Tuesday 4 September 2012

It’s only words




Είναι τόσο εύκολο να παίζεις με τις λέξεις (Eolica είσαι για ένα γύρο scrabble μιας και το έφερε η κουβέντα;). Λίγο να αλλάξεις μια πρόθεση, ένα επίρρημα και αυτό που θέλεις να πεις παίρνει διαφορετική κατεύθυνση. Οι λέξεις κάποτε είναι σκληρές και προτιμούμε να μην τις λέμε. Τις αντικαθιστούμε με κάτι άλλο και τις εκφυλίζουμε. Δεν ακούγεται πιο ήπιο το «κακοποίηση ανηλίκου» από το «βιάστηκε μικρό παιδί»; Δεν είναι πιο ανθρώπινες οι «παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου» από το «σκοτώθηκαν γυναίκες και παιδιά»; 

Υπάρχει η τάση να μην θέλουμε να σοκαριστεί ο κόσμος, να μην ακούσει τη σκληρή αλήθεια. Όπως συνέβαινε χρόνια τώρα με τον καρκίνο. Θυμάμαι τη μακαρίτισσα τη γιαγιά και τη θεία μου να μην λένε ποτέ για κάποιον ότι έπασχε από αυτή την αρρώστια. «Είχε το κακό» έλεγαν. Όπως άλλωστε και στα δελτία ειδήσεων. Επάρατη νόσος, ασθένεια που άφορά πολλούς… Πες το καρκίνος είναι. Δεν θα πάθουμε κάτι να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ή το άλλο να σε ρωτούν τη γνώμη σου και να προσπαθείς να βρεις τρόπο να πεις αυτό που θέλεις. «Έβαλα κιλά ε;» Ε ναι κυρία μου έβαλες. Δεν απέκτησες παχάκια, ή μου φαίνεσαι λίγο γεματούλα. Έβαλες κιλά. Απλά τα πράγματα. Σιγά το πράμα άλλωστε.

Θυμάμαι μια γνωστή μου έψαχνε τρόπο να ρίξει χυλόπιτα. Τη μια έλεγε να του πει πως δεν ταιριάζουν οι ιδιοσυγκρασίες τους, την άλλη πως δεν έχουν κοινά βιώματα και πως θέλουν διαφορετικά πράγματα. Τελικά του είπε το κλασσικό και χιλιοειπωμένο «Θέλω να παραμείνουμε φίλοι» μουααχαχαχα. Μα καλά, διερωτώμαι υπάρχει κάποιος που να τρώει στα μούτρα αυτή τη φράση και να μην αναγνωρίζει ότι ο άλλος το μόνο που θέλει να του πει «απλά δεν σε γουστάρω»;

Η αλήθεια όσο άγρια και αν είναι έχει κάτι το μοναδικό. «Υπάρχει περισσότερη ομορφιά στην αλήθεια, ακόμα και αν είναι μια φρικτή ομορφιά. Οι ζητιάνοι παραμυθάδες διαστρέφουνε τη ζωή έτσι που να φαίνεται ωραία και γλυκιά στους τεμπέληδες, στους ανθρώπους με περιορισμένο μυαλό και στους δειλούς, και αυτό τρέφει τις αδυναμίες τους και τίποτα δεν διδάσκει, τίποτα δεν θεραπεύει και δεν αφήνει την καρδιά να φτερουγήσει», έγραψε ο Τζον Στάινμπεκ στα Ανατολικά της Εδέμ, ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία.

Στις περισσότερες ερωτήσεις των κοριτσιών απαντώ ρεαλιστικά, χωρίς να προσπαθώ να ωραιοποιώ τα πράγματα. Δεν ξέρω αν κάνω καλά, δεν ξέρω αν κατά βάθος θρυμματίζω την παιδικότητά τους, αλλά στο βαθμό που αντιλαμβάνονται τους εξηγώ πως ακριβώς έχουν τα πράγματα. Η μεγάλη, στα πέντε της για παράδειγμα ξέρει τι είναι η περίοδος. Με πέτυχε μια μέρα με τη σερβιέτα στο χέρι και ρώτησε τι είναι. Έκατσα και της εξήγησα ότι μια φορά το μήνα έχουμε αίμα, δεν πονούμε (οι τυχερές από εμάς τουλάχιστον) και ότι με αυτόν τον τρόπο όταν μεγαλώσουμε μπορούμε να κάνουμε παιδάκια. Της έδειξα και ένα σχεδιάγραμμα του ανθρώπινου σώματος. Αυτό ήταν. Ούτε φοβήθηκε, ούτε αγχώθηκε. Ξέρει τι είναι και δεν ξαναρώτησε.

Παίζει να το έβαλα ξανά το τραγούδι, αλλά χαλάλι. Είναι πολύ ωραίο.

19 comments:

  1. τη λεξη καρκινος ειχα παντα την απορια γιατι την αποφευγουμε, αλλα πιστευω ακομη ζουμε με δεισιδαιμονιες και νομιζουμε οτι θα μας πεσει ο ουρανος στο κεφαλι..


    υ.γ. δεν πονουμε;;; μουαχαχαχα

    ReplyDelete
  2. Καλάν σιορ εβαλα 2-3 κιλά εν ήταν ανάγκη να κάτσεις να γράψεις έτσι σεντόνι για να μου το πεις τστστς

    ReplyDelete
  3. Εν καλα που λαλεις Μανα...

    Τζαι τουτος ο Αλεξης... ποσο να κρυβεται πισω που τις λεξεις?
    Μονο χωστό ξερει να παιζει?

    ReplyDelete
  4. Αφιερωμένο επειδή ξέρω πόσο τον αγαπάς!

    http://paulocoelhoblog.com/2011/08/19/the-power-of-the-word/

    ReplyDelete
  5. Υγ. Μις δεν πονούμε, είπα κάποιες τυχερές.

    Αχάπαρη αν σου το λαλούσα με τρόπο εν θα εχαπάριζες.

    Αν εννοείς τον Τσίπρα ξέρει να κάμνει τζαι πάρτι στις 3 Σεπτεμβρίου Γρούτα.

    ΜΠΡΕΝΤΑ ΔΚΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ ΚΟΕΛΙΟΥ ΤΖΑΙ ΕΓΩ ΜΙΛΩ ΣΟΥ ΑΚΟΜΑ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχαχα έχω μια εκ γενετής διαταραχή που με ωθεί να συμπαθώ αυτούς που οι υπόλοιποι αντιπαθούν (νομίζω έτσι εξηγείται και η λατρεία μου για τον Αναστασιάδη)

      Delete
    2. σοβαρά τώρα. πρέπει να σε πάρω για εξορκισμό. Απεταξάμην τον Κοέλιο.

      Delete
    3. Φιλενάδα ρηλάξ! Ούτε τον Αλχημιστή εν εκατάφερα να τελειώσω! You may now rest in peace!

      Delete
    4. είδα "λατρεία" τζιαι "Αναστασιάδη" στην ίδια πρόταση;;;
      δεν σχολιάζω άλλο-

      Delete
  6. Kapoia pramata en mporeis na ta peis se jimous pou en antexoun, thigountai, en tha katalavoun. Laleis ta me tropo na men thixtous (giati jinoi etsi einai) je perimeneis na symplirwsoun monoi tous to puzzle tis apodoxis!
    Egw eimai athewpos polla eksw pou ta dontia, alla merikes fores en ginetai alliws.
    Ta mwra sou na ta matheis na men foountai tes lekseis. Ennoeitai en palavo!

    ReplyDelete
  7. Συμφωνώ με το πως προσεγγίζεις με τις κόρες σου το θέμα της αλήθειας. Ισως που και που χρειάζεται κανένα παράδειγμα για να κατανοήσουν ορισμένα πράγματα αλλά αν εν μωρά που αντεχουν (οι δικές μου πάντως έτσι δείχνουν) η ωμή αλήθεια είναι το πιο σωστό.

    ReplyDelete
  8. Για να ρωτούν τα μωρά σημαίνει ότι θέλουν να ξέρουν. Είναι ανέντιμο να τους πεις ψέματα. Πολλά καλά κάμνεις και τους λεεις την αλήθεια με τρόπο φυσικά που να μπορούν να την καταλάβουν. Εκτός αυτού, η ζωή μπορεί να είναι ωραία, αλλά κάποτε μπορεί να γίνει και σκληρή και ο μόνος τρόπος να φκεις πουπάνω είναι να είσαι ρεαλιστής. Τζαι τούτο ξεκινά από νωρίς. Συμφωνώ απόλυτα με την προσέγγισή σου. Και εγώ ακριβώς έτσι έκαμνα με τις κόρες μου όταν ήταν μικρούλες.

    ReplyDelete
  9. Moonlight που εχάθηκες κοπέλα μου; σε είχα στο νου μου ότι είχε καιρό να σε ακούσω. έχεις δίκαιο ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν την αλήθεια, αλλά άτε... άμαν νοιάζεσαι πραγματικά για τον άλλο πιστεύω στο τέλος θα πεις την αλήθεια.

    Σμιλί νομίζω πως με τα παραδείγματα καταλαβαίνουν καλύτερα. όσο πιο μικρά είναι η οπτικοποίηση τους ταιριάζει περισσότερο.

    Άσπρο και παχύ αρέσκει μου πολλά το όνομά σου. Wellcomeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. και εγώ αυτο πιστεύω πως είναι ανέντιμο να τους λες ψέματα.

    ReplyDelete
  10. "Ασυμφωνία χαρακτήρων"

    ReplyDelete
  11. Μπράβο για τη ρεαλιστική προσέγγιση των κόρων. Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν τα μωρά ήταν πιο ακομπλεξάριστα.
    Υπάρχει ολόκληρη επιστήμη γύρω από τη διαστρέβλωση των λέξεων...λέγεται πολιτική.
    Μέσα για το σκραμπλ, μιλούμεν!
    χχ

    ReplyDelete
  12. Αχ καλή μου δεν έχουν ακόμη καταλαβει ότι το σκατό και ρόδο να το πεις την ίδια μπόχα θα'χει?
    Καλώς σε βρίσκω μετά από πολύννν καιρό :)

    ReplyDelete
  13. Γιατί όμως επιμένουμε στην ωραιοποίηση; Έχω παρατηρήσει πως στα ελληνικά και στα αγγλικά το κάνω πιο συχνά από ότι στα παγοχωρίτικα.

    Ωραία η απόφαση να μιλήσεις στην κόρη για την περίοδο. Φυσικά το "γυναικολογικό λεξιλόγιο" το ωραιοποιούσαν οι παλιές λόγω ανδροκρατικής κοινωνικής υποκρισίας. Παράλληλο με την απόκρυψη του γυναικείου στήθους,που αν μη τε άλλο έχει και μια ιερή χρησιμότητα σε αντίθεση με το ανδρικό.

    ReplyDelete
  14. Κάροgeia ασυμφωνία χαρακτήρων.

    Eolica θα σταλεί email για scrabble. Δεν έχεις και άδικο όμως η διαστρέβλωση της αλήθεια είναι η πολιτική.

    Λιακάχα χα χα χα χα. Καλώς βρεθήκαμε μετά από αρκετό καιρό.

    Thalassa, θα σου θυμώσω που δεν βρίσκεις χρησιμότητα στο αντρικό στήθος. Είναι για να μένει το πουκάμισο ανοιχτό και να φαίνονται οι κατσαρές τρίχες κάτω από τη χρυσή καδένα.

    ReplyDelete
  15. ντάξει words are just words..its the meaning behind them that makes them hurt sometimes..

    ο καρκίνος ΔΕΝ είναι επάρατη νόσος..I dont get it why people call it that!

    ReplyDelete