Wednesday 24 October 2012

Αγοράζω, αγοράζεις, αγοράζει




Χθες το απόγευμα πέρασα από το Lidl. Ξεμείναμε από καθαριστικά και μπισκότα. Και εντάξει μέσα στη βρωμιά μπορούμε να ζήσουμε, χωρίς ζάχαρη και σοκολάτα όχι.

Κάνοντας βόλτες είδα ότι είχαν μίξερ… Αμέσως «ξύπνησε» μέσα μου η νοικοκυρά που είναι αφέντρα και κυρά. Πραγματικά έφτασα πολύ κοντά στο να το αγοράσω, γιατί άρχισα να φαντασιώνομαι ότι τα απόγευμα του Σαββάτου, θα φορούμε με τες κόρες τις ποδιές μας και χαρούμενα όλες μαζί θα βάζουμε τα υλικά μέσα στο μίξερ να φτιάξουμε ένα κέικ, και μέχρι να ανοίξουμε το φούρνο να το βγάλουμε ροδοψημένο και νόστιμο θα τραγουδούμε. Μετά μην σου πω ότι θα καλούμε την Αχάπαρη να μας πει τη γνώμη της και να δώσει συμβουλές για το επόμενο γλύκισμα…

Το παραδέχομαι, στα νιάτα μου έβλεπα τις παλιές οικογενειακές ταινίες της Disney.

Τελικά έκαμα πίσω, γιατί θυμήθηκα ότι στο ψηλό το ράφι έχουμε μίξερ και ότι δεν το χρησιμοποίησα ποτέ.

Το κεντρικό μήνυμα αυτής της ανάρτησης είναι ότι είναι πολύ εύκολο να αγοράσουμε πράγματα που πραγματικά μας είναι αχρείαστα. Seriously woman, που λαλεί τζαι ο φίλος μου από την Γκάνα. Δηλαδή, να είμαστε ειλικρινής, τι στο καλό να κάνω εγώ το μίξερ; Και όμως κόντεψα να το αγοράσω.

Τελικά, αντί για το μίξερ, αγόρασα μπισκότα morning coffee να κάνουμε τρούφες. Να θυμηθώ όμως να βάλω λιγότερο γάλα γιατί την προηγούμενη φορά, δεν στέκονταν και πολύ καλά στη θέση τους. Εντάξει, δεν στέκονταν καθόλου καλά στη θέση τους και επιπλέον επειδή δεν είχα κονιάκ, τους έβαλα ρούμι. Αλλά μπορώ να πω ότι η γεύση τους ήταν πολύ ωραία. Λίγη μέντα να τους έριχνες από πάνω και είχες τις πιο ωραίο mojito-τρούφες, που φτιάχτηκαν ποτέ.

Και επανέρχομαι στο θέμα μου, το οποίο είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η εκλογική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άχρηστες αγορές. Ακόμη και σε καιρούς δύσκολους, όπως τώρα, σου περνούν ιδέες από το νου για άχρηστες αγορές. Βεβαίως, ο δρόμος μέχρι την υλοποίηση της ιδέας ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά και πάλι. Κανονικά, δεν έπρεπε να θέλουμε να αγοράζουμε άχρηστα πράγματα.

Και σκέφτομαι ότι έχω αγοράσει αρκετά άχρηστα πράγματα στη ζωή μου. Βιβλία, που οι κριτικές τα εκθείαζαν ενώ ήταν χάλια, ρούχα που δεν φορέθηκαν ποτέ, παπούτσια, μικροαντικείμενα, ένα μάρσιμο για τα μωρά, συσκευές.

Έχω για παράδειγμα rice cooker. Λες και είναι πολύς κόπος να ψήσω το ρύζι, λες και αυτό δεν κάνω στο τέλος γιατί βαριέμαι να καθαρίζω τη συσκευή. Αλλά όταν σπούδαζα, οι συγκάτοικες μου από Ταϊβάν είχαν εκπληκτικούς rice cooker δεν ξέρω γιατί τους θεωρώ ότι είναι γένους αρσενικού. Εντυπωσιάστηκα. Δεν πιστεύω να μου έκανε κάτι άλλο τόση εντύπωση όσο o rice cooker. Και έτσι με την πρώτη ευκαιρία αγόρασα ένα. Και τον έχω χρησιμοποιήσει μια φορά.

Κάπου διάβαζα ότι ο τρόπος που βάζουν τα καταστήματα τα προϊόντα τους, ο τρόπος που στήνουν τα ράφια, τις βιτρίνες τους είναι ολόκληρη επιστήμη. Με όπλο την ψυχολογία και το marketing, προσπαθούν να μας δελεάσουν να αγοράσουμε πράγματα που δεν έχει σημασία αν μας είναι χρήσιμα ή όχι. Δεν ξέρω αν είναι αυτό ή το ότι είμαστε άπληστοι και τα θέλουμε όλα. Πάντως τις περισσότερες φορές, δίνουμε αγώνα να καταλάβουμε ποιες είναι πραγματικά οι ανάγκες μας και τι ακριβώς θέλουμε ή δεν θέλουμε.

37 comments:

  1. Εφεραν ξανα την ραπτομηχανη 80 ευρω!
    Αυριο εν να παω να την πιασω!
    Ηδη φαντασιωνομαι τον εαυτο μου να δημιουργει θαυμασιες στυλιστικες... μεταποιησεις, ενω στο μπαγκραουντ ακουεται το...
    "να σου γορασω μηχανη,
    να ραφκεις ρα περηφανη (δις)
    τζαι να τζαι Σινγκερ!!!" :Ρ

    ReplyDelete
  2. Νομιζω εν η κοινωνία μας. Βλεπουμε τους αλλους να εχουν κατι το ωραίο π.χ. ενα ωραίο καινούργιο αυτοκινητο τζιαι παμεν αμεσως να πιαμεν τζιαι εμεις αλλο καλλυττερο παρόλο που καμουμεν την ιδια δουλεια με πριν μονο τζιαι μονο για να το δουν οι άλλοι. Εν στο στυλ του κυπραίου νομιζω.. η σπαταλη τζιαι η αζούλα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν τζιαι φυσικα εσύ μιλας για αλλα παρόμοια πραματα =)
      Απλα εθελα να το πω :)

      Delete
  3. Aγαπώ τες διαφημίσεις του lidl. Πρόσφατα είδα "συσκευή τοποθέτησης στρας". Καταπληκτικό. (ηνταλως σου έφυε ρε Γρούτα?)
    Πρόσφατη αχρείαστη αγορά ένας βάτραχος σιδερένιος που ακόμα εν αποφάσισα που να βάλω. Τι εννοείς τζιαμέ που ξέρεις?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pe mou alithkeia gia ta stras

      Delete
    2. στρασ???? που τα καλά???? θέλω, είμαι του στυλ "κάτι να γυαλίζει". παίζει να βάλλεις και πάνω σου οξά μόνο πας τα ρούχα? να σας τρυπήσω ούλλους με το μηχάνημα μου μπουαχαχαχα. και καλά ήντα στρασ? τιποτε σβαροσκια οξά τσιππικα στρασούθκια πλαστικά? σπαθκιά και πελλάρες, στρασ μηχάνημα, οι μονο κάμνει ζημιά αλλά μινίσκουν και ψυχολογικά μετά.

      ναι ναι βαρκούμε στη δουλειά

      Delete
    3. Εν αληθκεια ρε! Που αυριο με μονο 11,99!

      Επισης εσχει τζαι... πυρογραφο :Ρ
      Τι εννοεις ιντα πον τουτο? Μπορει να χρειαστει να υπογραψεις ενα ξυλο, ενα κομματι δερμα ή ακομα ενα... φελλο (οϊ φαλλο)! :Ρ

      Delete
    4. Μα άδε τες!
      Εν ένα πράμα σαν τον συνδετήρα τζιαι έσιει μέσα διάφορα shiny βιλλιστρίκια που μπαίνουν στα ρούχα, τσάντες κλπ κλπ

      Delete
    5. Γρούτα ραντεβού αύριο? χαχα

      Delete
    6. ΧΜ! Εν να παεις τζι εσυ?
      Εν να παω πρωι για να προλαβω... Μεν σου πω να κατασκηνωσω που το χαραμα στην εισοδο :ΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

      Delete
    7. Ισχύει ότι πάνε και κατασκηνώνουν απ' έξω όπως τους Εγγλέζους στους Χάροντς τη μέρα των εκπτώσεων?

      Delete
    8. Eν μπορείς να φανταστείς το χαμό που γίνεται κάθε πέμπτη πρωί.
      Εν στο δρόμο μου για τη δουλειά διότι εγώ εν τζιαι..

      Delete
    9. βιλλιστρουθκια sounds cool :D
      ούφου πιάστε μου κ μένα και εν μπορώ θα είμαιο με τον boss ούλλη μέρα αύριο

      γρούτα? σ'ιουρα εν καμνει για φαλλους??? η στρασσομηχανη κάμνει??

      Delete
    10. Εσχεις κανενα φαλλο... προχειρο για διακοσμηση? Εισαι σιουρη οτι θελεις να του βαλεις στρας? Εν προτιμας κατι σε πουγιες (πουλιες) ή παγιεττες?

      Delete
    11. grouta piase thkyo je ponna s' evrw diw sou ta


      tziai dias mou tin ennoeitai

      Delete
    12. καμνει τζαι ωραίαν εκπομπή τωρα το lidl στο σιγμα, έτυχε να δώκω πάνω της καμια-δυο φορές, ωραία εκπομπή.

      Delete
  4. όι ρε παιθκιά, τζίνη η φορητή τουαλέττα ό,τι τζαι να πείτε, άξιζεν τα λεφτά της!
    έφακλε με τόσες φορές ασπροπρόσωπη.

    ReplyDelete
  5. Μόλις έκαμες αναφορά στο lidl, άνοιξα τη σελίδα τους να δω τι προσφορές έχουν. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράματα θα ακούμε αχρείαστες αγορές και θα προσπαθούμε να θυμηθούμε τι είναι αυτό.

    ReplyDelete
  6. Δικη μου αχρειαστη αγορα ειναι απο το ΙΚΕΑ, τζινα τα πλαστικα που βαλλεις στις γωνιες των τραπεζουθκιων κτλ για να μεν κτυπουν τα μωρα.
    .......Τζιαι εγω εν εχω ακομα μωρα.

    Tip για τρουφες: Μπορεις να χρησιμοποιησεις μαζι με τα μπισκοτα και λουκουμια του γαμου. Αλεθεις τα στο μιξερ, φκαλλεις ομως την ζαχ.αχνη που πανω οση μπορεις.
    (Ευκαιρια να ξεφορτωθεις τα 1 τονο λουκουμια που εγεμωσαν τους τοπους τουτη την εποχη)

    ReplyDelete
  7. πίες: έντζαι σοβαρομιλώ, έτσι γέλιο που την είδα μιλούμε, έκατσα τζι έκλαια που τα γέλια...

    εν μπορώ να πα ότι πέραν που ρούχα τζαι πιχλιπίθκια αγοράζω πολλά πράματα που εν χρειάζουμαι. τζαι ρούχα δηλαδή που λαλώ κλπ, φορώ τα- απλά επειδή έζησα με πολλά πολλά λιότερα ξέρω ότι εν τα χρειάζουμουν όντως!

    νομίζω ότι έννεν δύσκολο για τα παραπάνω πράματα να τα δεις μισό λεπτούδι τζαι να σκεφτείς αν θα το χρησιμοποιήσεις, πού, πότε και αν το χρειάζεσαι...

    ReplyDelete
  8. Πάντως αν ψάχνεις να ξεφορτωθείς τούτες τις παλιές και άχρηστες αγορές, μπορώ να σε φέρω σε επαφή με ένα παιδί που τα πουλά και τα έσοδα παν για καλό σκοπό. *Άσε με να ξέρω.
    χχχ

    ReplyDelete
  9. Γρούτα βάλε μια παραγγελία για ένα ταγιέρ όπως της Μέρκελ σε παρακαλώ. Πέρκει να σοβαρομιλάς ότι εγόρασες ραπτομηχανή.

    Φουρνοφκιε μιλώ για τη φάση να νιώθεις ότι έσσεις ανάγκη κάτι εντελώς άχρηστο. Ας πούμε αγόρασα βιβλίο για το πώς να αδειάσεις το σπίτι των γονιών σου όταν πεθάνουν και έχεις τύψεις να πετάξεις τα πράματά τους. Τι εννοείς επιστεύκεις ότι υπάρχει έτσι βιβλίο; Υπάρχει λέμε.


    Αχάπαρη εν τολμώ με δκυο λουσούδες κόρες να αγοράσω έτσι συσκευή. Αλλά μπορώ να πω βάλλεις μου ιδέες.

    Sikie περιμένω τζαι εγώ επιβεβαίωση.

    Moonlight μεν περιπαίζεις τζαι αν έσσει φορητή τουαλέτα θέλω. κανεί να κατουρούμε σε ξένα πεζοδρόμια, χωράφκια, πίσω που τους στύλους της ηλεκτρικής.

    Ina μα τούτο εν το ωραίο. Κάμνουν ούλλες τες αχρείαστες αγορές να φαίνονται must.

    Cypriopoul la ευχαριστώ για το tip, αλλά δεν πάω σε γάμους τζαι εν έχω λοκούμια. Θα πω της μάμας μου να μου δώκει. Όσο για τες γωνιές φύλαξες τες τζαι θα χρειαστούν.

    Eolica, ε οϊ. Εν διώ το rice cooker. Αλλά το μίξερ ναι, δεν είναι άσχημη ιδέα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειμαι πολλα του ραφτικου κορη!
      Αυριο εν να την γορασω! Αυριον αρκεφκει η προσφορα. Ειχαν την φερει μες το καλοτζαιρι τζι εξαντληθηκε μες την ιδια μερα τζι εν επρολαβα :(
      Βαρκουμαι να τα περνω Παφο στην μανας μου να τα ραφκω. Θελω δικη μου :)

      Delete
    2. Η Γρούτα ράφταινα... πραγματικά εντυπωσιάστηκα.

      Delete
    3. Εμεις οι... πολυταλαντες εχουμεν το τουτο... να ξαφνιαζουμεν κοσμον εννοω :ΡΡΡ

      Delete
  10. Σπάταλη συνήθως είμαι σε καλλυντικά και γλυκά, και τα 2 τα τακτοποιώ μια χαρά! Τώρα που είναι και περίοδος λιτότητας για μένα, έμεινα στο γλυκοκοίτασμα για τα περισσότερα πράγματα.
    Μα καλά, μίξερ από τα Lidl? Άστο καλύτερα. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιατί όχι, πήρα ένα άλλο μηχάνημα για κόψιμο και σούπες και είναι άψογο μέχρι τώρα.

      Delete
  11. Νομίζω μιλώ εκ μέρους όλων ότι η by far πιο αχρείαστη αγορά είναι πάντα τα όργανα γυμναστικής. €500 μίνιμουμ ενώ το Lidl 10 ευρώ πουλά τους καλόγερους

    ReplyDelete
  12. Μα φέρνει έτσι μάρκες σε σας το Lidl; :Ο

    Το ράις κούκερ είναι τέλειο (γιατί το θες αρσενικό;κούκερ κουκ μάγειρας;) αλλά μας σταματώ από την αγορά λόγω του καθαρίσματος.Η κατσαρόλα όλα τα φτιάχνει,κι αν θέλεις ρύζι στον ατμό,βάζεις το ειδικό ατμοτέτοιο στην κατσαρόλα,την κλείνεις και τέλος.

    Άχρηστες αγορές για φέτος: γόβες,2ο στρώμα για τον Μάρσαλ (πάμε για 3ο),σίγουρα αρκετά μικροπράγματα που ξέχασα γιατί ήταν παντελώς άχρηστα. :)

    Για τρούφες,πρόσθεσε και λίγο τριμμένο καρύδι,φουντούκι,αμύγδαλο,ό,τι θέλεις τέσπα...
    Με λευκή σοκολάτα και λιμόνι θα ήταν τέλειες οι τρούφες μοχίτο! Έδωσες μου ιδέα!!! :))))))))

    ReplyDelete
  13. M' αρέσει που εδώ μας κράζουν να μην αγοράζουμε γερμανικά προϊόντα, αλλά κι εμείς από lidl ψωνίζουμε γιατί έχουν τεράστια διαφορά στις τιμές (και πάλι λέγετε οτι εδώ στην Ελλάδα είναι πιο ακριβά τα προϊόντα τους από οτι στην υπόλοιπη Ευρώπη...)
    Anyway, όταν ΔΕΝ έχω λεφτά (πράγμα σύνηθες δηλαδή) τότε είναι που με πιάνει λύσσα να αγοράζω σαχλαμαρίτσες που δεν χρειάζομαι! Μου φτιάχνουν τη διάθεση! για να μου τη χαλάσει βέβαια μετά ο Άλεξ μουρμουρίζοντας, έχοντας όμως δίκιο!
    Το τελευταίο άχρηστο πράγμα που πήρα ήταν ένα φόρεμα που ενώ μου ήταν στενό το πήρα με την προοπτική να αδυνατίσω, δηλαδή έτσι θα στέκετε στη ντουλάπα και θα με κοροίδεύει και χοντρή από πάνω!

    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  14. thn mhxani gia ta stras egorasa thn persi,nai en thn idia p exei k fetos gia na kollo ta stras p fkenoun p ta rouxa m alla epidi varkoume polla en thn edoulepsa. epishs egorasame stegnothres mallion,tis xtenes,k rouxa en polla kali h poiothta tous telika k polla lixia. pantos mporei na en alithia oti kataskinonoun poxo,giati oses fores phga me to aderfo m k h ora 9 k h ora 10 to proi en evriskame tipote. tora teleutea vriskis,alopos fernoun parapano h evarethke o kosmos.

    ReplyDelete
  15. Daydreamer αγόρασα αρτοκατασκευαστή από το Lidl και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Το χειμώνα έκαμνα ψωμιά, σταμάτησα όταν μπήκαν οι ζέστες λόγω έλλειψης προζυμιού, ζύμη για πίτσες και μαρμελάδες.

    Brenda η She σίγουρα θα συμφωνούσε μαζί σου.

    Oh my god Thalassa με συγκινείς που παίρνεις τις συνταγές μου τοις μετρητοίς. Πρέπει να είσαι η πρώτη, μην σου πω και η μοναδική.

    Με έκανες και γέλασα Eva με το φόρεμα. Την πάτησα με ένα παντελόνι τζιν με τον ίδιο τρόπο. Ακόμη να καταφέρω να του μπω.

    Πολλά ληξιά Ανώνυμε. Περισσότερα από όσα πρέπει :)))

    ReplyDelete
  16. έχεις απόλυτο δίκιο!

    ReplyDelete
  17. εγω εννα σταθω στο τελευταιο πραμα που ειπες. Ναι, ισχυει! Για παραδειγμα, τα πιο δημοφιλη πραματα μπαινουν στο υψος που την μεση-κεφαλι για να τα δεις. Λλιοτερο δημοφιλη μπαινουν ψηλα, αν τα δεις ειδες τα η φαση. Κατω συνηθως εν τα βαρετα τζιε γενικα μεγαλα (πχ, κουτια κορνφλεικς)που εννα ππεσει το ματι σου πανω ενιγουει. Τα χρωματα παιζουν ρολο. Κοντα στο ταμειο βαλλουν σου φτηνοπραματα, μπιχλιμπιδια κτλ γιατι εν ευκολο να το αρπαξεις χωρις τυψεις, σαν καρτερας τζιαμε στο ταμειο ακομα τζιε αν δεν το θελεις κτλ κτλ. Ειναι οντως ολοκληρη επιστημη, αλλα μεν φανταζεσαι οτι καμνουν το στο περιπτερο "Η Σουλλα" που εσιει παρακατω που σπιτι σου. Απλα καποια κολπα εδιαδοθηκαν τζιε εν αυτονοητα

    ReplyDelete
  18. χαχα..έχει δίκαιο η Brenda..τα όργανα γυμναστικής είναι τα πιο άχρηστα!
    εγώ δίνω τα πιο πολλά λεφτά σε βιβλία! μέχρι και βιβλίο μαγειρικής αγόρασα..δεν το άνοιξα ποτέ!

    ReplyDelete
  19. καλώς σε βρήκα! Σε περιμένει βραβείο εδώ http://craftaholicgr.blogspot.gr/2012/10/blog-post_25.html

    ReplyDelete