Sunday 8 September 2013

Πρώτη μέρα στο σχολείο



Όπως και κάθε βράδυ έτσι και τώρα βρήκαμε τα ρούχα που θα φορέσεις αύριο. Δεν διαλέξαμε την αγαπημένη σου μπλούζα με τη Μίνι ή τη φούστα την τζιν. Διαλέξαμε γκρίζα φούστα και μια άσπρη μπλούζα με γιακαδάκι.

Μοιάζει σαν να ήταν χτες, πριν από εφτά χρόνια που δεν μπορούσα να κρατηθώ και έλεγα σε όλους για τον ερχομό σου. Μοιάζει σαν να ήταν χτες που κρεμιόσουν από μια κλωστή μέσα μου.

Με τη βοήθεια του Θεού τα κατάφερες όμως. Όχι ότι είχα ποτέ αμφιβολία. Από τη στιγμή που ήρθες σε αυτό τον κόσμο, έδειξες ότι είσαι το πιο μαχητικό, το πιο πεισματάρικο, το πιο έχω στόχους και θα τα καταφέρω παιδί στον κόσμο.

Πόσο γρήγορα πέρασαν τα χρόνια. Από τις γιαγιάδες στο νηπιαγωγείο και από το νηπιαγωγείο στην προδημοτική έφτασε τώρα η στιγμή για το δημοτικό.

Δεν σου το κρύβω χαίρομαι με τη χαρά σου. Χαίρομαι να σε βλέπω πόσο ανυπομονείς να πας να είσαι με τους φίλους σου και να μαθαίνεις συνεχώς πράγματα. Χαίρομαι να σε βλέπω να θέλεις να αντιμετωπίσεις άλλη μια πρόκληση στη ζωή σου.

Θέλω να ξέρεις ότι είναι μόνο η αρχή. Είναι η αρχή ενός δύσκολου αγώνα, την ίδια στιγμή όμως γεμάτου εμπειρίες και ευχάριστες στιγμές. Η συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι μια:

Άνοιξε τα μάτια σου και τα αυτιά σου να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα μπορείς. Όχι μόνο από τους δασκάλους σου, που μερικές φορές μπορεί να είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Από παντού. Από τα βιβλία που θα διαβάσεις, από τους φίλους που μαζί τους θα παίζεις, από τα παιδιά που θα σε ενοχλούν. Από τις εκδρομές που θα πηγαίνετε, μέχρι τις συζητήσεις στα διαλείμματά σας.

Το σχολείο είναι μια μικρογραφία της ζωής. Θα βρεις καλούς και κακούς, χρήσιμους και άχρηστους, πονηρούς και ευγενικούς, φτωχούς και πλούσιους. Μάθε να διαλέγεις, χωρίς να κάνεις διακρίσεις, χωρίς να βάζεις κάποιον στο περιθώριο, χωρίς να του δώσεις ευκαιρια να δεις ποιος πραγματικός είναι.

Η απόκτηση γνώσεων είναι πολύ σπουδαία υπόθεση. Τίποτα δεν χαρίζεται σε αυτή τη ζωή. Με κόπους και θυσίες θα βελτιωθείς, επειδή θα μορφώνεσαι, επειδή θα μαθαίνεις.

Δεν χρειάζεται να σου πω, πως ό,τι χρειαστείς θα είμαστε δίπλα σου. Θα σε ακούμε, θα σε καταλαβαίνουμε, θα σου δίνουμε τις συμβουλές μας ενδεχομένως και να καυγαδίζουμε. Κάποτε θα μας λαμβάνεις υπόψη, κάποτε όχι. Δεν έχει σημασία.

Δεν σου ζητούμε να είσαι η καλύτερη. Σου ζητούμε όμως σε κάθε περίπτωση να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Μην δεχτείς να μην προσπαθήσεις, μην καταδεχτείς κάτι λιγότερο από αυτό που μπορείς να κάνεις. Αν το θελήσεις, μπορείς να κάνεις τα πάντα, ακούς τα πάντα.

Βάλε στόχους και ακολούθησε τους. Βρες τι θέλεις να κάνεις και κάνε το. Τα όνειρα σου να τα κάνεις πραγματικότητα, μην τα πετάξεις γιατί κάποιος θα σου πει ότι δεν είναι εφικτά.

Πρώτη μέρα στο σχολείο λοιπόν. Πρώτη μέρα μιας πορείας που θα κρατήσει πολλά χρόνια. Ένα ταξίδι ξεκινά. Καλό ταξίδι να έχουμε αγαπούλα μου.



21 comments:

  1. Καλά έχω να ρίξω κλάμα στο γάμο, δεν περιγράφω άλλο...

    ReplyDelete
  2. Νομίζω αν συνεχίσω να θκιαβάζω εννα πιάω το κλάμα, αφήνω το στη μέση

    ReplyDelete
  3. Μάνα μου ρε.. καλήν αρχή!! καλή δύναμη!! :)

    ReplyDelete
  4. Μα είσαστεν πολλά emotional ούλλοι σήμερα, τι συμβαίνει; Εθυμήθκα προχτές την πρώτη μου μέρα στο σχολείο, πολλά γουάο, ενθουσιασμός κλπ, έχω και χαζοφωτογραφια στην είσοδο του σπιτιού με τη βαλίτσα μου και την ποδιά μου. Γέλιαααα.....
    Καλή αρχή! :)

    ReplyDelete
  5. Καλές μας αρχές!

    ReplyDelete
  6. Μπράβο Μάνα, τώρα διάβασε και ένα "Why A students work for C students, and B students work for the government" και είσαστε κομπλέ για την 15ετία που ακολουθεί :)

    ReplyDelete
  7. Καλή αρχή Μάνα :)

    ReplyDelete
  8. Καλή Αρχή! Αξέχαστη η πρώτη μέρα στο σχολείο!

    ReplyDelete
  9. Καλή αρχή!!!:)))

    ReplyDelete
  10. Κτηνό προσπεράσαμε σχολείο, εφηβεία, πανεπιστήμιο, δουλειά και καταλήξαμε στο γάμο… Δεν θα παντρεύκονται στην εποχή των κόρων μας.

    Φουρνόφκιε ελπίζω να τέλειωσε το κείμενο.

    Peripextra και Πρασίναδα καλή αρχή σε όλα τα παιδάκια.

    Μπαίνει φθινόπωρο και τους επιάσαν τα συναισθηματικά τους Moonlight.

    Και καλές επιτυχίες σε όλους Κολόνα.

    Ρε Sike κυκλοφορεί έτσι βιβλίο; Χαχαχαχα.

    Ευχαριστώ Invictus και Αμαδρυάδα καλή αρχή σε όλους.

    Πρώτη μέρα στο σχολείο Νεραϊδα και κάποιοι από τον ενθουσιασμό τους δεν μπορούσαν να κοιμηθούν το βράδυ.

    ReplyDelete
  11. Και κλαμα ο λαος!
    Καλό κατευόδιο στο ταξίδι της γνώσης!!!

    ReplyDelete
  12. περασα να ευχηθω καλη σχολικη χρονια!

    ReplyDelete
  13. Με το καλο το πρωτάκι σου. Καλη αρχή στην σχολική ζωή του.
    να σου ζήσει γερή και δυνατή και μορφωμένη.
    δως της ενα φιλι απο μενα στο μάγουλο!

    ReplyDelete
  14. Επειδή το γράψιμο δεν είναι το φόρτε μου και τα λες μια χαρά να το φυλάξω να το δώσω της κόρης μου να το διαβάσει όταν πάει στο δημοτικό?

    ReplyDelete
  15. τι υπεροχο αισθημα. εισηγηση: θκιαλεξε μια χρονικη στιγμη (μολις ενηλικιωθουν οι μιτσιες, πριν να παντρευτουν, εβρε κατι) τζιε δειξε τους το μπλογκ. ή θκιαλεξε μερικα κειμενα σαν τουτο. φανταζουμε εν πολλα σημαντικο για ενα παιδι να ξερει ετσι σκεψεις των γονιων του

    ReplyDelete
  16. Πολύ κλάμα ο λαός. Το σόι του Μοτορτζή έχει στο αίμα του το κλάμα.

    Ευχαριστώ Εκφράσου. Να σαι καλά.

    Ζουζούνα θα ευχηθώ καλή αρχή στη σχολική ζωή όλων των παιδιών. Θα της δώσω το φιλί ευχαρίστως.

    Clueless έχεις το δικαίωμα να το φυλάξεις. Αλλά όταν πάει με το καλό η κόρη σου δημοτικό να δεις τι εύκολο που θα σου είναι της πεις αυτά που θέλεις.

    Dreamer δεν πίστευα όταν ξεκινούσα το μπλογκ ότι θα μπορούσαν να το διαβάσουν οι πιτσίρτες αλλά ώσπου περνά ο καιρός κατασταλάζει η ιδέα να τους το δείξω για να δουν πως σκέφτομαι ή πως σκεφτόμουν σε κάποια θέματα.

    ReplyDelete
  17. Τι γλυκό ποστ! Καλή αρχή!!
    Καλή ιδέα να τους το δείξεις, συνήθως δεν ξέρουμε πως σκέφτονται οι γονείς μας και τι νιώθουν.

    'Δεν σου ζητούμε να είσαι η καλύτερη. Σου ζητούμε όμως σε κάθε περίπτωση να κάνεις το καλύτερο που μπορείς.' Μου άρεσε πολύ, μου το λέει και η μάμα μου.

    ReplyDelete
  18. Welcome to the club συμπεθερά!
    Τζιαι εγώ νομίζω εν εχτές που επήρα πρώτη φορά σχολείο την Αχάπαρη junior τζιαι του χρόνου θα πάει γυμνάσιο..

    ReplyDelete
  19. Καλή σχολική χρονιάαααααα! Καλή δύναμη!...

    ReplyDelete
  20. Καλή αρχή μάνα! Τζιαι υπομονή!

    ReplyDelete