Monday 18 February 2013

Και η ζωή συνεχίζεται




Ξύπνησα. Ετοιμάστηκα ετοίμασα και δύο κόρες, ήπιαμε το γάλα μας βιαστικά, αποχαιρετήσαμε το σκύλο, τις άφησα στο σχολείο, είμαι στο γραφείο μου, πίνω τον καφέ μου, τρώω το σάντουιτς μου, κάποιος ξάφρισε τις Maltesers από το συρτάρι, διαβάζω την Guardian, κάνω sync το iPad και το κινητό και για να μην πολυλογώ ΚΑΝΩ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο,ΤΙ ΚΑΝΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

Τζάμπα έλεγαν οι κερδισμένοι των εκλογών ότι σήμερα θα ξημέρωνε μια καινούρια μέρα. Θα μου πεις ηλίθια είσαι μωρή και πιστεύεις ότι μαλακία ξεφουρνίζουν οι πολιτικοί;

Ωραία θα ήταν να μπορούσε να ξημερώνει μια καινούρια μέρα. Καταστάσεις που δεν μας αρέσουν, που μας πονούν να εξαφανίζονταν διά μαγείας. Όμως, το τι φέρνει η κάθε μέρα έχει να κάνει με το τι έγινε τις προηγούμενες. Απλά τα πράγματα.

Έτσι μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα ακούμε υποσχέσεις, λόγια μεγάλα. Και την ερχόμενη Δευτέρα, απλά θα διαπιστώσουμε και πάλι πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Μοιρολατρικό ίσως ακούγεται. Αλλά το πολιτικό σύστημα έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο που πάνω από όλα να αυτοπροστατεύεται. Εξαιρετικά δύσκολα αφήνει να εισέλθουν παίκτες που το απειλούν. Εξαιρετικά δύσκολα αφήνει να δημιουργηθούν ρωγμές, που μπορεί να του προκαλέσουν προβλήματα. Εξού και η γενική διαπίστωση πως όλοι είναι ίδιοι, και όλοι τα ίδια κάνουν.

Δεν ξέρω αν ακούγεται παθητική στάση. Δεν θέλω να έχω να κάνω τίποτε με τους πολιτικούς και την πολιτική. Οι αποφάσεις τους καθορίζουν μεν τη ζωή μου σε μεγάλο βαθμό, αλλά ως εκεί.



Χτες πήγα βόλτα με τα κορίτσια και τον σκύλο στα χωράφια κοντά μας. Όνειρο η κυπριακή φύση τέτοια εποχή. Οι μικρές έκοψαν λουλούδια και στόλισαν τα μαλλιά τους, ο σκύλος έτρεχε πάνω κάτω. Φυσούσε ένα κρύο αεράκι, που μας αναζωογονούσε. Περπατήσαμε, μιλήσαμε ό,τι καλύτερο για ένα κυριακάτικο πρωινό.

Και μετά πήγαμε στη θάλασσα. Εκεί τράβηξα τη φωτογραφία που έβαλα στην αρχή. Όπως κάναμε τη βόλτα μας στο λιμανάκι στο Ζύγι, το μάτι μου πήρε ένα ψαρά, που ψάρευε. Τον έβγαλα φωτογραφία.



Δεν γύρισε ούτε λεπτό να μας κοιτάξει. Κάπνιζε, προσηλωμένος στο αγκίστρι του. Μου άρεσε η τόση του αφοσίωση, ειδικά την ημέρα των εκλογών. Ήταν σαν να έλεγε σε όλους δεν πα να κουρεύεστε εγώ, κάνω αυτό που αγαπώ.

Τέτοια στάση θέλω να κρατώ στη ζωή μου. Να βγάζω απέξω να μην δίνω σημασία σε ό,τι με χαλά, σε ό,τι δεν είναι καλό, σε ό,τι είναι άσχημο να κρατώ τα όμορφα, τα καλά και να συνεχίζω.

15 comments:

  1. Μα τι ωραία επεράσετε τη μέρα σας εχτές. Ποια εκλογικά κέντρα τζιαι ποιοί πολιτικοί;! Τούτη εν η ζωή μάνα μου. Μες τα χωράφια την (σχεδόν) άνοιξη με την οικογένεια.

    Δε θέλω να είμαι πεσιμίστρια, αλλά τίποτε εν θα αλλάξει ούτε την επόμενη Δευτέρα. Απλά, θα είναι ακόμια μια Δευτέρα. Με διαφορετικό ηγέτη. Όλα τα ίδια θα είναι.

    Καλή ευδομάδα Μάνα. xxxx

    ReplyDelete
  2. Το βιβλίο που διαβάζω πάντως, έμεινε ακριβώς όπως το άφησα. Τζάμπα περίμενα τη Δευτέρα που "θα γυρίσουμε σελίδα"...

    ReplyDelete
  3. "Αλλά το πολιτικό σύστημα έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο που πάνω από όλα να αυτοπροστατεύεται. Εξαιρετικά δύσκολα αφήνει να εισέλθουν παίκτες που το απειλούν. Εξαιρετικά δύσκολα αφήνει να δημιουργηθούν ρωγμές, που μπορεί να του προκαλέσουν προβλήματα. Εξού και η γενική διαπίστωση πως όλοι είναι ίδιοι, και όλοι τα ίδια κάνουν."

    Μου άρεσε πολυ αυτό που είπες. Και συμφωνώ. Απλά ευελπιστώ ότι κάποτε θα αλλάξει. Απλά σίγουρα όχι τις προσεχείς εκλογές.

    Ωραίο ποστ, ωραίες φωτογραφίες, ωραία συναισθήματα.

    Γιάννης

    ReplyDelete
  4. μα τι καλός ο ψαράς!! εν τέλειο το ψάρεμα..είναι καλή εξάσκηση για την υπομονή!

    ReplyDelete
  5. egw epia konno me tous sihllous jai evourisa kamian wra! meta efaa ofto kleftiko! meta irta spiti jai evala tainia na dw! meta aplosa paston kanape me ton ksaderfo! emmm ma eixame ekloges a;;;;;sovara;;;;Mana kaliteri kiriaki en tha mporouses na peraseis :)

    ReplyDelete
  6. Στέλνω αμέσως τη φωτογραφία των χωραφιών στον ψηλό-όμορφο-ξεροκέφαλο να πειστεί να γίνουμε γειτόνισσες!!:))

    ReplyDelete
  7. Αγαπώ την Κυπριακή φυση! Θελω να πάω πικνικ!
    Σχολιάζω το τουτο γιατι εν τουτα τα μικρά που μένουν στο τέλος της ημέρας ως τα σημαντικά της ζωης. Μονο αν φκει ο Ινβίκτους προεδρος θα ξημερώσει μια αλλη μέρα! τα υπολοιπα εν πελλαρες!

    ReplyDelete
  8. Λουκρεζία ήταν μια ωραία μέρα. Τα κυπριακά χωράφια είναι το καλύτερο την σχεδόν άνοιξη.

    Invictus φτύνουμε, σαλιώνουμε τα δαχτύλια μας τζαι γυρίζουμε σελίδα. Μόνο έτσι.

    Γιάννη και εγώ ευελπιστώ ότι κάποτε θα αλλάξει. Κάπου μέσα μου όμως έχω αμφιβολίες.

    Ράνια με εκπλήσσεις. Μην μου πεις ότι ασχολείσαι με ψάρεμα;

    Dagger για αυτό και το πρόγραμμα θα επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή.

    Αχ Joy η γειτονιά είναι τέλεια. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Θα κάμεις τζαι τον πεζινάρη σου ευτυχισμένο.

    Πρας όποτε θέλεις έχεις πρόσκληση για καφέ και βόλτα μετά στα χωράφια. Invictus for president σιόρ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. οχι δεν έχω την απαιτούμενη υπομονή! αλλά I would love to!

      Delete
  9. Ακριβώς το ίδιο πράμα έκανα την περασμένη Κυριακή, χωρίς το σκύλο και το Ζύγι. Και ήμουν μια χαρά τη Δευτέρα, όχι σαν σήμερα. Νομίζω θα με βγάζω κάθε μέρα βόλτα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο χωρίς το σκύλο και το Ζύγι; Dude??? WTF?

      Delete
  10. "... Θα μου πεις ηλίθια είσαι μωρή και πιστεύεις ότι μαλακία ξεφουρνίζουν οι πολιτικοί;"

    With all due respect Μάνα, να το τσιακκάρεις τούτον τζιαι ακούεται μου επικίνδυνο!

    ReplyDelete
  11. Μορτιζεεεες! Επεθυμησα! Θεεελω!

    Εκλογες τζαι πελλαρες! Καμνουν παναϋρκα μονοι τους :/

    ReplyDelete
  12. Ως το ζύγι ήρτες συμπεθερα, να έρτεις τζιαι λιον πάρακατω όμως εν έκοψεν ο νους σου!

    ReplyDelete
  13. Κολόνα προκαλείς να σου κάμω δώρο σκύλο.

    Επήε στα χωράφια Κτηνό. Πιάσε το νόημα.

    Θα το τσεκάρω Αγρινό να πιω κανένα χάπι πριν να είναι αργά.

    Γρούτα ξέρεις πουλούν τα περίπτερα μοοοοοορτιζερς. Ισχύει τζαι για μένα τούτο που γυρεύκω τζείνες που έχασα.

    Συμπεθερά ο συμπέθερος εβιάζετουν να επιστρέψει Λευκωσία. Υπόσχομαι όμως σύντομα θα έρθουμε, τώρα που σάζει ο καιρός.

    ReplyDelete