Monday 10 December 2012

Ακριβά μου σουβλάκια




Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον σουβλιτζή μας.

Πρώτα, να αναφέρω όμως ότι ο Μοτορτζής ψήνει πολλά ωραία σουβλάκια, προχωρεί ακάθεκτος στο να γίνει ένας μάστρος της φουκούς. Θα έρχονται ύστερα από καμπόσα χρόνια οι συμπέθεροι να τρώμε και θα του λένε, "α μα έτσι σουβλάκια ρε συμπέθερε εν εξανάφαα"...  Εγώ στο μεταξύ, θα κάμνω με τη συμπεθέρα τη σαλάτα και θα παραγγέλλω γλυκό, εκτός αν όντως συμπεθερέψω με την Αχάπαρη, που θα το κάμνουμε μαζί.

Πίσω στα σουβλάκια όμως. Τώρα με το κρύο και τις βροχές δεν είναι πάντοτε εύκολο να βάλει μπρος στα κάρβουνα. Έτσι πάμε στα έτοιμα.

Ο πρώτος σουβλιτζής που πηγαίναμε, όταν μετακομίσαμε ήταν ο Στέρακας. Ωραιότατα σουβλάκια, καλοψημένα, γευσάτες σιεφταλές. Ώσπου πριν κανένα χρόνο έριξε σημαντικά την ποιότητά του. Εκεί που άλλοτε έβρισκες καναδυό μιλλούδες για τη γεύση και έκανε χαρές ο λεβέντης, ξαφνικά βρίσκαμε εμείς κααδυό σουβλάκια, με αποτέλεσμα να κάνει πάρτι ο λεβέντης. Παραπονιόταν ότι ο κόσμος έφυγε λόγω κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι οι πελέτες έφυγαν γιαο τον ίδιο λόγο που φύγαμε και εμείς. 

Έτσι, βρήκαμε τον Ήρω. Ωραία σουβλάκια, με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, μια χαρά. Ο Ήρως όμως άρχισε να ανεβάζει τιμές. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε μια ενισχυμένη μιξ να είναι 6.40 ευρώ και η απλή 6. Ξέρω ότι οι τιμές δεν απέχουν από άλλους σουβλιτζήδες, αλλά για όνομα. Να θέλουμε 20 ευρώ για τρεις πίτες σουβλάκια, υπερβολικό δεν είναι; Που να έχουμε φίλους για παράδειγμα ή μια παρέα;

Τέσπα. Πλάκωσε και η κρίση, και ο Ήρως πρέπει να κατάλαβε ότι οι πελάτες του την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Νομίζω, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του τόπου μας. Μπορεί να μην ξεσηκωνόμαστε, να μην αντιδρούμε εύκολα, αλλά στο φαγητό κορόιδα δεν είμαστε.

Έτσι ο Ήρως είδε και απόειδε και αποφάσισε να χαμηλώσει τις τιμές του. Έβγαλε και φυλλάδια, το έκαμε γνωστό ότι λόγω συνεννόησης με τους προμηθευτές του, αποφάσισε να ρίξει τις τιμές του.

Καλή κίνηση σκεφτήκαμε με το Μοτορζή και παραγγείλαμε σουβλάκια. Ανοίγω τη μια την πίττα και αρχίζω να τη μοιράζω στις κόρες. Έβαλα στη μικρή την ανάλογη ποσότητα, πήγα μετά να βάλω και της μεγάλης. Άφαντα τα σουβλάκια. Κοιτάζω μήπως το παράκαμα με τη μικρή. Καμία σχέση, της έβαλα τα σουβλάκια, που τρώει πάντα. Κάτι δεν πάει καλά, σκέφτηκα. Ανοίγω τη δική μου πίττα, μια από τα ίδια, θα έλειπαν τουλάχιστον τα μισά σουβλάκια από μέσα…Το ίδιο και η ενισχυμένη του πατέρα φαμίλια.

Εν ολίγοις, για να μην το κάμω μυθιστόρημα, η περιβόητη μείωση τιμών, σήμαινε αυτόματα και μείωση της ποσότητας. Και αυτό το ονομάζουν τάχα μου ανταπόκριση στην κρίση και συνεννόηση με τους προμηθευτές. Μπούρδες. Αυτό είναι κοροϊδία στα μούτρα του πελάτη. Δηλαδή, τι δεν θα το καταλάβω ότι έβαλαν λιγότερα σουβλάκια; Ηλίθια είμαι;

Όλοι ξέρουμε ότι ζούμε δύσκολες εποχές. Μαγαζιά κλείνουν, επιχειρήσεις βάζουν λούκετο. Για κανένα δεν είναι εύκολα τα πράματα. Ό,τι έχει να κάνει με το φαί όμως έχει μια ιδιατερότητα. Χωρίς βιβλία ζούμε, με τα περσινά μας τα ρούχα ζούμε, χωρίς καινούρια παπούτσια ζούμε, χωρίς το κουκλόσπιτο της Barbie επίσης επιβιώνουμε. Χωρίς φαί όμως δεν ζούμε. 

Και όσοι το καταλάβουν αυτό και προσαρμοστούν θα βγουν κερδισμένοι. Η προσαρμογή όμως δεν σημαίνει να προσπαθείς να ξεγελάσεις τον πελάτη. Σημαίνει να είσαι τίμιος σε αυτό που κάνεις, να βγάζεις το κέρδος σου σε λογικά πλαίσια και να μην βλέπεις τον άλλο ως ένα πορτοφόλι. 

Τώρα, ψάχνουμε καινούριο σουβλιτζή. Αν έχετε κανένα καλό να προτείνετε στις περιοχές μας, ονοματίστε τον σας παρακαλώ.

33 comments:

  1. Είμαστε κοιλιόδουλη ράτσα. Στις περιοχές σας δε γνωρίζω, άσε να ρωτήσω όμως. Στον αντίποδα ο Άβο κάτω στην Ωνασαγόρου κρατά χαμηλά τις τιμές και την ίδια ποιότητα και οι πελάτες όλο και αυξάνονται.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εμένα τα σουβλάκια του Άβο μου φάνηκαν εντελώς ανούσια όπως και η πίτσα του. το λαχματζιού στεγνό.
      Για σουβλάκια, Σουβλάκια Σωτήρης πίσω από τη φρουταρία του Ζίττη στο ΣΤρόβολο.Παραδοσιακά και φθηνά.

      Delete
  2. Γενικά οι σουβλητζίδες επαρακάμαν το τα τελευταία χρόνια νομίζω.
    Εγώ τρώω κοτόπουλο και πληρώνω το 6μιση ευρώ για take away. Πού να πάεις να φάεις τζιαμέ, να πίεις το αναψυκτικό σου/ τη μπύρα σου, το γιαούρτι σου, την τασhή σου μίνιμουμ;
    Η αλήθεια είναι δεν είμαστε πολλά του έξω αφού η μάνα κανονίζει να μαγειρεύει κάθε μέρα, και όταν δεν μαγειρέψει, έχουμε πάντα μπιφτέκια που φτιάξαμε μόνοι μας στην κατάψυξη και τρώμε.
    Το σουβλάκι έγινε πολυτέλεια τζαι τζίνο, να το γυρίσουμε τζι εμείς στο ελληνικό, όξα έννα μας το βάλλουν τζαι τζίνο 4 ευρώ αντί 1,5-2 όπως στην Ελλάδα;

    ReplyDelete
  3. Πεμου περιοχη να σου πω. Εχουμε μερικη inside πληροφορηση επι του θεματος. Don't ask!

    ReplyDelete
  4. Εμένα πάντως έταξες μου παστουρμά δίπλα στο τζάκι. Ελπίζω να μην περιμένεις να τον φέρω μαζί μου:-Ρ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εμένα να δεις ναμπου μου έταξε δίπλα στο τζάκι. Τί εννοεις είμαι εκτός θέματος πάλε;

      Delete
    2. Χαχαχα πάντως ο μέσος Κύπριος είμαι σίγουρη ότι προτιμά να τον χουμίζει η γυναίκα του ως ψήστη παρά ως εραστή. Τι εννοείς είμαι κι εγώ εκτός?

      Delete
    3. Ως εραστή εχούμισα τον σε άλλα ποστ. τωρά χουμίζω τον ως ψήστη.

      Delete
    4. slaaaaaang, τα κάνω όλα και συμφέρω ρεεεεεεεεεεεεεεε.

      :-|

      Delete
    5. Οσα τζιαι να καμουν την πιτταν, τα σουβλουθκια μου τζιαι την μπιρουαν μου εν τα χανω.

      Delete
  5. κυπριακό σουβλάκι...όργιο.αχχχχ!
    δεν ξέρω πού μένεις, αλλά από τη μακρά και πολύχρονη εμπειρία μου στο κυπριακό σουβλάκι σου λέω ότι στα σουβλατζίδικα στους συνοικισμούς φτιάχνουν τα καλύτερα σουβλάκια.
    Επίσης, στα 5 ευρώ είναι το τοπ που θα φτάσω για μια κυρπιακή μιξ. Στα 6 έφαγες Χ.

    ReplyDelete
  6. Ο Αβο θα κάμει τα παλλούτζια του χρυσά Ίνα ακριβώς επειδή έσσει καλά προϊοντα σε προσιτές τιμές. ο κόσμος ξέρει πως εν τον περιπαίζει, για αυτό και οι ουρές.

    Moonlight ούτε εμείς είμαστε πολλά του έξω, να πας να φέρεις σουβλάκια δεν θεωρείται έξω. ψηφίζουμε να το γυρίσουμε στο ελληνικό. η καλύτερη ιδέα.

    Κυπριοπούλα περιοχή ακάμωτα του Δαλιού. Τουτέστιν Αρχές Δαλιού, τέλος Λατσιών. περιμένω προτάσεις.

    Brenda κλείνουμε ραντεβού για Σάββατο ή Παρασκευή. Παστουρμάς έφτασεεεεεεεεεεεεεεεεεεε.

    Κτηνό, διαδίδεις ψευδείς ειδήσεις. μπροστά στο τζάκι εγώ το πρότεινα και το απέρριψες για να μην ενοχλήσουμε το λεβέντη που ετζοιμάτουν τζαι έβραζε.

    Μις αν στα 6 πέφτει Χ σκέψου τα 6.40 πόσο ΧΧΧΧΧΧ είναι.

    ReplyDelete
  7. Δοκιμάστε τον Ττασή (Tassis)

    ReplyDelete
  8. Εγώ τζαι το να φέρεις σουβλάκια σπίτι, έξω το θεωρώ. Όπως και το ντελίβερι πίτσας, κλπ.
    Εν φαί που έξω πάλε. :S

    ReplyDelete
  9. Takis kai Pambos? 3+1 (Feidias) ? Toutoi en latsia. Oi, en meiniskw latsia, exw palia istoria omws :)

    Joy Tears

    ReplyDelete
  10. Εισηγούμαι ο Μοτορτζής να ανοίξει σουβλιτζίδικο. Μα ούλλα εγώ να τα σκέφτουμαι πλέον τστς!

    ReplyDelete
  11. Ε ναι, μεν τα περιπέζεις. Το φαϊ εν που τις πρώτες και πιο βασικές ανάγκες. Αλλά όπως είπες όι τζιαι να σε περιπέζουν με τις τιμές τζιαι την ποσότητα αλλά τζιαι την ποιότητα. Τζιαμέ την κάμνεις ντου τζιαι φέφκεις. Εν δύσκολο να έβρεις σουβλιτζιή φτηνό τζιαι καλό την σήμερον ημέρα. Θα σου εσύστηνα τον δικό μου αλλά πέφτει νάκκο ξόμακρα που την χώρα. :P

    ReplyDelete
  12. Τασσής ανώμυμε, πέφτει δοκιμή πάραυτα. όπως επίσης και το Τάκης και Πάμπος, σε ευχαριστώ Joy.

    λαλείς Αχάπαρη; μόνο τη γειτονιά να πιάσει πελάτες εν τζαι θέλουμε άλλο.

    Lucrezia ελπίζω να μεν δυσκολευτούμε πολλά, γιατί θωρώ το Μοτορτζή να ψήνει σουβλάκια μέσα στα νερά τζαι την κρυάδα :))



    ReplyDelete
  13. Εμείς εχουμε ατομο της οικογενείας σουβλιτζιή (περαν των αρίστων ικανοτήτων του Πρασινοφάδερ) τζαι ελυσαμεν το προβλημα.

    ReplyDelete
  14. kori mou kalittera spiti sou! kyrie eleison akou thrassos jai oi souvlitzides pleon! emas eutixws dakatw krata tis times logikes an jai epses eipe mou i mama oti anevase ta ena euro! kyrie eleison!

    ReplyDelete
  15. http://1.bp.blogspot.com/_PlD2A0_icYg/SQ2qIvd_6RI/AAAAAAAAA4g/edx5Geqqvyw/s320/n1003063737_30189690_1309.jpg

    ReplyDelete
  16. I pio eukoli lisi: kamnete ta sto fourno, I sto grill. me mia marinada me giaourti apo tin proigoumeni kai 8a vgoun meli. Kai xwris fasaries me karvouna, kapnies, foukoudes klp

    ReplyDelete
  17. Πρας έτσι από περιέργεια τούτος ο συγγενής που ψήνει;

    Κόρη Dagger δεν διαφωνώ για το σπίτι. αλλά η βεράντα μας δεν είναι σκεπασμένη έννε κρίμα να τον φκάλουμε μέσα στα νερά να ψήνει;

    Ινβίκτους έσσεις τηλέφωνο;

    Ανώνυμε δεν το σκέφτηκα το θέμα φούρνου.

    ReplyDelete
  18. 3 + 1 όντως ειναι καλο, κυρίως το κοτόπουλο, αλλα δοκίμασε και Κατσαρόλα.

    ReplyDelete
  19. τα home made εν τα πιο ωραία! εγώ νομίζω και 20 ευρό την πίττα να την εβάλαν πάλε ήταν να την εγόραζα! αγαπώ σουβλάκια!

    ReplyDelete
  20. ΔΕΝ ξέρω για τις τιμές (φαντάζομαι βέβαια) αλλά ήταν το πιο κακό σου ποστ έβερ!
    Όχι για τους σουβλατζήδες,αυτούς καλά τους έκαμες.
    Εμένα όμως, που δεν θα δω πίττα μιξ (κι αν είναι άδεια) πριν τον Μάη δεν με σκέφτεσαι; Βάζεις και φωτογραφία;;;;
    :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((



    ReplyDelete
  21. Κυπριακό DNA ¨εφάαμεν τζιαι εσπάσαμε , εγεμώσαμεν την τσέντα για τους σιύλλους τζιαι έμειναν γεμάτα τα τραπέζια …. Επεράσαμεν πόμπα κουμπάρε στου Καμπούρη τζιαι μόνο € 17 μας έπιασε για πέντε πλάσματα συστήνω τον σε ούλλους

    ReplyDelete
  22. τούτο που λαλεί ο ανώνυμος έχει πολύ δίκαιο. εμείς έτσι κάμνουμε συνήθως άμα εν κάτι έκτακτο. :p

    ReplyDelete
  23. Nomizo eparasiesete to!!!!Pete mou re xorkatotsigkounoshiloi kipraioi esso sas me 5euro inta mou trote tziai efanikan sas tziai lleia ta souvlakia?!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εκλεπτυσμένε, απλόχερε Ανώνυμε, που τα μαθηματικά σου είναι χειρότερα από τα δικά μου. Με 15 ή 20 ευρώ, γιατί 5 ευρώ είναι η μια η πίττα, μια οικογένεια θέλει αναλόγως ατόμων, κάμνω πλήρες γεύμα σπίτι μου. Αλλά και με 5 ευρώ που λες μπορώ να ταϊσω όλη την οικογένεια μπάμιες με κοτόπουλο, φασόλια, πουρκούρι με κεφτέδες κτλ. Όταν κάμνουμε κέφι να φάμε σουβλάκια, δεν θέλουμε να μας κλέφκουν. Απλά τα πράματα.

      Delete
  24. Κολόνα την Κατσαρόλα την ξέρω από τα μαγειρευτά της, δεν είναι κακή επιλογή.

    Ράνια καμιά διαφωνία ότι τα σπιτίσια είναι τα καλύτερα.

    Αν ρε Θάλασσα είσαι παράπλευρη απώλεια. Το Μάη με το καλό όταν έρθεις στήνουμε από τώρα σουβλάκι πάρτι στην αυλή μου.

    Καμπούρης ανώνυμε για πέντε άτομα; Χμμμ μπαίνει στα υπόψη.

    ReplyDelete
  25. Γεια σου
    αν θες γινε μελος στα μπλογκ μου :
    http://anisixosblog.blogspot.gr
    http://stefanosmedia.blogspot.gr
    thanx!

    ReplyDelete
  26. Πάρκο στον Αρχάγγελο.

    ReplyDelete