Monday 28 May 2012

Της απιστίας το δίλημμα




Παρασκευή βράδυ είδαμε με το Μοτορτζή την ταινία Dilemma. Όπου ένας τύπος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του καλύτερου του φίλου τον απατά, θέλει να του το πει, αναζητεί την κατάλληλη στιγμή, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα και τη δική του σχέση, μέχρι να φτάσει το τέλος και να γίνουν οι απαραίτητες αποκαλύψεις.

Ας μην σταθούμε στην απιστία itself. Όπως είπε και η απατούσα στην ταινία «ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει σε ένα γάμο για αυτό δεν μπορείς να κρίνεις». Σωστό αυτό. Κάθε γάμος, κάθε σχέση έχει τους δικούς της κανόνες, τους δικούς της κώδικες και τον δικό της τρόπο λειτουργίας.

Ας φανταστούμε τον εαυτό μας στη θέση του πρωταγωνιστή. Ένα καλό πρωί, μάλλον ένα καλό βράδυ, ανακαλύπτουμε πως ένας πολύ καλός μας φίλος ή φίλη αναλόγως, τρώει κέρατο. Πως θα αντιδράσουμε Κάνουμε τη μεγάλη ανακοίνωση και όποιον πάρει ο χάρος;

Μπορεί να είναι μια περιστασιακή σχέση. Μπορεί ο γάμος να έχει προβλήματα. Μπορεί να είναι κάτι χωρίς σημασία. Μπορεί να αγαπιούνται και με τη δική μας παρέμβαση να τους διαλύσουμε. Μπορεί ο φίλος μας να πονέσει πολύ όταν το μάθει, να γίνει χίλια κομμάτια, να πέσει στα πατώματα. Όλα τα μπορεί και όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Πιστεύω, οι περισσότεροι θα απαντούσαμε θετικά, όμως. Ναι, αγαπούμε το φίλο μας, ναι, δεν θέλουμε να ζει στο σκοτάδι, ναι, θα του ανοίξουμε τα μάτια και ναι θα τα ξεράσουμε όλα.

Βεβαίως ο φίλος μας μπορεί να το ξέρει, μπορεί και να έχει συναινέσει κιόλας, μπορεί να είναι και θέμα αμοιβαίου κέρατου. Και ο άντρας και η γυναίκα να αλληλοαπατούν και ταυτόχρονα να έχουν και μια καλή σχέση μεταξύ τους.

Το ζήτημα είναι άλλο. Αν, αντί να πιάναμε το έταιρον ήμισι του φίλου μας να απατά, πιάναμε τον ίδιο το φίλο μας, θα είχαμε τον ίδιο ζήλο να προβούμε σε αποκαλύψεις; Στην ουσία, πρόκειται για το ίδιο πράμα. Μια απιστία σε ένα γάμο. Και όμως αυτή τη φορά, δεν θα υπάρχουν τόσοι πολλοί πρόθυμοι να το παίξουν «βαθύ λαρύγγι». Θα σιωπήσουν και ενδεχομένως να δώσουν και άλλοθι. «Μα ναι ναι Κώστα, μαζί με τη Μαρία ήμασταν χτες και πήγαμε σε μπαράκι». «Μα ναι ναι, Μαρία μαζί με τον Κώστα ήμασταν χθες και πήγαμε στην μπυραρία».

Στο τέλος της ημέρας δεν τίθεται καν δίλημμα. Εντελώς παραπλανητικός ο τίτλος της ταινίας. Ό,τι και να γίνει το φίλο μας θα προστατεύσουμε. Ούτε θεματοφύλακες του θεσμού του γάμου είμαστε, ούτε μας σοκάρει τόσο πολύ η απιστία. Είναι καθαρά θέμα φιλίας.

24 comments:

  1. Εγώ δεν έχω κανένα δίλημμα. Αν ο φίλος/η φίλη μου είναι ο/η απατημένος/η το λέω. Αν είναι ο απατών/ούσα δεν το λέω, απλώς νουθετώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό ακριβώς! Όπως θα ήθελα και εγώ να μου το πεί η φίλη/φίλος εάν μη κακό, μακρία που μας etc συνέβαινε και σε μένα.

      Delete
  2. Δεν ξέρω πόσο εύκολα θα κάλυπτα τον άλλο εγώ, όσο φίλος κι αν ήταν....ειδικά αν είχα γνωρίσει τη μόνιμη σχέση/σύζυγο δύσκολα θα έσκαζα...

    ReplyDelete
  3. το πιο εύκολο πράμα για κάποιον φίλο είναι να το σπουρτήσει. έχεις και ήσυχη τη συνείδηση σου οτι έκαμες το καθήκον σου. όμως στην ουσία δεν ξέρεις τι περνά το ζευγάρι και ποιές καταστάσεις ώθησαν τον άλλον στην απιστία. αν δεν είναι απιστία αν εν παρεξήση? εν λέω οτι το σωστό είναι να μην το πεις αλλά εν μια πάρα πολλά δύσκολη απόφαση

    ReplyDelete
  4. Τζιαι μετά να εσιεις τζιαι τυψεις οτι τους εχωρησες ή να σε φτεν εσενα..

    Μπα.. μονο αν ηταν πολλα κολλητος!

    ReplyDelete
  5. Εχεις δικαιο ειναι θεμα φιλιας. Αλλα πάλι πιστευω οτι ειναι μεγαλο θεμα να ανακατευτεις, άρα το πιο πιθανο θα συμβούλευα αυτον που απαταει αλλά μεχρι εκει.

    ReplyDelete
  6. εγώ εν νομίζω να εκάλυπτα κανέναν..i would tell αν το εμάθενα αλλά εν ήθελα να με βάλει να πώ ψέματα.

    ReplyDelete
  7. Αχάπαρη28 May 2012 at 11:09

    Μα τι νεκατώστρες που είσαστε! Γιατί να το πω δηλαδή? Επηρεάζει με εμένα άμεσα? Αστα πλάσματα να πηδηχτούν με την ησυχία τους καλέ μου.

    ReplyDelete
  8. Εν θα ηθελα να βρεθω σε τεθκοιαν θεση... Δεν θα ηξερα τι να καμω... Αν ημουν σιουρη θα επεριμενα να μου δειξουν οι περιστασεις...

    ReplyDelete
  9. Προς το παρόν το βλέπω απλά. Πιάνεις αυτόν-ην που απάτα τον-ην φίλο-η και το συζητάς. Του λες ότι το ξέρεις και από εκεί και πέρα βλέπεις τι γίνεται. Μπορείς να δώσεις τουλάχιστον την ευκαιρία να το μάθει από τον-ην ίδιο-α. Νομίζω ότι είναι πιο δίκαιο να μαθαίνεις κάτι τέτοιο από τον σύντροφό σου παρά από έναν 3ο. Γτ όλοι είμαστε τρίτοι όταν επρόκειτο για ζευγάρι.

    ReplyDelete
  10. Αγαπημένη μου Brenda. Στο λεξικό δίπλα που τη λέξη σπουρτόστομη εν τη φωτογραφία σου που πρέπει να έχουν

    Aenima και αν ο απατώμενος το ξέρει απλά δεν θέλει να το ακούσει από επίσημα χείλη, τι γίνεται;

    Moonlight συναγωνίζεσαι τη Brebda νομίζω στη σπουρτοστομοσίνη (άμα λέξη έκαμα).

    Daffodil σίγουρα είναι δύσκολη απόφαση. Γιατί ενδεχομένως να ξέρει τι γίνεται, απλά να μην θέλει να το παραδεχτεί. Έτσι αν του μιλήσεις τον αναγκάζεις να δει μια αλήθεια που δεν θέλει.

    Φουρνόφκιε το ίδιο είπε τζαι ο Μοτορτζής. Μόνο για τους πολλά κολλητούς.

    Απ, να και η πιο διπλωματική απάντηση από το Σμιλί.

    Ράνια πας ένα βήμα παρακάτω.


    Αχάπαρη όπως λαλεί τζαι μια φίλη μου, από φορτώνει π’ οσσω σου τάνα του να φορτώσει, α;

    Γρούτα τζαι εσύ επιφυλακτική.

    Showgirl δεν είναι κακός τρόπος σκέψης αυτός. Στην ταινία πάντως αυτό έγινε. Μόνο που η απατούσα θύμωσε, είπε στο φίλο να μην ανακατεύεται και τον εκβίασε ότι αν πει κάτι, θα τα αρνηθεί όλα και θα στρέψει το θέμα εναντίον του...

    ReplyDelete
  11. Εν ανακατώνουμαι στα ερωτικά των άλλων.

    Φυσικά, θα ήταν ένα πολύ καλό σενάριο για... εκβιασμό. Μπουαχαχαχαχα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εκβιασμο την λεμε τωρα?... την νεραϊδοσκονη? :Ρ

      Delete
  12. Κανένα δίλημμα. Ας κοιτάει καθένας την καμπούρα του. Η φιλία δεν μας δίνει το δικαίωμα να παρεμβαίνουμε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα τι λες τώρα; Η πραγματική φιλία αυτό ακριβώς κάμνει, σου δίνει το δικαίωμα, την υποχρέωση θα έλεγα, να προστατεύσεις τον φίλο σου/την φίλη σου. Στο κάτω κάτω, άμαν χωρίσει, εν σε σένα που εννα έρκεται να κλαψουρίζει, τι εννα κάμεις, εννα του πείς έξερα το αλλα έν σου είπα τίποτε;;;;

      Delete
  13. Μπείτε στη θέση του κερατωμένου! Πιστεύω όλοι θα απαιτούσαμε από ένα φίλο μας/φίλη μας να μας έλεγαν την αλήθεια! Πάντως αν μου συνέβαινε εμένα και με άφηναν να ζω στον κόσμο μου θα το έπερνα πάρα πολύ άσχημα.

    ReplyDelete
  14. Στο μεταξύ κοιτάξτε τι πέτυχα στη zougla.gr

    Ευάλωτοι στην... απιστία είναι οι άνδρες που συμβιώνουν με γυναίκες που αμείβονται με περισσότερα χρήματα από ό,τι οι ίδιοι, υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί επιστήμονες.

    ReplyDelete
  15. Νεράιδα οι εκβιασμοί συνήθως γυρίζουν μπούμερανγκ για αυτό πρόσεχε…

    Γρούτα άφηστη τη γεναίκα να κάμει τη δουλειά της.

    Misoagnosti θα συμφωνήσω με το Κτηνό νομίζω. Αν νιώθουμε ότι κάποιος κοροϊδεύει το φίλο μας δεν πρέπει να το πούμε;

    Ανώνυμε ακριβώς αυτό. Από τους φίλους απαιτούμε την αλήθεια όσο οδυνηρό και να είναι.

    ReplyDelete
  16. Κοίτα να δεις:)
    http://apouro.blogspot.com/2011/05/blog-post_28.html

    ReplyDelete
  17. Εγώ αν ήμουν ο πρωταγονιστής θα προσέγκιζα την κορούα και θα την ρωτούσα γιατί το έκαμε, αν θα το ξανακάμει ή αν ήταν ένα λάθος, αν πρέπει να το πω του φίλου μου... Βασικά εν θα έκαμνα βεβιασμένες κινήσεις.

    Τώρα, αν ο φίλος μου απατούσεν, ήταν να έκαμνα πιο άγρια συζήτηση: "ΡΕ! ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΚΑΜΕΣ? ΣΚΕΦΤΟΥ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΟΥΑ! ΕΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΣ ΠΙΑ? ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΤΟΥ ΤΖΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕΝ ΤΗΝ ΑΠΑΤΑΣ!!!"

    Κάπως έτσι :)

    ReplyDelete
  18. Σύνηθες δίλημμα της καθημερινής ζωής!
    Με βάση την μακρά εμπειρία μου σε ανάλογες καταστάσεις, η λύση είναι μία: μην μπλέκεσαι σε ξένες υποθέσεις.
    Γιατί και η υπόθεση του φίλου σου ξένη είναι...

    ReplyDelete
  19. Ναι, ειναι καθαρά θεμα φιλίας! Αν κερατωναν τη φιλη μου θα της το ελεγα με τη μια. Αν κερατωνε η φιλη μου θα το συζητουσαμε! το θεμα ειναι να μην εξαπατας τον συντροφο σου!

    Απο το δικο μας χερι περνα να προστατευσουμε η να συμβουλευσουμε το φιλο!

    Και οχι, δε θα εκανα τα στραβα ματια.

    ReplyDelete