούσαμε μια φορά. κάθε μέρα όμως χρόνια ίσως για δεκαετίες, πόση ποσότητα μαζευεται στα μαλλιά μας, στο σώμα μας;
    και πως εξηγείς ότι σε καρκινικούς όγκους στο στήθος ανιχνεύονται συστατικά που περιέχουν τα αποσμητικά;

    ReplyDelete
  6. ελένη διάλεξα ορισμένα links για να πάρουμε μια ιδέα. κάνοντας search βρίσκεις πολύ υλικό, που για μένα σημαίνει ότι κάτι όντως γίνεται.
    και χωρίς να θέλω να το παίξω θεωρία συνωμοσίας ας μην ξεχνούμε πόσα πληρώνουν οι εταιρείες για διαφημίσεις προϊοντων σε περιοδικά και εφημερίδες. εύκολα "απειλούν" οι αρνητικές για τα προϊοντα τους έρευνες να μην δημοσιοποιούνται.

    ReplyDelete
  7. Αγαπητη μανα
    Η μελετη που εχει λινκ το medlook ειναι απο το 2004 και απεδειξε οτι σε καρκινικά κυτταρα κατα μεσο ορο βρεθηκαν 20 νανογραμμάρια parabens(Δεν θυμαμαι αυτό ποσα μηδενικά έχει).Η μελετη περιλάμβανε 20 άτομα μόνο. Δεν υπηρχε συγκριση με υγειή άτομα και ο μελετητης ουσιαστικά εθεσε παρα πολλά ερωτηματα, και η συνδεση του καρκινου με το paraben ητανε απο τα πλεον απομακρυσμενα.
    Οσο αφορα για διαφημίσεις και διαπλοκή, να σου αναφερω οτι φετος (2010)ο ευρωπαικός φορέας φαρμακων αποσυρε απο την αγορά 2 φαρμακα blockbuster(με πωλησεις ανω του 1 δισ δολλάρια) και αφησε εταιρείες με προυπολογισμούς 3πλασιους της Κυπρου, με "΄δκυο σιήλη καμενα".

    Ειναι πολυ σωστό και σαν μανα να εισαι proactive, απλά και μην ξεχνας οτι και τα site που συμβουλευσε, ισως δημιουργουν θορυβο για να τα παίρνουν απο διαφημίσεις.

    ReplyDelete
  8. dammit, 7/10 to shampoo tou athropouthkiou.

    symfwnw sto oti oi files sou prepei na prowthisoun me kapoio tropo tes tegnes tous

    ReplyDelete
  9. Το θέμα εν ότι εν γίνουνται έλεγχοι τοξικολογοικοί. Όσοι ελάχιστοι γίνουνται, γίνουνται σε ένα συστατικό ξεχωριστά, εν λαμβάνουν υπόψη τη συνέργεια μεταξύ τους.
    Τζιαι φυσικά υπαρχει τζιαι η συσσωρευτική δράση, τούτο που είπε η Μάνα. Με τα χρόνια μαζεύκουνται στο σώμα μας ουσίες που εν θα έπρεπε να υπάρχουν!

    Εν το ίδιο τζιαι στα απορρυπαντικά.

    Συνταγές για να κάμεις τα δικά σου σαμπού, κρέμες, σαπούνια, απορρυπαντικά υπάρχουν πολλές στο ίντερνετ. Εσιει τζιαι πολλά ωραία βιβλία (εγώ έχω το Συνταγες για Οικολογικά Καθαριστικά της Karie Siegel- Maier).
    Η πιο "σίουρη" αρχή, εν ότι χρησιμοποιείς όσο πιο πολλά μπορείς πρώτες ύλες τζιαι φυσικά συστατικά.

    Ο Invictus εννα ξέρει παραπάνω. Σε μιαν ανάρτηση του αναφέρτηκε στα καθαριστικά που κάμνει.

    ReplyDelete
  10. Mana θέλει πράγματι μεγάλη προσοχή ειδικά όσον αφορά τα μωρά,(μικρά και μεγάλα).. Ακόμη και αν δεν έχει κάποια την διάθεση να φτιάξει μόνη της καλλυντικά από φυσικά προιόντα,τουλάχιστον ας κάνει μια έρευνα αγοράς και να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες με τα συστατικά των προιόντων που αγοράζει..

    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά σου σε μένα..
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  11. Νομίζω μην το πολυψάχνετε, θα πελλάνετε.
    Καλά πες κάποιο σιαμπού έχει κάποια "κακά" συστατικά κλπ.
    Το νερό που λούνεσαι εσκέφτηκες καθόλου να το αναλύσεις? Γιατί μεν μου πει κανείς ότι πίνεις τρεχούμενο, από το δίκτυο τελοσπάντον χωρίς φίλτρο.
    Ξέρεις ότι μπορεί να έχει τόσο πολλές βλαβερές ουσίες που να μην κάμνει ούτε καν για μπάνιο κάποτε?
    Ή πήγες ποτέ περπάτημα σε δρόμο ας πούμε και να κινούνται ταυτόχρονα αυτοκίνητα?
    Πόσο καυσαέριο ήπιες?
    Πολλά τα παραδείγματα που είναι αρκετά χειρότερα.

    Καλό να ξέρουμε και να κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο αλλά εν θα φκάλουμε τζαι τη ψυσιή μας.

    Επιπλέον ναι πιστεύω κι εγώ ότι παίζονται πολλά οικονομικά συμφέροντα σχετικά με τα θέματα τούτα

    ReplyDelete
  12. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ποστ αυτό. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι και για το θέμα των ταμπόν, το ξέρατε ότι το βαμβάκι από το οποίο κατασκευάζονται είναι έτσι άσπρο λόγω λεύκανσης με χλωρίνη (ισχυρό καρκινογόνο)?? Οπότε, ψάχνουμε για Chlorine-Free ή Organic Tampons ΜΟΝΟ.

    ReplyDelete
  13. Χωρίς να θέλω να ακουστώ κλισέ, τα πάντα πρεπει να γίνονται με μέτρο. Ό,τι δεν καταναλώνετε με μέτρο μπορει να είναι βλαβερό, ακόμα τζαι κάτι που θεωρείτε καλό. Ναι εν καλό να ξερουμε τι έχει μέσα το καθε τι, αλλα να μην υπερβάλλουμε.

    α! Τζαι πολλά πράματα μην ξεχνάτε ότι ενεν έτσι όπως νομίζουμε. Μια πισίνα, ή τα λευκαντικά εν εχουν χλωρίνη αλλα χλώριο, χημικά πολλά διαφορετικά κτλ κτλ. Κάθε μάρκα υποκατάστατου της ζάχαρης αν άλλη τελείως ουσία, μερικές φυτικες, μερικές τελειώς δημιούργημα των ανθρώπων.

    ReplyDelete
  14. εν πελλάρες τούτες.
    οι έρευνες τούτες που έβαλες ενεν στηριγμένες σε επιστημονικά δεδομένα. πριν 10 μέρες στην αμερική βγήκαν τα αποτελέσματα πολύχρονων καλών ερευνών για τέτοια θέματα (τούτες εν τες βρίσκεις σε περιοδικά και έτσι μπλογκς, πρέπει να τα βρεις μεσα στα journals) και έδειξαν ότι τα αποσμητικά, οι στηθόδεσμοι και άλλα παλαβά που εβγαίναν ως καρκινογόνα δεν έχουν καμμια σύνδεση με το καρκίνο του μαστού και άλλα λυμφώματα.
    και αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τέτοια θέματα άρχισε πρώτα με το τσιγάρο και το παθητικό κάπνισμα και μετά προχώρα στα μικροπράγματα.

    ReplyDelete
  15. poli kalo ta skeftomai suxna auta.8a ta epe3ergastw ka 8a epanel8w

    ReplyDelete
  16. με κάλυψε ο Κκουλλάς...

    ReplyDelete
  17. Ενδιαφέρον η ανάρτηση σου Μάνα αν τζαι θέλει ψάξιμο πολλή το πράμα. Εν τεράστιο θέμα.
    Σιαμπού εμείς εν χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια. Αντ' αυτού χρησιμοποιούμε το σαπούνι Amalthia (http://www.amalthiasoap.com), 100% φυτικό, 100% βιοδιασπόμενο τζαι οικολογικό. Χωρίς χημικά. Ελαιόλαδο τζαι εκχύλισμα αγριοκρεμμύδας. Ακριβούτσικο μεν, αλλά αν δεν το χρησιμοποιήσει κάποιος εν μπορεί να καταλάβει πόσο καλό είναι.
    Για τα καθαριστικά κάπου είχα πει πιο παλιά ότι με μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι, χυμό λεμονιού τζαι ελαιόλαδο μπορείς να καθαρίσεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    Θα επανέλθω σε μεταγενέστερο στάδιο πιο εκτενέστερα επί του θέματος

    ReplyDelete
  18. Να σε ευχαριστήσω για την αναφορά σου, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα σαπουνάκια μου!
    Στην αρχή, όταν τα ψάχνεις, παθαίνεις ένα ψιλοπανικό... (ή και όχι...)
    Προσωπικά έχω περάσει στο επόμενο στάδιο, να προσπαθώ δηλ ένα-ένα και ό,τι μπορώ να το αντικαθιστώ με πιο φιλικά προϊόντα. Ξεκίνησα φτιάχνοντας δικά μου σαπούνια, μια και τα χρησιμοποιούμε στο μπάνιο και έχουμε μεγάλη κατανάλωση. Δοκίμασα, επίσης, σε χλιαρό νερό να προσθέσω μαγειρική σόδα και ξύδι (δεν θυμάμαι αναλογίες) και έκανα σούπερ καθαριστικό! Καθάρισα μ' αυτό και το ψυγείο εσωτερικά, που είχε χυθεί βυσσινάδα και είχε βάψει.
    Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  19. Συφωνώ ότι μπορεί να γίνεται κακό στο περιβάλλον με τα καθαριστικά κλπ, αλλά είμαι με το Φοίβο όσο αφορά τες έρευνες που μας διάς δαμέ. Τζαι γενικά όπου έρευνα λαλούν μας την χωρίς να κοιτάξουν με τι κρητίρια έγινε και πόσο ακριβής μπορεί να είναι.
    Καλό εν θα μας κάμνουν ούλλα τούτα, αλλά εν θορώ τζαι τόσο κακό.
    Τζαι νομίζω αν ήμουν μάνα θα ήμουν 100 φορές πιο απόλυτη αλλά ψάξε το καλλύτερα...

    ReplyDelete
  20. Opoiadipote ousia stin katallili posotita mporei na ginei to3iki gia ton anthrwpino organismo. Aplo paradeigma to panadol: ta 2 xapouthkia se 3alafrwnoun apo enoxlitikous ponous alla ta 20 e3asfalizoun sou prwto krevati pista sto nosokomeio. Pan metro aristo.

    ReplyDelete
  21. και εγω ψάχνοντας για κατι υγιεινό έπεσα στα απόλυτα καλλυντικά του dr baumann.δεστε και εσείς είναι καταπληκτικά www.dr-baumann.gr

    σοφια

    ReplyDelete