Tuesday 27 September 2011

Απεργίας ανάγνωσμα


Ακούω επιχειρήματα από τη μια πλευρά, ακούω και από την άλλη. Η ουσία είναι από τις 11 το πρωί χιλιάδες μαθητές είναι στους δρόμους γιατί οι δάσκαλοι απεργούν. Ευτυχώς η πεθερά μου είναι σπίτι και θα παραλάβει τη μεγάλη, διαφορετικά θα έγραφα άδεια. Υποθέτω οι περισσότεροι γονείς, τουλάχιστον αυτοί που έχουν παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου και δημοτικού θα πέρασαν το άγχος που να τα αφήσουν.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Η Παιδεία κατέβασε ρολά και οι δάσκαλοι – καθηγητές συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα μωρά. Όχι όλοι, οι περισσότεροι όμως.

Εγώ δεν είμαι από αυτούς που χαρακτηρίζουν τους εκπαιδευτικούς χαραμοφάηδες. Αναγνωρίζω ότι είναι ένα δύσκολο επάγγελμα. Εδώ τα δικά μου δύο είναι και είναι στιγμές (πολλές) που δεν τα αντέχω. Πόσο μάλλον να έχω 25 (ξένα). Το να είσαι δάσκαλος, πρέπει να είναι βάσανο.

Αλλά, ας μην ξεχνάμε, ότι το επέλεξαν. Αν το επέλεξαν για λάθος λόγους, βλέπε γρήγορος διορισμός (ή τουλάχιστον έτσι ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό), πολύ καλός μισθός, καλή σύνταξη και μάλιστα στα 60, τρεις μήνες τουλάχιστον διακοπές το χρόνο, αργίες, χωρίς το φάσμα της απόλυσης, εμ ας πρόσεχαν.

Και δεν γίνεται σε μια τόσο δύσκολη περίοδο να θέλουν να την βγάλουν καθαρή. Δεν γίνεται. Πόσοι εκπαιδευτικοί έχασαν τη δουλειά τους τον τελευταίο καιρό; Κανένας. Πόσοι στον ιδιωτικό τομέα; Χιλιάδες. Πόσοι εκπαιδευτικοί δεν πήραν αύξηση; Κανένας. Πόσοι στον ιδιωτικό τομέα; Πάλι χιλιάδες. Πόσοι εκπαιδευτικοί πήραν ΑΤΑ; Όλοι. Πόσοι στον ιδιωτικό; Χαχα μα υπάρχει τέτοιο πράμα;

Σε κανένα δεν αρέσει να χάνει κεκτημένα και δικαιώματα. Ένα ζευγάρι φίλων μου και οι δυο δάσκαλοι θα δουν το οικογενειακό τους εισόδημα να μειώνεται. Είχαν κάνει σχέδια με τα λεφτά που έπαιρναν, τώρα θα πρέπει να τα διαφοροποιήσουν. Δεν είναι ωραίο. Μακάρι να μπορούσαν να παίρνουν αυτά που θέλουν και ακόμη περισσότερα. Αλλά όταν δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές, τι να γίνει;

Τουλάχιστον, ένα σταθερό και παρά τη μείωση καλό εισόδημα θα μπαίνει στο σπίτι τους. Ας μην μιλήσουμε για οικογένειες που μετρούν και το παραμικρό ευρώ, γιατί διαφορετικά θα πέσει πείνα. Ας μην μιλήσουμε για την απελπισία, να έρχεται τέλος του μήνα και να μην υπάρχουν λεφτά στο σπίτι για τα απαραίτητα.

Η απεργία των εκπαιδευτικών στέλνει το χειρότερο μήνυμα στην κοινωνία. Τους κάνει να φαίνονται αναίσθητους και εγωκεντρικούς που κλείνουν τα μάτια στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν.

Το χειρότερο είναι που στο πλευρό των απεργούντων είναι και το φοιτητικό κίνημα. ΕΛΕΟΣ. Βρείτε μου άλλη χώρα, που οι φοιτητές αντί να είναι στους δρόμους, να αμφισβητούν και να διαλύουν τα πάντα, να φωνάζουν για τα κεκτημένα ενός επαγγέλματος, το οποίο ακόμα δεν έχουν εξακολουθήσει. Είναι ή δεν είναι ο απόλυτος ξεπεσμός;

36 comments:

  1. συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,έχω φίλες φιλόλογους,αδιόριστες ενοείτε,την μια απολύσαντην πριν μιαν εβδομάδα που την δουλειά της,που μου είπαν όταν το εσυζητούσαμε όσοι έχουν πρόβλημα(καθηγητές) ας φύουν και παν οι ίδιες και δέχουντε και την μείωση παρά να μεν έχουν δουλειά,ή να ξέρουν ότι έθα διοριστούν ποτέ.

    Mαρία

    ReplyDelete
  2. Πες τα...! Ούλλα τούτα ακριβώς όπως τα λαλείς ήθελα να τα γράψω σαν απάντηση σε μια ανάρτηση που εθκιάβαζα προχτές...
    Τζαι ελπίζω να εν τούτος ο λόγος που τα έγραψες τζαι εσύ στο μπλόγκ σου.
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  3. για ποια ανάρτηση λες;

    ReplyDelete
  4. οι φοιτητές επηρεάζονται στο 2ο πακέτο που τους κόβουν το επίδομα.

    Δεν διαφωνώ..αλλά ας κάνουν απεργία αυτοί που μπορούν. Αν τους κόψουν την ΑΤΑ και ποσοστό του 13ου αύριο θα το κάνει και ο ιδιωτικός τομέας με την δικαιολογία οτι το κράτος την έκοψε..και οι πιο πολλοί εν θα μπορούν να διαμαρτυρηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

    ReplyDelete
  5. Νομίζω πρέπει να δούμε το όλο θέμα και από μια άλλη οπτική γωνία: Γιατί να μην είναι ο στόχος η καλητέρευση των συνθηκών στον ιδιωτικό τομέα αντί να στοχεύουμε να κατεβάσουμε σε χειρότερα επίπεδα το δημόσιο?

    ReplyDelete
  6. Καλώς σε βρήκα ΜΑΝΑ. Εγώ παλι παιδάκια δεν έχω επομένως ούτε εμπειρία αλλά αν θυμάμαι καλά απ'τα παιδικάτα μου, ποτέ δεν μου έκαναν καλή εντύπωση η εκπαιδευτικοί. Τόσο που πάντα μένω με το στόμα ανοιχτό όταν φίλοι και συγγενείς νοσταλγούν τα μαθητικά τα χρόνια δεν τ'αλλάζω με τίποτα (ακόμα και η Βίσυ καλά περναγε μας είπε). Οι δικοί μου με έκαναν να μισήσω όχι μόνο τους ίδιους αλλά και το αντικείμενό τους. Τελιά μπορεί απλά να θέλουν να δουν και την αντίπερα όχθη και γίνονται όλοι καθηγητές. Τα φιλιά μου σε σένα και τις μικρές σου. Μάνα - κουράγιο!!!!

    ReplyDelete
  7. Μαρία έτσι είναι. Σε όποιον δεν αρέσει φεύγει και έρχονται άλλοι που έχουν όρεξη να δουλέψουν.

    Rosa δεν είδα την ανάρτηση που λες. Απλά επειδή μιλώ με φίλες μου που δεν έχουν που να αφήσουν τα μωρά τους, με χτύπησε η έμπνευση.

    Ράνια στον ιδιωτικό τομέα, λίγοι είναι αυτοί που πήραν ΑΤΑ, τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό που ξέσπασε η κρίση. Και ήδη σε πολλές δουλειές κόπηκαν μισθοί, έγιναν περικοπές, χάθηκαν θέσεις εργασίας.

    kaisi αυτή τη στιγμή με τα οικονομικά μας να είναι χάλι μαύρο, δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί κάτι στον ιδιωτικό τομέα, χειρότερα τα πράγματα θα γίνονται. Επίσης δεν είναι στόχος να κατεβεί το επίπεδο του δημόσιου τομέα. Απλά ο πολύς κόσμος έχει αγανακτήσει από την ανισότητα και από το γεγονός ότι παραπονιούνται κόσμος που θεωρητικά έχει μια καλή και το κυριότερο ΣΤΑΘΕΡΗ δουλειά.

    ReplyDelete
  8. erm, εγώ που εν είχα ιδέα τζιαι τωρά μαθαίνω για απεργία, να γυρέψω το κοπελλούι μου που το νηπιαγωγείο;

    ReplyDelete
  9. @kaisi
    Όταν νοσούν τα δημόσια οικονομικά και τα ταμεία είναι άδεια, η λογική λέει ότι πρέπει να περιορίσεις τις δημόσιες δαπάνες. Μακάρι να υπήρχε τρόποσ να παίρνουμε και στον ιδιωτικό τομέα εφάπαξ και 2 συντάξεις αλλά χλωμό (έως ικτερικό) το κόβω

    ReplyDelete
  10. Κάθε εργαζόμενος θέλει τα κεκτημένα του. Δεν είναι εύκολο να σου μειώνουν τον μισθό, αυτά τα λεφτά έχουν τον τόπο τους. Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλο τον κόσμο, ιδιωτικό τομέα και κυβερνητικό. Όλοι θα την πληρώσουμε στο τέλος.

    ReplyDelete
  11. Μετά που είδα τον κατάλογο με τους μισθούς ανά κλίμακα τζαι τες αποκοπές που θα έχουν, εν εξαναασχολήθηκα με το θέμα. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ήταν πάντα πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ας πιαν μια γεύση τζαι οι δημόσιοι.

    @Invictus
    Εφάπαξ τζαι θκυο συντάξεις; Ονειροπολείς. Μακάρι να επιάναμε ΑΤΑ (που δικαιούμαστε) τζαι 13ο-14ο (που πιερώνουμε). Αν είχα τζαι λλίη αισιοδοξία πάνω μου θα επερίμενα κάποτε τζαι καμιάν αυξησούα, έτσι να βρέθεται μετά που 3-4 χρόνια "ξηρασίας".

    ReplyDelete
  12. και έτσι για να βλέπουμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Απεργία και στη Γαλλία αλλά για διαφορετικό λόγο.

    Απεργούν δάσκαλοι και οι καθηγητές στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί να περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης.
    Δεκάδες χιλιάδες εργασίας έχουν καταργηθεί από το 2007 και προγραμματίζεται η μείωση άλλων 14.000 θέσεων εργασίας το 2012.

    ReplyDelete
  13. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Μάνα, οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να δεχτούν, όπως οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, κάποιες περικοπές. Μίσιμου εν πολλά τα έξοδα επειδή έχουν να πηγαίνουν και εκτός και δεν τους καλύπτει τα οδοιπορικά το κράτος. Αφού όλοι κάνουν car pooling και ουσιαστικά μία φορά την εβδομάδα οδηγούν.
    Το μόνο που πραγματικά με εκνευρίζει είναι η πρόθεση του υπουργείου να μειώσει τις κλίμακες εισδοχής και να δημιουργήσει καθηγητές δύο ταχυτήτων. "α, είσαι που τους νέους εσύ; ε τότε εν θα με φτάσεις ποττέ εμένα που φκάλλω 3000 ευρώ το μήνα". Ας τα κόψουν από ΟΛΟΥΣ και όχι μόνο από τους νεους. Και, κυρίως, ας τα κόψουν από τους υψηλόμισθους. Μα τι σημαίνει σιορ να πιάνει δημόσιος υπάλληλος 5 και 6 χιλιάδες ευρώ το μήνα; Που τζείνους να τα κόψουν που εν θα τους βαρυφανεί.

    ReplyDelete
  14. aman kori esi. oulloi piso mas kai esi ompros mas...

    ReplyDelete
  15. Συμφωνώ. Είπαν τους τζιαι τούτους να δώκουν κάτι τζιαι εφάν τον κόσμον! Κάτι που ο ιδιωτικός τομέας εδιούσεν που δεκαετίες, διπλάσιον!

    ReplyDelete
  16. Η κουβέντα για τα δημόσια οικονομικά εν λίο παρεξηγημένη. Αυτή τη στιγμή μιλούμε για αναχρηματοδότηση χρέους. Τουτο το ανα-χρηματοδότηση εν του διά κανένας σημασία και εκάμαν μας με το λάομαν ότι είμαστεν τζει που το παττισμένοι. Οι τυχαία φυσικά, όλα έχουν το σκοπό τους.

    Ομώς ναι ενα έλειμμα υπάρχει και απαιτείται συγύρισμα των οικονομικών.
    Διαφωνώ καθετα όμως ότι ο καταλληλότερος ή ο μόνος τρόπος είναι η μείωση μισθών.

    Ας κάνουν κάτι επιτέλους για τη φοροδιαφυγή. Ας εισπράξουν οφειλές, ας πάρουν μέτρα στα οποια θα έχουν εισφορά οι πραγματικά εχοντες δαμέσα.

    Με το να μειώσουν τους μισθούς παραπάνω κακό θα κάνουν στην οικονομία, αφου ουσιαστικά νεκρώνουν την αγορά.

    Και μη νομίζουμε ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι τα πέρνουν χοντρά. Η μεγάλη μάζα είναι σε χαμηλές κλίμακες (Α2-5-7). Και η μεγάλη μάζα των πτυχιούχων είναι στην Α8. Δηλαδή από πότε θεωρούνται τα 2000 ευρώ ακάθαρτα για δουλειά που απαιτεί πτυχίο πανεπιστημίου υπερπρονόμιο?

    Δηλαδή οι λογιστές/δικηγόροι/προγραμματιστές/μανατζερς/ στον ιδιωτικό πιάνουν πιο λία? Ο κουμπάρος εν chartered στον ιδιωτικό και πιάνει 5000. Η άλλη εν executive secretary τζαι πιάνει 2500. Η φίλη μου κάμνει τη γραμματέα ως ανιδείκευτη και πιάνει 1200.

    Αν οι ιδιωτικοί δεν διεκδικούν την ΑΤΑ που δικαιούνται, ας τη διεκδικήσουν. Οπως και την καλή σύνταξη. Ειναι δικαίωμα των εργαζομένων. Οχι προνόμιο.

    ReplyDelete
  17. @ kaisi = bravo. well said.

    ReplyDelete
  18. @kaisi:epiasta pou to stoma mou-pliktrologio mou!

    ReplyDelete
  19. @Kaisi
    Ok, δε τους μισθούς τζαι τες αποκοπές (http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/80842). Χαμηλότερη κλίμακα Α8 (βαθμίδα 1) στον πρώτο χρόνο με €2041,49 μισθό (εν βρίσκεις με τίποτε στον ιδιωτικό τομέα πλέον έτσι πρώτο μισθό) τζαι συνολικές αποκοπές €94,89. Εν τόσο τραγικό; Το τραγικό εν η σύγκριση των αποκοπών του ιδιωτικού με τζείνων του δημόσιου. Οι ίδιες αποκοπές γίνουνται σε μισθό 45% πιο χαμηλό στον ιδιωτικό τομέα. Οι χοντρές αποκοπές καθηγητών/δασκάλων (326,44) εν σε τζείνους της Α13 που πιάνουν 5489,14. Έλυσεν τους η μίλλα μου...

    ReplyDelete
  20. Με συγχωρείτε, αλλά εμείς εδώ έχουμε ανέβει πίστα: οι απεργίες, όπως και οι περικοπές, δεν κάνουν πλέον καμία εντύπωση, διότι πολύ απλά είναι κομμάτι της ζωής μας (και όχι το πιο γλυκό).
    Εντάξει, σιγά-σιγά θα συνηθίσετε και εσείς.

    ReplyDelete
  21. και εμείς του ιδιωτικού έχουμε πτυχία αλλά τες 3000 ευρώ θέλουμε κιάλλια να τες δόυμε,και δυστυχώς εν μπορόυμε να κάμουμε απεργία γιατι απλά ο μάστρος μας απολύει μας και πιάνει άλλο και με πιο χαμήλο μισθό μάλιστα.
    δεν έχω κάτι με τους καθηγέτες αλλά συμφωνώ με τον defiance άμαν πιάνεις 5489 έθα σου λείψουν 320 ευρώ

    Μαρία

    ReplyDelete
  22. Σωστά τα λαλείς Μάνα! ήμουν εκπαιδευτικός έθθα είχα μούτρα να φκω να διαμαρτύρουμαι έτσι τζαιρούς. Ειδικά με τους μισθούς που πκιάννουν. Άν κατεβεί το ΔΝΤ εις την Κύπρον εννά δούσιν μισθολογικές μειώσεις τζαι απολύσεις 25%.

    ReplyDelete
  23. @Def:Οι αποκοπές εν γύρω στα 200 ευρώ -πρίν τα μέτρα- και περιλαμβάνουν φόρο, ΤΚΑ, ταμειο συνταξης χήρων και πασυδυ(τα 10).
    Και έχει 2-3 χρόνια να δώσουν αύξηση.

    Και οκ, δέχτηκαν οι δημόσιοι το πρώτο πακέτο που προνοεί αλλό 600 ευρώ το χρόνο περίπου.
    Γιατί να δεχτούν και άλλες αποκοπές ΜΟΝΟ σε αυτούς? (Και δεν εννοώ να κόψουν που τους ιδιωτικούς)

    Να κόψουν που τα λούσα, που κάτι επιδόματα παραστάσεως, που κάτι ανευθυνότητες που ως αποτέλεσμα έχουν τη διασπάθηση δημοσίου χρήματος, να φορολογήσουν καθώς πρέπει γιατρούς και λοιπούς που φοροδιαφεύγουν αναιδέστατα και τόσα άλλα.

    Και επαναλαμβάνω: στο σύνολο λίγοι είναι που πιάνουν 3,4,5000. Δεν είναι γιαυτούς οι διαμαρτυρίες. Αν τα συγκεκριμένα μέτρα στόχευαν μόνο έτσι κλίμακες δε θα αντιδρούσε κανένας.

    ReplyDelete
  24. @Μαρια: Ούτε οι υπάλληλοι Α8 περνουν 3000. Πόσο μάλλον οι σε πιο χαμηλες κλιμακες.

    Ολοι οι υπάλληλοι εχουν δικαιωμα σε απεργια. Και στον συνδικαλισμό, που είναι η δύναμή τους, αλλά ο Κύπριος ξέχασε γρήγορα το νόημα και το σκοπό του συνδικαλισμού.

    ReplyDelete
  25. Καϊσί απεργείς όταν σε παίρνει. όταν ξέρεις ότι δεν θα χάσεις τη δουλειά σου. δυστυχώς στον ιδιωτικό τομέα, κανείς δεν τολμά να κάνει απεργία, γιατί ξέρει ότι με την πρώτη ευκαιρία θα δει την πόρτα. και δεν είναι εποχές να ψάχνει κάποιος για δουλειά. λες καλύτερα χωρίς ΑΤΑ, χωρίς αυξηση αλλά τουλάχιστον ένα πιάτο φαί να έρχεται στο σπίτι και να πληρώνεται η δόση.

    ReplyDelete
  26. δυστυχώς οι εργαζόμενοι στην Κύπρο είναι διαχωρισμένοι σε δημόσιους τζαι ιδιωτικούς. και είναι ΠΛΗΡΩΣ εξαρτόμενοι από τον εργοδότη τους. ως τωρά περικοπές και απολύσεις έκαμνε ο ιδιώτης. τώρα έφτασε η στιγμή που ούτε το δημόσιο έχει και την πληρώνουν οι εργαζόμενοι του. δεν θα έλεγα ότι είναι δίκαιο. αλλά θα ήταν εντελώς άδικο να πληρώσουν και πάλι οι ιδιωτικοί τα λάθη του δημόσιου.

    ReplyDelete
  27. Ούλλα αμπαλατοσύνες ένι. πούποτε δεν υπάρχει μέτρο. Στον ιδιωτικό έχει μάστρους που δεν πληρώνουνται για να πληρώνουν υπαλλήλους σαν δεν έχουν δουλειά, για να ελπίζουν για το αύριο.
    Έχει υπαλλήλους που δεν μπορούν να απεργήσουν για 1002 λόγους.
    Εγώ έψαχνα δουλειά, ότι να ναι, μιλώ αγγλικά και γαλλικά και ισπανικά ως ένα σημείο και δεν έβρισκς να κάμνω τη γραμματέα που λαλεί το Καϊσι με τόσα λεφτά. Κάμνω δουλειά με 850 ακάθαρτα τζαι κουράζουμαι υπερβολικά απλά για να έχω ένα εισόδημα που ούτε τες ανάγκες μου εν καλύπτει καλά καλά.
    Τζαι στο δημόσιο, κάμνουν απεργίες επειδή επίαν να τους εξισώσουν λίο τα πράματα. Επειδή μπορούν. Επειδή βρίσκουν τζαι κάμνουν. Εν είπα ότι έτσι πρέπει, αλλά εν γίνεται να γινούμε φάση εντελώς ταξική κοινωνία. Γιατί έτσι θα γινούμε στο τέλος.

    ReplyDelete
  28. Στρουμφιτα27 September 2011 at 19:14

    Πρωτα πρωτα να πω οτι ΔΕΝ ειμαι δημοσιος υπαλληλος, ουτε ανηκω στην "προνομιουχα" ταξη του ιδιωτικου τομεα. Θα συμφωνησω σε ολα με το Καϊσι και θα προσθεσω τα ακολουθα.
    Με το να γινονται αποκοπες εισοδηματων και προσπαθειες διαγραφης κεκτημενων δεν διορθωνονται τα δημοσια οικονομικα. Αντιθετα, μειωνοντας τους μισθους και τα ωφεληματα στο δημοσιο το μονο που θα επιφερει θα ειναι μειωσεις και στον ιδιωτικο τομεο. Τα εργατικα κεκτημενα ειναι δικαιωματα ολων και κακως δεν τα διεκδικουμε. Επισης μειωνοντας τους μισθους μειωνεται ετσι και η αγοραστικη δυναμη του καταναλωτη δημιουργωντας ετσι ενα φαυλο κυκλο.
    Η πλειοψηφια των υπαλληλων του δημοσιου ΔΕΝ αμοιβεται με τα εξωπραγματικα ποσα που ακουγονται, κατ' ακριβεια τα μισθολογια πολλων ιδιωτικων εταιρειων στην Κυπρο ξεπερνουν κατα πολυ αυτα του μεσου δημοσιου υπαλληλου.
    Το μεγαλυτερο προβλημα της κυπριακης οικονομιας ηταν και ειναι η φοροδιαφυγη και θα συνεχισει να ειναι εαν δεν βρεθει καποιος τροπος ελεγχου των αυτοεργοδοτουμενων "εκλεκτων" (ιατρων, δικηγορων κλπ κλπ κλπ)
    Δεν ειναι ολα οπως φαινονται.Ας ανοιξουμε επιτελους τα ματια μας αν θελουμε να παμε μπροστα.

    ReplyDelete
  29. @Μαρια: Φυσικά δεν μπορεί να απεργήσει μια ομάδα υπαλλήλων μόνη της, αμα όμως είναι πολλοί μαζι μπορεί. Εδω έρχονται οι συνδικαλιστικές. Αμα εξαγγήλει απεργία η ΣΕΚ μια χαρά απεργουν και οι ιδιωτικοι. Αμα ειναι οργανωμένοι βεβαίως.

    @Moonlight: Η εξίσωση είναι σωστό να γίνει προς τα κάτω?

    Και στο δημόσιο έχει πολλούς που πιάνουν 950. πρέπει να τους αφερέσουμε 100 ευρώ?

    Και τι ακριβώς θα κερδίσουν από την υπόθεση οι ιδιωτικοί? Θα ωφεληθούν σε κάτι?
    Εγώ σας λέω ότι απεναντίας πολλοί θα ζημιωθούν.

    ReplyDelete
  30. Ναι ρε συ Στρουμφίτα αλλά στη ζυγαριά δεν θα βάλουμε μόνο το μισθό. ας δεχτούμε ότι στον ιδιωτικό αμοίβονται καλύτερα. Σε ποια δουλειά όμως στον ιδιωτικό τομέα σχολάνουν η ώρα 2.30?

    σε ποια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ακόμα τζαι να γύρουν πίσω, όλη μέρα να μην κάνουν τίποτα, βρέξει χιονίσει οι υπάλληλοι θα εξακολουθούν να εργάζονται και κανένας να μην μπορεί να τους κουνήσει από τη θέση τους;

    σε ποια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι έχουν 40 μέρες άδεια ασθενείας και την παίρνουν κιόλας για ψύλλου πήδημα;

    ποια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα δίνει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν διαβατήριο και άλλα προνόμια;

    Συμφωνώ ότι τα εργατικά κεκτημένα είναι δικαίωμα. και ότι οι μειώσεις θα δημιουργήσουν άλλα προβλήματα. να μιλούμε για τη φοροδιαφυγή είναι εύκολο και όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να παταχθεί. ώσπου όμως να παταχθεί τι να γίνει;

    ReplyDelete
  31. επίσης τώρα που το σκέφτομαι το θέμα μου δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. είναι οι εκπαιδευτικοί που σίγουρα δεν προσλαμβάνονται με 950 ευρώ, που έχουν ένα πολύ καλό ωράριο, που άργιες κτλ κτλ κτλ και που δεν καταλαβαίνουν ότι όπως και να το κάνουμε είναι ένα προνομιούχο επάγγελμα.

    ReplyDelete
  32. έννεν σωστο να γίνεται προς τα κάτω, έννεν σωστό να εν μόνιμο τούτο το πράμα, αλλά κάποιες ισορροπίες εν πρέπει να υπάρχουν;
    ξέρω ότι εν δίκοπο μαχαίρι, τζι εμείς αν δεν είχαμε τους συνταξιούχους του δημοσίου να διούν 6000ευρώ για ένα ταξίδι 15 μέρες εν θα εφκαίναμε πουπάνω. Αλλά εν γίνεται να εν το ΟΝΕΙΡΟ ούλλων να γίνουν δημόσιοι υπαλλήλοι! Ύστερα ποιος θα τους πληρώνει αν μη τι άλλο;
    Τζαι μόνο το ότι ούλλων το όνειρο τους είναι τούτο, κάτι λαλεί.....
    Εν είπα ότι εν εύκολη η δουλειά του δασκάλου, ούτε ότι εν τραβά ζόρι με την κατάσταση σήμερα, αλλά υποτίθεται υπάρχει για να με εξυπηρετεί, όι για να με απομυζεί.

    ReplyDelete
  33. Εγώ γι άλλη μια φορά συνειδητοποιώ ότι αποπροσανατολιζεται η κοινή γνώμη από τα προβλήματα- τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με όλα αυτά που αναφέρονται πιο πάνω, την κακοδιαχείριση και πάει λέγοντας. Δε φταίνε οι Εκπαιδευτικοί αν άδειασαν τα ταμεία του κράτους. ΔΕΝ είναι λύση - ή έστω, η μόνη λύση - η αποκοπή μισθών, ΑΤΑ και λοιπά. Το λάθος των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, κατά τη γνώμη μου, είναι πως έχουν εστιάσει στις αποκοπές που αφορούν τους εκπαιδευτικούς, και δεν ενημέρωσαν τον κόσμο για τις περικοπές στην παιδεία. Το ότι φέτος έχουν μείνει 1000 συμβασιούχοι εκτός, οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, άρα και στην αυτόματη μείωση των αναγκών σε διδάσκοντες. Δεν είναι το ίδιο να διδάσκεις σε τμήμα των 25 με τις σημερινές απαιτήσεις για διαφοροποίηση διδασκαλίας και τις σύγχρονες μεθόδους. Γνωρίζει ο κόσμος ότι τα χρήματα που δόθηκαν φέτος για τον προυπολογισμό των σχολείων μειώθηκαν κατά 30% (πληροφορία από τη σχολική εφορεία όπου υπάγεται το λύκειο που εργάζομαι); Πολύ σύντομα δε θα έχουμε αναλώσιμα στα σχολεία να δουλέψουμε (μην πω πόσες φορές οι εκπαιδευτικοί τυπώνουν διαγωνίσματα, σημειώσεις και λοιπά στα προσωπικά τους πριντερ ή σε βιβλιοπωλεία με δικά τους έξοδα, αφού "δεν υπάρχουν κόλλες") !!! Στη συζήτηση πάντως εδώ διάβασα αρκετά λογικά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Διότι συνήθως μόνο όξος και χολή εκτοξεύεται κατά των εκπαιδευτικών. Συνήθως απαντάω με το "όσα δε φτάνει η αλεπού.." - αλλά πάντα απογοητεύομαι. Όταν ξημερώνεσαι πάνω πληκτρολόγιο ετοιμάζοντας υλικό για τους μαθητές σου, όταν αφιερώνεις σαββατοκύριακα για προετοιμασία και διόρθωμα, επειδή έτσι απαιτεί το επάγγελμά σου (μεν μου πείτε ότι αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματ, να παίρνουν δουλειά στο σπίτι), ε, απογοητεύεσαι όταν ακούς κάτι τέτοια...

    ReplyDelete
  34. Αυτό θα απαντούσα σχετικά με τα ωράρια των εκπαιδευτικών, ότι μπορεί μεν να σχολάνουν στις μιαμισι αλλά η δουλειά και η προετοιμασία που απαιτείται στο σπίτι ξεπερνάει σχεδόν καθημερινά τις 3-4 ώρες.
    Σημειώνω πως δεν είμαι εκπαιδευτικός

    ReplyDelete
  35. Αγαπημένη μου Μάνα (η προσφώνηση είναι ειλικρινής α), δε ξέρω για τους καθηγητές, αλλά οι δάσκαλοι τζαι αν φεύγουν η ώρα 1μιση που το σχολείο, δεν σχολάνουν τζείνη την ώρα. Η μάνα μου εν 25 χρόνια διορισμένη τζαι έχει φάσεις που πέφτει η ώρα 1 το πρωί γιατί δουλεύκει. Εψές η ώρα 12 ήβρα φίλη μου μες στο fb που έκαμνε προγραμματισμό τζαι έψαχνε υλικό.
    Έχω κάμει πολλές δουλειές. Έχει 10 χρόνια που δουλεύκω, ως επί το πλείστο στον ιδιωτικό τομέα. Εδούλεψα και part-time, εδούλεψα και full-time. Είχα και σταθερό ωράριο, είχα και βάρδιες. Η πιο εξαντλητική δουλειά είναι στα σχολεία. Αλήθεια όμως. Πάεις πίντες, κούφους, τριφτή, πώς το λέμε. Κάμνεις τόσο κόπο που εξαντλείσαι. Και από επαγγελματική ικανοποίηση; Λλία πράματα. Ειδικά έτσι όπως έχουν γίνει τα πράματα στα σχολεία τελευταία. Το point μου; Χωρίς να αμφισβητώ ότι έχει πολλύ κόσμο που κάμνει εξίσου κουραστικές δουλειές, όταν εμπήκα στο χορό εκατάλαβα γιατί ξεκινούν που τόσα οι εκπαιδευτικοί. Επίσης δεν αμφισβητώ το ότι έχει πολλούς που εν δουλεύκουν αρκετά για τα λεφτά που παίρνουν. Όπως τζαι στον ιδιωτικό τομέα όμως. Επιπρόσθετα, οι μαλακίες της κυβέρνησης που τα έκαμε π..ίττες με την οικονομία, εστοιχίσαν σε πάρα πολλούς αδιόριστους τη δουλειά τους. Γιατί ακόμα τζαι με την οικον. κρίση φέτος π.χ. ήταν να διοριστούν 100 άτομα, αλλά εδιοριστήκαν 30. Με το ζόρι. Τούτο σημαίνει ότι εγώ θα διοριστώ σε 5 χρόνια. Τζιαμέ που θα ήμουν ήδη διορισμένη! Ας είχα μια σταθερή δουλειά τζαι να μεν τυραννιούμαι με ππάτσιες τζαι ας μου εκόφκαν τζαι ό,τι θέλουν. Γιατί τωρά μόνο τρώω θέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

    Εν τω μεταξύ, να σημειωθεί ότι ανήκω στη μικρή ίσως μερίδα που πιστεύει ότι με τα οικονομικά του κράτους όλοι πρέπει να συμβάλουμε, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, πέρκι γλυτώσουμε το ΔΝΤ. Αλλά γαμώτο, το καϊσί έχει δίκαιο. Τι σκατά κάμνουν με τους φοροφυγάδες; Τι σκατά κάμνουν με τα πρόστιμα που έχει να εισπράττει το κράτος τζαι που ανέρχονται σε εκατομμύρια; Δηλαδή εμείς πεινούμε τζαι οι προηγούμενοι βουλευτές εψηφίσαν νόμο να πάρουν έκαστος τους δύο μισθούς που τη λήξη των εργασιών της προηγούμενης βουλής ως την ψήφιση των επόμενων βουλευτών!! Εδιάβαζα επίσης μια ανάλυση για τα εισοδήματα των Κύπριων βουλευτών σε σχέση με τους Άγγλους Λόρδους τζαι ξέρετε τι; Ενώ ο μισθός των Λόρδων είναι πολλά πιο ψηλός που τζείνον των βουλευτών μας (που είναι ήδη πολλά ψηλός), στην σύνταξη τραβούμεν τους την ούλλη, γιατί σε 10 (νομίζω) συντάξιμα χρόνια ο Κυπραίος θα πάρει συνολικά τα ΔΙΠΛΑΣΙΑ που τον Λόρδο. Shlaaang. Μα είμαστε σοβαροί; Συγκρίνεται η οικονομία μας με της Αγγλίας;;

    Λοιπόν, δε θα μακρυγορήσω άλλο. Το θέμα μου είναι ότι ΝΑΙ πρέπει να γίνουν θυσίες αλλά από ΟΛΟΥΣ. Τζαι ναι νιώθω πολλά άσχημα που θωρώ τούτον ούλλο τον κόσμο να καταπιέζεται που τους μαλάκες τους ιδιώτες εργοδότες. Καιρός να διεκδικήσουμε ΟΥΛΛΟΙ τα δίκαια μας. Όι κάποιοι να θησαυρίζουν τζαι η πλειοψηφία να την τρώει. Αλλά ρε Μάνα, στο τέλος της ημέρας ούλλοι έχουμε δικαίωμα στην απεργία τζαι στη διεκδίκηση. Στο κάτω κάτω, ειδικά οι δάσκαλοι σπανίως απεργούν. Απλά, tough luck, ταλαιπωρούνται τζαι οι γονιοί στην προκειμένη. ΤΙ να γίνει;

    Ξανά απολογούμαι για τον σέντονο και ζητώ την κατανόησή σας.

    ReplyDelete
  36. Μεγαλώνοντας Μάνα, μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά αρχίζω να πιστεύω ότι οι Έλληνες ότι κι αν πάθουν δεν ξέρουν πώς να επαναστατούν δεν ξέρουν πώς να διεκδικήσουν τα δίκια τους.

    ReplyDelete