Monday 20 July 2015

Οι πικρές αλήθειες της Μέρκελ




Η είδηση έχει ως εξής: Η Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε με μια δεκάχρονη Παλαιστίνια, σε μια δημοσιογραφική εκπομπή αν θυμάμαι καλά. Η μικρή εξήγησε στην καγκελάριο πως ανησυχεί γιατί κινδυνεύει με απέλαση.

«Είμαι Παλαιστίνια και ζω στη Γερμανία εδώ και τέσσερα χρόνια, προέρχομαι από προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου. Θα ήθελα να πάω εδώ στο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν γνωρίζω εάν μπορώ να παραμείνω. Ανησυχώ πολύ για το μέλλον μου, θα ήθελα να μπορώ να είμαι ήρεμη όπως οι άλλοι γύρω μου. Έμαθα γερμανικά και αγγλικά, αλλά τώρα όλα κινδυνεύουν να καταλήξουν άχρηστα» είπε η μικρή εξηγώντας ότι ο πατέρας της έχει προβλήματα με την άδεια παραμονής και ότι η οικογένεια κινδυνεύει να μην μπορεί να παραμείνει πλέον στην Γερμανία.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι η απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ. «Καταλαβαίνω. Όμως... μερικές φορές η πολιτική είναι σκληρή. Βρίσκεσαι εδώ απέναντί μου και είσαι ένας πολύ καλός άνθρωπος, όμως στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι και εάν πούμε εντάξει μπορείτε να έρθετε όλοι, μπορείτε να έρθετε όλοι από την Αφρική, μετά δεν θα είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε».

Όπως ήταν αναμενόμενο η μικρή έβαλε τα κλάματα, η Μέρκελ προσπάθησε να την παρηγορήσει λέγοντας της ότι τα κατάφερε πολύ καλά. Ο συντονιστής της συζήτησης παρενέβη λέγοντας ότι το κορίτσι κλαίει επειδή βρίσκεται σε δύσκολη θέση και όχι επειδή δεν παρουσίασε σωστά τις απόψεις του. Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε: «Το ξέρω... Αλλά θέλω να την χαϊδέψω» είπε και έβαλε το χέρι της στην πλάτη της.

Ολόκληρη την είδηση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Δεν χρειάζεται να πω ότι το βίντεο έκανε το γύρο του κόσμου, μαζεύοντας αρνητικά σχόλια για τη γερμανίδα καγκελάριο.

Εδώ να ανοίξω παρένθεση και να πω πως πλέον όπως κατάντησε το ίντερνετ το να γίνει κάτι θέμα συζήτησης δεν σημαίνει και τίποτα. Θα επανέλθω με ανάρτηση για τούτο το θέμα. Κλείνω την παρένθεση.

Δεν ξέρω αν ήμουν στη θέση της Μέρκελ τι θα έλεγα σε ένα δεκάχρονο κοριτσάκι που κινδυνεύει να απελαθεί.

Είμαι σίγουρη όμως αν απέναντι στην δεκάχρονη Παλαιστίνια ήταν ένας Έλληνας ή Κύπριος πολιτικός δεν θα δίσταζε στο δευτερόλεπτο να πει στη μικρή να μην ανησυχεί και πως θα φροντίσει εκείνος να διορθωθούν τα πράγματα.

Και δεν θα είχε καμία σημασία είτε αν έλεγε ψέματα και φεύγοντας από την εκπομπή ξεχνούσε τα πάντα, είτε αν θα έβρισκε τρόπο να προσπεράσει τους νόμους για να το κάμει.

Μπορεί να είμαι από τους ελάχιστους, που δεν κατάκριναν την Μέρκελ για τη στάση της. Ίσως γιατί, ο γονιός που δεν χρύσωσα ποτέ το χάπι στα παιδιά μου, που δεν είπα μπράβο για κάτι που δεν άξιζαν, που δεν τους λέω ότι τα πράγματα θα είναι πάντα όμορφα και ωραία.

Το μεταναστευτικό και η αντιμετώπισή του είναι ένα τεράστιο και πολύπλοκο θέμα. Κάτι που δεν θα μπορούσε να το λύσει μια καγκελάριος και ένα παιδί στο τηλεοπτικό πλατό.

Για αυτό, εκτίμησα τη στάση ενός πολιτικού, που είπε την αλήθεια ή τουλάχιστον αυτό που πίστευε, χωρίς να νοιάζεται αν θα γίνει αρεστός ή όχι.

Η στάση της Άνγκελα Μέρκελ, αν μη τι άλλο ήταν τίμια. Σίγουρα ήταν και σοκαριστική, σκληρή, γιατί είναι σοκαριστικό και σκληρό να έχεις απέναντί σου ένα χαμογελαστό γεμάτο όνειρα παιδί και να του λες ότι δεν μπορεί να ονειρεύεται να έχεις όσα και εσύ.

Πάντως, παρά τα όσα σούρνουμε στη Γερμανία τον τελευταίο καιρό είναι η πρώτη χώρα σε αποδοχή προσφύγων. Την ίδια ώρα, που άλλες χώρες κλείνουν τις πόρτες τους κατάμουτρα, η Γερμανία δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Τελικά, μετά από παρέμβαση και άλλων πολιτικών μάλλον βρέθηκε λύση και η οικογένεια της μικρής θα παραμείνει στη Γερμανία.

Όπως και θα παραμείνει το μεταναστευτικό ως πρόβλημα. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να επέλθει, αν επέλθει τελικά, κάποιου είδους σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και την Αραβική Αφρική. Μέχρι να ηρεμήσουν τα πράματα, την πόρτα της Ευρώπης θα χτυπούν όλο και περισσότερο απελπισμένοι.

Και όπως παραδέχτηκε η Άνγκελα Μέρκελ, δεν μπορούμε να τους απορροφήσουμε όλους αυτούς…


17 comments:

  1. Συμφωνώ 100%. Η Μέρκελ την κοίταξε στα μάτια και της είπε αυτό που οι πλείστοι απέφυγαν να της πουν. Είναι σκληρό, αλλά είναι η αλήθεια. Το να κατακρίνουμε έναν πολιτικό που είπε την αλήθεια, ενώ μια ζωή βρίζουμε τους ψεύτες τους πολιτικούς δεν είναι οξύμωρο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. εντελώς οξύμωρο. δεν το έγραψα αλλά θα το πω τώρα. μακάρι να είχαμε πολιτικούς που να έλεγαν την αλήθεια, έστω και αν πονά. δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.

      Delete
  2. Καλημερα φιλη μου.
    Συμφωνω με την αποψη σου.
    Καλυτερα αληθεια παρα ψευτικες υποσχεσεις.
    Το να ταζεις κατι σε ενα παιδι και να μη το πραγματοποιεις ειναι ακομη χειροτερο

    ReplyDelete
    Replies
    1. και σε ένα μεγάλο φίλη μου είναι άσχημο να τάζεις πράγματα. Και η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, αν οι πολιτικοί δεν έταζαν πράγματα που ήξεραν πως δεν θα τηρήσουν.

      Delete
  3. Τα λόγια της αλήθειας είναι πάντα παράδοξα.
    Λάο Τσε,

    ReplyDelete
  4. Συμφωνώ με τη στάση της. Είμαι που τα πλάσματα που σπάζουν στις ταινίες άμα τάσσει ο ένας του άλλου ότι "είμαι σίγουρος ότι θα γίνεις καλά" για παράδειγμα.

    ήμουν πρόσφατα στο Βερολίνο και μας είχαν ενημερώσει ότι πριν από κάποιες ημέρες είχε πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση-διαμαρτυρία όπου το πλάνο ήταν να πάρουν τη σωρό ενός πολιτικού πρόσφυγα για να τον θάψουν μπροστά στην καγγελαρία (;)- κάτι τέτοιο http://news.yahoo.com/dead-coming-berlin-activists-bury-refugee-killed-sea-172947961.html Τελικά εν τα καταφέραν, αλλά η διαδήλωση έγινε.
    Γενικά επροωθούσαν πολλά το θέμα των πολιτικών προσφύγων σε συσχετισμό με την ιστορία της πόλης. Κι ακόμα λες ότι αυτοί δέχονται τόσους... Makes you think.

    ReplyDelete
    Replies
    1. όχι μόνο στις ταινίες αλλά και στην πραγματική ζωή. προσπαθούμε πάντα να λαλούμε τζέινο που νομίζουμε ότι θα κάμει τον άλλο να νιώσει καλύτερα. αλλά στη ζωή δυστυχώς δεν συμβαίνουν τα καλύτερα.

      Delete
  5. Ακούσατε φαντάζομαι ότι λόγο ακριβώς του σαλου, δεν θα απελαθεί η οικογένεια της μικρής. Τι μας λέει αυτό άραγε; Ότι δεν έπρεπε να λεχθει; Ότι δεν έπρεπε να λεχθεί τόσο ωμα; Ότι δεν έπρεπε να λεχθεί δημόσια; Ότι τελικά υπερίσχυσε το συναισθηματικό κομμάτι και αν δεν γινόταν όλο αυτό η μικρή θα ήταν ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που ξαναστέλλονται στο μηδέν τους;

    Συμφωνω να λέμε αλήθειες στα παιδιά. Υπάρχει ο χρόνος και ο τρόπος.
    Δεν ακυρώνεις ενα παιδι δημόσια. Που μάζεψε όλο το θάρρος του να μιλήσει στην x καγκελάριο. Που μάζεψε όλη την αγωνία και απελπισία της οικογένειας και την έβαλε σε λέξεις. Μην κάμεις τη γέριμη τη δημοσιογραφική συνάντηση για έτσι θέμα με παιδιά. Φέρε τους γονείς, αν καίγεσαι να την κάμεις, και πες τους τα κατά πρόσωπο. Ίσος (λέμε τώρα) προς ίσο.

    Διαφορετικά ας ακυρώσουμε τον Αη Βασίλη, τα παραμύθια, και τις μελισσουλες. Ας τους δείξουμε μόνο το σκληρό πρόσωπο του κόσμου που τα φέραμε γιατί πρέπει να μάθουν να αντέχουν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. προσπάθησα να δω για ποιους λόγους επρόκειτο η οικογένεια να απελαθεί και γιατί δεν θα γίνει αλλά λόγω γλώσσας δεν βρήκα σπουδαία πράματα.

      τι να σου πω. ίσως αν δεν γινόταν ο ντόρος να ήταν άλλη μια οικογένεια που θα γυρνούσε πίσω στο Λίβανο, πίσω στο μηδέν τους. το πιο πιθανόν ξέροντας τη γερμανική νοοτροπία, να υπήρχε νομιμος τρόπος να μείνει διαφορετικά, δεν γινόταν παρέμβαση.

      έχεις δίκαιο για όσα λες για την εκπομπή. ίσως το όλο λάθος να ξεκίνησε από το στήσιμο της εκπομπής. δεν βάλλεις παιδιά μπροστά να φκάλουν τα κάστανα από τη φωτιά για ένα τόσο περίπλοκο θέμα. που την άλλη ίσως το κανάλι να επιζητούσε κάτι τέτοιο, είδες ντόρος που έγινε. Μούχτι διαφημίση.

      εμείς πάντως των μιτσιών δεν τους είπαμε ποτέ για αγιο βασίλη, για μελισσούλες, αποφεύγω τα παραμύθια όπου η κοπέλα παντρέυεται τον πρίγκιπα και ζουν καλά για πάντα, όπου όλα τελειώνουν μέλι γάλα. δεν ξέρω αν κάμνω καλά ή λάθος. Καλώς ή κακώς θα πρέπει να μάθουν να αντέχουν.

      Delete
  6. thumbs up! κ γω τουτο σκεφτηκα. θέλει κότσια μπροστά από όλους να μεν υποκύπτεις σε λαικισμό. τουλάχιστον είπε την αλήθκεια

    ReplyDelete
    Replies
    1. σίγουρα θέλει κότσια να λες την αληθεια.

      Delete
  7. Παιθκιά μεν σαντανώνουμεν την "ειλικρίνειαν" με τον "κυνισμόν". Επειδή ασχολήθηκα τζιαι γω με το θέμαν, εν εκατηγόρησα την Μέρκελ τόσον για το τι είπεν όσον για το ότι τζιαι γω δύσκολα θα ελάλουν κάτι πιο καλόν στην κορούν αν ήμουν απροετοίμαστος. Διότι έτσι μου εφάνηκεν η Μέρκελ: απροετοίμαστη. Τζιαι το πόσον απροετοίμαστη ήταν εφάνηκεν που την κοτσάναν που είπεν. Δείτε το εξής άρθρον, επικριτικόν για τη Μέρκελ, που το οποίον θα απομονώσω κάποια πολλά εύστοχα επιχειρήματα:

    http://www.vox.com/2015/7/16/8981765/merkel-refugee-failure-ashamed

    Επιχείρημαν πρώτον (ότι ήταν κοτσάνα το τι είπεν η Μέρκελ):

    "In her response, Merkel was trying to imply that if Germany treats this girl and her family leniently, it will somehow be obligated to accept the entire world’s refugees. But that’s disingenuous. There is no mechanism by which that would happen. There is no rule that says that if Germany grants asylum to a family in Rostock then it has to accept every Palestinian in a Lebanese camp, or everyone from "Africa." There is no slippery slope here because there isn’t a slope at all. Right now, Germany has a legal obligation to protect refugees who are inside its borders, and no legal obligation to protect those who are outside them. Granting this girl and her family refugee status, visas, or even just temporary relief from deportation wouldn’t change that in the slightest."

    Επιχείρημα 2:
    "Even if it were somehow true that treating existing asylum seekers more leniently would force Germany to accept much greater numbers of people, it's simply nonsense that Germany "can't cope with that."

    Of course it can.

    Germany is one of the wealthiest nations on earth. Its GDP is the fifth-largest in the world and the largest in Europe. If there were a commission somewhere making an objective evaluation of which countries have the resources and stability to handle an influx of refugees from humanitarian crisis, Germany would surely be high on the list. It would certainly be higher than the countries actually hosting large refugee influxes such as Jordan, Lebanon, or Turkey, which are not only poorer (ranked No. 85, 86, and 17 by GDP respectively), but also face greater political instability and are threatened directly by the conflicts on their borders."

    Επιχείρημαν 3:

    "...the economic case that immigration harms receiving countries is very weak. While there could potentially be some narrow negative effects, such as unskilled wages falling because of an influx of unskilled labor, there's no reason to believe that more immigration, humanitarian or otherwise, is a net negative.
    Germany also, by the way, is suffering from a demographic decline. Not only can its economy handle more people, but it is imperiled by having too few people. Letting this girl and her family stay in Rostock wouldn't be some burden on Germany, but a boon to it."

    ReplyDelete
  8. Επίσης αγαπητή Μάνα, ποτζιεί στο "τσαρδί" μου εμίλησα για "συνειδητοποίηση". Η τελευταία σου πρόταση ("Και όπως παραδέχτηκε η Άνγκελα Μέρκελ, δεν μπορούμε να τους απορροφήσουμε όλους αυτούς…"), έστω τζιαι αν την αποδίδεις στη Μέρκελ, δείχνεις να την ενστερνίζεσαι. Η απάντηση εν απλή: ο μετανάστης σε κάθε χώραν που πάει πιο πολλά προσφέρει παρά επωφελείται, τζιαι τούτον εν στατιστικά αποδεδεγμένον. Μια χαρά μπορεί να απορροφήσει κόσμον η Ευρώπη, τζιαι μάλιστα προς όφελος της. Πάνω που ούλλα όμως, τζιαι δαμέ πρέπει να επανάλαβω τα περί συνειδητοποίησης, οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν το ρόλον που παίζουν ως πολίτες μιας ένωσης συμφερόντων, ακριβώς γιατί τόσοι από "αυτούς" εξαθλιώνονται, διώκωνται, προσφυγοποιούνται τζιαι τελικά καταφτάνουν επαίτες στα στρατόπεδα που στήνουν οι χώρες της. Τότε μπορεί αν αποφα΄σισουν να κάμουν πιο ουσιαστικά βήματα για να λυθεί το "μεταναστευτικόν" στη ρίζαν του τζιαι οϊ με ημίμετρα τζιαι απελάσεις.

    ReplyDelete
  9. Συγγνώμη αλλά βρίσκω αφελέστατα το λιγότερο τα επιχειρήματα που παρέθεσε ο Woofis. Ας πούμε τo να λες είναι υπόχρεη μόνο έναντι όσων βρίσκονται εντός των συνόρων της λες και δεν ξέρουμε πως μπορούν εύκολα να έρθουν λαθραία πολλές χιλιάδες άλλοι αν γίνει γνωστό ότι η Γερμανία δέχεται όσους βρεθούν στο έδαφος της. Το επόμενο δε, δηλαδή επειδή αντέχει πρέπει να παττίσει και η Γερμανία όπως οι υπόλοιποι; Όσο για το 3ο, αφού είναι τόσο beneficial ας τους πάρει η χώρα της Αμάντα (που γνωρίζουμε καλά πόσο εύκολα δέχονται όχι μετανάστες, αλλά και επισκέπτες!)

    ReplyDelete
  10. αν το να τους απορροφήσει όλη η Ευρώπη όλους τους μετανάστες σημαίνει να τους δώσει άδεια να έρθουν και μετά να τους αφήσει στο έλεος του θεού, ε ναι μπορεί να έρθουν όλοι.

    στην πράξη όμως αποδεικνύεται πως δεν μπορούν να έρθουν όλοι, δεν υπάρχουν τόσες αντοχές. τουλάχιστον σε πολλές χώρες της Ευρώπης. το να έρθουν οι μετανάστες σημαίνει να έχουν την ευκαιρία, όπως λες να προσφέρουν και να πάρουν. αν δεν υπάρχουν δουλειές, αν δεν υπάρχουν λεφτά να εργοδοτηθούν δασκάλοι να τους μάθουν τη γλώσσα, αν δεν υπάρχουν οι πόροι, και κυρίως οι τρόποι να μάθουν πως λειτουργεί η κοινωνία στην οποία θέλουν να ενταχθούν δεν λύνεται το πρόβλημα.

    ReplyDelete
  11. Συμφωνώ αλλά τζιαι διαφωνώ. Θα εσυμφωνούσα απόλυτα με την απάντηση της Μερκελ εάν μπροστά της έιχε κάποιο δημοσιογράφο, πολιτικο, οικονομολόγο, κοινωνιολόγο και όλους τους λόγους τελοσπάντων... Είχε μπροστά της όμως ένα παιδί! Και μάλιστα ένα παιδί που έζησε πόλεμο και προσφυγιά και δεν ξέρει που θα καταλήξει αύριο. Πόσο πόνο και πόση ανασφάλεια και αγωνία μπορεί να νιώθει... Οπότε εν απαντάς έτσι. Τουλάχιστον όι με τούντον τρόπο... Οκ ήταν απροετοίμαστη αλλά εν σάννα τζιαι ελάλεν της κορούα μου αύριο μεθάυριο μπαίνεις μες το αεροπλάνο τζιαι άντε γειά! Εν μπορώ να διανοηθώ το τι ένιωσε τούντο μωρό τζείνη την ώρα... Αλλά ναι το μεταναστευτικό εν τεράστιο πρόβλημα και εν θα λυθεί που μια χώρα και μια Μερκελ...

    ReplyDelete