Monday 16 December 2013

Χριστουγεννιάτικες γιορτές άλλοτε και τώρα



Την περασμένη Τετάρτη μέσα στον ψόφο και την παγωνιά πήγαμε να καμαρώσουμε την κόρη Α στη χριστουγεννιάτικη της γιορτή. Ήταν ζωάκι, πράγμα που δεν την ενθουσίασε ιδιαιτέρως, γιατί ζωάκια μπήκαν οι πιο κοντοί της τάξης, και η ίδια πίστευε πως είναι μετριοκοντή άρα έπρεπε να είναι χιονάνθρωπος.

Αυτή την Τετάρτη θα πάμε να καμαρώσουμε την κόρη Β, που θα είναι άγγελος. Τι πιο στερεότυπο από το να μπαίνει άγγελος ένα ξανθό κοριτσάκι; Καμία πρωτοτύπια.

Πρόσεξα, λοιπόν, ότι το concept των σχολικών γιορτών συνεχώς αλλάζει. Εναρμονίζεται με την εποχή του. 

Εξηγούμαι. Θυμάμαι τις γιορτές που κάναμε όταν ήμουν εγώ δημοτικό. Ίσως να φταίει το ότι πήγαινα σε δημοτικό που βρισκόταν σε προσφυγικό συνοικισμό, ίσως πάλι η τουρκική εισβολή ήταν αρκετά πρόσφατη.

Έτσι πλάι στη φάτνη, στους αγγέλους και στα ζωάκια, γιατί τα ζωάκια είναι must σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, υπήρχε ΠΑΝΤΑ η μαυροφορεμένη Κύπρος, που περίμενε ανάσταση. Κάτι που θα ταίριαζε γάντι σε μια γιορτή για το Πάσχα, αλλά επειδή το Πάσχα γιορτές δεν κάνουμε, έπρεπε να χωρέσει στα Χριστούγεννα.

Κάποιες φορές η μαυροφορεμένη Κύπρος είχε δίπλα της χωριά που τώρα είναι κατεχόμενα, μάνες αγνοουμένων και γενικά σκηνές από την εισβολή. Έπεφτε κλάμα και οδυρμός για την πατρίδα που χάθηκε, αλλά στο τέλος όλα καλά.

Μαζί με το Χριστό που γεννιόταν, υπήρχε η ελπίδα ότι η Κύπρος θα δει ξανά χαρά και ότι θα ελευθερωθεί. Έφτασα να έχω κόρη στην ηλικία που ήμουν όταν συμμετείχα σε αυτές τις γιορτές και το Κυπριακό δεν έχει λυθεί ακόμη.

Οι στολές ήταν από φόδρες και τα σκηνικά ζωγραφισμένα σε χαρτόνια.

Τραγουδούσαμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και το έλατο. Άντε το πολύ πολύ και το Μικρό Τυμπανιστή. Και στο τέλος μαζί με τα Χρόνια Πολλά υπήρχε και η ευχή Ελευθερία στην Κύπρο μας.


Μετέπειτα, οι γιορτές έγιναν πιο glamour. Η ιδέα της εισβολής άρχισε να ξεφτίζει, άλλωστε ήταν οι εποχές της ευμάρειας. Η μαυροφορεμένη Κύπρος έδωσε τη θέση της στην Πριγκίπισσα των πάγων, στο παιδάκι που ήθελε να πάρει πολλά δώρα, στα Χριστούγεννα σε όλη την Ευρώπη.

Οι στολές νοικιασμένες και φαντασμαγορικές. Το τι φτερό, το τι glitter έπεφτε, άστα να πάνε. Σκηνικά που να παραπέμπουν σε αληθινά, στο πυρ το εξώτερον στάλθηκαν τα χάρτινα.

Η χορωδία τραγουδούσε το Feliz Navidad, το Jingle Bells και Santa Claus is coming to town. Οι ευχές ήταν για Χρόνια Πολλά και καλό ταξίδι γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσει κάποιος Κύπρος. Ένα Λονδίνο, μια Βιέννη ήταν ό,τι έπρεπε.


Και φτάνουμε στις σχολικές γιορτές εν μέσω οικονομικής κρίσης. Το μήνυμα των γιορτών των τελευταίων χρόνων είναι ένα: Βοηθάτε τους συνανθρώπους σας. Όλοι μικροί μεγάλοι, ζώα, αστέρια, άγγελοι, Χριστός, Παναγία και Ιωσήφ, μάγοι εργάζονται με ένα μοναδικό σκοπό. Να προσφέρουν αγάπη και να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Ας σκορπίσουμε τον πόνο μακριά είναι η ατάκα, που πέφτει κάθε πέντε λεπτά.

Εδώ να σας πω ότι υποπτεύομαι μια παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας. Η ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη, κανονικά είναι έργο του κράτους, αλλά επειδή το κράτος λεφτά δεν έχει, σου λέω ας τους κάτσω πάνω στα αυτιά, μπας και το κάνουν άλλοι.

Και φυσικά γυρίσαμε στις στολές του ό,τι έχει το κάθε σχολείο φορεί, για νοίκι ούτε λόγος να γίνεται, με αποτέλεσμα να βλέπεις ένα παιδάκι δεντράκι να φορεί γκρίζο παντελόνι και από πάνω να είναι τυλιγμένο πράσινες φόδρες.

Όσο για τα τραγούδια δεν γίνεται να μην ακουστούν τα κάλαντα στα κυπριακά και ο,τιδήποτε άλλο παραδοσιακό τραγούδι υπάρχει. Καταλήγουμε με τις ευχές Χρόνια Πολλά και δύναμη σε όλους μας.



Αν με το καλό βγούμε από αυτή την κρίση, θυμίστε με να σας κάνω μια περιγραφή, πως θα είναι σχολικές χριστουγεννιάτικες γιορτές. Ένα στοίχημα όμως θα το έπαιζα ότι θα μιλούμε για τα άσχημα χρόνια που αφήσαμε πίσω μας και ότι τάχα μου βάλαμε μυαλό και μάθαμε. Οι στολές θα είναι νοικιασμένες φυσικά και η χορωδία θα τραγουδά το All I want for Christmas it's you...

17 comments:

  1. Εμείς εν θυμούμαι τι μότο είχαμε, πάντως εν είχαμε Κύπρο, ούτε χωριά, αλλά ούτε στολές με γκλίδερ. (Η αδερφή 3 χρόνια μικρότερη είχε και γκλίδερ).
    Ήμουν άγγελος, καμπάνα, τζαι τέτοιες μαλακίες φυσικά (για παναγία ούτε λόγος, είχαμε μια σταράτη, με σκούρο μαλλί και πράσινο μάτι, τζι εγώ ήμουν ξανθή, εν έκαμνα). Ετραγουδούσαμε και ελληνικά (κάλαντα και άλλα τύπου ω ναι ψάλτε στα ουράνια, μικρός τυμπανιστής) και αγγλικά στις πιο μεγάλες τάξεις (jingle bells, ρούντολφ). Να'ναι καλά η κυρία ερασμία ήταν μια χαρά.
    Πάντως γενικά, επροτιμούσα τες γιορτές που εκάμναμε τότε, παρά τις τωρινές που εν λίο σάννα τζαι βαρκούνται...

    ReplyDelete
  2. "Οι σχολικές γιορτές και η φιλοσοφία τους" θέμα για βιβλίο αν κάποιος θέλει να το γράψει. δειτε το από τη σκοπιά του δασκάλου, του μωρού, του γονιού και των επίσημων καλεσμένων. ΟΙ δασκαλοι αγχώνουνται γιατί θα φανεί η πιότητα της δουλειάς τους. Τα μωρά αππώνουνται γιατί επιτέλους τους προσέχουν οι γονείς τους. Οι γονιοι βιάζονται γιατί πρέπει να σχολάσουν πιο νωρίς, να κανονίσουν να έχουν τα μωρά στο σχολείο στην ώρα τους και φαί ετοιμο γιατί μετά τη γιορτή τα μωρά πεινούν. Οι γονιοί επίσης ανησυχούν μπας τζιαι τα μωρά κατουρηθούν στη σκηνή ή ξεχάσουν τα λόγια τους. Και οι επίσημοι καλεσμένοι βαρκούνται τζιαι βρίζουν την ώρα που δέκτηκαν άλλη μια πρόσκληση για γιορτή. Έτο να αναθεωρηθεί το θέμα τζιαι οι γιορτές θα έρθουν τζιαι χωρίς σχολικές γιορτές, και τα υποτιθέμενα μηνύματα της γιορτής να μας τα στέλλουν σε ανακοίνωση.

    ReplyDelete
  3. καλημερα!!! ομορφο ποστ!
    ακομη καλες ειναι οι γιορτες! αργοτερα δε ξερω πως θα γινουν και αν θα γινονται! θα δειξει!

    φιλακια πολλα!

    ReplyDelete
  4. Αααααχχχχ αναμνήσεις Μάνα.
    Αλλά και τι κατάντια περιγράφεις.
    Πραγματικά, στεναχωριέμαι. Για όλα.
    Όχι για το τι είχαμε τι χάσαμε, αλλά για το πως μεταλάσσονται οι καιροί, και το πόσο εύκολα ξεχνά ο άνθρωπος να εκτιμά αυτά που πραγματικά αξίζουν. Έπρεπε να φτάσουμε σε αυτά τα σημεία, για να αντιληφθούμε ότι τα γκλίτερ δε θα ταΐσουν κανέναν αυτά τα χριστούγεννα; Ντροπή στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση, μόνο αυτό έχω να πω. Ντροπή τους. Και πόσο τετριμένες πλέον αυτές οι σχολικές γιορτές. Their originality kills me!!!

    ReplyDelete
  5. Σε χριστουγεννιατικες γιορτες δεν ειχαμε ποτε θεμα την Κυπρο,μονο στις τελικες την εβαλαν μεσα οι δασκαλοι, εκαμα απο αγγελακι, παναγια,παιδακι,ξωτικο του αγιου βασιλη και η αγαπημενη μου οταν εκαμαμε τον Σκρουτζ.
    Τα τελαυταια χρονια νομιζω οι δασκαλοι παιζουν πελλο και καμνου οτι πιο ευκολο και απλο σκεφτουν,λειπει τους η φαντασια.
    Στην γιορτη που επηα εψες το θεμα ηταν το κοριτσακι με τα σπιρτα και οτι πρεπει να βοηθαμε τους συναθρωπους μας που εχουν αναγκη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τουτο το παραμύθι (κορίτσάκι με τα σπίρτα) ήταν υπαίτιο για πολλή κλάμα που 'ημουν μωρό αλλά και για πολλές φαντασιώσεις που το εσωζα εννοείται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά!

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Moonlight όι σαννα τζαι βαρκούνται. Όντως βαρκούνται. Δαμέ βαρκούμαστε εμείς που τάχα καμαρώνουμε τα μωρά μας, όχι οι ίδιοι οι δάσκαλοι.

    Χα χαχα ανώνυμη εν καλή ιδέα για βιβλίο η φιλοσοφία των σχολικών γιορτών. Και ένα ειδικό κεφάλαιο να ξοδευτεί στις διδακτικές ώρες που χάνονται χωρίς λόγο.

    Υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην γίνονται. Καλημέρα Έκφραση.


    Λουκρεζία η δασκάλα της μεγάλης τους είπε ότι η γιορτή είναι για χάρη τους για να περάσουν καλά. Αν έπαιρναν τα παιδιά μισή μέρα στο πάρκο να τα ξαπολύσουν να ευχαριστηθούν παιχνίδι, θα γλύτωναν και διδακτικές ώρες και έξοδα και πολύ καλύτερα θα περνούσαν.

    Σιμόνι άκου το στόρι σε σχολείο φίλης νηπιαγωγού. Τα παιδάκια πάνε στους πρίγκιπες που ζουν στο κάστρο να παίξουν στον κήπο. Οι πρίγκιπες εκνευρίζονται και τα διαολοστέλλουν.
    Αλλαγή σκηνής και μεταφερόμαστε σε χριστουγεννιάτικη αγορά. Κάποιος εισηγείται να πάνε στους πρίγκιπες να πουν τα κάλαντα να μαλακώσει η καρδιά τους. Πηγαίνουν και όντως οι πρίγκιπες γίνονται καλοί. Και εισηγούνται να πάνε όλοι μαζί στη Βηθλεέμ να προσκυνήσουν.
    Αλλαγή σκηνής και πάλι. Παιδιά, πρίγκιπες κόσμος μεταφέρονται στη Βηθλεέμ προσκυνούν και ψάλλουν.
    Εξανάκουσες πιο αχταρμά παράσταση;

    ReplyDelete
  8. μα αν εκατάλαβα καλά τωρά οι γιορτές συνοδεύονται από ολόκληρο fun day στην αυλή του σχολείου; με παζαράκια, παιχνίθκια, face painting, σούβλες και λοιπά; προχτές ξέρω 3 δημοτικά που εκάμαν τούντο πράμα...

    ReplyDelete
  9. @Μάνα - πες το ψέματα βρε Μάνα. Καλύτερα θα επερνούσαν τα μωρά παρά τζίνο το καρκασhαλίκι ούλο με τους αγγέλους τζιαι τα ζωάκια.

    ReplyDelete
  10. Τζιαι μας το θεμα μας Χριστούγεννα και Πάσχα ήταν η Κύπρος κλπ κλπ. Θυμούμαι τις στολές εράφκαμεν τες και ακόμα έχω μια στολή αγγέλου και τα φτερά που τα εκάμναμε με κρεμαστάρκα που τα ρούχα και τούλι. Ούφφου τι μου θύμισες, εννα ψάξω να τα έβρω. Σήμερα εγω νομίζω βλέποντας τις αρφότεχνες μου σαν να μπου τζιαι εν εκτός θέματος τα μωρά. Τουλάχιστον που τζείνα που μου λεν το νόημα των Χριστουγέννων Καπουτ!

    ReplyDelete
  11. Αν σου πω οτι εγώ η ίδια ήμουν Κύπρος σε χριστουγεννιάτικη γιορτή? Είχα περασμένες αλυσίδες στα χέρια μου από γκρίζες κόλλες γλασέ και στο αποκορύφωμα της παράστασης ένα περιστέρι (ο Βαλεντίνος) έκοψε τα δεσμά μου με μια κίνηση καράτε. Αχ τι τέλειες εποχές...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-))))) τζαι τόσα χρόνια γυρεύκουμε τη λύση του κυπριακού!!

      Delete
  12. Εν κρίμα να βαρκούνται όμως! Καλύτερα να δουλέψεις και να τους μεταδώσεις τον ενθουσιασμό και την ομαδική δουλειά για να βγει μια όμορφη γιορτή όπου δεν θα βαρκούνται ούτε τα μωρά, ούτε οι γονείς (όσο γίνεται).
    Κάμε μια ωραία χωρωδία, κάμε ένα πρωτότυπο κατά τα άλλα σύνολο, τζαι ΕΝΝΕΝ ανάγκη να πηαίνει 2 ώρες!
    Ούτε οι στολές έννα τους σώσουν, ούτε τίποτε, αν δεν δουλέψουν. Εν τούτο που εν εκαταλάβαν νομίζω.
    Στην Ελλάδα κάμνουν όλες τες γιορτές την ώρα του σχολείου, και τις αναλαμβάνουν 1-2 τάξεις κάθε φορά. Δεν έχει γιορτές όλου του σχολείου δλδ... Πολλά πολλά κρίμα για τα Χριστούγεννα και το τέλος του χρόνου για παράδειγμα αν με ρωτάς.

    ReplyDelete
  13. Πρέπει επειγόντως να κάνεις κάτι με τον blogger.

    ReplyDelete
  14. Εν εκατάλαβες καλά Σάικ. Το Fun Day εν ένα πράμα τζαι άλλο η χριστουγεννιάτικη γιορτή. Δεν είναι την ίδια ημέρα. Επειδή οι γονείς εν αθκιασεροί να βουρούν σε δκυο events.


    Δεν σοβαρομιλάς Αμαδρύαδα, φύλαξες τις στολές που το δημοτικό; Ούτε η πεθερά μου να ήσουν που ξετρυπώνει τετράδια τζαι ρούχα του Μοτορτζή που τον τζαιρό που ήταν πιο κοντός μου…


    Και ναι κυρίες και κύριοι έχουμε μια Κύπρο ανάμεσά μας. Γεια σου Κατερίνα.

    Μουν εν κρίμα να βαρκούνται. Αλλά αν σκεφτείς με τι τρισδιάστατα παίζουν πλέον τα κοπελούθκια σήμερα καταλαβαίνεις πόσο θα βαρκούνται τζαι θα περιπαίζουν τα άθλια σκηνικά μέρος μιας βαρετής ιστορίας.

    Κολόνα το έψαξα το θέμα. Ό,τι συμβουλή μου έδωσαν την εφάρμοσα. Τίποτα δεν πιάνει.

    ReplyDelete
  15. Πρέπει να στάληκε στους διευθυντές εγκύκλιος που να λαλούσε να μην ξοδευτούν για τις γιορτές.

    Δαμέ όμως μπαίνει το καλιτεχνικό δαιμόνιο του καθενού. Η δική μας είχε τη φανταστική ιδέα τα σκετσάκια να περιλαμβάνουν παιγνίδια (τα παιδάκια έπαιζαν ότι ήταν παιγνίδια του Αη Βασίλη) και τα παιδάκια έβαλαν τα καρναβαλλίστικα τους ρούχα (ότι είχε ο καθένας).

    Άρα practically χωρίς έξοδα είχαμε μια πανδαισία χρωμάτων, τουλιών και glitter, το τι πριγκήπισσα και Spiderman παρέλασε ήταν άνευ προηγουμένου. Και χρησιμοποιήθηκαν και οι καρναβαλλίστικες στολές που κάθουνται anyway.

    Η γιορτή βγήκε μια χαρά χωρίς μίζερη λιτότητα.

    ReplyDelete