Wednesday 29 January 2014

Την τεχνολογία μου μέσα



Ότι είμαι φαν της τεχνολογίας, πρέπει να φάνηκε από το πρώτο ή δεύτερο ποστ που έγραψα. Αλλά τώρα τελευταία η τεχνολογία άρχισε να μου τη σπάει.

Παράδειγμα πρώτο (αγκαλιά στον καναπέ με την κόρη Β)
Μ: Άτε ρε αγάπη, εγώ ποιο λαιμάκι θα φιλώ όταν μεγαλώσεις και φύγεις από το σπίτι;
ΚΒ: Δεν θα φύγω από το σπίτι, θα μείνω εδώ να τρώμε μαζί (το παιδί μου εμπέδωσε από νωρίς την αξία του "Με ταΐζουν οι γονείς μου").
Μ: Δεν γίνεται κάποτε θα φύγεις μακριά.
ΚΒ: Εντάξει όταν φύγω θα μιλούμε από το Skype, εντάξει;

Παράδειγμα δεύτερο (βλέπω με την κόρη Α το Home Alone, σκηνή όπου λόγω της καταιγίδας κόπηκαν τα τηλεφωνικά καλώδια)
ΚΑ: Η μαμά του είναι μακριά και τη θέλει; Γιατί δεν την παίρνει τηλέφωνο;
Μ: Μα δεν μπορεί γιατί δεν έχει γραμμή χάλασε το σταθερό τηλέφωνο.
ΚΑ: Στο κινητό ρε μάμα, να την πιάσει τηλέφωνο στο κινητό.
Μ: Δεν είχαν κινητό τότε.
ΚΑ. Δεν είχαν κινητό τότε; Και πως μιλούσαν;

Παράδειγμα τρίτο (ακούμε στο ραδιόφωνο την παράσταση με το Μορμόλη, όπου ένας άνθρωπος περιγράφει την τηλεόραση ως το κουτί που βλέπουν οι κουτοί)
ΚΑ: Μάμα, γιατί ο κύριος λέει την τηλεόραση κουτί; Η τηλεόραση δεν είναι μεγάλο κουτί. Είναι μια μεγάλη οθόνη.
Μ: Κάποτε οι τηλεοράσεις ήταν μεγάλα κουτιά. Μην βλέπεις πως είναι σήμερα.
ΚΑ: Ήταν και τα ipad κάποτε μεγάλα κουτιά;

Όπως πάμε θα πρέπει να γράψουμε ξανά πολλές ταινίες και πολλά βιβλία. Η τεχνολογία άλλαξε πολλά πράγματα στη ζωή μας. Το κυριότερο όμως, ήταν ότι χάσαμε την ιδιωτικότητά μας, όλοι πλέον ξέρουν που είμαστε και τι κάνουμε. Χάρη στα κινητά τηλέφωνα, μπορούν να μας εντοπίσουν οποιαδήποτε στιγμή. Το να κρυφτούμε είναι μάταιο.

Ο Ρωμαίος δεν θα χρειαζόταν να πεθάνει, νομίζοντας πως η Ιουλιέτα πέθανε. Με ένα sms θα τον είχε 
ενημερώσει και όλα θα είχαν λυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Θα παντρεύονταν και θα ανακάλυπταν σε λίγο καιρό, τι βλακεία έκαναν που μου ήθελαν παντρειές από τα 16.

Ο Οθέλλος δεν θα σκότωνε την Οφήλια, λόγω ζήλειας. Θα έβαζε τις κάμερες παρακολούθησης να δει τι κατέγραψαν και θα ανακάλυπτε πως όλα ήταν σκευωρία.

Ο Μίσκιν θα ανακάλυπτε πολύ πιο νωρίς ότι η Ναστάζια είχε σχέσεις και με τον Ραγκόζιν, αφού όλο και κάποια φωτογραφία, κάποιο σχόλιο θα έβλεπε στο Facebook. Θα γλύτωναν και οι τρεις και ο Ντοστογίεφσκι δεν θα έγραφε 700 σελίδες βιβλίο.

Οι Τρεις Σωματοφύλακες δεν θα ήταν βιβλίο αλλά ένα pdf  μερικών σελίδων. Όλο το βιβλίο στηρίζεται σε λάθος ανθρώπους που ήταν σε λάθος στιγμή, στο λάθος τόπο, προσπαθώντας να βρεθούν στο σωστό τόπο, στη σωστή στιγμή, με τους σωστούς ανθρώπους. Δημιουργία event στο Outlook και ενημερώνεις τους παραλήπτες. Σωστή δουλειά, χωρίς περιθώρια λάθους.

Θα έπαιζε reminder να υπενθυμίσει στη Σταχτοπούτα τα μεσάνυχτα να επιστρέψει σπίτι της. Όσο γελοίο και αν ακούγεται για ένα έφηβο να βγει και τα μεσάνυχτα να είναι σπίτι. Τέτοια ώρα βγαίνουν, δεν μπαίνουν σπίτι.

Μπορώ να συνεχίσω με πολλά παραδείγματα. Η ουσία είναι ότι είναι δύσκολο να ειπωθεί σήμερα μια ιστορία ή να γραφτεί μια ταινία που να στηρίζεται στην ασυνεννοησία, στο λάθος ραντεβού ή στο δεν ήξερα.

Και τώρα αφού είπα τον πόνο μου, πάω να ανεβάσω καμιά φωτογραφία στο Facebook, να στείλω μηνύματα από το κινητό, να στείλω ένα κείμενο σε μια συνάδελφο στο WhatsApp, να με ενημερώσει το κινητό μου για το πρόγραμμα της ημέρας, να δω τι παίζει στον κόσμο από το Twitter, να ανεβάσω την ανάρτηση μου στον blogger, να πιάσω τηλέφωνο τη μάνα μου, να μιλήσω με την κολλητή μου στο Λονδίνο μέσω Skype, να δούμε καμιά ταινία το βράδυ από το Minix. Α περίμενε. Έχω μήνυμα και στο Viber.


Ένα πράγμα δεν θα μπορεί να αλλάξει η τεχνολογία, το ότι σήμερα είναι μέρα για κολοκάσι, που θα το φάμε πάλι ωμό και άγευστο.

32 comments:

  1. Ουουουουου είσαι πολλά μουρμούρα σήμερα! Εχτές που έφα το δικό μου το κολοκάσι μια χαρά καλοψημένο ήταν, δεν σου το κάμνουν καλό τζιαμέ που τρώεις.

    Σήμερα μπορεί να γραφτεί μια υπέροχη ιστορία ρεζιλέματος/ξεσκεπάσματος εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχω ήδη υπόψη μου δυο, τρεις, τέσσερις...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το κολοκάσι εν άγευστο χωρίς καμιά θρεπτική ουσία. τζαι ο καλύτερος σεφ να το ψήσει δεν με πείθει. ευτυχώς όμως το γλύτωσα. εφάμε φασόλια.

      Delete
  2. Χαχα όλα τα λεφτά!

    ReplyDelete
  3. χαχαχα
    βρε τι επαθες!
    με εκανες και γελασα!
    φιλακια πολλα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τι καλύτερο να γελά ο κόσμος με αυτά που γράφω.
      Φιλάκια

      Delete
  4. Και νόμιζα ότι μόνο εμείς ακούμε τον Μορμόλη! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Μορμόλης είναι δω
      και δεν ζούμε και δεν ζούμε σαν και πρωταααααααααααααααααααααααα

      Delete
  5. Το κολοκάσι εν πολλά γιαξ όπως και να το κάμεις...:/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

      Delete
  6. Ekopsa pisw profanws... what is Minix?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια συσκευή που την ενώνεις με τηλεόραση και ίντερνετ και κατεβάζεις ό,τι κάμνεις όρεξη για να δεις.

      Delete
  7. Ο φάδα πριν λίες μέρες έλεε μας ότι ήταν μια γεννιά που εζήσαν τεράστιες αλλαγές. Ρεύμα, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικές συσκευές, δισκέτες μεγάλες, δισκέτες μικρές, cd, usb, για να μην αρχίσω για τρόπους σύνδεσης, επικοινωνίας και distribution δεδομένων.
    Άραγε έννα ζήσουν τζαι οι μιτσιές τόσες αλλαγές;

    Επίσης πρόσφατα εσυζητούσα για το ότι σε λίο καιρό εν θα ξέρουν τι είναι το εικονίδιο της επιλογής save σε word κλπ, τζαι σε ακόμα λίο καιρό εν θα ξέρουν τι είναι το σύνηθες εικονίδιο για το call (το ακουστικό σε πράσινους χρωματισμούς)!

    Τέσπα, για το ψυχολογικό κομμάτι, νομίζω έννα περάσετε ακόμα πολλές φάσεις ώσπου να έρτει ο καιρός που έννα φύουν που σπίτι, άρα μεν έχεις έννοια που τα τωρά! :)

    ReplyDelete
  8. (έτο, θωρώ το έγινε το κόμεντ μου)

    ReplyDelete
    Replies
    1. οι μιτσιοί έχουν ως δεδομένο πράγματα που εμείς τα είδαμε να αλλάζουν. δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό πάντως είναι ενδιαφέρον.

      Delete
  9. μα μάνα τωρά τελευταία εγίναν εξαιρετικά τα ποστς α! ήταν και πριν καλά αλλά τα τελευταία εν εξαιρετικά

    όι πως θέλεις το αππρουβαλ μου αλλά εσκέφτηκα το :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beatrix αλλώπως είμαι όπως το κρασί. ώσπου περνά ο τζαιρός βελτιώνομαι χαχαχα.

      Delete
  10. Έννοια σου και η πιο σύγχρονη ιστορία του "δεν ήξερα", βλέπε "δεν ήξερα που είναι το Μαρί", μια χαρά πούλησε, μια χαρά έπιασε! Φτάνει να βρεθεί ένας καλός μαλάκας να τη διηγηθεί. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας να του πει: "Ας άνοιγες το Google Earth!" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χα χαχαχαχαχα. αρέσκουν μου τα πολιτικά σου σχόλια.

      Delete
  11. θεϊκες οι αποριες των κόρων!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τζαι τούτες είναι απλά ενδεικτικές.

      Delete
  12. καταρχήν, λίες κουβέντες για το κολοκάσι, ας πούμεν. Μμμμμ

    κατα τα άλλα, σιαίρουμαι που είμαι στην Κρυοχώρα, όπου η ιδιωτικότητα ακόμα μετρά τζιαι έννεν τόσο εθισμένος ο κόσμος που την τεχνολογία.

    Η τεχνολογία αλλάσσει, η αθρώπινη φύση όι. Πάντα εννα τα κάμνουμε σαλάτα, με ή χωρίς ίντερνετ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ας πούμε ότι όσοι εκφράζονται θετικά υπέρ του κολοκασιού μπαίνουν ας πούμε στη μαύρη λίστα.

      Σοβαρά όμως δεν πιστεύω ότι η Κύπρος είναι πιο μπροστά από την Κρυοχώρα σε θέματα τεχνολογίας. εντάξει ξέρεις καλύτερα ζεις εκεί.. ίσως απλά να ξέρουν να προστατεύουν καλύτερα την ιδιωτικότητά τους.

      Delete
    2. Ας πούμεν όποτε έβρω στη λαϊκή κολοκάσι κλαίω που την συγκίνησή μου, ας πούμεν. αχάριστη.

      Η διαφορά που επρόσεξα εν ότι στην Κύπρο εν φυσιολογικό να δεις ένα μωρό δημοτικού να παίζει με το τάμπλετ, ή με σμαρτφοουν. Δαμέ (ενώ έχω πολλούς φιλους με μωρά σε αντίστοιχη ηλικία) εν το είδα ποτέ. Σε τούτο το θέμα εν αυστηροί.

      Delete
    3. Δεν διαφωνώ σε τούτο. που τους φίλους μας που έχουν κοπελούθκια είμαστε οι μόνοι που τους έχουμε συγκεκριμένες ώρες και μέρες να παίζουν με τα τάμπλετ.

      Delete
  13. Εεεεμ ότι θέλω να το παίξω ξερόλας (σόρρυ, καταλάβεις, έχω κάποιες υστερίες με τον Γούλλιαμ) αλλά ο Οθέλλος εν την Δυσδαιμόνα που επαρακολούθαν. Εν ο Άμλετ που έπρεπε να στείλει sms της Οφέλειας να μεν πνιεί. Τα γέριμα τζιαι τζίνη η βλαμμένη, εμάζεφκε έτσι όμορφα τζιαι ωραία λουλουδάκια, έτω αν ήσhε ipad τζίντο τζιαιρό εν ήταν να πεθάνει τα γέριμα. Είδες είδες όμως τι σου κάμνει η τεχνολογία. Ήβρα ιδέα. Να μετατρέψουμε παλιές ιστορίες (λογοτεχνικές) στην μοντέρνα ζωή με την τεχνολογία. Τέλεια αλαλούμ όμως. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κόρη, έχεις απόλυτο δίκαιο. εμπέρδεψα τα έργα.

      Delete
  14. Μόλις εμπέδωσα ότι έκοψα πολλά πίσω στο θέμα της τεχνολογίας.

    Απορία: Πώς γίνεται να έσιει κόσμο που εν του αρέσκει το κολοκάσι;;; οέο;;;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. η ερώτηση είναι πως γίνεται να έσσει κόσμο που του αρέσκει το κολοκοάσι; οεό.

      Delete
  15. μην ανησυχεις. σε λιγο τελειώνει ο χειμώνας και μαζί του το κολοκάσι. όσο για την τεχνολογια? νομίζω πως μόλις άρχισε....

    ReplyDelete