Wednesday 15 October 2014

Πάρε bonus μια ψύξη ωαρίων




Η είδηση έχει ως εξής: Δύο κολοσσοί της Silicon Valley προσφέρουν στις γυναίκες εργαζομένους τους ένα πρωτοφανές bonus. Η Apple και Facebook πληρώνουν τα έξοδα ψύξης των ωαρίων των γυναικών εργαζομένων, ως ανταμοιβή για την επιλογή της καριέρας εις βάρος της δημιουργίας οικογένειας.

Το Facebook άρχισε πρόσφατα να καλύπτει το έξοδο ψύξης των ωαρίων και η Apple θα αρχίσει τον Ιανουάριο, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των δύο τεχνολογικών κολοσσών στο NBC News. Πρόκειται για τις πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν αυτού του είδους την εξω-ιατρική κάλυψη.

Ακούγεται φανταστική ιδέα. Ας φυλάξουμε τα αυγουλάκια μας να γίνουμε μητέρες όταν θα βγούμε στη σύνταξη. Εμ γιατί να προσέχουμε τα εγγόνια μας; Ας προσέχουμε καλύτερα τα παιδιά μας, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας πολύυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ χρόνο για να παιρνούμε μαζί τους, να τα πηγαίνουμε στις δραστηριότητές τους χωρίς το άγχος να λείψουμε λεπτό από τη δουλειά, να αρρωστούν και να μην μας νοιάζει που θα ζητούμε άδεια με την ουρά στα σκέλια, λες και ζητούμε τον ουρανό με τα άστρα.

Τι σημασία έχει στο κάτω κάτω ότι θα απέχουμε δυο γενιές και δεν θα έχουμε σημείο επαφής και συνεννόησης; Τι σημασία έχει που δεν θα έχουμε αντοχές και καθόλου όρεξη να τρέχουμε πάνω κάτω; Τι σημασία έχει πως δεν θα μπορούμε να τους διαβάσουμε γιατί θα έχει περάσει μισός αιώνας, από τότε που διαβήκαμε τις πόρτες του σχολείου;

Σημασία έχει ότι δεν θα μας στερηθούν οι εργοδότες μας. Ότι θα είμαστε εκεί όποτε μας θέλουν, αφοσιωμένες στην εργασία μας. Ούτε άδεια μητρότητας, ούτε άδεια λόγω ασθενειών, ούτε άδεια ένα απόγευμα για να δούμε τη σχολική τους γιορτή.

Μπορεί κάποιος να δει τις εξαγγελίες της Apple και του Facebook πολύ προχωρημένες. Εγώ τις βρίσκω πολύ οπισθοδρομικές. Καλώς ή κακώς υπάρχει μια αναπαραγωγική ηλικία στις γυναίκες. Το να την αγνοούμε, δεν είναι σοφό.

Κάπου εκεί στα τριάντα λίγο πάνω, λίγο κάτω είμαστε στα καλύτερά μας. Σωματικά για να γίνουμε
μητέρες, ψυχολογικά έτοιμες και συναισθηματικά κατασταλμένες να δώσουμε το καλύτερο στα παιδιά μας.

Το να αφήνω αυτή την ηλικία να χαθεί για να κάμω χάρη του εργοδότη, είναι από τις μεγαλύτερες βλακείες που έχω ακούσει στη ζωή μου. Και όσο «αλτρουιστικό» και για να ακούγεται, γιατί το επίδομα ψύξης ωαρίων κοστίζει πολύ, δεν είναι παρά η βιτρίνα μιας σεξιστικής, καταπιεστικής συμπεριφοράς.

Της ίδιας συμπεριφοράς που θέλει χιλιάδες γυναίκες να απολύονται μόλις ανακοινώσουν την εγκυμοσύνη τους. Της ίδιας συμπεριφοράς που αρνείται δεν λέω να κάνει χάρες, λέω να βοηθήσει μια εργαζόμενη μητέρα να αντεπεξέλθει και στην εργασία της και στο μητρικό της καθήκον. Της ίδιας συμπεριφοράς που θέλει τις εταιρείες να προτιμούν άντρες εργαζόμενους γιατί είναι πιο εύκολο να παραμελήσουν τα παιδιά τους, για χάρη της δουλειάς τους, από ότι οι μητέρες.

Πιστεύω, πως οι εποχές που μια γυναίκα ήθελε να κάτσει σπίτι να μεγαλώσει τα παιδιά της έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ανιαρό πράγμα που το να είμαι σπίτι, να κάνω δουλειές, και να περιμένω την οικογένεια να σχολάσει. Ίου.

Αγαπώ τη δουλειά μου, περνώ καλά με τα παιδιά στο γραφείο, κοινωνικοποιούμαι, εξελίσσομαι, μαθαίνω. Πηγαίνω σπίτι κουρασμένη μεν αλλά γεμάτη εμπειρίες που με βοηθούν να έχω μια θετική στάση στη ζωή. Και αυτή η θετικότητα περνά και στην οικογένειά μου.

Δεν θα ήθελα να γίνω μητέρα στα 50 για χάρη της δουλειάς μου. Θέλω στα 50 να πλακώνομαι με τις κόρες μου λόγω εφηβείας και όχι να αλλάζω πάνες και να φτιάχνω κρέμες. Θέλω στα 50 να κατεβαίνουμε βόλτες για ένα ποτό, εντάξει δύο, να γελούμε και μετά να μαλώνουμε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μια γυναίκα και να είναι μητέρα και να δίνει τον καλύτερό της εαυτό για τη δουλειά της. Όταν οι εργοδότες το καταλάβουν αυτό, θα δουν και τις επιχειρήσεις τους να πηγαίνουν πολύ καλύτερα.

Είναι απλό το θέμα. Δίνοντας κίνητρα και διευκολύνσεις σε μια μητέρα, θα έχουν μια ευτυχισμένη και ικανοποιημένη εργαζόμενη, που και θα αποδίδει πολύ καλύτερα και θα είναι και πιο δημιουργική.

31 comments:

  1. Τζείνο που λες χάνουμε το μέτρο...
    Φαντάζομαι έχει και γυναίκες που ΘΕΛΟΥΝ να κάμουν καριέρα όσο αντέχουν, και οικογένεια πιο μετά (ούτε καν γάμο δηλαδή δεν σκέφτονται πριν), άρα καλώς έχουν τούτη τη διευκόλυνση, όι για τα 50, αλλά για τα 40-μπορεί να ήταν έτσι η κατάσταση ούτως ή άλλως, και ποτέ δεν ξέρεις τι προβλήματα θα έχεις. Αλλά επειδή μιλούμε για εταιρείες, εν νομίζω ότι εν θα ξεκινήσει να δουλεύκει τούτο ενάντια στους υπόλοιπους εργαζόμενους που θα θέλουν όσα αναφέρεις κι εσύ πιο πάνω επειδή επέλεξαν να γίνουν μητέρες. Επειδή ξανά, εν τόσο εύκολο να χάσουμε το μέτρο.
    Κρίμα. Ειδικά αν φανταστώ πώς θα το γιορτάσουν τούτο κάποιοι...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αποκλείεται αν εφαρμοστεί τέτοιο πράγμα να μην υπάρχει επίπτωση πάνω στις υπόλοιπους. Εδώ πέφτει πίεση τώρα σε θέματα εγκυμοσύνης και δεν θα πέφτει αν θα υπάρχει εναλλακτική για μητρότητα στα 50;

      Delete
    2. το ίδιο λέμε.
      απλά εν μπορώ να πω ότι εν λάθος να θέλει μια γυναίκα να προνοήσει για μετά, για οποιοδήποτε λόγο. το να το κάμνει ο εργοδότης εν άλλη κουβέντα στην οποία συμφωνούμε.

      Delete
  2. Φυσικά το βλέπεις πολύ ορθά, με βάση τα σημερινά πάντοτε δεδομένα. Δηλ. όντως τί βλακεία εν έτη 2014, να φυλάεις τα ωάρια σου για να τεκνοποιήσεις όταν θα ξεκινούν πια τα προβλήματα υγείας σου και οι αντοχές σου θα είναι μειωμένες.

    Ωστόσο σε ένα μελλοντικό κόσμο, αυτό μπορεί να μην ακούγεται τόσο παράλογο ή σεξιστικό και φυσικά καθόλου οπισθοδρομικό. Σε ένα μελλοντικό κόσμο, όπου τα 60 θα είναι πια τα νέα 30, διότι η επιστήμη θα έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που μια μελλοντική εξηντάρα δεν θα έχει τα προβλήματα υγείας της σημερινής εξηντάρας, ενώ θα μπορεί να τεκνοποιεί χωρίς το φόβο ότι το παιδί θα έχει διανοητικά ή άλλου είδους προβλήματα, τότε αυτό θα αποτελεί απλά μια ακόμα επιλογή. Ας μη ξεχνάμε εξάλλου, ότι το επόμενο βήμα της επιστήμης, είναι η ενδυνάμωση και η μετεξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ναι μεγαλεπήβολα τα σχέδια της επιστήμης, αλλά ποιος περίμενε ότι θα γινόταν αυτό που ζούμε σήμερα με το ιντερνετ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σύνελθε. Μεγαλεπίβολα τα σχέδια της επιστήμης αλλά τους νόμους τους καθορίζει η αγορά. Αν ανέβει το προσδόκιμο ζωής και τα 60 είναι τα νέα 30 τότε αυτό σημαίνει ότι δεν θα πιάνουμε σύνταξη σε αυτή τη δεκαετία. Εδώ πήγε το συντάξιμο έτος στα 67 στις μέρες μας. Ακόμη και να γίνει αυτό που λες, τότε θα δουλεύουμε μέχρι τα 80 μας.

      Delete
    2. Ούφου εν με πιάνεις. Μιλούμε για μια παντελώς νέα τάξη πραγμάτων, σκέφτου έξω που το τετράγωνο. Άλλες νομοθεσίες, άλλα δεδομένα, άλλες ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Βασικά μπορεί να έχουμε απλά επιλογές και όχι δεδομένα τα οποία θα μας καθορίζουν ή θα πρέπει ντε και καλά να ακολουθούμε. Μπορεί σε 200 χρόνια τούτα ούλλα.

      Νταξ, έχω πολλή φαντασία. Επίσης συζητώ άλλο θέμα, ξέρω το.

      Έτο είπα να πω τίποτε πέρα που το αναμενόμενο για να γίνεται κουβέντα. Ναι βαρκούμαι ποιον το πρόβλημα;

      Delete
    3. θέλεις να παίξουμε Scrabble να περάσει η ώρα σου; Εγώ θα δουλεύκω αλλά εν πειράζει πάλε θα σε νικήσω.

      Delete
  3. Μετά τα 35 αυξάνονται τα προβλήματα γονιμότητας. Εάν δεν έχεις βρει τον κατάλληλο σύντροφο μέχρι τότε και τον πετύχεις κοντά στα 40, γιατί να μην έχεις προνοήσει; Ξέρω έτσι περιπτώσεις που τελικά δεν τα κατάφεραν να αποκτήσουν παιδι.

    Με προβληματίζει όμως το ότι αναλαμβάνει αυτό το έξοδο ο εργοδότης, γιατί αυτά είναι προσωπικά θέματα και όχι εργασιακά για να περιλαμβάνονται στο πακέτο εργοδότησης. Τώρα να δούμε τι εργασιακή κουλτούρα θα καλλιεργήσει...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άλλο να είναι δική σου επιλογή να φυλάξεις ωάρια και άλλο να αναλαμβάνει το έξοδο ο εργοδότης. ακριβώς αυτό είναι που θέλω να πω. γιατί με αυτό τον τρόπο θα αυξάνεται η πίεση να το κάνουν όλο και περισσότερες.

      Delete
  4. Εκείνοι βλέπουν το συμφέρον τους (αύξηση παραγωγικότητας) κι εσύ οφείλεις να δεις το δικό σου (αναφορικά με την προσωπική σου "παραγωγικότητα").

    It's a free world dear! (And a free market)

    xxx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελευθέρος ο κόσμος μεν, πολλά τα πράγματα που όμως αναγκαζόμαστε να κάνουμε δε. ελευθέρος μόνο στα χαρτιά είναι αγαπημένη μου.

      Delete
  5. Να σου πω στον σκοπό τάχα μου να εξυπηρετώ τα συμφέροντα των εταιρειών συμφωνώ μαζί σου, αλλά σκέφτου έχει κοπέλλες που εν εκάμαν μωρά και εν ξέρουν πότε εννα κάμουν. Μια που εκείνες είμαι εγώ και να σου πω την αλήθεια έχω σκοπό να φυλάξω λλία αυκούθκια γιατί δεν ξέρεις πότε μπορούν να σου χρειαστούν. Τωρά για τις αντοχές κλπ κλπ κλπ που αναφέρεις πάλαι διαφωνώ όχι επί της ουσίας γιατί πρακτικά φαίνεται να έχεις δίκαιο αλλά εγώ είδα 40αρες μια χαρά να κάμνουν μωρά, μια χαρά να αντέχουν και να είναι και πιο ώριμες που μια 25αρα να χειριστούν τα κοπελλουθκια τους. Επίσης ("Πιστεύω, πως οι εποχές που μια γυναίκα ήθελε να κάτσει σπίτι να μεγαλώσει τα παιδιά της έχουν περάσει ανεπιστρεπτί) ΝΟΤΤΤΤΤΤΤΤΤ μπορώ να σου στείλω καμιά 20ρκα τριαντάρες που εκάμαν κοπελλούθκια πρόσφατα και διαφωνούν μαζί σου πάλαι, και εγώ μέσα btw, γενικά σήμερα εν συμφωνούμε Mάνα:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν φαντάζομαι να πιστεύεις ότι οι εταιρείες δίνουν τόσα λεφτά για να γίνει μια γυναίκα μάνα στα 40 της έτσι; Μιλούμε για τα 45 και τα 50.

      μπορεί να μιλώ εκ του ασφαλούς ούτε με τη μάνα μου ούτε με τα κοπελούθκια μου θα ήθελα να με χωρίζει μισός αιώνας ζωής.

      Delete
  6. Μανα στα 50 δεν μπορεις να γινεις. Ναι, μπορει η επιστημη που πλεον εχει εξελιχθει να σου δινει αυτο το δικαιωμα αλλά ρε παιδι μου πως να το κανουμε, πας εναντια στη φυση! Για καποιο λογο προνοησε η φυση να σταματα μια γυναικα να βλεπει περιοδο σε αυτες τις ηλικιες.

    Διανυοντας τωρα την πρωτη μου εγκυμοσυνη, εχω να πω οτι δεν ειναι και το πιο ευκολο πραγμα στον κοσμο να εισαι εγκυος. Μεχρι τωρα εχω δυσκολευτει αρκετα και δεν μπορω να φανταστω ποσο δυσκολοτερο θα ηταν αν ημουν πολυ πιο μεγαλη σε ηλικια. Χρειαζεται μεγαλη αντοχη και θεληση. Τουλαχιστον η εγκυμοσυνη που ειναι το μονο που γνωριζω που μωρά προς το παρον. Ποσο μαλλον να τα μεγαλωνεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. η εγκυμοσύνη είναι πις οφ κέικ σε σύγκριση με μετά. και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως υπάρχει λόγος που η φύση προνόησε η περίοδος να σταματά σε μια ηλικία. Μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά άδικο για μια γυναίκα να μην μπορεί να κάμει όποτε θέλει μωρό. Δεν ξέρω, πάλε μιλώ εκ του ασφαλούς έχω δκυο κοπελούθκα δεν έχω δικαιωμα να πω σε κάποια να μην κάνει. που την άλλη το βρίσκω άδικο για ένα μωρό να έχει 50 χρόνια διαφορά που τη μάνα του.

      Delete
  7. Μάνα ζεις, εσύ μας οδηγείς.

    Συμφωνώ με ούλλα όσα είπες. Στην ουσία με τούτη την κίνηση εξαγοράζεσαι.

    Φαντάζουμαι πως όταν καθιερωθεί σαν κυρίαρχη πρακτική το πάγωμα ωαρίων με κόστος εργοδότη, ενναν δύσκολο για μιαν γυναίκα να θκιαλέξει να κάμει μωρό όσο εργάζεται, ενώ οι συναδέλφισσές της κυνηγούν καριέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με GPS εννοείται σας οδηγώ γιατί διαφορετικά θα πήξουμε στις επαναστροφές.

      Να σου πω μόνο ένα απλό παράδειγμα. Στη δουλειά της φίλης μου μια τύπισσα αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της να σχολάνει μια ώρα πιο νωρίς μετά που γέννησε.

      Delete
  8. Λίγο αργότερα το έκαναν ακόμη δυο τρεις. Με αποτέλεσμα στη συνέχεια, να έιναι εξαιρετικά άβολο και δύσκολο για τις υπόλοιπες να φεύγουν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλά ρε φιλενάδα αν δεν προλάβαινε να τελειώσει τη δουλειά της έπρεπε να φεύγει μπας και γίνει σύστημα;

      Delete
    2. Ρε φιλενάδα έπρεπε να της δίνουν πιο λίγη δουλειά. Αυτό εννοώ κάποιες διευκολύνσεις. για τέσσερις πέντε μήνες λιγότερη δουλειά.

      Delete
    3. Brenda, εν νομίζω να εν τούτο το θέμα.
      Εισάγεται κάτι στην εργασιακή ρουτίνα που ακόμα τζιαι αν έγινε με τες καλύτερες προθέσεις, στο τέλος εννα στερήσει τα ωφελήματα που κάποιον που έσιει ανάγκη.

      Τζιαι γιατί εν πιο σημαντικό να τελειώσεις τη δουλειά σου που το να πάεις σπίτι σου μια ωρα πιο νωρίς; Ειδικά αν έχεις κάποιον να σε περιμενει κ να εξαρτάται που εσένα.
      Μπορεί η πρώτη κοπέλα στην οποία αναφέρεται η Μάνα να τα είχε κανονισει στην εντέλεια, να είχε αθρωπους να την βοηθούν ώστε να μεν χρειαζεται να φυει πιο νωρις που τη δουλειά.
      Η δεύτερη; Η τρίτη; Η τέταρτη;
      Το να είσαι γυναίκα και να φροντίζεις μωρό/μωρά θεωρείται σαν εμπόδιο στην καριέρα σου ή στην παραγωγικότητα της εταιρείας, αντί να θεωρείται σαν συνεισφορά στην κοινωνία.
      Εν τούτο το πρόβλημα μου.

      Delete
    4. Μα η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη έχουν κρίση και ας πράξουν ανάλογα. Η όλη αντιμετώπιση σε τούτο το ποστ είναι ότι είμαστε άβουλα όντα που κάνουν ότι τους πουν οι άλλοι. Δέχομαι ότι ουδείς πραγματικά ελεύθερος, αλλά μέχρι ενός σημείου. Κάνουμε τις επιλογές μας. Δηλαδή η πρώτη κοπέλα η οποία προφανώς έκανε τις διευθετήσεις της έπρεπε να λέει όχι θα φεύγω πιο νωρίς μήπως και χαλάσω την πιάτσα; μετά λέμε για τους δημόσιους υπαλλήλους!

      Delete
  9. Δεν μπορώ να φανταστώ μια γυναίκα να έχει ένα μωρό τριών μηνών, να μην το έχει δει όλη μέρα και να εγκαταλείπει γιατί έκαμε διευθετήσεις το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος να το δει μια ώρα γρηγορότερα. Ακόμα τζαι να είναι ένα κλαμούρικο μωρό που θέλει συνέχεια πιάσιμο :))) το μόνο που θέλεις είναι να πας όσο το δυνατό πιο γρήγορα κοντά του.

    Και επίσης φιλενάδα μου κανένας δεν δίνει κάτι χωρίς να ζητά αντάλλαγμα. Για να είναι μια εταιρεία πρόθυμη να πληρώσει μια απόψυξη ωαρίων σημαίνει ότι περιμένει πολλά για αντάλλαγμα. Τόσο ώστε να θέλει τα πιο δημιουργικά χρόνια μιας γυναίκςα αποκλειστικά, αντί να είναι πρόθυμη να κάμει συμβιβασμούς.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και προφανώς οι συγκεκριμένη δε θήλαζε. Αμαν θηλάζει μια γυναίκα ακόμα και αυτή η μια ώρα είναι τόσο μα τόσο ανεπαρκής. Βασικά η άδεια μητρότητας στην Κύπρο είναι απαράδεχτα ανεπαρκής.

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε αυτό το θέμα. Τζιαι παιθκιά μεν συγχύζεστε. Αυτά που αναφέρετε οι παραπάνω εν έχουν σχέση με την πολιτική και τη φιλοσοφία που προωθούν οι συγκεκριμένες εταιρείες.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Αγαπητές Μάνα και Εύα, διπλό σχόλιο και στις 2 και αυτή τη φορά!! Στην πραγματικότητα ούτε η Μάνα τηρεί τη γραμμή ως αποκλειστικά Facebook, Apple. Θίγει τις εταιρείες στην αρχή και μετά κάνει και αυτή δική της Ανάλυση. Και οι 2 σας, με τις ευκαιρίες η Εύα και με το επάγγελμα-οικογενεια μου θυμίζετε το Dreamfall Chapters το οποίο θα αγοράσω Νοέμβρη. Where have you gone to Dreamer? Whose dreams are you dreaming now? Shifters είναι αυτοί που ταξιδεύουν σε σύμπαντα τόσο εύκολα όσο εσείς κι εγώ περπατούμε στο δρόμο. Dreamers είναι αυτοί που μπορούν και υπάρχουν σε 2 μέρη ταυτόχρονα...! Επί του θέματος λοιπόν μιας και με αφορμή τη Μάνα, που σίγουρα είναι εργαζόμενη και έχει οικογένεια όπως γράφει, θέλω να ανιχνεύσω το κίνητρο του άρθρου. Ως προς την Εύα, το αυτονόητο. Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, τι είναι αυτό που θα αλλάζαμε και τι θα αφήναμε το ίδιο? Καταλαβαίνετε πως η αναζήτηση ευκαιριών, μας οδηγεί μερικές φορές σε μία προσωπική απογραφή. Αυτή ακριβώς η ανακάλυψη μίας μηχανής του χρόνου είναι που με κάνει να διαβάζω την Εύα και να θυμάμαι τα σχόλιά της στο μέηλ. Είσαι ευτυχισμένος/η? Θυμάμαι μερικές φορές την έκθεση ιδεών και πως κατακερματίζαμε το λόγο συντακτικά, εγώ προσωπικά τη δεύτερη φορά των πανελληνίων με άλλο καθηγητή δεν είχα εκπαιδευτεί σε δομή, αλλά σίγουρα καταστάσεις άριστες για την εποχή τους. Γιατί αγαπητή Εύα? Αν ακούσεις τον έφηβο στα 17 του να σου λέει θέλω να συζητήσω για την αριστοκρατική σκόνη, καταλαβαίνεις πως το παιδί είναι αδύνατον στην ηλικία αυτή να μπορέσει να...διαχειριστεί το οποιοδήποτε μετέπειτα υλικό που μπορεί να αφορά τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης. Η θεματολογία της έκθεσης κατά ένα παράδοξο τρόπο απαιτεί ανάλυση συγκεκριμένων πραγμάτων ανά θέμα. Εγώ τότε ήμουν και λίγο άναρχος με την έννοια ότι αδυνατούσα να πειθαρχήσω σε απλά πράγματα. Όταν όμως γίνεσαι Dreamer και βλέπεις μετά από κάποια χρόνια παρουσίαση διαφόρων ιδεών, τότε γνωρίζεις, αν στερείσαι τη στοιχειώδη λογική δεν φταίει κανείς ή η ιδέα. Κάνω ένα παράπλευρο σχόλιο με το προηγούμενό μου στη Μάνα για να σας δώσω να καταλάβετε πως η ενασχόλησή μου με τα Μαθηματικά ή η ανάγκη της Εύας για ευκαιρία και ευτυχία, είναι ακριβώς η λογική του Dreamer. Σας το λέω τώρα, όχι στα 18 μου ως πρωτοετής φοιτητής. Ενδιαφέρομαι για το θέατρο σήμερα όχι στα 18. Γράφω αλλα δεν με αναγνωρίζετε γιατί γράφω ως φιλόλογος. Σας λέω μου αρέσει η λογοτεχνία αλλά αυτό με το δικό μου μονοπάτι μαθηματικό και μη. Η Εύα ασχολείται με τον αόρατο εραστή ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολιτισμική φόρμουλα αλλά και στον απαγορευμένο καρπό. Τίποτα από αυτά που κάνω εγώ δεν είναι το ίδιο σε σύγκριση με την αρχική του ταυτότητα, είμαι DREAMER! Η οικογένεια για την οποία κάνει λόγο η Μάνα στην Apple και στο Facebook παγώνει σε μία εποχή και ξεπαγώνει σε μία άλλη. Αυτό ακριβώς το πάγωμα και ξεπάγωμα εποχών είναι η ουσία όλης της συζήτησης. Αν είχαμε την ευκαιρία να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, τι θα αλλάζαμε και τι θα αφήναμε το ίδιο. Πλούσια λοιπόν ενδιαφέροντα και πολιτισμός, το παίξιμο του παιχνιδιού όχι σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αλλά ότι είναι ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ που παίζει το παιχνίδι και άλλα πολλά, κάνουν τον επιστήμονα στα 18 να ακούει μία λέξη που θα γνωρίσει καλά στο μέλλον. ΦΤΩΧΕΙΑ. Και δεν αναφέρομαι σε οικονομική φτώχεια αλλά πνευματική φτώχεια. Με αυτό το σκεπτικό αναγνωρίζω στην Εύα πως η ευκαιρία είναι η ευκαιρία είναι η ευκαιρία ενός flashback, (μήπως είμαι άλλος ένας άτυχος?) αλλά και πάλι ένας τόσο ώριμος άνθρωπος να μένει στο ίντερνετ... Με παιδιά ή χωρίς αυτά υπάρχουν. Αλλά τώρα η ύπαρξη του Dreamer σε δύο μέρη ταυτόχρονα είναι ένα καταπληκτικό θέμα! Έλα επικαμπύλιο ολοκλήρωμα η Μάνα! Αγαπητή Εύα, τιθάσευση ρόλων, ροπών και μετά ολοκλήρωση σημαίνει ότι. Η πραγματικότητα υπερισχύει ακόμα και καθιερωμένων 'παραλλαγών'. Σε κάθε περίπτωση η Τέχνη ξεκινάει 'σήμερα', δεν είναι αποτέλεσμα σύνθεσης. Αναζητάμε ταυτότητα. Καλό σας απόγευμα, καλό βραδάκι και καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. -sorry για το προηγούμενο, δεν μου έβγαινε ο σύνδεσμος που ήθελα να σου βάλω! :) -
      Είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων του ατόμου. Πιστεύω πως τώρα που είναι αρχή μπορεί να μην αντιδρούν, μα κάτι μέσα μου λέει πως θα φάνε (οι εταιρίες) μία μεγάλη και περιποιημένη κατραπακιά! Πλέον δεν είναι τόσο πολλές οι γυναίκες που θα έβαζαν την καριέρα πάνω από τη φυσιολογική ζωή και δη την εικογενειακή φυσιολογική ζωή. Ευτυχώς για μένα, θυμηθήκαμε κάποιες αξίες και θέσαμε από την αρχή τις προτεραιότητές μας. Άσε που διαπιστώσαμε (και πολύ αργήσαμε μάλιστα) πως όλα τα περι μεγάλης καριέρας και απελευθέρωσης των γυναικών μέσω του φεμινισμού ήταν μια μεγάαααλη φαλοκρατική συνωμοσία για να κλωνοποιήσουν τη Μαίρη (την Παναγιωταρά ντε!) και να μας πείσουν πως μπορούμε και θέλουμε (ναι, καλά!) να κάνουμε τα πάντα!!! :Ρ
      Όοοοοχι κύριοι, σας πήραμε χαμπάρι! :) :)
      Φιλί σου στέλνω, as a dreamer or not, i can't figure this out yet! :P
      ★♫♪•♥ Dream on little Dreamer! ♥ •♫♪★

      Delete
    2. * " οικογενειακή"- μη χειρότερα κάτι ορθογραφικά!!!

      Delete