Saturday 16 March 2013

Γαμήσι διά καταθέσεων



Και εν πάση περιπτώση, που έλεγε ο πρώην πρόεδρος, την ώρα που σκεφτόμουνα το πρωί ποιο βρακί να φορέσω, ανεβαίνει πάνω ο Μοτορτζής, (πάντα ξυπνά νωρίτερα) και έφερε δύο ταχινόπιττες να φάμε τα νέα από το Eurogroup. Κούρεμα καταθέσεων 6.75% για λεφτά κάτω από 100.00 και 9,9% για τους πιο ματσωμένους.

Πήγε περίπατο το «δεν θα δεχτούμε κούρεμα καταθέσεων». Εντάξει μπορεί και να πρόβαλε αντιστάσεις ο Νίκος Αναστασιάδης δεν λέω, αλλά χεστήκαμε το αποτέλεσμα είναι  που μετρά.  Και για να είναι πιο ολοκληρωμένη η πουστιά εις βάρος μας, αποφασίστηκε Παρασκευή βράδυ, η Βουλή θα συνέλθει μέσα στο σαββατοκυρίακο για να το αποφασίσει, οι λογαριασμοί έχουν παγώσει ήδη, Δευτέρα είναι αργία θα μπει σε εφαρμογή και έτσι Τρίτη πρωί θα ξυπνήσουμε και θα διαπιστώσουμε πόσα έχουμε χάσει.

Κανονικά, εμάς δεν θα μας ακουμπούσε το μέτρο, έχουμε ένα δάνειο τόσο με το συμπάθιο, που καιρός για καταθέσεις. Η μάνα μου όμως αφυπηρέτησε πριν κανένα χρόνο και ως Κύπριος γονιός που σέβεται τον εαυτό της, φρόντισε να μας δώσει κάποια λεφτά με την αδερφή μου. Μιλούμε για μικρό ποσό, ωρομίσθια ήταν η μάνα μου, αλλά επειδή σκέφτηκε ότι είχε τη σύνταξή της και τα έβγαζε πέρα, ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά της.

Δεν πείραξα εκείνα τα λεφτά και τα έβαλα στην τράπεζα. Όχι ότι δεν τα έχω ανάγκη να κάμω κάτι, θα μπορούσα για παράδειγμα να μειώσουμε κάπως το χρέος, αλλά τα έβλεπα με κάποια αγάπη και συγκίνηση. Ήταν το δώρο της μάμας μου και θα ήθελα να κάμω κάτι ωραίο με αυτά.  

Συναισθηματισμοί, μπορεί να πει κάποιος. Ίσως. Ας πούμε θα ήθελα να πληρώσω τα πρώτα δίδακτρα, όταν πάνε οι μικρές , με τη βοήθεια του Θεού, πανεπιστήμιο. Κάτι τέτοιο, συμβολικό.
Από αυτά τα λεφτά, θα έρθουν τώρα να μου πάρουν 6,75% για τις τράπεζες. Δεν ξέρω αν ένιωσα ποτέ πιο προδομένη, πιο αηδιασμένη από το σύστημα, πιο απογοητευμένη από τους πολιτικούς και μεγαλύτερη απέχθεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών τάχα μου. Αρχίδια.

Η κυρία Ανθή φυλάει χρήματα για τη θεραπεία του γιου της, χρειάζεται μεταμόσχευση καρδίας. Κάθε σεντ μετρά διπλά και τριπλά για αυτή. Η μετάβαση στην Αυστρία ίσως καθυστερήσει.

Ο γείτονάς μου προσπαθούσε να φυλάξει λεφτά να φτιάξει το σπίτι του. Θα πρέπει να περιμένει.

Ο πεθερός μου δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ, στερήθηκε τα παιδιά του, την οικογένειά του να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Θα αποχαιρετήσει  μέρος του εφάπαξ του.

Ο συνάδελφος μου θέλει να αγοράσει μια μικρή βαρκούλα. Ίσως το επόμενο καλοκαίρι, ίσως ποτέ.

Η κολλητή μου παντρεύτηκε τον περασμένο μήνα και έβαλε στην τράπεζα τα λεφτά του γάμου, για να αγοράσουν σπίτι. Μάλλον τους βλέπω και άλλο καιρό στο διαμέρισμα.

Δεν έχει σημασία για ποιο λόγο, είχαμε λεφτά στην τράπεζα. Μπορεί να είναι για κάτι σοβαρό, για πλάκα. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Μετρά ότι όλοι αισθάνονται όπως εγώ. Αδικημένοι, πικραμένοι χωρίς να μπορούν να βρουν πουθενά το δίκαιό τους.

Για αυτό, ο Μιχάλης Σαρρής, καλά κάνει να κόψει τις μαλακίες και να σταματήσει να λέει ότι επιτεύχθηκε ένα εφάπαξ  ΤΕΛΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ εκ των καταθέσεων το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

Ό,τι έγινε δεν είναι τέλος αλληλέγγυης είναι γαμήσι κανονικό. Την αλληλεγγύη τη δείχνεις εθελοντικά, επειδή θέλεις να προσφέρεις όχι με το ζόρι, χωρίς να σου δίνουν άλλη επιλογή.

Και επιπλέον, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αρκετά κωλόχαρτα μετοχές σπίτι μας δεν θέλουμε και άλλα.

Αϊ σιχτίρ πια. Θα μας γαμήσετε, που θα μας γαμήσετε, τουλάχιστον μην προκαλείτε.

Υγ. Σκέφτομαι σοβαρά να γίνω ο Μπέπε Γκρίλο της Κύπρου. Και αυτός μπλόγκερ είναι, τον καραγκιόζη κάνει σαν εμένα. Θα βάλω μπρος το Κίνημα που στόχος του θα είναι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν δεν κερδίσω τις επόμενες εκλογές, να μου φτύσετε. 

20 comments:

  1. Όχι πες μου, τι διαφορά έχει μία δικτατορία από αυτό που περνάμε σήμερα;;; Τι τους εμποδίζει λοιπόν την Τρίτη το πρωί να πούνε θέλουμε να πάρουμε και το δεύτερο σπίτι ή το οικόπεδο που έχει ο καθένας;;; Και μετά αφού τους έχει ανοίξει η όρεξη -αν και σαρακοστή- να ζητήσουν να μην αναπνέει κανείς, έτσι για να σκάσουν όλοι και να ησυχάσουν και αυτοι και εμείς μια για πάντα!!!!!
    Με ποιο δικαίωμα ρε φίλε βάζεις χέρι στα λεφτά μου;;; Μαζί στερηθήκαμε, μαζί δουλέψαμε, μαζί ονειρευτήκαμε;;;

    ReplyDelete
  2. Τούτο με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχω ξεκινήσει κι εγώ να απελπίζομαι. Νιώθω πως εκατάντησεν πλέον ως ένα μέσο εκμετάλλευσης που τις "δυνατές" χώρες.

    Αν πούμεν να φκούμεν όμως, τι επιπτώσεις εν να έχουμεν;
    Είμαστε μικρή χώρα, πρέπει να έχουμεν allies.

    Απλά πιστεύω πως όταν εμπήκαμεν δεν έπρεπε να εκάμναμεν τόσες υποχωρήσεις (Οι Φιλανδοί και οι Μαλτέζοι ασπούμεν που εκρατήσαν τα immigration quotas τους; Αφήναν λιγοστούς Ευρωπαίους να μπουν στην χώρα ενώ εμάς, έτους Έλληνες/Βούλγαρους/Ρουμάνους) -> όι, εν είμαι ρατσίστρια ούτε του ΕΛΑΜ, απλά λέω κάποια γεγονότα.

    Να σου πω όμως, εν καιρό κρίσεων (ιδιαίτερα οικονομικών) ο εθνικισμός αυξάνεται. Αυτό είναι πια φαινόμενο και μπορεί να αιτιολογηθεί με πάμπολλα παραδείγματα από την ιστορία. Γι'αυτό, you never know, μπορεί όντως να ξεκινήσουν και οι Κυπραίοι να θέλουν να φκουν που την Ε.Ε.

    ReplyDelete
  3. Εν επρολάβαμε καν να κάμουμε το δάνειο για το σπίτι, τα λεφτά που με στερήσεις τέτοιων εποχών εδώσαν μας συγγενείς και φίλοι στο γάμο μας, λεφτά που μαζέψαμε μόνοι μας τόσα χρόνια και εκάμναμε γραμμάτια, επήαν του κώλου. Θα μας τα αντάλλαξουν με κωλόχαρτα. Επιστρέφω και στην αντισύλληψη, η διαφορά των λεφτών μας ήταν για ένα μωρό που τωρά θα δυσκολευτούμε πολλά!!

    ReplyDelete
  4. ....και να πιστέψω ΚΆΠΟΙΟΙ δεν το ξέραν απο χθες....και φρόντισαν τα του δικού τους οίκου.; Πέραν των όσων λες, που το ίδιο με αηδιασαν, με αηδιαζει και αυτο ακόμα και σαν υποψία.

    ReplyDelete
  5. καλωσορίσατε. Επειδή υπάρχει σειρά προτεραιότητας θα πρότεινα μέχρι να εξυπηρετηθείτε να κεραστειτε κάτι. φαρμάκι ας πούμε.

    ReplyDelete
  6. Εν θελουμεν ρε κουμπαρε συνεταιρο στες 5 πακκιρες που φυλαουμεν για ωρα αναγκης!
    Εν θελω ουτε να γινω συνεταιρος των τραπεζων με το ζορι!

    Αποκλειεται να μεν ναιν παρανομο τουν το πραμα! Αποκλειεται!

    ReplyDelete
  7. http://osr55.wordpress.com/2013/03/16/%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF-%CE%BC%CE%B7-%CE%B8%CE%B5/
    ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΜΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ- ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ.. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ – Η λαίλαπα άρχισε …. θα τα λουθούμε ούλλοι μαζί…. συγχαρητήρια κυρίαρχε μαλάκα ανά πενταετία…. ο ανά

    ReplyDelete
  8. http://denplirono.wordpress.com/2013/03/13/%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CF%83-2013-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%83-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA/

    ReplyDelete
  9. Νιώθω εξαπατημένη. Φυλάγουμε πέντε δεκάρες για το μελλον των παιδιων μας και νιώθω ότι με κλέβουνε. Άθλιοι. Να πιστέψω ότι δεν βρίσκουν αλλο τροπο να βρούνε λεφτά; Να βάλουνε χέρι στα λεφτα του κόσμου είναι ευκολότερο βέβαια.

    ReplyDelete
  10. Χτες βράδυ ντύθηκα Wicked Witch of the West και γέλαγα και ξυπνάω πρωί πρωί σήμερα και βλέπω αυτά. Ακόμα γελώ. Με τη κατάντια μας. Να παρτε το κράτος που ψηφίστηκε (όχι πως οι προηγούμε ήταν καλύτεροι) αλλά αυτοί είπαν μονομιάς το "ΝΑΙ" γαμήστε μας ελεύθερα. Να πιστέψω ότι ο Νικολάκης και οι δικοί του δεν τον ξέραν πιο νωρίς; Να πιστέψω ότι τίποτα δεν ήταν προμελετημένο και αποφασίστηκε μέσα σε αυτό το 3ήμερο συγκεκριμένα Παρασκευή βράδυ. Προσωπικά δεν επηρεάζομαι αλλά πραγματικά όμως τα ακούω και γελώ για την κατάντια τους. Ψεύτες και χαραμοφάηδες πολιτικοί. Πρέπει να ντρέπονται έχουν και τσίπα και συνεχίζουν ακόμα να κοροϊδεύουν το κόσμο τόσο ασύστολα. Ντροπή και όνοιδος. Πραγματικά τους καταριέμαι όλους, κι' αυτούς και τις οικογένειες του. Μ***** άτε να μεν πω τίποτε άλλο.

    Άντε τώρα να "καρναβαλιστείς" τζιαι να κόψεις μούτη της Σαρακοστής όταν σου κώβουν αυτοί πρώτα το κώλο. Με το συμπάθιο κιόλας.

    ReplyDelete
  11. Πέμπτη και Παρασκευή πάντως έφυγαν πολλές καταθέσεις. Κάποιοι ήξεραν.

    ReplyDelete
  12. Καλαν εμεις εν εχουμε τιποτε, οι γονεις που εδουλευκαν μια ζωη στερουμενοι τα παντα για να φυλαξουν για μας καιτα γεραματα τους 5 πραματα, τι να πουν? γιατι να υποστουν αυτη την αδικια? τους αηδιασα ολους.

    ReplyDelete
  13. ayto eine alhtheia,kapoioi exeran,tuxaio pou fugan 25 ekatomuria apo laiki kai kuprou? pale o ftoxos kosmos tha plirosei,hvran tropo na mas fan tis oikonomies mas.

    ReplyDelete
  14. H ανύπαρκτη μου εμπιστοσύνη στους πολιτικούς (ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ) εξανεμήστηκεν εντελώς. Κανεί σιορ να σύρνετε πόρτους καπάλιν. Αφού εννα φανεί ότι εν μαλακίες που μας ελαλούσετε. Ο άλλος ήταν σίουρος ότι η κρίση εν ήταν να μας τζίσει τζαι τούτος υπόσχετουν ότι εν ήταν να υπογράψει για κούρεμα. Άγια ολάν. Καραγκιόζηδες! Ούλλοι σας!!!!!

    ReplyDelete
  15. fakkoyn mou oulloi. na men dun ksana aspri mera osoi mas eperipeksan. anergia, peripeksimo, meso, oti epathame sa laos aksizei mas.

    ReplyDelete
  16. ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΑΣ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ Α(Υ)ΝΑ(Ν)ΣΤΑΣΙΑΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ? ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΑΣ ΤΩΡΑ ΣΚΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑΤΕ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ......ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΒΑΛΑΤΕ ΤΗΝ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ
    ΠΟΥΣΑΙ ΤΑΣΣΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΡΕΚΥΛΟΥΣ ΕΠΙΓΟΝΟΥΣ....ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΩΑΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!!!ΚΑΛΟ ΠΝΙΞΙΜΟ!! ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ?ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΖΑΜΠΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΖΩΑ!!!

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ .ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΤΥΠΩΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ.ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΩΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΒΑ ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ...ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!

    ReplyDelete
  17. Πάντως ανέβηκες επίπεδο ως μπλόγκερ Μάνα. Άμα σε σχολιάζει ο Anef Oriwn...

    http://aneforiwn.blogspot.com/2013/03/512013.html

    ReplyDelete
  18. Μπορεί κάποιος που ούλλους σας, να βεβαιώσει ότι ούλλες οι καταθέσεις σας έιναι δηλωμένες στον Φόρο και ότι αποκτήθηκαν με εισόδημα που δηλώθηκε και φορολογήθηκε, και μετά να αρχίσετε να κλαίτε και να μοιρολογήτε για τους κόπους μιας ζωής ιμίσσι μου, ζιούμεν ούλλοι στην Κύπρο τζιαί ξέρουμεν λλίον πολλά πως αποκτηθήκαν οι καταθέσεις των περισσοτέρων απο μας, όπως επίσης ξέρουμε και πόσοι τις έχουν δηλωμένες και φορολογημένες.

    Εν λαλώ ότι εν δίκαιο τούτο που προσπαθούν να μας επιβάλουν οι Ευρωπαίοι, αλλά να θωρούμε τζιαί λλίον τα δικά μας. Πόσοι που μας δηλώνουν κανονικά τα εισοδήματα τους τζιαί πόσοι δηλώνουν τα εισοδήματα που τες δεύτερες και τρίτες δουλειές.

    Πόσοι πιερώννουν κανονικά τους φόρους τους τζιαί ούλλες τους τες υποχρεώσεις προς το κράτος τζιαί δεν προσπαθούν να κρύψουν εισοδήματα, νομίζετε τούτα ούλλα εν τα μαθαίνουν οι Ευρωπαίοι, είμαστε εμείς τόσον έξυπνοι να τους γελούμεν τζιαί να τους περιπάιζουμε, τωρά που ήβραν ευκαιρίαν εκάτσαν μας την.

    Θέλω να γράψω τζιάλλα πολλά για την κουτοπονηράδα μας, αλλά βαρκούμε... είμαι τζιαί στην δουλειάν....

    Marco

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι μπορώ. οι καταθέσεις που έχουμε είναι κάποια λεφτά που μας έδωσαν οι γονείς μου, οι οποίοι το μόνο τους εισόδημα ήταν ο μισθός τους. ούτε επενδύσεις, ούτε ενοικία, ούτε δουλειές που δεν δήλωναν το μισθό τους, ούτε χωράφκια επουλήσαν ούτε τίποτε.

      Τζαι επίσης έχω μωρό άρρωστο που χρειάζεται συχνά θεραπεία, τα μεγάλα έξοδα της οποία καλυπτούμε μόνοι μας. Αφήνεις μας να κλάψουμε για το πως θα τα βγάζουμε πέρα ή είμαστε υπερβολικοί;

      Delete