Thursday 21 February 2013

Επιστροφή στη λίρα




Και δεν μου λες πόσο κάνει αυτό το φόρεμα; 60 λίρες. Όχι σκηνή από το παρελθόν, αλλά σκηνή από το μέλλον. Που όμως δεν πρόκειται να ζήσουμε γιατί δεν πρόκειται να απαρνηθούμε το ευρώ.

Μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση. Οι Έλληνες τα σπάνε στην Αθήνα ζητώντας επιστροφή στη δραχμή. Κατανοητό με όλα όσα τράβηξαν επί ευρώ, το έχουν δαιμονοποιήσει.

Επιστροφή στη λιρέτα, όμως ζητούν και οι Ιταλοί. Αν όχι όλοι, τουλάχιστον αυτοί που σκέφτονται να ψηφίσουν τον Πέπε Γκρίλο και το Κίνημα των Πέντε Αστεριών. Και μην βιαστείτε να πείτε είναι λίγοι, οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ο blogger και δημοφιλής κωμικός μπορεί να χτυπήσει και ένα 20% στις εκλογές της Κυριακής.

Δεν συζητούμε πόσο έχουν πεθυμήσει τις πεσέτες τους οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι το εσκούδο. Δάκρυα χύνουν που το έχασαν.

Αλλά για να μην μιλούμε μόνο για τους φτωχούς πλην τίμιους Νοτίους της Ευρώπης, να πούμε ότι και οι Γερμανοί θέλουν πίσω το μάρκο τους. Το γεγονός ότι γέμισαν τα θησαυροφυλάκιά τους με την αλλαγή νομίσματος δεν κάνει καμία διαφορά. Παρόλες τις τεράστιες ωφέλειες που είχαν από το κοινό νόμισμα, το 35% θα προτιμούσε να πληρώνει με το γερμανικό μάρκο παρά με ευρώ, σύμφωνα έρευνα που πραγματοποίησε ο Nürnberger GfK -Verein.

Εμείς εδώ τίποτα. Έχουν ακουστεί τα πάντα σε τούτο το νησί. Από τα πιο κουφά μέχρι τα πιο παλαβά και από τα πιο ρεαλιστικά μέχρι τα πιο αναγκαία σχέδια. Έχουμε ακούσει σενάρια, εικασίες, δοξασίες, θεωρίες. ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Δεν ακούστηκε κιχ για επιστροφή στη λίρα. Ένα νόμισμα που το είχαμε τιμή μας και καμάρι μας. Που ήμασταν περήφανοι για την υψηλή του αξία, που με ό,τι και να το ανταλλάσσαμε παίρναμε αρκετά χρήματα. Καλά καλά δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια που ανταλλάξαμε την κυπριακή λίρα με το ευρώ και την έχουμε ξεχάσει.

Σκέφτομαι όμως πως θα ήταν αν αύριο, λέμε τώρα, υποχρεωνόμασταν να επιστρέψουμε στις λίρες. Από οικονομικής πλευράς δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα, αφήνω την ανάλυση σε κανένα ειδικό.

Από πρακτικής άποψης, το να γυρίσουμε ξανά στη λίρα, θα είναι όπως τα ζευγάρια εκείνα που μετά από ένα χωρισμό καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλο και επανενώνονται. Για καλό ή για κακό δεν είμαι σίγουρη. Ξέρουν πως είναι ο άλλος, ξέρουν τα χούγια του, τις αρετές του και μέσα σε μια βδομάδα, τα πράγματα είναι σαν να μην μεσολάβησε ο χωρισμός.

Έτσι και με τη λίρα, σε μια βδομάδα, ούτε που θα θυμόμαστε πως υπήρξε στη ζωή μας το ευρώ.

Εννοείται όμως πως θα μας βαρυφανεί αφάνταστα. Γιατί με 30 λίρες γεμίζαμε το 2007 το αυτοκίνητό μας, σήμερα ούτε το μισό. Το 2007, με 10 λίρες παίρναμε ψωμί, γάλα, χαμ και τυρί, άντε και μια twix από το φούρνο, σήμερα με το ζόρι ψωμί και γάλα. Πήγαινες σε γάμο και έβαζες στο φακελάκι 20 λίρες και ήταν κάτι. Σήμερα δεν είναι τίποτε.

19 comments:

  1. άσε που έχω κάτι 20λιρά κάπου που εξέχασα να τα αλλάξω! Τί εννοείς ήβρες τα τζιαι άλλαξες τα πηλέ;

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Μακάρι να γυρίζαμε στη λίρα,to be honest. Αλλά που τέτοια τύχη...

    Τις καλημέρες μου από μια φτωχιά πλυν τίμια Λου. xx

    ReplyDelete
  5. Ο Άντρος Κυπριανού πάντως, εισηγήθηκε την επιστροφή στη λίρα.

    Είμαι εναντίον. Πιο χωρκάτικο νόμισμα δεν υπήρξε στην ιστορία της νομισματοκοπίας. Να γυρίσουμε δηλαδή στο νόμισμα της αποικιοκρατίας;

    Να εφεύρουμε το δικό μας νόμισμα. Κάτι που να μας πάει. Το "Χωρκάτικο" ας πούμε. Πόσα πάει αυτό το φουστάνι; "20 Χωρκάτικα". Και για αγορές πάνω τον 100€ θα έχουμε τον "ζόππο". 100 χωρκάτικα = 1 Ζόππος.

    Τέλεια ισοτιμία.

    ReplyDelete
  6. Nα πάμε πίσω στες μπακκίρες για να επιστρέψει ο Ινβίκτος στο νόμισμα της εφηβείας του. Που ψηφίζουμεν?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ προτείνω να πάμεν στα τάλαντα για να νιώθεις τζι εσύ πιο οικεία :Ρ

      Delete
    2. Invictus - xa xa φοβερός! Invictus - Axapari σημειώσατε 1-0 nekat0meni

      Delete
  7. Ε πώς να μην πεθυμήσουν το μάρκο τους όταν με 100 μάρκα αγόραζαν τα ψώνια της βδομάδας και τώρα με €50(δλδ 100μάρκα)είναι σα να κυκλοφοράς με άδειο πορτοφόλι;

    Όσο για τη λίρα,δεν ήξερα ότι ήταν τόσο φθηνά τα πράγματα.Θυμάμαι τα τελευταία 15 χρόνια ν΄ακούω πόσο ακριβή είναι η Κύπρος,με λίρα και με ευρώ. Επίσης είχαμε πιο ομαλή μεταφορά στο ευρώ απ΄ότι Ελλάδα-Ιταλία-Ισπανία-Πορτογαλία-Γαλλία αν δεν λανθάνομαι...
    Πού να την πεθυμήσουμε;

    ReplyDelete
  8. με 10 λίρες (17 ευρό) κάτι γοράζεις που τον φούρνο!

    το λυπηρό είναι οτι αν επιστρέψουμε σήμερα στην λίρα θα είναι πολύ χαμηλότερη η αξία της απο οτι ήταν πρίν το 2008. Άρα πιθανόν το 10λίρο δεν θα φτάνει ούτε για καφέ!

    ReplyDelete
  9. Κτηνό τι εννοείς να τα αλλάξω πιλέ; Αν θα συνάξω κάτι θα είναι οι πιστωτικές σου, όχι ξεχασμένες λίρες

    Λουκρεζία, το θέμα είναι γιατί την αφήσαμε τη λιρούδα μας. Τώρα και να επιστρέψουμε θα είναι καταστροφή.

    Αντίχριστε εύστοχη η ονομασία του νέου νομίσματος.

    Αχάπαρη τζαι Invictus κάτσετε φρόνιμα τζαι μεν μαλλώνετε. Διάτε το κακό παράδειγμα, σε εμάς τους μιτσότερους.

    Θάλασσα μετά το ευρώ έγινε ακόμη πιο ακριβή η Κύπρος.

    Ράνια λες να πετύχουμε την ίδια ισοτιμία; Μάλλον θα πάμε για υποτίμηση.

    ReplyDelete
  10. ψηφίζω επιστροφή στη λίρα.. μου έλειψε η έκφραση "εν ο νους σου και μια λίρα"! :Ρ

    ReplyDelete
  11. λίρα για πάντα!
    Τζιαι επειδή άμαν αλλάξουμε σε λίρες εννα καταλάβουμε πόσο πιο ακριβή εν η ζωή τωρά, αλλά κυρίως επειδή όπως είπεν η Βανίλια πιο πάνω, θέλω τις εκφράσεις:
    1. εν ο νους σου τζιαι μια λίρα
    2. μα νομίζεις σιέζω λίρες;
    3. τούτος εν σιεσολίρης

    ReplyDelete
  12. το ευρώ δεν είναι το εθνικό νόμισμα οιασδήποτε χώρας αλλά είναι ξεκάθαρα νόμισμα των τραπεζών
    κυριολεκτικά

    το ότι ένα κράτος δεν ελέγχει το νόμισμα έχει τρομακτικές συνέπειες για το δημόσιο χρέος ειδικά

    και είναι για αυτό που
    Στοιχεία από τον Economist: oi ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 11,5 ΤΡΙΣ δηλ. 73,3% επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει δ. χρέος 2,7 ΤΡΙΣ, 82,7% του ΑΕΠ!!! Γαλλία 2,4 ΤΡΙΣ χρέος 89,3% Ιταλία 2,5 ΤΡΙΣ 120,1% ΑΕΠ, η Κύπρος έχει 16 ΔΙΣ χρέος και λιγότερο ποσοστό από τους άλλους με 73% και μπαίνει σε μνημόνιο..ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ κρίση χρέους
    http://osr55.wordpress.com/2012/11/19/

    βλέπε και εδώ
    http://osr55.wordpress.com/2013/02/19/

    To άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισσαβόνας ορίζει τα εξής:



    http://www.lisbon-treaty.org/wcm/the-lisbon-treaty/treaty-on-the-functioning-of-the-european-union-and-comments/part-3-union-policies-and-internal-actions/title-viii-economic-and-monetary-policy/chapter-1-economic-policy/391-article-123.html

    1. Overdraft facilities or any other type of credit facility with the European Central Bank or with the central banks of the Member States (hereinafter referred to as ‘national central banks’) in favour of Union institutions, bodies, offices or agencies, central governments, regional, local or other public authorities, other bodies governed by public law, or public undertakings of Member States shall be prohibited, as shall the purchase directly from them by the European Central Bank or national central banks of debt instruments.

    2. Paragraph 1 shall not apply to publicly owned credit institutions which, in the context of the supply of reserves by central banks, shall be given the same treatment by national central banks and the European Central Bank as private credit institutions.



    Εν ολλίγοις αυτό που λέει αυτό το άρθρο είναι ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι αρμόδια για να “κόβει” και να εκδίδει το ευρώ δεν μπορεί να δανείζει στα Κράτη ……

    Αυτό που δεν λέει αλλά υπονοείται είναι η ΕΚΤ μπορεί να δανείζει στις λεγόμενες “αγορές” δηλαδή στις τράπεζες οι οποίες με την σειρά τους δανείζουν με όποιο επιτόκιο θέλουν τα κράτη!

    Δηλαδή τα κράτη θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να αγοράζουν χρήμα από τις τράπεζες



    Ποιο είναι το επιτόκιο της ΕΚΤ;

    στις 7 Φεβρουαρίου 2013 το επιτόκιο προς τις τράπεζες ήταν ….. 0,75%

    http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_07/02/2013_482410

    ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο

    Χωρίς εκπλήξεις ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς το βασικό επιτόκιο διατηρείται στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, όπως αναμενόταν από τις αγορές και τους οικονομολόγους.



    Δηλαδή οι τράπεζες παίρνουν από την ΕΚΤ πάμφθηνο χρήμα και με την σειρά τους το πωλούν στα κράτη με όποιο επιτόκιο θέλουν!

    Καθαρό αγνό κέρδος

    ReplyDelete


  13. Ποιοι αποτελούν την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα; Ποιοι αποφασίζουν για το ποιο θα είναι το επιτόκιο;



    http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/ecb/index_el.htm



    Τα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ είναι τα εξής:

    η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων της τράπεζας. Απαρτίζεται από 6 μέλη (1 πρόεδρο, 1 αντιπρόεδρο και 4 άλλα μέλη) που διορίζονται για 8 χρόνια από τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης.

    ————-

    Η ΕΚΤ είναι απολύτως ανεξάρτητη. Η Τράπεζα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, αλλά και όλα τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεών τους δεν μπορούν να ζητούν ή να δέχονται υποδείξεις από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό. Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν επίσης να σέβονται αυτήν την αρχή.

    ———-



    Εν ολλίγοις, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός που δεν ελέγχεται με κανένα τρόπο από κανένα και δεν έχει απολύτως καμιά έστω τύποις δημοκρατική νομιμοποίηση

    Ο Μάριο Ντράγκι είναι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

    ας δούμε που “υπηρετήσε” αυτός

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF_%CE%9D%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B9

    υπήρξε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International (2002-2005)



    Το 2001 η Goldman Sachs στα μουλωκτά έδωσε 2,8ΔΙΣ στην ελλάδα για να δείξει ότι πληροί τα κριτήρια του Μααστριχ για την ΟΝΕ..με την στήριξη της ΕΕ..Ο Μάριο Ντράγκι πρώην στέλεχος της G.S. και νυν πρόεδρος της Ευρ Κεντρικής Τράπεζας που έδωσε 1 ΤΡΙΣ στις τράπεζες δεν δίνει τα στοιχεία… και το Δικαστήριο της ΕΕ μπλοκάρει αποδεικτικά έγγραφα για…λόγους δημοσίους συμφέροντος

    http://osr55.wordpress.com/2012/12/04/



    O Mάριο Μόντι διορισμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας , ο Παπαδήμος διορισμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ντράγκι διορισμένος Πρόεδρος της ΕΚΤ κλπ έχουν όλοι από ένα κοινό

    ¨Ηταν πρώην μεγαλοστελέχη της μεγαλύτερης τράπεζας/θεσμού στον κόσμο

    της Goldman Sachs

    http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/what-price-the-new-democracy-goldman-sachs-conquers-europe-6264091.html

    What price the new democracy? Goldman Sachs conquers Europe

    While ordinary people fret about austerity and jobs, the eurozone’s corridors of power have been undergoing a remarkable transformation
    STEPHEN FOLEY
    FRIDAY 18 NOVEMBER 2011


    Το άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισσαβόνας με τους διορισμένους προς εύνοια των “αγορών” δηλαδή των τραπεζών εις βάρος των ανθρώπων σε συνδυασμό ιδίως με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που τέθηκε σε ισχύ από την 1/1/2013 έχουν ήδη καταδικάσει τους ανθρώπους σε εξαθλίωση

    http://osr55.wordpress.com/2013/01/01/
    Τι είναι Δημοσιονομικό Σύμφωνο που τίθεται σε εφαρμογή σήμερα που ορίζει για ισοσκελισμένους προυπολογισμούς που θα πρέπει να μπουν στο σύνταγμα της Κύπρου και της Ελλάδας; Τι είναι το ΕΣΜ και πως συνδέεται με το φυσικό αέριο που ήδη έχει εξανεμιστεί με αυτό τον μηχανισμό; Η άγρια λιτότητα άρχισε ήδη από σήμερα και με αυξήσεις στην βενζίνη… Η λαίλαπα άρχισε να γίνεται απόλυτα αληθινή σήμερα



    Είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που το δημόσιο χρέος όλων των χωρών απλά θα μεγαλώνει και χώρες όπως οι οικονομικές υπερδυνάμεις της Γερμανίας έχουν δημόσιο χρέος που φτάνει και το 85% του ΑΕΠ τους στα 2,8 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ευρώ

    Στοιχεία από τον Economist: oi ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος 11,5 ΤΡΙΣ δηλ. 73,3% επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει δ. χρέος 2,7 ΤΡΙΣ, 82,7% του ΑΕΠ!!! Γαλλία 2,4 ΤΡΙΣ χρέος 89,3% Ιταλία 2,5 ΤΡΙΣ 120,1% ΑΕΠ, η Κύπρος έχει 16 ΔΙΣ χρέος και λιγότερο ποσοστό από τους άλλους με 73% και μπαίνει σε μνημόνιο..ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ κρίση χρέους

    http://osr55.wordpress.com/2012/11/19/





    Ο πρώην αξιωματούχος της Godlman Sachs ο διορισμένος κύριος Ντράγκι έκανε δηλώσεις για την Κύπρο και μετά την καλποπανήγυρι του κυριάρχου μαλάκα που νομίζει ότι έχει επιλογές

    http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/133702/o-ntragki-zita-pragmatiki-desmefsi-apo-ti-nea-kyvernisi#.USNWHB1GJ9s

    ReplyDelete
  14. lathos mana to 2007 egorazame sto fourno gala,psomi,xam,turi kai kanena lhxio,kanena piskotoudi kai emenan kai 3-4 lires resta. tora molis pou mas kanoun,20euro kai pano.

    ReplyDelete
  15. Μην το λες αυτό. Είμαι Ελληνίδα, μένω στην Ελλάδα, το 70% των ανθρώπων θέλουν να γυρίσουμε στην δραχμή (μέσα σε αυτούς κι εγώ) και στην τηλεόραση παρουσιάζουν ότι οι Ελληνες θέλουν το ευρώ. Οπως ακριβώς δηλαδή κάνουν σε εσάς. Εμείς ακούμε για εσάς οτι θέλετε να γυρίσετε στην λίρα, εσείς ακούτε για εμάς οτι θέλουμε να γυρίσουμε στο ευρώ, και στα δικά μας ΜΜΕ δεν ακούγεται τίποτα άλλο απο το πόσο φοβερό είναι το Ευρώ και ότι οι Ελληνες το θέλουν! Ευχομαι να αλλάξει η κατάσταση πριν πεινάσει μια ολόκληρη Ηπειρος για τα ντέρτια μερικών άπληστων!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οταν ακούσαμε δε, οτι και η Κύπρος θα έμπαινε στο ευρώ (από την στιγμή που η οικονομία σας ήταν απο τις καλύτερες) τα χάσαμε στην Ελλάδα! Φανταστείτε τι τρομοκρατία υπήρχε! Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα είδος χούντας. Πάμε να διαδηλώσουμε και έρχονται τα ΜΑΤ και τα σπάνε όλα, και τα παρουσιάζουν λες και τα κάνουν οι διαδηλωτες! Οι περισσότεροι από αυτούς που τα σπάνε είναι μέσα από την ίδια την αστυνομία!

      Delete