Wednesday 25 January 2012

Μου πες, σου ‘πα


Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας, τις ιδιαιτερότητες της και τα κουσούρια της. Όπως είπε, ξέχασα ποιος, όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες, οι δυστυχισμένες διαφέρουν. Χμμμ, μπορεί να μεν κολλά με αυτό που θέλω να πω, όμως το τσιτάτο. Πάμε παρακάτω.

Η οικογένεια μου είναι καλή στο να κρατά μυστικά. Κυρίως η αδερφή μου. Πες της κάτι δεν πρόκειται να το ξεστομίσει. Αλλά γενικά έτσι είναι όλοι. Νομίζω το έχουν πάρει από τον παππού. Το τρίτο ενικό πρόσωπο είναι επειδή με επηρέασαν και τα γονίδια του άλλου παππού. Μπορώ να κρατήσω μυστικό αλλά οι αντοχές μου είναι λίγες.

Είναι επίσης ορθολογικοί, ρεαλιστές και γενικά πατούν με τα δύο πόδια στη γη. Όταν τους πεις κάτι, που δεν είναι μυστικό θα το μεταφέρουν όπως είναι. Κατά λέξη. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά), όλα αυτά σε ό,τι ΔΕΝ αφορά τις οικογενειακές σχέσεις. Υποθέτω είναι επειδή νοιαζόμαστε πολύ ο ένας για τον άλλο. Δεν θέλουμε τίποτα να τις διαταράξει. Και γινόμαστε παρανοϊκοί.

Παράδειγμα: Ο ξάδερφος έχει πρόβλημα με τους βαθμούς ποινής. Μάζεψε αρκετούς ώστε να κινδυνεύει με στέρηση. Πήρε τηλέφωνο την αδερφή μου να τη ρωτήσει τι θα κάνει. Όλο αυτό τον Οκτώβριο. Προχθές το ανάφερε στον πατέρα του. Το «δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα», ο θείος το μετάφρασε σε μομφή και παράπονο. Έτσι πήρε την κόρη του και ξαδέρφη να της πει ότι ο γιος του πλακώθηκε με την αδερφή μου, την ξαδέρφη του δηλαδή.

Η ξαδέρφη με πήρε τηλέφωνο να μου πει ότι ο καυγάς ήταν άγριος και ότι έχει στεναχωρηθεί και ότι είναι κρίμα τέτοια πράγματα να χωρίζουν οικογένειες και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε.

Με τη σειρά μου τηλεφώνησα στην αδερφή μου να της πω ότι ο θείος είναι λυπημένος (έτοιμο να πάθει εγκεφαλικό από τη στεναχώρια κατ’ ακρίβειαν ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησα) για τη συμπεριφορά του ξαδέρφου και ότι πρέπει να τα βρουν και αν θέλει να μιλήσω στον ξάδερφο.

Φυσικά η αδερφή μου έμεινε σύξυλη γιατί τίποτα δεν είχε συμβεί, και της πήρε μερικά λεπτά να καταλάβει για ποιο θέμα μιλούσαμε.

Στο μεταξύ, η θεία ενημερώθηκε για την κατάσταση, πρόλαβε να στεναχωρηθεί και αυτή, αλλά μέχρι να καταπιεί την πίκρα, το λύσαμε το πρόβλημα. Η μάνα μου ως παραδόξως έμεινε εκτός, αλλά καλά να πάθει που το κινητό το έχει για να το παίρνει βόλτα και δεν το χρησιμοποιεί.

Ενδεχομένως, να ακούγονται βλακείες αυτά που γράφω σε ένα εξωτερικό παρατηρητή. Αλλά όπως είπα και στην αρχή, κάθε οικογένεια είναι ένας μικρόκοσμος. Στο δικό μας μικρόκοσμο είναι πολύ σημαντικό να μην στεναχωρούμε ο ένας τον άλλο. Αν γράφαμε εμείς τις δέκα εντολές θα βρισκόταν σε περίοπτη θέση το Ου στεναχωρήσεις την οικογένεια για να ακολουθήσει το Ου πληγώσεις συγγενή που αγαπάς.

Οι μεγάλες οι πλάκες θα αρχίσουν σε λίγα χρόνια. Όταν μπουν στο χορό και οι νεώτερες γενιές και το αλτσχάιμερ θα κάνει παρέα με τις μεγαλύτερες. Ω ρε γλέντια.

15 comments:

  1. Στη δική μου οικογένεια δύσκολο να κρατηθεί μυστικό, τελευταίως έμαθα κάτι που έγινε με ένα ξάδελφο και με εξέπληξε αφάνταστα, αν και το έκρυψαν για κάποια χρόνια βγήκε στο φως. Επίσης κανένας δεν νοιάζει αν πληγωθεί ο άλλος. Και εμείς σε δικό μας μικρόκοσμο βλέπεις, βρίσκω το δικό σου καλύτερο πάντως.

    ReplyDelete
  2. Είστε σε καλά επίπεδα.Η δική μου οικογένεια το "σπασμένο τηλέφωνο" το έχει αναγάγει σε επιστήμη.

    ReplyDelete
  3. Βασικά διαφωνώ καθετα με την θέση πως δεν πρεπει να στεναχωρουμε τον αλλο, αν η κατάσταση απαιτεί να στεναχωρηθεί!

    Παράδειγμα: Στην οικογένεια μου αντιμετωπίσαμε ενα θέμα υγείας. Μια θεία μου εμφάνισε καρκινο και αποφασίστηκε να μην ειπωθει τιποτα στα παιδιά της για να μην στεναχωρηθουν.

    Πιστευω πως καθε ανθρωπος που περνά τα 18 ειναι σε θεση να διαχειριστει ακομη και την στεναχωρια και τον θανατο!

    μου εδωσες ιδεα για αναρτηση!

    φιλια πολλα

    ReplyDelete
  4. είμαστε αγαπημένοι Σμιλί, δεν έχω κανένα παράπονο.

    Aenima παραδίδετε μαθήματα; θέλουμε να βελτιωθούμε.

    Coύλα χαίρομαι που βοήθησα. σε σοβαρά θέματα όμως δεν κρατούμε την ομερτά. κυρίως σε θέματα αρρώστιων μπορώ να πω είμαστε ανελέητοι. δεν εξοραϊζουμε καταστάσεις.

    Φιλούρες καλή μου

    ReplyDelete
  5. συμφωνώ απόλυτα με Coula, "Βασικά διαφωνώ καθετα με την θέση πως δεν πρεπει να στεναχωρουμε τον αλλο, αν η κατάσταση απαιτεί να στεναχωρηθεί!"

    βέβαια τα παραδείγματα που έχω να δώσω είναι ενός άλλου επιπέδου, αλλά δε βαριέ (βαριέε, βαριέε!)

    ReplyDelete
  6. Εμάς κάποιοι τα κρατούν τα μυστικά τα δικά τους τζαι δεν τα λεν σε κανένα. Μόνο όταν νοιώσουν πως είναι πλέον ασφαλές να το πουν το λένε.
    Επίσης, πολλοί από μας μοιράζονται κάποια πράγματα μόνο με την αδερφή/μάνα/πατέρα τους. αναλόγως περιεχομένου.
    Και επίσης, κάποιοι είναι οι κουτσομπόληδες που κάμνουν το τόσο τόσο. Ή κάποιοι που στην προσπάθεια τους να μην πληγώσουν τον άλλο, δεν λεν κάτι, τζαι τελικά εν κακό που κάμνουν τζι εν μιλούν.....

    ReplyDelete
  7. Κοίτα οικογένεις κλπ είναι μεγάλο ζήτημα. Οι κάθε οικογένεια όπως είπες και εσύ είναι ένας μικρόκοσμος. Σε κάποιες οικογένειες υπάρχει η ειλικρείνια, ο σεβασμός, σε άλλες υπάρχει η καλοσύνη, σε άλλες υπάρχει μόνο το συμφέρον. Γενικά θα βρεις όλων των ειδών οικογενειών. Καλό είναι να μην στεναχωρούμε τους άλλους, αν και εφόσον δε μας κάνουν και εκείνοι το ίδιο. Εν πολλά γλυκιά η σχέση που έχετε όλοι μεταξύ σας και το θαυμάζω αυτό. Ελπίζω να περάσει τζιαι στις επόμενες γενεές της φαμίλιας σας.

    Την καλημέρα μου :)

    ReplyDelete
  8. :)))))))))))
    Αφού δεν τσακώθηκαν μετά από όλα αυτά η αδερφή και ο ξάδερφος σου,πάλι καλά! Μια χαρά οικογένεια είστε! :)))))))
    Σε μας υπάρχει ο συνδιασμός,κι έχει πλάκα. Γνωρίζεις κι αναγνωρίζεις όλες τις αντιδράσεις.
    Μερικοί να κρύβουν κάτω από το χαλί όλες μα όλες τις σοβρές υποοθέσεις, μερικοί να τιμούνε τα μυστικά για 2-3 ώρες,μερικοί καθόλου.
    Το τί δεν μου αρέσει είναι να μπαίνει σάπια σάλτσα στη μεταφορά της πληροφορίας με σκοπό. Οι υπόλοιπες σάλτσες είναι μέρος της "κοινωνικής μας φύσης".
    Μόνο από αγάπη κάνει να στεναχωρούμε κάποιον,για κανένα άλλο λόγο.

    φιλιά

    ReplyDelete
  9. Εμεις εκοψαμεν τα πολλα πολλα με τους πολλους, αναγκαστικα :(
    Η οικογενεια εν μεγαλη υποθεση! Ερκεται, ομως, η στιγμη που μιτσιανισκεις την υποθεση για να μεν σου διαλυσει το σπιτι... Αναγκαστικα επιλεγεις τα μελη της οικογενειας, περνας τα που το κοσhινο...

    ReplyDelete
  10. Sike βαριέ βαριέ αλλά ο καφές καφές...

    Moonlight εμείς έχουμε έλλειψη από κουτσομπόληδες. να υιοθετήσουμε μερικούς νομίζω.

    Lucrezia και εγώ ελπίζω το ίδιο. πιστεύω άμαν υπάρχει σεβασμός και αγάπη τα προβλήματα λύνονται. όπως επίσης και όταν ΔΕΝ υπάρχουν μοιρασιές να μαλλώνουν για ένα χωράφι ή ένα σπίτι.

    Όχι ρε συ Θάλασσα. δεν υπάρχει περίπτωση να πλακωθούν για έτσι λόγους.

    Γρούτα μεν νομίζεις. όταν λέω οικογένεια εννοώ τα αδέρφια της μάνας μου...

    ReplyDelete
  11. λατρευω οικογενειες με μυστικα οπως μου χε πει κι η γιαγια, καθε σπιτι εχει ενα σκελετο στη ντουλαπα που
    οι οικογενειες ειναι σα μια γροθια
    εχω την εντυπωση οτι σεις στη Κυπρο ειστε ακομη πιο δεμενοι απο μας

    ReplyDelete
  12. στο πανεπιστήμιο μας είπαν μια φορά οτι 'family is the cornerstone of the society' γιατί εν συνήθως που τζιαμέ που ξεκινούν τα πάντα..
    εν την επιλέγεις την οικογένεια σου αλλά εν πολλά δυνατό το bond που εν δύσκολο να το σπάσεις..
    εν εκατάλαβα τι έγινε με τον ξάδελφο και την ξαδέλφη πάντως οτι και να είναι εν νομίζω να αξίζει να τσακώνεσαι με την οικογένεια που στο κάτω κάτω εν τα άτομα τούτα που ενννάν πάντα δίπλα σου σε οτι και αν χρειαστείς..

    ReplyDelete
  13. τζαι εμεις είμαστε δεμμενοι ...κάθε τόσο σπάνια όμως ξεδιννούμαστε να ξεπιαστούμε

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εμεις εν δημμα που θελουμε, γενικως! χαχαχαχα

      Delete
  14. Καλά, κάπου έχασα τη μπάλα...

    ReplyDelete