Thursday, 6 December 2012

Η φωτογραφία του θανάτου


Αυτό ήταν το πρωτοσέλιδο της New York Post πριν από τρεις μέρες και έχει τίτλο «Τον έσπρωξαν στις γραμμές του τρένου, αυτός ο άνδρας σε λίγο πεθαίνει».

Η ιστορία πάει ως εξής. Ο άνθρωπος, που όντως πέθανε, είναι ο 58χρονος Κι Σουκ Χαν. Την ώρα που έφτανε το τρένο, κάποιος τον έσπρωξε μέσα στις γραμμές. Το όλο σκηνικό απαθανάτισε με την κάμερά του ένας επαγγελματίας φωτογράφος που έτυχε να βρισκόταν εκεί, ο Ουμάρ Αμπάζι. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη κοντά στο θύμα, ενώ μακριά στο βάθος φαίνονται κάποιοι άλλοι επιβάτες, να παρακολουθούν όσα συμβαίνουν.

Μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας έγινε ένας χαμός, στο επίκεντρό του βρέθηκε ο φωτογράφος. Πολλοί τον κατηγορούν ότι προτίμησε να πετύχει μια συνταρακτική φωτογραφία, από το να σώσει ένα συνάνθρωπό του.

Ο ίδιος έχει διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα. «Άρχισα να τρέχω. Είχα την μηχανή στα χέρια μου, δεν ήταν καν ρυθμισμένη σωστά και απλώς τραβούσα συνεχώς φωτογραφίες με το φλας αναμμένο, ελπίζοντας ότι ο μηχανοδηγός θα έβλεπε κάτι και θα είχε τη δυνατότητα να σταματήσει.

Δεν είχα ιδέα για το τι φωτογράφιζα, δεν είμαι καν σίγουρος εάν πήρα μέρος σε αυτό που συνέβη. Απλώς κοιτούσα προς το συρμό που ερχόταν. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα· από τη στιγμή που άκουσα την πρώτη κραυγή μέχρι την στιγμή που ο συρμός χτύπησε τον άνδρα πέρασαν περίπου 22 δευτερόλεπτα. Ταυτόχρονα, ο δράστης έτρεχε προς το μέρος μου. Φοβήθηκα ότι ίσως ρίξει κι εμένα στις γραμμές.

Το θύμα ήταν πολύ μακριά από εμένα, ήμουν πολύ μακριά για να προλάβω να φτάσω δίπλα του όταν ξεκίνησα να τρέχω. Ο συρμός τον χτύπησε πριν φτάσω δίπλα του και κανείς από όσους ήταν πιο κοντά δεν προσπάθησε να τον τραβήξει επάνω.

Αυτό που δεν φεύγει από το μυαλό μου, αυτό που με στοιχειώνει καθώς ανακαλώ το γεγονός, είναι ότι ο άνδρας δεν φώναξε καθόλου. Δεν τον άκουσα να καλεί σε βοήθεια. Και μετά στεκόμουν εκεί, με αυτόν τον φτωχό άνθρωπο τσαλακωμένο σαν κουρέλι, οδυνηρά ανίκανος να κάνω κάτι.

Ήταν ένα από τα πιο φρικτά πράγματα που έχω δει, ο θάνατος αυτού του ανθρώπου. Όταν τελείωσαν όλα, δεν κοίταξα τις φωτογραφίες. Δεν ήξερα καν ότι είχα τραβήξει εικόνες τέτοιας λεπτομέρειες. Δεν τις κοίταξα. Δεν ήθελα. Ήμουν υπερβολικά φορτισμένος συναισθηματικά.

Πήγα την κάρτα μνήμης της μηχανής στο γραφείο, όπου δύο αστυνομικοί είδαν τις φωτογραφίες, ενώ εγώ έπεσα σε μία καρέκλα. Όταν τελικά τις είδα, αργότερα το βράδυ, η καρδιά μου πήγε να σπάσει, βλέποντας ξανά όσα συνέβησαν. Έμεινα άγρυπνος όλη νύχτα. Το μόνο που έχω στα αυτιά μου, είναι ο επαναλαμβανόμενος ήχος από το χτύπημα του κεφαλιού του θύματος πάνω στο συρμό. Μπουμ! Μπουμ! Μπουμ.
  
Ο κόσμος νομίζει ότι είχα χρόνο να ρυθμίσω την κάμερα και να τραβήξω φωτογραφίες και αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλώς έτρεξα προς το συρμό. Το θλιβερό είναι ότι υπήρχαν άνθρωποι πιο κοντά στο θύμα, οι οποίοι παρακολουθούσαν χωρίς να κάνουν τίποτε. Μπορείτε να το δείτε στις φωτογραφίες. Η αλήθεια είναι ότι δεν προλάβαινα να φτάσω σε αυτό τον άνθρωπο εάν μπορούσα, θα το είχα κάνει. Αλλά ο συρμός κινείτο ταχύτερα».

Ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του με το που έγινε γνωστή η ιστορια. Ακούγονται διάφορα πως ο φωτογράφος είχε περισσότερο χρόνο να κάνει κάτι, πως έστω και αν είχε λίγα δευτερόλεπτα δεν έκανε τίποτα, όπως δεν έκαναν τίποτα και όσοι βρίσκονταν πιο κοντά στο θύμα.

Μου φαίνεται απίστευτο να βλέπεις ένα άνθρωπο να πεθαίνει και εσύ να τραβάς φωτογραφίες. Γενικά μου φαίνεται απίστευτο να βλέπεις κάποιον να πεθαίνει και να σκεφτείς να κάνεις οτιδήποτε άλλο παρά να τον βοηθήσεις.

Από την άλλη όμως δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος. Δεν κυνηγώ την τέλεια, την αποκλειστική φωτογραφία. Δεν λέω ότι είναι σωστό, αλλά το έχουμε δει να συμβαίνει. Ο φωτογράφος να νικά τον άνθρωπο.

19 comments:

  1. Κάτι παρόμοιο συνέβηκε πριν χρόνια με ένα μικρό παιδάκι σε μια τριτοκοσμική χώρα. Το παιδάκι να είναι ετοιμοθάνατο και ο φωτογράφος απλά να το φωτογραφίζει. Βραβεύτηκε για τη φωτογραφία του.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο φωτογράφος αυτός αυτοκτόνησε αργότερα (αν μιλάμε για τη φωτογραφία με το γύπα από πίσω)

      Delete
    2. Αυτό ακριβώς, και ναι, αυτοκτόνησε.

      Delete
  2. Wow...ό,τι και να πεις είναι λίγο...

    ReplyDelete
  3. Μάνα, το θέμα είναι τι είπαν άλλοι. Ήταν όντως μακιά ο φωτογράφος; Αν ήταν, τι άλλο θα έκαμνε, ξέρουμε ούλλοι πόσο γρήγορα πάει ένα τραίνο.
    Αν όντως ήταν πιο κοντά άλλοι, γιατί τζίνοι που εν είχαν το φωτογραφικό δαιμόνιο (ορ γουοτέβερ) δεν επεταχτήκαν να βοηθήσουν;
    Φυσικά, εν κάτι που γίνεται σε δευτερόλεπτα, οι παραπάνω για τα πρώτα δευτερόλεπτα παγώνουν μπροστά σε έτσι θεάματα...
    Το θέμα είναι ότι το να λαλούμε "ΑΝ είχε παραπάνω χρόνο, πάλε δεν θα εβοήθαν" έννεν σωστό. Να καταδικάζεις έναν άθρωπο, να τον πελλανίσκεις που τες τύψεις, να καταντά να ζει κάθε λίο τζίνα τα δευτερόλεπτα ξανά τζαι ξανά στο μυαλό του τζαι να αναρωθκιέται ΑΝ εγίναν όπως τα θυμάται, ΑΝ επρολάβαινε, ΑΝ, ΑΝ, ΑΝ...
    Για τη φωτογραφία που λαλεί η Ίνα, τζίνη με το μωρό που πεινά, τζαι το κοράκι που το κοιτάζει σαν φαΐ, εγώ τούτη τη σκέψη είχα κάμει. Εν έμαθα τι έγινε και ποια ήταν τα γεγονότα, άκουσα ότι μετά το πούλιτζερ αυτοκτόνησε. Αλλά έτσι κι αλλιώς εν ξέρω πόσο μακριά μπορεί να ήταν, τζαι σε τι συνθήκες, κλπ...

    ReplyDelete
  4. Και τι να έκανε ακριβώς; Να έπεφτε μαζί του στις ράγες να τον σώσει και να πεθάνουν μαζί; Να έγνεφε του οδηγού του μετρό να σταματήσει; Ποιές οι πιθανότητες να του έδινε σημασία; Εδώ γνέφουμε στους οδηγούς ταξί και δεν γυρίζουν να μας δούν. Υπό τις περιστάσεις δεν νομίζω να έχει κάποιο duty of care ο φωτογράφος. Με την ταχύτητα που τρέχει το τρένο, τι μπορείς να κάνεις; Ό,τι και να κάνεις, είναι αναπόφευκτο.

    ReplyDelete
  5. Αυτο που εξεταζει η Μανα, πιστευκω, τζαι συμφωνω μαζιν της ειναι το εξής: ΟΚ! εν επρολαβαινε να καμει κατι για να τον σωσει... κατω, ομως, που ποιαν αναισθησιαν/αποκτηνωση/απαθεια εδιατελουσεν, ωστε να εσχει την ψυχραιμια να τραβα φωτογραφιες? Αντι πχ να κρατει το στομα του ή να τραβα τα μαλλια του ή να παουριζει ή να φωναζει με ουλλην του τη δυναμη, καθως τρεχει, ΣΤΟΠ!?

    ReplyDelete
  6. Η φωτογραφία βραβεύτηκε ο φωτογράφος αυτοκτόνησε στη συνέχεια.

    Moonlight τζαι εγώ με τους άλλους που ήταν κοντά απόρησα περισσότερο. άτε ο φωτογράφος ήταν μακριά, εκρατούσε τζαι τη μηχανή. οι άλλοι;

    Brenda ϊσως επειδή δεν θα μάθουμε ποτέ αν μπορούσε ο άνθρωπος να σωθεί.

    Αντίχριστε οι επικρίσεις εναντίον του φωτογράφου επικεντρώνονται ακριβώς σε αυτό το σημείο. ότι είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του και ότι προτίμησε να τον ξοδέψει βγάζοντας φωτογραφίες. τι να σου πω. αυτός ξέρει και αυτός θα ζήσει με ό,τι έκανε και δεν έκανε.

    Γρούτα ίσως κατάφερε να αποστασιοποιηθεί λόγω δουλειάς. άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

    Κολόνα .....

    ReplyDelete
  7. Εεε όι τζιαι έτσι. Ο φωτογράφος να νικά τον άνθρωπο. Φυσικά τζιαι εν θα τραβήσεις φώτος. Ακόμα τζιαι να μεν τον φτάσεις θα βουρήσεις. Who cares for the sodded camera ας πούμε. Αίστην τζιαμέ τζιαι τράβα να βοηθήσεις ακόμα τζιαι αν δεν μπορείς. Τζιαι για φωτογραφία που εν ήταν ούτε ΚΑΝ ρυθμισμένη πολλά καλά εφκήκε το snap shot του. Jesus πλέον!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. συμφ.

      δεύτερο. ο δράστης τι απέγινε; τζιαι γιατί τον έσπρωξε in the first place??

      για το μωρό με τον γύπα, εγώ ευελπιστούσα ότι ο φωτογράφος έβγαλε τη φωτό του και μετά βοήθησε το παιδάκι. Είμαι που άλλο επεισόδιο α;

      Delete
  8. Lucrezia συμφωνώ μαζί σου, δεν το δικαιολογώ αλλά που την άλλη σκέφτομαι αν έμαθε μια ζωή να τραβά κλικ?

    Sike o δράστης είναι ένας 30χρονος αφροαμερικανός. συνελήφθηκε πριν λίγες ώρες και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.
    για την άλλη φωτογραφία είσαι που άλλο επεισόδιο. ήταν που τους λόγους μάλιστα που τον κατηγόρησαν τον φωτογράφο γιατί τζείνο που του είπαν ήταν έβγαλες που έβγαλες τη φωτογραφία, μετά γιατί δεν βοήθησες; η απάντησή του ήταν πως δεν είναι σωστό ο φωτογράφος να παρεμβαίνει.

    ReplyDelete
  9. «Θα ήταν μια υπέροχη πράξη αν είχε βοηθήσει κάποιος τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει άλλους. Όμως, ότι έγινε, έγινε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η 20χρονη Άσλεϊ Χαν, η κόρη του θύματος, παρουσία και της μητέρας της. «Μακάρι να είχα μία τελευταία ευκαιρία να πω στον πατέρα μου πόσο τον αγαπούσα», είπε.

    ReplyDelete
  10. και εμείς όλοι που καθόμαστε και τον κρίνουμε τον φωτογράφο τι θα κάναμε στην θέση του?..στο tube του Λονδίνου στέκομαι πίσω πίσω γιατί φοβάμαι μήπως με σπρώξουν έστω accidentally...θα πάω να πέσω στις ράγες να πιάσω κάποιον άλλον?
    μπορεί να είχε χρόνο να κάνει κάτι άλλο, μπορεί και να μην είχε, μπορεί να έκατσε να 'στήσει' την τέλεια photo, μπορεί να τράβηξε τις photo όπως λέει..όπως και να'χει its was his choice και με αυτήν την επιλογή του θα κοιμάται κάθε βράδυ.

    ReplyDelete
  11. pragmatika asxoliaston....dkiavazw to jai ksanadkivazw to jai en to pisteukw..ok..apla asxoliaston

    ReplyDelete
  12. και αν το πάρουμε και τέλεια αναίσθητα ρε παιδί μου, έχει ανθρώπους που παγώνουν σε έτσι φάσεις, σβήνουν, ή εν ξέρεις πώς θα αντιδράσεις σε έτσι φάσεις, τι ένστικτα θα σου φκουν. μετα? μετά γιατί την εδημοσιεύσαν την φωτογραφία? πες κείνη την ώρα εν ελέγχεις τον εαυτό σου και τις πράξεις σου, μετά πώς βάλλεις τούτο το πρωτοσέλιδο?

    ReplyDelete
  13. Καλά γιατί να έπρεπε να πέσει στις ράγες μαζί του για να τον βοηθήσει?? εννά τον πιάσει τίποτε όπαλα?? απλώς εμπορούσε να τον τραβήσει να φκεί πάνω έτσι όπως ήταν ο καημένος στην άκρη των ράγων.

    ReplyDelete
  14. Ο άνθρωπος εκρέμμετουν (όπως στη φωτο) για 1 λεπτό ολόκληρο πριν να έρτει το τραίνο. ΚΑΝΕΝΑΣ εν εβοήθησε.
    Τούτος ο "φωτογράφος" επρόλαβε να φκάλει 44 φωτογραφίες πριν να χτυπήσει το τραίνο. Τζαι αμέσως επούλησε τες στο tabloid.
    (γιατί το new york post ενεν εφημερίδα).
    Την άλλην ημέρα επήρε βίρα τα κανάλια για να πει την "ιστορία του" τζαι ελάλε ότι ο πιο κοντινός άνθρωπος στο θύμα ήταν 100ft που το σημείο, κάτι που δεν αληθεύει.

    ReplyDelete
  15. Νομίζω το λυπηρό της υποθεσης (εννοειται περαν του οτι επέθανε ο άθρωπος) είναι η ένδειξη της οπορτουνιστικής μας φύσης. Ο φωτογραφος είχε κλάσματα του δευτερολέπτου να αντιδράσει. Και η αντίδραση του δεν ήταν να προσπαθήσει να βοηθήσει, αλλά να φκάλει φωτογραφία για λεφτά. Τζαι προσωπικά εν είμαι σίουρος ότι εν θα επαιρνα την ίδια αποφαση

    ReplyDelete