Monday 11 November 2013

Πρόσωπα και προσωπεία




 Πολλές φορές ακούω να μιλούν για κάποιον και να καταλήγουν «δεν περίμενα να ακούσω τέτοιο πράμα» ή «δεν πιστεύω ότι έκανε τέτοιο πράμα».

Στη θέση του τέτοιου πράματος βάλτε ότι θέλετε. Από το ότι πλάκωνε την οικογένεια του στο ξύλο, το ότι παρενεχλούσε σεξουαλικά την κόρη του, ότι κεράτωσε τον άντρα της, ότι έφαγαν τις οικονομίες τους σε ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική, ότι έγινε λεσβία μέχρι το πήγε στην Ινδία και τα έμπλεξε με ένα γκούρου του σεξ.

Και αρχίζει ένας μονόλογος μα είναι καλή κοπέλα, μα είναι καλός άντρας, ήταν ήσυχος, αγαπούσε τα παιδιά του (τα ίδια παιδιά που τα πλάκωνε στο ξύλο), είχε μάτια μόνο για τον άντρα της (τον ίδιο άντρα που κεράτωνε ασύστολα).

Seriously people. Υπάρχει κανένας δολοφόνος, βιαστής, σαδιστής, που να το γράφει πάνω στο μέτωπο του; Ή με το που να συστήνεται να λέει για σας είμαι η Μαρία και σκοπός μου είναι να σφάξω τον άντρα μου και όλο του το σόι;

Κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι κρύβει ο άλλος μέσα του. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει πόση μαυρίλα, κουβαλάει στην ψυχή του, για τι είναι ικανός να κάνει και μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Όλοι φορούμε ένα προσωπείο ευγένειας, χαμόγελου και κρύβουμε από κάτω πολύ σκάρτο υλικό.

Λέγοντας για το τι κρύβουμε μέσα μας θυμήθηκα ένα ιρακινό που σπουδάζαμε μαζί στο master. Κάτω των 25 οι περισσότεροι, αυτός πλησίαζε τα 40. Δεν τον έλεγες και κολλητό αλλά ήταν μέσα στις συζητήσεις, σε καμιά μπύρα, σε κανένα σινεμά. Χάσμα γενεών υπήρχε, αλλά εντάξει, καλά περνούσαμε. Έβγαζε χιούμορ, ήταν ευγενικός και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη.

Ένα βράδυ κάτσαμε καμπόση παρέα και πίναμε. Τέτοια εποχή ήταν. Ήρθε και ο τυπάς, έγραψε το Κοράνι στα τέτοια του και έπινε μαζί μας. Ύστερα από κανένα δίωρο άνοιξε η γλώσσα του. Μας εξομολογήθηκε ότι στον πόλεμο Ιράκ –Ιράν ήταν στρατιωτικός με γαλόνια, μάλιστα.

Και μας διηγήθηκε ιστορίες από το στρατό. Σε μια μάχη, αρκετά άγρια κιόλας βρέθηκαν πολύ κοντά με τους αντιπάλους τους. Οπόταν ως ανώτερος έπρεπε να καθοδηγήσει τους υπόλοιπους. Τους έδωσε λοιπόν εντολή να μην αφήσουν ρουθούνι. «And I said to them kiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiill them all. And they killed them all. No alive. It was nice».

Έπεσαν και άλλες αποκαλύψεις για σκοτωμούς, θανάτους και εν ψυχρώ εκτελέσεις.

Μείναμε με ανοικτό το στόμα να τον ακούμε. Ήταν από τις τελευταίες φορές που τον είδαμε. Στη συνέχεια, μάθαμε ότι έπαθε κατάθλιψη, ότι πήγε να μαχαιρώσει ένα από τους συγκάτοικους του και ότι πήγε πίσω στο Ιράκ.

Για αυτό μην παίρνετε τίποτα και κανένα ως δεδομένο. Τίποτα και κανένας δεν είναι όπως φαίνεται. Όπως και ο συμφοιτητής μου ο κάθε δολοφόνος, παρανοϊκός, βιαστής μπορεί να δείχνει άγγελος και να κρύβει ένα διάβολο μέσα του.

Αν ήταν να γράφει στο μέτωπο μας, τι σόι άνθρωποι είμαστε θα ήταν πολύ εύκολα τα πράγματα για όλους μας. Για την αστυνομία, για τα δικαστήρια, για τους εργοδότες, για τον απλό τον κόσμο.

Ο καθένας μπορεί να κρύβει ο,τιδήποτε μέσα του. Να μου πεις πιστεύεις ότι ο Μοτορτζής είναι κατά βάθος δολοφόνος; Η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα πω έπεσα από τα σύννεφα. Θα πω όλοι είμαστε ικανοί για όλα.

13 comments:

  1. Σύμφωνοι, αλλά δες το από την ανάποδη. Κάποιοι άνθρωποι εν σάννα τζαι γράφουν το πάς στο μέτωπο τους ότι κάτι εν πάει καλά μαζί τους. Που τζείνους περιμένεις το. Ίσως γι'αυτό να λέμε για κάποιους ότι "μα δεν το περίμενα".
    Τζαι το άλλο...μπορείς να περιμένεις πραγματικά τα πάντα από όλους; Αν ήταν έτσι, δεν θα έβγαινες από το σπίτι σου, ή έστω δεν θα άφηνες τα μωρά σου στην ευθύνη μάνας, πεθεράς, συζύγου, νηπιαγωγού. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένεις κάτι τέτοιο που τούτους. Σίγουρα, όπως είπες, ίσως να μεν πέσεις που τα σύννεφα, αλλά δεν μπορείς και να ζεις με αμφιβολίες ή υποψίες για τους πάντες.

    Κατά τα άλλα είπαμε, συμφωνούμε και βλέπω τη θέση που παρουσιάζεις!

    ReplyDelete
  2. μαζί σου.
    εγώ πάντα λέω "περιμένω τα όλα από όλους"
    και καλά και κακά

    ReplyDelete
  3. Αλήθεια. Ποιος θα περίμενε ποτέ ότι θα έφτιαχνες με επιτυχία μπράουνις. Τουλάχιστον έτσι διαδίδεται. Εγώ πάντως, αν δε το γευτώ «δεν πιστεύω ότι έκανες τέτοιο πράμα».

    ReplyDelete
  4. Εγώ είναι συγχυσμένη. Είμαι υποψιασμένη για τον κόσμο αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν τα περιμένω όλα από όλους. Αν μου πεις δηλαδή ότι αύριο ο παπάς μου εν serial killer ένεν που τα σύννεφα που εννα ππέσω αλλά τζει που το διάστημα. Εν ξέρω που την μια λαλείς να διάς credit τους ανθρώπους και credit στη καλοσύνη τζιαι μετά ανάποδα. Ναι είμαι ofically συγχυσμένη

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για κανένα. Και κυρίως για τον εαυτό μου.

    ReplyDelete
  6. Moonlight το πρόβλημα τούτο ακριβώς είναι. Ότι υπάρχουν πλάσματα που το γράφει το μέτωπο τους, τζαι πάλε όταν κάμουν κάτι οι άλλοι εκπλήσσονται.

    Sike τα καλά τα άφησα έξω, αλλά έχεις δίκαιο. ούλλα που ούλλους.

    Κολόνα κρύβω ένα ζαχαροπλάστη μέσα μου. Τζαι αλλό ένα η Αχάπαρη δύο.

    Amadruada λαλείς ότι ο πάπας σου δεν είναι ικανός για φόνο. Serial killer εν πιο τραβημένο, το παραδέχομαι. Μέχρι που θα έφτανε για να σας προστατέψει; Δεν θα σκότωνε; Εν τζαι βοήθησα ξέρω το να ξισαντανωθείς.

    Brenda κυρίως για τον εαυτό μας.

    ReplyDelete
  7. Πολύ ενδιαφέρον ανάρτηση!
    Ωραία όλα αυτά και δε θα διαφωνήσω με το σκεπτικό σου..
    Μα αν είναι όντως έτσι, τότε πραγματικά κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει.. Όλα είναι ρευστά και ψεύτικα.. Δεν είναι τραγικό αυτό;
    Δηλαδή, ο οποιοσδήποτε είναι ικανός για το οτιδήποτε;! Θλιβερή σκέψη!
    Όπως και να έχει, να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν θα ελεγα οτι ολα ειναι ψευτικα. Απλα οι ανθρωποι εχουμε τοσες πολλες πτυχες και τροπους σκψεις που ειναι αδυνατο να τα βγαζουμε ολα στη φορα.

      Καλη βδομαδα και σε σενα

      Delete
  8. Καλημέρα!
    Πρώτον, άρεσεν μου πολλά η εικόνα που έβαλες! Λατρεύω τα προσωπεία!
    Δεύτερον, εφύρτηκα με το σχόλιο της Κολόνας! Μπράβο Μάνα!
    Τρίτον, εκάλυψες με, με την απάντηση σου στην Paloma.

    υ.γ. Είμαστε ικανοί για όλα! Κι αυτό δεν είναι νέο! Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα! Τη στιγμή που ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι, όλοι μπορούν. Από την ίδια πάστα είμαστε. Απλά, κάποιοι βάζουν φραγμούς ή δεν καλλιεργούν τόσο κάποιες πτυχές τους. Και εννοείτε δεν μπορούν να φανούν τα πάντα σε μια όψη. Είμαστε πολύπλευροι. Για να μας μάθει κάποιος πρέπει να αλλάζει θέση και να βρεθεί στις συνθήκες που θα δει άλλες πλευρές μας. Άρα η εικόνα που έχουμε για κάποιο άτομο είναι δική μας "ευθύνη".

    ReplyDelete
  9. πολυ καλο ποστ φιλη μου!
    μπραβοο
    εξαιρετικη τοποθετηση!

    ReplyDelete
  10. Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να μην την έχει πατήσει στη ζωή του με κάποιον που αλλιώς νόμιζε ότι ήταν και αλλιώς ήταν τελικά.
    Εγώ προσωπικά πολλές (και 2 με πολύ "καλές φίλες").
    Το θέμα είναι: μαθαίνουμε ποτέ να ξεχωρίζουμε το fake; Δεν ξέρω..

    ReplyDelete
  11. Σε ευχαριστώ Νεράιδα για τα καλά σου λόγια. όντως μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. ευτυχώς όπως είπε τζαι η Σάικ τούτο ισχύει τζαι για το καλό, όχι μόνο για το κακό.

    Καλό απόγευμα Εκφράσου. σε ευχαριστώ.

    Mamouli είναι καλή η απορία. Μαθαίνουμε; Υποθέτω όχι όλοι. Βλέπεις πολύ συχνά ανθρώπους να την πατούν ξανά και ξανά με τον ίδιο τρόπο.

    ReplyDelete
  12. Μάνα, πόσο δίκαιο έχεις!! Ούτε εγώ βάζω το χέρι μου στην φωτιά για κανένα, μόνο για τον εαυτό μου το έβαζα για ΕΝΑ μόνο ζήτημα αλλά κατάφερα και το έκαψα κι εκεί! Το τι είναι ικανός να κάνει ένας άνθρωπος εξαρτάται και υπό τις περιστάσεις, θεωρώ οτι όταν ακούμε οτι κάποιος 'σκότωσε ή κεράτωσε ή έκανε κάτι πολύ κακό' δεν πρέπει να τον καταδικάσουμε χωρίς να ξέρουμε όλα τα γεγονότα.

    ReplyDelete