Thursday 1 September 2011

Μικρή αύξηση ιμίσιμου


Συνεχίστε να χαμογέλατε και να πιστεύετε πως θα τη βγάλουμε με 7% αύξηση μόνο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Και μετά όταν ξυπνήσουμε όλοι ομαδικώς, θα πάμε στις τράπεζες για δάνειο...

Για να τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Το πιο γελοίο από όλα είναι το επιχείρημα ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν το 7% και το κράτος τα υπόλοιπα. Τι είναι δηλαδή το κράτος; Εμείς δεν είμαστε; Που βρίσκει λεφτά, έχει μια μηχανή τη βάζει μπρος και βουρ πέφτουν ζεστά ευρά έτοιμα για χρήση; Το κράτος έχει ό,τι εμείς του δίνουμε. Άρα εμείς θα πληρώσουμε τα σπασμένα ούτως η άλλως.

Και άντε ας δεχτούμε ότι θα καταβάλει και το κράτος χρήματα. Για να τα βρει και μάλιστα σε τόσο δύσκολες εποχές; Θα κόψει αναγκαστικά κονδύλια από έργα, από παροχές, από σχέδια ανάπτυξης. Ήδη γνωστός μου που δουλεύει στα δημόσια έργα μου έλεγε ότι έχουν σχέδια και έργα μέχρι το Δεκέμβριο. Μετά γιοκ. Τίποτα.

Πάμε τώρα στο 7%. Που δεν είναι τόσο, θα είναι γύρω στο 33% σύμφωνα με την είδηση που διαβάζω στο Φιλελεύθερο. Και αυτό γιατί δεν έχει γίνει καμία αλλοίωση στη φόρμουλα διαμόρφωσης της Ρήτρας Καυσίμων, που αποτελεί μια επιπλέον σημαντική επιβάρυνση στους λογαριασμούς, το τελικό κόστος στον καταναλωτή, το ποσό στο τέλος του λογαριασμού, θα είναι αυξημένο κατά πολύ περισσότερο. Tο κόστος θα είναι πολλαπλάσιο γιατί ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές καυσίμων, δηλαδή ακόμα και αν δεν αυξηθούν και μείνουν σταθερές - πριν την 11η Ιουλίου η ΑΗΚ χρησιμοποιούσε κυρίως μαζούτ και λιγότερο ντίζελ, ενώ τώρα η χρήση του πολύ πιο ακριβού ντίζελ έχει ανέλθει κατακόρυφα. Το μέσο κόστος καυσίμων της ΑΗΚ κατά το επόμενο δίμηνο θα ανέλθει στα €520 ανά Μετρικό Τόνο. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι από την 1/1/2012, θα ισχύει και νέα αύξηση της τάξης του 1,5% για τα νοικοκυριά, που είχε εγκριθεί από πέρσι (0,2% είχαμε και τον Ιανουάριο του 2011).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δημοσιεύματος αν κάποιος πέρσι πλήρωσε 165 ευρώ με την ίδια κατανάλωση φέτος θα πληρώσει ταραραταταααααααααααμ 221 ευρώ.

Αυτό ως πρώτη φάση, γιατί φυσικά μόλις έρθουν οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί, ζήτω που καήκαμε, όλοι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις. Πέρσι όταν η κρίση έτριξε τα δόντια της συζητήσουμε ότι αρχίσαμε να κόβουμε τα περιττά. Ταξίδια, διήμερα σε ξενοδοχεία, περιορίσαμε τα ψώνια μας, αναζητούμε πιο φτηνές λύσεις. Φέτος τι θα κάνουμε; Θα προχωρήσουμε σε αυτά που αγαπούμε, κάνουν καλύτερη τη ζωή μας, αλλά εντάξει αντέχουμε χώρια τους. Βιβλία, μουσική, κρασί. Και ως του χρόνου βλέπουμε, θα μάθουμε να ζούμε με τα εντελώς απαραίτητα. Θα δουλεύουμε για να αγοράζουμε φαγητό, να πληρώνουμε λογαριασμούς και τράπεζες άντε το πολύ κανένα παγωτό στο που και που.

15 comments:

  1. Ήβρα δουλειά Φιλανδία, έρκεσαι οξά να πιάσω την Κόρη Β (που δε θα έχει ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα να περάσει ως ντόπια) να πάω;;

    ReplyDelete
  2. λες ε; άτε πάμε τζαι εν πειράζει που θα με περιπαίζουν οι Φιλανδοί πως είμαι κοντή. Μπορεί να με θωρούν σαν την Έυα Λονγκόρια.

    ReplyDelete
  3. Ε οι ρε μάνα τζαι κανένα παγωτό που και που! Το παγωτό είναι είδος πρώτης ανάγκης και δεν κόβεται! (ναί, τούτον ήβρα να σχολιάσω) Το οτι εμείς θα πληρώσουμε τα σπασμένα είναι δεδομένο, απλώς για ακόμα μια φορά το κράτος περιπαίζει μας.

    ReplyDelete
  4. Κι εγώ προβληματίζομαι που παρά την σχετική αύξηση του μισθού μου το επίπεδο ζωής μου κατέβηκε ουσιωδώς. Αυτά που θεωρούσα αυτονόητα είναι πλέον πολυτέλειες.
    Από την άλλη, όταν βλέπω γύρω μου δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ΄πάλι καλά να λέμε οι έχοντες εργασία και να ελπίζω πως όταν πιάσεις πάτο δεν μπορείς παρά να ανακάμψεις κάποια στιγμή.

    Brenda

    ReplyDelete
  5. Τούτα έννεν τίποτε. Τα ωραία έπονται! Αύξηση του ρεύματος συνεπάγεται αύξηση της τιμής ΟΛΩΝ των αγαθών. Εννάρτουν οι φούρνοι να σου ακριβώσουν το ψωμί γιατί "ακρίβηνεν το ρεύμα, άρα ακρίβηνεν το κόστος κατασκευής μας", εννα σου ακριβώσουν το γάλα, εννα σου ακριβώσουν γενικώς όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Αλλά εντάξει καλέ, 8% εν η αύξηση...

    ReplyDelete
  6. εννά κλαίω με τούτα που διαβάζω...

    ReplyDelete
  7. @Rania
    Που εννα διαβάζεις το λογαριασμό της ΑΗΚ να δεις συγκίνηση...

    ReplyDelete
  8. "πεθαινω για σενα κι ας εισαι απατη..."του ρου ρου...
    εγω σομπα γκαζιου φετος.




    μισ, κανω διαλειμμα.

    ReplyDelete
  9. Μις σου είπε κανένας ότι το γκάζι δεν θα πάρει την ανηφόρα;

    @ Ράνια και Ινβίκτους. το απόγευμα που θα πάω Lidl για πανιά, λέω να πάρω στη Ράνια χαρτομάντηλα γιατί θα τα χρειαστεί όταν έρθει ο λογαριασμός.

    Ανώνυμε θα τρώμε παγωτό τωρά που μπορούμε γιατί μετά δεν ξέρουμε τι θα γίνει.
    Μπρέντα το λέμε το μη χειρότερα που όντως υπάρχουν και πολύ χειρότερα, αλλά μας βαρυφαίνεται όταν δεν μπορούμε να κάμνουμε πράγματα που άλλωτε τα κάναμε με ευκολία.

    ReplyDelete
  10. Ότι έλειπε. Παραπάνω κόψιμο που την ΑΗΚ τζαι γενική αύξηση τιμών, την ώρα που οι αυξήσεις μισθών εν παγωμένες λόγω "κρίσης" τζαι οι απολύσεις εν μόνιμη απειλή.

    ReplyDelete
  11. Η Πραξούλα ήτουν η ανώττερη. Ισχυρίστηκεν ότι η αύξηση εμπορούσεν να ήτουν 14% αντί 7%! Ω, συγγνώμην Πραξουλλού, εν το γνωρίζαμεν. Ευχαριστούμεν α! Ασχέτως ότι πάλαι ο λαός θα τα πκιορώσει ούλλα εμμέσως ή άμεσα.

    ReplyDelete
  12. Υπογράφω το σχόλιο του Ινβ.
    Όλα θ΄ακριβώσουν με την αύξηση της τιμής του ρεύματος.
    Συν που θ΄ακριβώσουν κι άλλο για τους υπόλοιπους γνωστούς λόγους,όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    ReplyDelete
  13. Υποτίθεται ότι το υπόλοιπο δεν θα το πληρώσει το κράτος, αλλά θα το πάρει ως δώρο από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ. Τώρα θυμήθηκαν την ΕΕ τα κουμμούνια. Εγώ αν ήμουν ΕΕ ούτε να μας κλάσω...

    Πρώτα τα κάνουμε μόνοι μας σκατά, μετά θυμόμαστε τους εταίρους μας στην ΕΕ, που επί τρία χρόνια τώρα τους έχουμε στο κλάσιμο. Ουστ, να τα πληρώσουμε όλα εμείς, να μάθουμε να ψηφίζουμε!

    ReplyDelete
  14. Def να βρούμε ένα χωραφούδι να καλλιεργούμε να τρώμε τζαι κανεί. Εν τζαι σπάσει το πλάσμα.

    Εμ για την Πραξούλα που χτυπά μισθό υπουργού 7% εν λίο. Κρατά να αγοράζει παντεσπάνι Κυπριακόφωνε, όχι μόνο ψωμί…

    thalassamov εδώ χωρίς αφορμή και ακριβαίνουν. Τώρα που θα βρουν πάτημα την αύξηση ρεύματος φαντάζεσαι τι έχει να γίνει.

    Αντίχριστε εμείς που δεν ψηφίσαμε, το λογαριασμό γιατί να πληρώσουμε; Ας βάλουν το χέρι στην τσέπη, αυτοί που ψήφισαν.

    ReplyDelete
  15. Χαχαχαχααχα ΤΖΑΙ ΤΖΙΝΟΙ να σε θωρούν σαν την Έυα Λογκόρια; Πόσοι πκοιόν; Εχτός αν εννοείς να σε θωρούν σάννα τζαι εν τζίνοι η Έυα Λογκόρια, οπότε αλλάσσει το πράμα...γιατί κανένας εν είπε ότι οι Φινλανδοί μοιάζουν με την Έυα Λογκόρια...:p

    Αφού είπαμε, εχρεώσαν μας καλά καλά, έχει μέρες που το λαλούμεν.....

    Σχέδια έχουν ως το Δεκέβρη για να ξιχάσουμεν γιατί μετά ΕΝ κάμνουν έργα τζαι να είμαστε χαρούμενοι ότι εν που ζούμε σε γαμάτο κράτος τζαι ότι "επιλέτους ετελειώσαν τα έργα, έχει τόσα χρόνια που μας βασανιούν"....

    ReplyDelete