Tuesday 10 January 2012

Το δόγμα του κάστρου


Ο Γιώργος Αγγελόπουλος στα Νέα έγραψε σήμερα για την 18χρονη Σάρα Μακίνλεϊ. Ο άντρας της πέθανε από καρκίνο πριν μερικές μέρες και ζει στο τροχόσπιτό τους στην Οκλαχόμα μαζί με το τριών μηνών μωρών της.

Πριν από κάτι νύχτες άκουσε θόρυβο. Είδε δύο άντρες που προσπαθούσαν να ανοίξουν την πόρτα. Πήρε τηλέφωνο την άμεση δράση και ρώτησε αν μπορεί να πυροβολήσει. Της απάντησαν ότι πρέπει να κάμει ό,τι περνά από το χέρι της για να προστατεύσει την ίδια αλλά και το μωρό της. Η Σάρα πυροβόλησε και σκότωσε τον ένα από αυτούς μόλις μπήκε μέσα.

Δεν θα της ασκηθεί δίωξη χάρη σε ένα νόμο που ονομάζεται «Castle doctrine», το «δόγμα του κάστρου» που θέλει την κατοικία να είναι το «κάστρο» του ιδιοκτήτη της, ο οποίος δικαιούται να την υπερασπίζεται με κάθε μέσο. Ο εν λόγω νόμος (αποκαλείται και «νόμος make my day», από την κλασική πλέον ατάκα του Κλιντ Ηστγουντ στην ταινία του 1983 «Βρώμικος Χάρρυ») ισχύει στην Οκλαχόμα και σε άλλες τριάντα Πολιτείες των ΗΠΑ και η υπόθεση της Μακίνλεϊ έχει γίνει σημαία για τους θιασώτες του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

Για την Αστυνομία, η υπόθεση είναι ξεκάθαρη. Η Σάρα Μακίνλεϊ σκότωσε ευρισκόμενη σε νόμιμη άμυνα βάσει του «δόγματος του Κάστρου» και δεν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον της. Η ίδια εξήγησε πως πυροβόλησε τον διαρρήκτη επειδή φοβόταν για τη ζωή του παιδιού της. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το θύμα ήταν εξαρτημένο από παυσίπονα και ήθελε να κλέψει αυτά που ανήκαν στον καρκινοπαθή σύζυγο της Σάρα. Δεν ήθελε ούτε χρήματα, ούτε να βλάψει τη Σάρα και το μωρό της.

Γράφω την ιστορία γιατί μου άφησε μια περίεργη γεύση. Από τη μια λέω και εγώ το ίδιο στη θέση της θα έκανα. Να ήξερα ότι υπήρχε η παραμικρή απειλή για τα μωρά μου, θα έκανα πόλεμο όχι απλά θα πυροβολούσα. Το σπίτι μου είναι το καταφύγιό μου. Αισθάνομαι ασφάλεια εκεί. Είναι το μέρος που όταν το σκέφτομαι χαλαρώνω, ηρεμώ. Είναι το κάστρο μου.

Από την άλλη όμως γιατί να το έχουμε τόσο εύκολο να σκοτώσουμε κάποιον έστω και αν θεωρούμε ότι απειλεί ή όντως απειλεί το σπίτι μας; Θα μου πεις διαλογική συζήτηση θα ανοίξουμε με τον εισβολέα; Γεια σας τι κάνετε, μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τι θα πάρετε από το σπίτι μου, έτσι για να ξέρω αν θα πυροβολήσω ή όχι;

Δεν δικαιολογείται με κανένα μέσο να παραβιάζει κάποιος το σπίτι κάποιου. Αλλά όταν ο παραβιαστής (υπάρχει τέτοια λέξη;) δεν έχει δουλειά, δεν έχει να φάει, δεν έχει ρούχα, δεν θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να εξασφαλίσει με κάθε μέσο κάτι, όπως θα προσπαθήσει με κάθε μέσο αυτός που κατέχει να μην του δώσει; Θέλω να πω, ζούμε σε δύσκολες εποχές. Που ίσως να γίνουν και δυσκολότερες. Η αξία της ανθρώπινης ζωής συνεχώς μειώνεται.

Τα λέω όλα αυτά στον εαυτό μου και προσπαθώ να βρω μια άκρη. Προσπαθώ να τον πείσω να σκέφτεται πιο ήρεμα. Όμως η φωνή που λέει πυροβόλησε αυτόν που θα μπει σπίτι σου, γίνεται πιο δυνατή. Και ξέρω πως δεν υπάρχει τρόπος να την κάνω να σωπάσει. Ευτυχώς, δεν έχουμε όπλο στο σπίτι. Ο λεβέντης είναι η προστασία μας.

32 comments:

  1. Ούτε εγώ έχω όπλο.
    Αλλά νιώθω ότι τα ένστικτα επιβίωσης μου είναι τόσο δυνατά που θα υπερασπιζόμουν με κάθε μέσο τη ζωή μου και τη ζωή των παιδιών μου.

    εγωιστικό; ζωώδες; ανθρώπινο; άδικο; εγκληματικό;

    Δεν ξέρω. ότι θέλει ας είναι.

    ReplyDelete
  2. Η υπεράσπιση της αυτοάμυνας είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και καλύπτει όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και πρόσωπα που έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε. Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο δόγμα είναι η απουσία του τεστ της αναλογικότητας. Δηλαδή στην Κύπρο η (πιθανότατα) κατηγορούμενη Σάρα θα έπρεπε να αποδείξει ότι η ενέργεια της δεν ήταν δυσανάλογη του κινδύνου που αντιμετώπιζε. Νομίζω με αυτά που γράφεις δύσκολα θα γλίτωνε κάποια μειωμένη λόγω των περιστάσεων ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία.
    Πολύ ενδιαφέρον θέμα πάντως!

    ReplyDelete
  3. βασικά η αστυνομία είπεν της να περιμένει τον εισβολέα να μπει μέσα στο σπίτι τζαι μετά....

    τζαι μένα εν τούτοι οι προβληματισμοί που μου ήρταν μόλις το θκιάβασα...

    ο καθένας θα έκαμνε το ίδιο πράμα νομίζω, αν απειλούνταν παιθκιά κλπ, αλλά όντως πόσο εύκολα σκοτώνεις κάποιον χωρίς επιπτώσεις...

    ReplyDelete
  4. Νεραϊδα αυτό είναι που δεν μου αρέσει και ας είναι αυτό που θα έκανα κι εγώ. η επικράτηση του εγωιστικού, του ζωώδους, του ανθρώπινου, του αδίκου.

    Μπρέντα εν τζαι μπορείς. Δικηγόρε ε δικηγόρε. Στην Κύπρο πάντως η Σάρα θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις που βρήκε το όπλο. όχι μονο να αποδείξει ότι υπήρχε κίνδυνος.

    Νόνη, στην Αμερική πάντως συγκινήθηκαν από το δράμα της, έκαναν έρανο και μάζεψαν λεφτά για να την βοηθήσουν.

    ReplyDelete
  5. χαχαχα με βάζεις σε πειρασμό :) θεώρησα δεδομένο ότι έχει άδεια οπλοκατοχής. Αν δεν έχει θα πάει και γι' αυτό αλλά επειδή θα συντρέχουν οι ποινές, το μεγαλύτερο της πρόβλημα εξακολουθεί να είναι ότι τον έφαε :Ρ

    ReplyDelete
  6. Εμένα πάλι μου αρέσει που υπάρχει. Σαν σανίδα σωτηρίας. Μου δίνει ασφάλεια το γεγονός ότι μπορώ να αμυνθώ. Ότι έχω επιλογή. Ότι μπορώ να φτάσω στα όρια και να τα ξεπεράσω. Έστω κι αν εύχομαι να μην χρειαστεί να το κάνω. Έστω κι αν πάντα υπάρχουν κι άλλες επιλογές.

    ReplyDelete
  7. Εμείς έχουμε. Αν κινδύνευε η ζωή μου μπορεί να μην το χρησιμοποιούσα αλλά αν κινδύνευαν οι κόρες δεν θα το σκεφτόμουν δεύτερη φορά να πατήσω τη σκανδάλη αν ένιωθα ότι κινδύνευε η ζωή τους.

    ReplyDelete
  8. νεράιδα, ούλλοι έχουμε όπλα.
    Μαshαίρκα, πλάστες, τσάππες, κατεψυγμένο κρέας (έφας το ποττέ πας την κκελλέ;) κτλ. Κάποιοι έχουν τζιαι κρουσμένα μελομακάρονα.

    ReplyDelete
  9. @ Sike χαχαχχαχαχα

    @ Ανατρισχιαζω στην σκεψη να τζισω πας σε οπλο...
    Οπως ειπεν η Sike, ομως, υπαρχουν αλλου ειδους οπλα! Εν θα εδισταζα, ηταν να του διω, να του διω ωσπου να τον ΛΥΣΩ! Ακου να μπει εσσω μου!

    ReplyDelete
  10. Δεν το συζητώ ότι κάθε μάνα θα πέθαινε και θα σκότωνε για το παιδί της, αλλά εδώ κινδύνεψε πραγματικά το παιδί; Και τι σόι αστυνομία είναι αυτή που σου λέει πάρε το νόμο στα χέρια σου; Είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα κι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η φωνή στο μυαλό μας που αναρωτιέται.

    ReplyDelete
  11. kalan en emporousen as poume na tou pei akinitos psila ta xeria, na tis pei tzeinos "no dont shoot, i just want your husband's pills" na tou pei tzini, ok, but if you try anything else I will shoot you, na peis tzinos ok, na piasei ta xapia tziai na fyeei kyrios tziai zwntanos?

    ReplyDelete
  12. Εν πολλά μεγάλο το θέμα. Για μας η σκέψη να σκοτώσουμε κάποιον ακόμα τζαι αν πάει να μπει στο σπίτι μας εν πολλά μεγάλο θέμα. Αν εξέραμε εκ καταβολής ότι είναι εντάξει να πυροβολήσουμε για τούτο το λόγο, θα ήταν τζαι πολλά πιο εύκολο να πυροβολήσουμε τζαι για άλλους λόγους...
    Ναι, νομίζω κάθε μάνα τζαι πατέρας εν φυσιολογικό να προσπαθήσει να προστατεύσει το σπίτι του (εννοώντας τζαι την οικογένειά του κατ'επέκταση) με κάθε τρόπο, αλλά άτε, θέλει πολλή σκέψη.
    Πολλά μεγάλο θέμα.......

    ReplyDelete
  13. πώσσουφαίνεστε, συμφωνώ με το κτηνό.

    ReplyDelete
  14. Περίμενε φιλενάδα. Για σένα το σχόλιο Brenda. Επιτρέπεται η οπλοκατοχή στην Κύπρο; Νόμιζα ότι είναι παράνομη.

    Neraida το θέμα είναι που από σανίδα σωτηρίας στην Αμερική τουλάχιστον σε βοηθά να γλυτώνεις πολύ εύκολα από φονο.

    Σμιλί έχετε, αλλά ξέρεις να το χρησιμοποιείς;

    Εμείς Sike έχουμε τζαι ένα κλαμούρικο κοπελούι. Στα τρία λεπτά που θα παρουρίζει, οι κλέφτες θα εξαφανιστούν και θα έρθουν την επόμενη μέρα να μας πουν κουράγιο.

    Γρούτα μπορείς επίσης να του σύρεις καμπόσες γρούτες (ποτζείνες που εν επετύχαν όμως).

    Δέσποινα ακριβώς εδώ είναι το θέμα. Τον αναγνώρισε και δεν τον ρώτησε καν τι θέλει. Η αστυνομία επί λέξει της είπε: «Δεν μπορώ να σας πω ότι μπορείτε να κάνετε αυτό που λέτε, πρέπει όμως να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσετε το μωρό σας».

    Κτηνό μετάφραση τζαι στο ακίνητος ψηλά τα χέρια. Hands up, baby hands up…

    Moonlight μεγάλο το θέμα όντως. Τις περισσότερες φορές στην προσπάθεια μας να προστατέψουμε το σπίτι μας και τους αγαπημένους μας διαλέγουμε το μέσο που θα έπρεπε να ήταν η τελευταία μας επιλογή.

    ReplyDelete
  15. Ktino και Sike πολλά ψύχραιμους σας βρίσκω! Εγώ πάντως όταν διέρρηξαν το σπίτι μου και δεν έπαθε οποιοσδήποτε δικός μου τίποτε πάλι νεκρούς ήθελα τους διαρρήκτες. Η αίσθηση της παραβίασης και ακόμα περισσότερο η αίσθηση του εν δυνάμει κινδύνου δεν σε αφήνει να σκεφτείς τόσο λογικά νομίζω.

    ReplyDelete
  16. εν σωστός ο προβληματισμός σου..αλλά όπως είπες αν ήταν σε κίνδυνο οι κόρες ή ανθρώποι που αγαπάς εννά κάμεις το παν για τους προστατεύσεις at the time.
    Ντάξει ο συγκεκριμένος ήθελε χάπια..αλλά μπορεί να ήθελε να βιάσει ή να σκοτώσει..εν και μπορείς να ξέρεις τι έχει μες το μυαλό του. Νομίζω στο μυαλό σου την ώρα του κινδύνου σκέφτεσαι I have to protect πρώτα να φύγει ο κίνδυνος και μετά μπαίνει η λογική..

    ReplyDelete
  17. Ρε Μάνα. Έπρεπε να μιλήσει η sike για να καταλαβω! Εσύ θα τους κερνάς που τα γλυκίσματα σου! τροφική δηλητηρίαση! ουτε έγκλημα ούτε τίποτε :-P

    ReplyDelete
  18. Μάνα, έδειξε μου, μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ να το πιασω ξανά στα χέρια μου.

    ReplyDelete
  19. Νομίζω το αντικολλητικό τηάνι εν το καλύττερο όπλο. ΌΠοτε το χρησιμοποιούν στα μίκυ μάους πέφτουν σιονωτοί (ηνταλος γράφεται ουφφου)χαμέ.

    Επίσης το Sike υπονοεί τίποτε με τα μελομακάρονα?

    ReplyDelete
  20. εγώ συμφωνώ πως μόνο στην ιδέα οτι οι δικοί σου άνθρωποι κινδυνεύουν οφείλεις να κάμεις τα πάντα για να τους προστατεύσεις. απλώς εν πολλά τραγικό.

    ReplyDelete
  21. Η ασφάλεια είναι ένα απο τα πρωταρχικά πράγματα που προσπαθεί να διασφαλίσει ένα άτομο στη ζωή του. Και φυσικά όταν απειλείτε αυτή η "σκεπή" ασφαλείας ο άλλος θα αντιδράσει, και άσχημα μάλλον. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ότι σκότωσε εκείνον τον άνθρωπο ή όχι, αλλά σε καταστάσεις πανικού ποιος να σε κατηγορήσει για το τι κάνεις όταν σε γωνιάζουν με φόβο να χάσεις εσύ και οι οικογένεια σου τη ζωή σου; Δεν υποστηρίζω ούτε και δικαιολογώ, απλά σε κάποιο βαθμό το κατανοώ.

    Καλή μερα να έχεις Μάνα. :)

    ReplyDelete
  22. when it comes to surviving mana and defending yourself there is no mercy.
    Εν καθαρά πρωτόγονο χαρακτηριστικό, όλων των ζώων. Έτζισες πάνω μου/στο μωρό μου/στην περιουσία μου/; Είσαι τελιωμένος τζιαι θα κάμω τα αδύνατα δυνατά για να φκω ζωντανός.
    Εννοείται ότι στο ζήτημα αξίζει το ερώτημα "Πόσο ηθικό είναι να σκοτώνουμε, ακόμα τζι'αν πρόκειται για την ασφάλειά μας;", αλλά πόσο δίκαιο τζιαι αποτελεσματικό θα ήταν να κάμνουμε question την ίδια μας τη φύση;
    Κτηνό σε έτσι περιπτώσεις ένας νόρμαλ άπειρος άνθρωπος, όπως τη γυναίκα, δύσκολα θα αντιδρούσεν έτσι. Εν ξέρεις αν βαστά όπλο, εν ξέρεις τις ενέργειές του, εν ξέρεις πόσοι ένει οι κλέφτες. Προτιμά τη σιουρκά. Να σκοτώσει. Το "Ψηλά τα χέρια" έννεν τόσο απλό. Έν τζι'εν ταινία. Ειδικά όταν πρόκειται για το σπίτι σου τζιαι το μωρό σου. Όμως ένας αστυνομικός με πείρα τζιαι επίγνωση της κατάστασης εύκολα θα μπορούσε να το πει.
    υγ: άσχετο. fyi ο νομος λαλεί ότι αν τον ετραυμάτιζε υπήρχαν παραπάνω πιθανότητες να βρεθεί ένοχη.

    ReplyDelete
  23. εμενα μου εχουν κλεψει το σπιτι και το συναισθημα ειναι πραγματικα απεριγραπτο. σε οσους εχει επισης συμβει θα ξερουν τι εννοω.

    αν ειχα οπλο στα χερια μου θα εδινα προειδοποιηση οπως ειπε και ο μοτορτζης, αλλα μονο μια ευκαιρια θα ειχε ο οποιοσδηποτε επιχειρουσε να εισβαλει στην οικια μου με τοσο ξεδιαντροπο τροπο (εννοω με εμενα μεσα).

    κατα τ' αλλα, ξερω πολυ καλα ποιο μαχαιρι εχει αυτη τη στιγμη την πιο κοφτερη λεπιδα και δε θα φοβομουν να αμυνθω με αυτο.

    ReplyDelete
  24. Μάνι μάνι κόρη Αχάπαρη να θίξουν τα μελομακάρονα σου τζαι το γλύκισμά μου. ίνταλος φκαίνει το όνομα του πλασμάτου, αμμά χα.

    Daffodil εν πολλά τραγικό. Γιατί στο τέλος της ημέρας θα κάμεις ό,τι πρέπει για να τους προστατέψεις, ακόμη και να ξέρεις ότι δεν πρέπει.

    Lucrezia συμφωνώ με αυτό που λες. Κατανόηση υπάρχει για ό,τι έκαμε., όμως η κατανόηση δεν φέρνει πίσω μια ανθρώπινη ζωή.
    Καλό απόγευμα να έχεις 

    No mercy Μισσιαρέ. No mercy. Δεν το ήξερα αυτό με το νόμο. Είναι πιο επιεικής αν τον τραυματίσεις αντί να τον σκοτώσεις; Εν παίζουνται.

    Μις το ίδιο έχω ακούσει από αρκετούς που τους άνοιξαν τα σπίτια. Πρόκειται για ένα συναίσθημα απερίγραπτο που δεν λέει να φύγει όσος καιρός και να περάσει.

    ReplyDelete
  25. Συγνώμη αν ακούομαι κυνικός αλλά θα σκότωνα σίγουρα.

    ReplyDelete
  26. Kai ego to idio tha ekana.. Sto kato kato autos o kapoios anti pu prospathouse na paraviasei tin eisodo kai na mpei me via sto spiti, giati gnorize gia tin iparksi pauiponon (agnosto pos alla simainei oti se kapoio vathmo gnorize tin oikogeneia), tha mporouse kallista na ktipisei to koudouni kai na ta zitisei, kai oxi na ta klepsei..

    ReplyDelete
  27. Μα σοβαρά επιτράπηκε έτσι πράμα στην Αμερική; Δηλαδή εν στις άλλες 20 πολιτείες που ο κλέφτης μπορεί να σου κινήσει αγωγή (τζιαι να κερδίσει!!!!) επειδή, αυτοαμυνόμενος, εχτύπησες τον με αμβλύ αντικείμενο;

    ReplyDelete
  28. Δεν ξέρω αν είναι το δόγμα του κάστρου ή του δέντρου. Παραπάνω βκαίνει μου ως δόγμα επιβίωσης.
    Η ζωή σου, για τη δική μου...

    ReplyDelete
  29. Kala na tou kami. O tipos ekratouse maxeri. En ke itan na ton perimeni na tis exigisi ti theli. Empike mesa sto spiti tis akalestos. Oti ke na pathi pou tzame kako tis kefalis tou

    ReplyDelete
  30. Άμα απειλείται ο χώρος σου αντιδράς κάπως. Άμα απειλείται η οικογένεια σου γίνεσαι αρκόκαττα που γλέπει τα καττούθκια της.

    Πάντως στο Married with children, o Al Bundy είχε υπερασπιστεί το κάστρο του αρπουλώντας την στον διαρρήκτη με ένα ρόπαλο του baseball τζαι ο τελευταίος εκίνησεν του αγωγή για σωματική βλάβη. Ο διαρρήκτης εκέρδισε την αγωγή τζαι ο φτωχός ο Αλ έπρεπε να πληρώσει ένα εκατομμύριο, αλλά επήρεν τα τζαι επιτέθηκε του μες στο δικαστήριο, έσπασεν το χέρι του που τη ππουνιά που του έδωκε, εκίνησεν του αγωγή για ένα εκατομμύριο τζαι εκέρδισε τζαι τζείνος. Χεχε

    ReplyDelete
  31. Εγώ έχω μια χήνα, από πέρυσι το Πάσχα, που μεγάλωσε κι έγινε τεράστια, και μόλις κάποιος τολμήσει να πλησιάσει το σπίτι βάζει τέτοιες φωνές που ακούγεται μέχρι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης...

    ReplyDelete
  32. On the other side boiling with rage, it takes you to get good focusrite at
    night that don't involve feeding, if you want to be there.

    Feel free to surf to my web-site :: awake

    ReplyDelete