Wednesday 9 October 2013

Η Αθηνά Ωνάση φαλίρισε



Θα σας μεταφέρω διάλογο μεταξύ της τηλεφωνήτριας και της κοπέλας που κάθεται στην είσοδο. Μην ρωτάτε, γιατί υπάρχουν δύο κοπέλες στην είσοδο στη δουλειά, έτσι γουστάρουμε έτσι κάνουμε.

Βγαίνοντας έξω να κάνουν το τσιγάρο τους, άκουσα τη μια να ωρύεται πόσο ηλίθια είναι η Αθηνά Ωνάση, γιατί άφησε τον άντρα της να της φάει τα λεφτά. Μιλούσε με τόσο θυμό, που στην αρχή σκέφτηκα ότι δεν άκουσα καλά και ότι μάλλον για καμιά ξαδέρφη της επρόκειτο, που ο αχαΐρευτος ο άντρας της, την άφησε απένταρη, στους πέντε δρόμους.

Δεν έκανα λάθος. Την Αθηνά Ωνάση σχολίαζε με βάση ένα θέμα που διάβασε στο Down Town.

Και πραγματικά στεναχωρήθηκα. Όχι για την Αθηνά, σιγά έχει τόσα που όσα και να φάει πάλι καλά θα ζει. Άσε που δικά μου είναι τα λεφτά της για να τα κλαίω ότι τα σπατάλησε;

Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Μπορεί κάποιος να έχει οποιαδήποτε πληροφορία θέλει την ώρα που γίνεται. Μπορεί να συνδεθεί με το BBC, με το CERN να βλέπει τι γίνεται βήμα βήμα με τον επιταχυντή, με την Huffington Post, στο Twitter να μαζεύει την καλύτερη και πιο έγκυρη πληροφόρηση.

Μπορεί, επίσης να μιλά με σεισμόπληκτους πέντε λεπτά μετά το σεισμό. Να κανονίσει να του έρθει email μόλις η Αχάπαρη γράψει ανάρτηση με θέμα «μου πέτυχε το κέικ», να βλέπει live τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου. Θέλω να πω να είναι μέσα στα γεγονότα, ενώ συμβαίνουν.

Και όμως υπάρχει κόσμος που ενημερώνεται από το Down Town. Δεν το κατηγορώ το περιοδικό, για να ξεκουράζεται  κάποιος ή να περνά ο χρόνος στην τουαλέτα μια χαρά είναι. Αλλά ως εκεί.

Δεν λέω ότι έχουμε του κόσμου τον ελεύθερο χρόνο να διαβάζουμε ό,τι κυκλοφορεί. Κάθε λεπτό ανακοινώνονται πολλά γεγονότα, κάποια έχουν σημασία και κάποια όχι.

Αν υπάρχει κάποιος που λέει θέλω να διαβάσω τούτο και θέλω να διαβάσω και το άλλο είμαι εγώ. Για αυτό και το χρόνο μου και την προσοχή μου δεν τα δίνω όπου τύχει.

Αυτά που διαβάζω, για αυτά που ενημερώνομαι αυτά ξέρω. Με αυτά ζω και με αυτά καθορίζω τη ζωή μου.

Αν διαβάζω μόνο το defense net θα τρέξω να κατεβάσω το G3 από την κρυψώνα γιατί θα πειστώ ότι πάμε για πόλεμο, αύριο κιόλας. Αν διαβάζω μόνο το Down Town θα αγωνιώ πως τα καταφέρνει η Μενεγάκη, «εργαζόμενη με τρία παιδιά» ξεχνώντας πως οι περισσότερες γυναίκες έχουν παιδιά και δουλειά και δεν έχουν και τρεις τέσσερις νταντάδες όπως η εν λόγω τηλεπερσόνα. Αν διαβάζω μόνο το ιρανικό πρακτορείο θα είμαι σίγουρη πως οι Εβραίοι φταίνε για όλα. Απλά τα πράγματα.

Όπως λέει και η λαϊκή σοφία με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις.

Να σας δώσω παράδειγμα τη μάνα μου. Σχεδόν κάθε μέρα διαβάζει εφημερίδα. Βλέπει και το δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση το βράδυ. Ακούει επίσης ραδιοφωνικά δελτία και άλλες εκπομπές. Μπορεί να μην ένα γεγονός την ώρα που γίνεται αλλά την επομένη θα το ξέρει. Περιορισμένη ενημέρωση μεν, χωρίς φανφάρες δε. Ξέρει ότι δόθηκε πόρισμα στην οικονομία, δεν ξέρει ότι η Ναταλία Γερμανού βγαίνει με ένα 25χρονο…
Δεν γίνεται να μην ενημερωνόμαστε σωστά. Για το δικό μας καλό. Ένα απλό παράδειγμα. Από τον περασμένο Δεκέμβριο ξένα και κυπριακά ενημέρωσης ήταν γεμάτα δηλώσεις αξιωματούχων ότι θα γίνει κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο. Ποιος τους έδινε σημασία. Τον Μάρτιο πέσαμε όλοι από τα σύννεφα και τρέξαμε να φάμε όσους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Ειδικά στις μέρες μας, που δεν χρειάζεται να τρέξεις να βρεις ενημέρωση. Έρχεται και σε βρίσκει αυτή. Στον υπολογιστή, στο κινητό παντού. Μια ρύθμιση είναι. Και τελείωσε το θέμα. 

16 comments:

  1. Η Ναταλία βγαίνει με 25χρονο;;;;;;; Τι λες τώρα;;;;;; Και η Αθηνούλα το δίκό μας παιδί (λέμε τώρα) έμεινε ρέστα;;;;;; χαχαχαχ... σε βρίσκω σωστότατη!!! Καλημέρα!

    ReplyDelete
  2. δικιο εχεις μανα! μας "φαγανε" τα μεσα! :)

    καλημερα! φιλιααα

    ReplyDelete
  3. νομίζω έβαλες λάθος τίτλο :Ρ

    "Ειδικά στις μέρες μας, που δεν χρειάζεται να τρέξεις να βρεις ενημέρωση. Έρχεται και σε βρίσκει αυτή. Στον υπολογιστή, στο κινητό παντού. Μια ρύθμιση είναι. Και τελείωσε το θέμα."
    ακριβώς αλλά όπως είπες τζαι πιο πάνω, ο καθένας ρυθμίζει να ενημερώνεται για τζείνα που τον ενδιαφέρουν. αν στο twitter κάμνω follow ότι φυλλάδα κυκλοφορεί, που τζείνες τες φυλλάδες θα ενημερώνομαι.

    η Κυριακή το πρωί είναι αφιερωμένη στες εφημερίδες τζαι τα ένθετα τους, αν δεν έχω τπτ καλύτερο να κάμω. τζαι ένοιωσα το τούτο που λαλείς προχτές αλλά με άλλο "άρθρο" του down town, τζείνο για την Χρυσή Αυγή. όποιο τζαι αν το θέμα, από θανάτους δισεκατομμυριούχων, από σίριαλ κίλλερς, από τραγικά δυστυχήματα ή από το πουττί της Μενεγάκη, το ίδιο λάιφστάιλ ύφος. ναι, δυστυχώς έσιει ανθρώπους που ενημερώνουνται που έτσι έντυπα.

    ReplyDelete
  4. Άηστα τούτα τζαι πε μας...εν φήμες τελικά ότι απέβαλεν η Μενεγάκη;

    ReplyDelete
  5. Νίκη ρέστα και ταπί το δικό μας το παιδί. Στο συσσίτιο την βλέπω από τον άλλο μήνα. Πολύ καλημέρες εύχομαι.

    Μας φάγανε Εκφράσου δεν λέει τίποτα.

    Μπορεί και να έχεις δίκαιο Ουφ. Φαλίρισε η ενημέρωση θα έπρεπε να έβαζα. Βλέπεις πεντασέλιδα αφιερώματα για ανθρώπους του τίποτε. Τζαι βλέπεις θέματα σοβαρά να μεν ασχολείται κανένας. Μετά διερωτούμαστε αν μας ψεκάζουν. Μόνοι μας ψεκαζόμαστε με μαλακίες.

    Αχ και βαχ Αγρινό. Εν για την Αθηνά που κλαίμε, έννε?

    Invictus Να ρωτήσω τζαι να σου πω. Αν δεν είναι φήμες να στείλουμε λουλούδια όταν γεννήσει.

    ReplyDelete
  6. Κάποια πράγματα τα ενημερώνεσαι θες δεν θες. Και λέω "τα ενημερώνεσαι" διότι σε βρίσκουν παντού,όποια εφημερίδα όποιο μπλογκ όποιο κανάλι κι αν ανοίξεις.
    Δεν ξέρω σχεδόν τίποτα από κουςκους-αν και στην εγκυμοσύνη ήταν παρενέργεια-μα από την άλλη,όλα είναι ενημέρωση. Κι αν μερικούς τους ικανοποιεί να γνωρίζουν μόνο για τις οξυζενέ,δικαίωμα τους,δεν θα τους χαλάσω τη φούσκα αν δεν τους ταρακουνάει η ίδια τους η ζωή,έτσι;

    Αλλά τα τιτιβίσματα δεν τα μπορώ,ακόμη κρατώ τις αποστάσεις μου.

    ReplyDelete
  7. Για να προσθέσω πάνω στη σκέψη σου, εν γνωστό ότι τα ΜΜΕ θεωρούνται η 4η εξουσία. Έχοντας υπόψη ότι η πληροφόρηση που παρέχουν είναι συνήθως κατευθυνόμενη (συχνά εν παραπληροφόρηση) τζαι σύμφωνα με τις θέσεις/συμφέροντα των ιδιοκτητών τους, τότε όπου τζαι να κοιτάξεις να ενημερωθείς, θα διαβάζεις τούτα που σου πασάρουν.
    Παράδειγμα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα εκάμναν συνέχεια αφιερώματα στην Χρυσή Αυγή, τα κανάλια πολύωρα ρεπορτάζ πρωί-βράδυ και οι εφημερίδες πολυσέλιδα άρθρα ενώ ο Υπ. Οικονομικών τους εσυζήταν τζι αποφάσιζεν με την Τρόικα για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις τζαι απολύσεις. Τούτον επέρασεν απαρατήρητο που τον κόσμο (τζι αποφύγαν τυχόν αντιδράσεις του) γιατί εκάμναν αποπροσανατολισμό τα ΜΜΕ.
    Άρα εν πολλά δύσκολο να γλιτώσεις που την παραπληροφόρηση, πρέπει να σκάφκεις, να νεκατώνεις τζαι να διασταυρώνεις συνέχεια αν θέλεις να ενημερώνεσαι σωστά.

    ReplyDelete
  8. Αλήθεια βρε παιδιά;; Αυτή η Μενεγάκη πως τα καταφέρνει;;; Έχει κι έναν Ματέο να κοιτάξει, ας μην το ξεχνάμε αυτό! Όσο για το κούρεμα, ποιος το χ@ζει... Λεπτομέρειες Μάνα μου! Χαχα!! Τράτζικ κατάσταση! Φιλούθκια!

    ReplyDelete
  9. ου εχω πολλα να πω! ερμ, η Μενεγακη ουτε απεβαλε, ουτε εγκυος ειναι. Εθκιαβασα το, σε αρθρο βασισμενο σε τουητ της ιδιας!
    Απολαυση το Σαββατο πρωι να θκιαβαζω τα εντυπα ομως τζιε για μενα.
    Αλλα παρα πολλες φορες, ειδικα σε εβδομαδιαιες εκδοσεις, τα παραπανω τα ξερω ηδη. (να κοιταχτω;)

    ReplyDelete
  10. Θάλασσα οι περισσότεροι διαβάζουμε και αλλού για αλλού έντυπα ή sites. Αλλά είναι τραγικό όταν μερικοί περιορίζονται σε αυτά, χωρίς μια δόση σοβαρής, έγκυρης ενημέρωσης. Ου φακ ακούγομαι όπως το δελτίο του ΡΙΚ.

    Neerie πιστεύω τα πράγματα είναι πιο απλά. Τα μμε προσφέρουν ειδήσεις κουτσουμπολιού, ανούσιες γιατί αυτές πιστεύουν ότι προτιμά ο κόσμος. Ό,τι πουλά για να πιάσουν μετά διαφήμιση. Δεν είναι θέμα αποπροσανατολισμού. Είναι θέμα χρημάτων. Money rules.

    Τον ξέχασα το Ματέο Petra. Δύσκολη η ζωή της Μενεγάκη δύσκολη.

    Dreamer να κοιταχτείς αν διαβάζεις μόνο τούτα. Διαφορετικά είσαι σε καλό δρόμο.

    ReplyDelete
  11. Μεν μάσιεσαι! Να σταματήσω καλό να ψαχνω το κινητό της τζιαι εν θα μου δώσει το 5χίλιαρο που μου έταξε?

    ReplyDelete
  12. εν επειδή μπορούμε να ενημερωθούμε που παντού που εν το κάμνουμε. παλιά ο κόσμος εβούραν να πιάει την εφημερίδα, επήαινεν να ακούσει τα νέα που τ ράδιο, γιατί εν είσχεν άλλο τρόπο ενημέρωσης. Τωρά που ο καθένας έσχει ότι θέλει στο σχέρι του βαρκέται. Γιατί εν ούλλα υπερβολικά εύκολα πλέον, εν έσχει challenge, άρα εν τον ενδιαφέρει. :)

    ReplyDelete
  13. Έβαλα mega σήμερα να ακούσω το έχεις μέσο όπως κάθε μέρα σαν τρώω (παράξενη συνήθεια ξέρω αλλά θέλω να ακούω την άποψη κόσμου τωρά που είμαι μακριά). Στα μισά έφυα που σπίτι επήα σούπερμαρκετ κ ήρτα πίσω τζ΄έπαιζεν κόμα το κανάλι. Ήταν η Χριστιάνα τζιαι το θέμα ήταν αν επροσάραξεν όντως τοσκάφος της Αθηνάς Ωνάση στην Κύπρο αν ήταν μέσα η ίδια τζ' αν θα φάει χαλουμι τζιαι σιουσιούκο. Δηλαδή έλεος. Ελείψαν τα θέματα να συζητήσουμε σε τούντη χώρα;;; Διερωτούμαι δηλαδή.

    ReplyDelete
  14. συγνώμη η Ναταλία Γερμανού δεν ήταν με το Νινιό?

    ReplyDelete
  15. παίρνει σειρά ο νίνο

    ReplyDelete