Monday 21 January 2013

Στο cafe Mercedes




Σάββατο απόγευμα προς βράδυ άφησα τις μικρές στη μάνα μου. Σάββατο βράδυ ετοιμάστηκα, φόρεσα τα 12ποντα μου παπούτσια και από μια κοντή γκόμενα έγινα μια μετρίου ύψους γκόμενα (εξακολουθούσε να μου ρίχνει ένα κεφάλι μπόι, αλλά δεν το κάνουμε θέμα). Εντελώς Σάββατο βράδυ με το Μοτορτζή πήγαμε στο Café Mercedes μαζί με αγαπημένους φίλους.

Πρώτη φορά πήγαινα εκεί. Ο χώρος μου άρεσε πάρα πολύ, κυρίως ένα τεράστιο διακοσμητικό που κρεμόταν στο ταβάνι, μου έκανε την καλύτερη εντύπωση. H μουσική, επίσης ωραία. Μπιτάτη με ρυθμό, σε έκανε να θέλεις να χορέψεις.

Και φτάνουμε στο διά ταύτα. Όπου σχεδόν κανένας δεν χόρευε. Η δική μου η παρέα δεν κώλωσε, και το ρίξαμε στο χορό. Σιγά μια φορά το χρόνο που κυκλοφορούμε, που δεν θα το εκμεταλλευόμασταν. Εδώ χορεύουμε στην κουζίνα του σπιτιού μας, στο club θα καθόμασταν; Βγήκαν τα πόδια μας από το κούνημα. Άλλη μια φορά να δώσω εύσημα στον DJ.

Και απορώ με την καρδιά μου, με τον κόσμο που κυκλοφορεί σε έτσι μέρη. Ντύνονται, στολίζονται, βγαίνουν με τις παρέες τους για να κάθονται όπως τα ξυλάγγουρα με το ποτό στο χέρι; Γιατί; Γιατί να πας κάπου με ωραία μουσική και να κάθεσαι ακίνητος; Γιατί; Είναι σαν να πηγαίνω στο κατάστημα με τις Godiva κάθομαι και βλέπω τις σοκολάτες αντί να αγοράσω να φάω.

Όταν δεν αφήναμε club για club στα νιάτα μας, τους ακίνητους τους αποκαλούσαμε κοροϊδευτικά στύλους. Πως είναι οι στύλοι σε μια οικοδομή που δεν κουνιούνται; Το ίδιο και αυτά τα άτομα. Έτσι είχαμε τους στύλους των Σφηνάκιων, τους στύλους του Gate, τους στύλους του Zoo... ;

Ήταν, πραγματικά σαν να ήταν χτες. Ξαναζούσα στιγμές παλιές, Αφού και στο θέμα του καπνίσματος ίδια εικόνα ήταν. Σαν να μην ψηφίστηκε σχετικός νόμος που απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Πήγα σπίτι και άπλωσα τα ρούχα στην αυλή για να ξεβρομίσουν ακριβώς όπως έκανα πριν δέκα χρόνια. Τι κοροϊδευόμαστε ακόμη ότι το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους απαγορεύεται, δεν μπορώ να καταλάβω. Αφού κανένας δεν το εφαρμόζει και καμία συνέπεια δεν υπάρχει, για ποιο λόγο δεν καταργείται ο νόμος;

Τέλος, θέλω να θίξω το θέμα πάρκινγκ. Μιας και μεγάλο μέρος της νυχτερινής ζωής έχει μεταφερθεί στην παλιά Λευκωσία, το να βρεις πλέον χώρο να σταθμεύσεις ισοδυναμεί με θαύμα. Εμείς αφήσαμε το αυτοκίνητο κοντά στην Αρχιεπισκοπή, αφού πρώτα αναζητούσαμε ματαίως πάρκινγκ για κανένα μισάωρο!

Βεβαίως, η επιστροφή στο αυτοκίνητο αποδείχθηκε γολγοθάς, γιατί πόσο ποδαρόδρομο να αντέξω με τα 12ποντα; Στα πρώτα πέντε μέτρα δεν μπορούσα να συνεχίσω. Απέρριψα την πρόταση του Μοτορτζή να με κουβαλήσει στην πλάτη του, έβγαλα τα παπούτσια και διέσχισα τη μισή παλιά Λευκωσία ξυπόλυτη… «Είσαι όπως τις Εγγλέζες όταν φεύγουν από τα clubs» σχολίασε ο Μοτορτζής μάλλον ανακουφισμένος που δεν χρειάστηκε να με κουβαλήσει. Been there, done that. Και η ζωή η συνεχίζεται η ίδια, καμπόσα χρόνια μετά.

27 comments:

  1. Εμείς μπήκαμε, βγήκαμε και καταλήξαμε να πίνουμε τσάι παρακάτω σε ένα καφενέ! Έπρεπε να ξαναστραφούμε όπως επέμενε ο δικός μου ο Στύλλος, μετά που ξεφορτωθήκαμε την παρέα ξενέρωτων-ξυλάγγουρων που λαλείς τζιαι συ!

    ούτε να τους γράφω ποστ δεν τους αξίζει, άστα!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Μάνα,
    Επήαμε κι εμείς στο Mercedes πριν 2 Σάββατα. Κι εμείς εχορεύκαμε πολλά (σε αντίθεση με τον παραπάνω κόσμο), κι εμένα ελιώσαν τα πόδια μου ώσπου να πάμε στο αυτοκίνητο (εψάχναμε μισή ώρα για πάρκινγκ και τελικά παρκάραμε στον Σιακόλα πίσω που τα Starbucks) κι επίσης κι εμένα εβρωμίσαν ρούχα και μαλλιά.
    Εν έχω τίποτε άλλο να σχολιάσω, ήταν ίδια η εμπειρία μας!

    Joy Tears

    ReplyDelete
  3. Το κύριο ίσσιου μου με τα χοτ σποτς της πρωτεύουσας. Τι πάν αφού δεν χορεύουν; Εγώ πλέον κυκλοφορώ μόνο σε μουσικές σκηνές όπου κάμνω παναύρκα μόνη μου τζαι εκτονώνομαι.
    Κατά τα άλλα, ποιός τα χε.. τα κλαμποειδή...
    Εδώ σε ταβέρνα μέρα μεσημέρι να με πάρεις θα βρω ώρα να χορέψω, έλεος, σιγά μην κάθομαι στα κλαμπ.

    Κατά τα άλλα, όπου πάρκινγκ η Σελέστ πρώτη. Ποτέ δεν επήα Λευκωσία και να μεν βρω τόπο να παρκάρω, κι ΟΧΙ, δεν ξαπωλώ το τράχτο (sic) μου μες στη μέση του τόπου ποτέ. Ίσως να θέλετε τρέινιγκ. Ή ίσως να έπρεπε να πάτε με το μότορο. Δεν αποκλείω ότι ήταν όντως μπίζι τα πράματα. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ρε κι εγω βρισκω παρκινγκ..
      ναι μεν κραταω σπιριθκια αλλα οσο να'ναι ποτέ δε δυσκολεύτηκα στην παλιά Λευκωσία.

      Delete
  4. Πήγα σε κλαμπ το Σάββατο εξαιτίας κοινωνικής υποχρέωσης. Ελύσαν τα νεύρα μου! Same shit like 10 years ago ούτε να διασκεδάζουν ούτε να προσεγγίζουν σύμφωνα με τις σινγκλ φίλες, μόνο να κοιτάζουν γύρω-γύρω σαν χάνοι. Περιέργη ιδέα για διασκέδαση έχουμε εδώ κάτω.

    ReplyDelete
  5. "από μια κοντή γκόμενα έγινα μια μετρίου ύψους γκόμενα"

    :-)))

    να έρχεστε Λεμεσό που κάμνουν έργα στο κέντρο και όλοι νοιώθουν άνετα να παρκάρουν οπουδήποτε!! :-)

    ReplyDelete
  6. Tστς Λευκωσιάτες! :p

    ReplyDelete
  7. Κολόνα δεν θα τους έκαμνα τη χάρη να φύγω. Ας φύουν οι άλλοι που εν χορεύκουν :)))

    Hello Joy Copy paste οι έξοδοί μας. Πάντως μια φίλη μου αφήνει το αυτοκίνητο σπίτι και κατεβαίνει στην παλιά Λευκωσία με ταξί. Αποδεικνύεται η πιο σοφή επιλογή, αφού μπορεί κιόλας να πιουν όσον θέλουν.

    Όχι ρε Moonlight το θέμα πάρκινγκ είναι σοβαρό. Οδηγούσε ο Μοτορτζής που είναι άσσος για να πεις ότι ήταν θέμα οδήγησης.

    Όντως περίεργη ιδέα για διασκέδαση έχουμε Ίνα. Και στο κάτω κάτω όσοι δεν θέλουν να χορέψουν ας πάνε σε ένα μπαράκι, σε μια μπυραρία.

    Ουφ ο μόνος διαθέσιμος χώρος ήταν η μια λωρίδα δρόμου η άλλη ήταν ήδη πιασμένη από αυτοκίνητα.

    ReplyDelete
  8. Τα δωδεκάποντα φταίνε μάνα!

    ReplyDelete
  9. 2 φορες που επια στον εν λογω κλαμπ, επαρκαρα στο υπογειο παρκινγκ. Μια χαρα!

    ReplyDelete
  10. Μόλις είπες ότι έβγαλες τα παπούτσια ήμουν έτοιμη να κάνω το σχόλιο του Μοτορτζή!

    Το να πάει να φέρει το αυτοκίνητο εκείνος γιατί δεν το πρότεινες; Μα όλα εγώ;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα να μεν το κοψει ο νους τους? τς τς τς Ο Γρουτος αλλη δουλειαν εν καμνει... (τι τραβα ο φτωχος)...

      Delete
  11. Μήπως απλά εν ξέρει τα πάρκινγκ σποτς της πρωτευούσης καλά; Πάντως αν κυκλοφορείς με λίο πιο μεγάλη τσάντα, ένα ζευγάρι μπαλαρινούδες μέσα βοηθούν... :S

    ReplyDelete
  12. Καλό είναι μάνα μου λίγο ξε-δώσιμο!... Κάποτε, διέσχισα ξυπόλυτη τη μισή Αθήνα γιατί είχα χάσει το δρόμο και δε με βαστούσαν τα γοβάκια μου άλλο μέσα τους! Know the feeling! Freedom!
    Φιλάκι!

    ReplyDelete
  13. Λες γιαγιά Αντιγόνη; Χμμμ ήταν ωραία όμως.

    Κυπριοπουλα τις τελευταίες δύο φορές που κατέβηκα κάτω το υπόγειο πάρκινγκ ήταν γεμάτο.

    Brenda ήταν πιο χρονοβόρο να έρθει να με πιάσει. Δεν πειράζει περπατήσαμε ρομαντικά και ξυπόλυτα.

    Γρούτα τι εν έκοψε ο νους μας?

    Moonlight εν πολυτέλεια. Ξυπόλυτη τζαι κανεί.

    Εβα Freeeeeeeeeeeeeeeeedom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εν εκοψεν ο νους σου να πεψεις τον Μοτορτζη να φερει το αυτοκινητο, οπως επροτεινεν η Μπρεντα!

      Delete
    2. Γιατί τα μίκρυνες καλέ τόσο τα γράμματα; με βγαίνει η πίστη να διαβάσω!

      Delete
    3. Την καλύτερη δουλειά έκανες που πήγες ξυπόλητη! Μοναδική αίσθηση ελευθερίας που την έχω βιώσει αρκετές φορές περπατώντας χωρίς παπούτσια! :) Συμφωνώ και επαυξάνω με Εύα...

      Delete
  14. egw pantws otan mporw na apofigw tin eksodo tin apofeugw..jai an tha fkw tha fkw me anthropous pou kserw pws en tha stekountai se enan topo jai tha kamoun jai llion pashama. alla en diskolo re Mana. dakatw en kserw. diaskedasi tha pei na stekesai opws ton stillo na thwreis jai na pineis to poto sou sousmenos elafria (kai an)..jai mono dakatw to eida tounto prama. krima!

    ReplyDelete
  15. Τουλάχιστον βγήκατε έξω,χορέψατε,περάσατε καλά! Άσε τους άλλους να στέκονται στη βαριεστημάρα τους.
    πότε γιόρταζε τα 10χρονα του το Ζου; Θυμάμαι που βρεθήκαμε εκεί τυχαία με τους 2 κολλητούς,και ήμασταν τα μόνα 3 πλάσματα που χόρευαν...βέβαια το ότι θυμόμασταν και πότε άνοιξε το συγκεκριμένο,δεν μας χαροποιούσε ιδιαίτερα...

    πεθύμησα να βάλω τακούνια,να βγω και να παραπονεθώ ότι με πονάνε τα πόδια,και φυσικά στο τέλος να εμφανίσω τις μπαλαρίνες από το πουθενά! :))))))))))βέβαια στη Λουκανικούπολη,το τακούνι έρχεται μόνο με αυτοκίνητο και Λάβη που πάει να το φέρει στην είσοδο. Αλλιώς μπαλαρίνες.

    Αχάπαρη,συγγνώμη αλλά οι χειρότεροι είναι οι Λεμεσιανοί! Που και νομίζουν ότι κάνουν καμάκι,και στέκονται σαν βαριά ξυδάτα αγγούρια-άκα πίκλες :Ρ- δίπλα σου ενώ χορεύεις,πιστεύοντας ότι τους σώζει το κουλ,λεμεσιάνικο βλέμμα τους. :ΡΡΡΡ

    ReplyDelete
  16. βολικό παρκιγκ εν τζαι τζεινον του νέου δημαρχείου (πίσω που το δημαρχείο βασικά ) τζαι εν το ξέρουν με πολλοί, αμαν εν γεμάτη η στοά, το παρκιγκ της φανερωμένης , του τσαούση κτλ.

    ReplyDelete
  17. οοο θέλω τζαι εγώ ...επεθύμησα να σουστώ

    ReplyDelete
  18. that kind of σούσιμο:)))))))

    ReplyDelete
  19. Α ωστε γι'αυτό εν έδωσες σημάδια ζωής τζιαι επερίμενα με το Σκραμπλ στο σιέρι...

    ReplyDelete
  20. Dagger αρέσκει μου το έξω δεν θέλω να το αποφεύγω. Κάποτε έθελα να κάμω ένα σύλλογο που θα είχε το όνομα έξω οι στύλοι που τα clubs.

    Θάλασσα στο τέλος αυτό είχε σημασία ότι περάσαμε καλά. λυπούμαι τους πάντως να τους θωρώ ακίνητους.

    Αυτομολημένη θα τη φυλάξω την πληροφορία για το πάρκινιγκ.

    Τάτσα εκατάλαβα πως θέλεις να σουστείς. Την επόμενη φορά να έρθει η Γρούτα τζαι να κανονίσουμε έξοδο σουστήματος.

    Eólica αμάρτησα για το clubbing εν αλήθκεια.

    ReplyDelete
  21. Εγώ ένι ξέρω νιώθω ότι το Mercedes εχάλασε την παλιά πόλη... Εγώ που επίενα ούλλη μέρα πλέον χαλιούμαι να μπω εντός των τειχών...

    Εν καπνίζουν παντού πάντως...Έχει τόπους ευτυχώς ακόμα στην Λευκωσία που το τηρούν.

    Εγώ είμαι καπνιστής με το ποτό αλλά τούτες τες επεκτάσεις που εκάμαν όπως στο Mercedes ή το aperitivo κτλ θεωρώ τες απαράδεχτες....Κλειστοί ανοιχτοί χώροι...Ποιον περιπαίζουμε; Ειδικά που την στιγμή που ο χώρος είναι ενιαίος εν ντουμάνι παντού...Αν θα το κάμουν ας το ξεχωρίσουν τουλάχιστον

    ReplyDelete