Monday 1 February 2010

Ζήλεια ή λύπηση;

Περίπτωση Α. Τη Βίκη τη γνώρισα στο Master. Communications μίσσιμου Κολλήσαμε, αγαπηθήκαμε και συνδεθήκαμε. Πρέπει να είμαστε οι μόνες ελληνόφωνες που δεν καταδεχθήκαμε να πάμε έστω και σε ένα πάρτι του Hellenic Society. Το πρώτο της πτυχίο ήταν Πολιτικός Μηχανικός. Δεν της άρεσε και δεν έμεινε στο χώρο παρόλο που μάνα πατέρας, μητριά και πατριός ήταν μπασμένοι στο επάγγελμα και είχε στρωμένη δουλειά. Έτσι στράφηκε στις διαφημίσεις και είπε να το ενισχύσει με ένα πτυχίο. Στην πορεία ούτε και αυτό της έκατσε. Ενώ εγώ βολόδερνα να κτίσω καριέρα, δεύτερο μίσσιμου, τα εγκατέλειψε όλα και πήγε στο Άμστερνταμ για ένα τρίτο πτυχίο Film Studies αυτή τη φορά. Ούτε και εδώ ήταν ιδιαίτερα ευτυχισμένη. Το καλοκαίρι την έχασα. Πριν λίγες μέρες έδωσε σημεία ζωής. Έλαβε μέρος σε μια ερασιτεχνική παράσταση, της άρεσε τόσο πολύ που αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Και πάλι είναι στις σπουδές. Άλλα τέσσερα χρόνια, δηλαδή.

Περίπτωση Β. Ο Νίκος είναι φίλος του πατέρα φαμίλια. Όμορφος, νέος από ματσωμένη οικογένεια. Γλώσσες, Designing, λογιστική είναι μερικές από τις σπουδές που άρχισε και που ποτέ δεν τέλειωσε (να δώσω εύσημα της Βίκης, τουλάχιστον το πτυχίο και με πολύ καλούς βαθμούς το παίρνει στο τέλος της ημέρας). Τώρα δεν κάνει τίποτε. Περιμένει και περνά καλά. Και σκέφτεται τι θα κάνει. Παίζει το ενδεχόμενο να πάει στην Κόστα Ρίκα σε ένα οικολογικό καταφύγιο να δουλέψει εθελοντικά.
Προβληματίζομαι επί του θέματος και οι σκέψεις μου περνούν από τη ζήλεια στη λύπηση. Από τη μια λέω είναι ωραίο να αναζητάς αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο και να είσαι διατεθειμένος να παρατήσεις ό,τι κάνεις για να το βρεις. Από την άλλη όμως να περνούν τα χρόνια και εσύ να μην έχεις κατασταλάξει δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Να κοιτάς πίσω σου και να λες έχω κάνει αυτό και αυτό.
Είναι αδυναμία ή είναι δύναμη να αλλάζεις κατεύθυνση, να επιθυμείς συνεχώς διαφορετικά πράγματα; Θέλει θάρρος ή απλά αναισθησία;

Προβληματίζομαι ίσως επειδή είναι ένα μονοπάτι που δεν βάδισα ποτέ μου. Πάντα μου ήξερα τι θέλω να κάνω. Δεν είχα κιόλας την πολυτέλεια κυρίως την οικονομική για πολλούς προβληματισμούς Έβαζα ένα στόχο και τον υλοποιούσα εύκολα ή δύσκολα. Δεν ξόδευα χρόνο στο να σκέφτομαι, τι άλλο θα μπορούσα να κάνω, ήξερα τι θέλω να κάνω. Αν μετάνιωσα για κάποιες από τις επιλογές μου; Νομίζω πως όχι, αν και κάποια πράγματα θα μπορούσα να τα κάνω διαφορετικά. Αυτό το λέω όμως τώρα, τότε είχα άλλα δεδομένα.

Είναι ωραίο να έχεις επιλογές, να είσαι ευέλικτος, να μπορείς να διαλέγει τη μια κατεύθυνση και την επόμενη να προχωράς αντίθετα. Αλλά σε κάποια στιγμή αυτό πρέπει να τελειώνει. Είναι εξίσου ωραίο να κτίζεις, να δημιουργείς. Ο καθένας υποθέτω στο τέλος της ημέρας κάνει τις επιλογές του και δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ή μήπως υπάρχει;

14 comments:

  1. Θεωρώ τους ανθρώπους που "προβληματίζουνται" με τα λεφτά άλλων ως άχρηστους. Θα τους εκτιμούσα όσο περισσότερο μπορεί να εκτιμηθεί κάποιος άνθρωπος εάν τα έκαμναν όλα αυτά μόνοι τους.

    ReplyDelete
  2. Εγώ θα έλεγα λύπηση. Όταν οι επιλογές σου είναι περιορισμένες (είτε γιατί δεν έχεις λεφτά είτε γιατί δεν μπορείς να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια) βάζεις στόχους, ενεργείς ανάλογα, υλοποιείς. Ειλικρινά κι εγώ λυπάμαι όλους αυτούς που ποτέ δεν έχουν κατασταλάξει σε κάτι και συνεχώς "ψάχνονται" πότε για το ένα, πότε για το άλλο... "Ψάχνονται" με τα λεφτά του μπαμπά. Κι εγώ σαν εσένα είμαι... Ήταν μεγάλος κόπος να σπουδάσω. δεν είχα λεφτά. Μεγάλος κόπος να φτάσω εδώ που είμαι. έχασα στην εκκίνηση. και όλοί αυτοί, ενώ αντικειμενικά είναι μίλια μπροστά μας δεν τα καταφέρνουν καν να τερματίσουν... για λύπηση είναι...

    ReplyDelete
  3. Hmmm... ontws me ksena leuta ennen toson aksiozhleuto. Alla pale amman oi gonioi tous exoun plhthoran, as ta ksodeukoun panw tous.
    Etsi tous emegalosan alloste. Egw espoudasa me vohtheia goniwn men, douleukontas panta parallhla de (servitorilliki, as usual). Isws an den eixa ton xaraxthra pou eixa, tziai an eixa gonious matsomenous na ekamna akoma kamia spoudouan...
    Afou panta lalw oti an kerdisw sto lotto, enna asxoloumai me kati filanthropiko (mallon metanastes, giati tziai gw eimai) tziai parallhla enna spoudazw, na mathainw synexeia kainourgia pramata! En shmainei oti den kserw ti thelw, ennen? :-) kserw oti thelw na exw leuta arketa gia na eimai panephstimio (na grapsw tzeinto polypothito to didaktoriko epitelous) tziai na prosferw tziai sthn koinonia to katitis mou...

    ReplyDelete
  4. Με κρύο με βράστη.
    Ούτε ζήλεια ούτε λύπηση.
    Παντελής αδιαφορία. Η ζωή θα κρίνει.
    Ο καθένας θερίζει ότι σπείρει.

    ReplyDelete
  5. Αν θέλει ο άλλος να "προβληματίζεται" και να "ψάχνεται" με τα λεφτά του μπαμπά χωρίς να ιδρώσει στη ζωή του, τότε δικαίωμά του. Ας μην χτίσει ποτέ στη ζωή του χαρακτήρα, ας ζει στον κόσμο του. Όταν όμως αποφασίσει να κατασταλάξει σε μια δουλειά, σε μια καλή θέση που άνοιξε, ο μπαμπάς του θα του ανοίξει το δρόμο και άτομα που ίδρωσαν για το πτυχίο τους θα δουν τη θέση να χάνεται μπροστά στα μάτια τους από ένα καλομαθημένο με αγορασμένα πτυχία. Δυστυχώς η ζωή κάθε άλλο παρά δίκαιη είναι. Money talks. Και στην Κύπρο, τέτοια καλομαθημένα κάνουν κατάληψη στις καλύτερες θέσεις.

    ReplyDelete
  6. Ego nomizo zileia (me tin kali ennoia).
    Kai go otan akouo tetoies istories gyrizei mou, dioti tha ithela na kamo toulaxiston akoma 2-3 ptyxia. Xalalin tous sior. Esy toulaxiston exeis tis koroudes, ego to kounelli mou :-D

    ReplyDelete
  7. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις γυναικών που είναι ντυμένες από πάνω ως κάτω στις μάρκες, γυρίζουν τον κόσμο και γενικά δεν γερνά η βούκκα τους και όλα με τα λεφτά του άντρα τους.. κάποτε ζηλέφκω τες. Αλλά για δευτερόλεπτα. Μετά περνά μου τζαι λαλώ "ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΤΗΜΑ ΚΑΝΕΝΟΣ!!!"

    ReplyDelete
  8. κανένα απο τα δύο. το θέμα είναι πως νιώθουν εκείνοι. το σωστό και το λάθος είναι διαφορετικό ανάλογα με το πως νιώθει ο καθένας. και το τι είναι διαθετειμένος να θυσιάσει

    ReplyDelete
  9. Θα υπερασπιστώ τη Βίκυ και θα πω ότι δεν σπουδάζει με τα λεφτά των γονιών της. Δουλεύει και αλλάζει σπουδές.
    Ένα δίκαιο πάντως το έχετε πάντως όλοι :). Σίγουρα μέσα από τις δυσκολίες κτίζει κάποιος χαρακτήρα, αλλά είναι ωραίο ώρες ώρες να βρίσκεις έτοιμα (και το σκύλο χορτάτο και την πίτα σωστή ένα πράμα).

    ReplyDelete
  10. Όσο μεγαλώνουμε αλλάζουμε, αλλάζουν και τα θέλω μας. Πολλοί λένε -λέμε- κάποτε, ότι αν ξανασπουδάζαμε θα επιλέγαμε κάτι άλλο. Απλώς κάποιοι το κάνουν, κάνουν την ακαδημαϊκή ή επαγγελματική στρόφη ανεξαρτήτως κόστους και άλλοι όχι. Δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους. Οτιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε καλά είναι σωστό. Το να κάνεις μια επιλογή και να μην την στηρίζεις ή να είσαι συνειδητά και παραδεκτά δυστυχισμένος με αυτήν... αυτό είναι λάθος.

    ReplyDelete
  11. λυπαμαι να ξοδευω πολλα λεφτα των γονιων μου.ουτε καν στις διακοπες μου.

    δεν ξερω.

    ReplyDelete
  12. Σε καταλαβαίνω. Φαντάζομαι ότι και τα άτομα στα οποία αναφέρεσαι μπορεί να σκέφτονται ακριβώς το ίδιο για σένα. Άλλοτε να σε λυπούνται κι άλλοτε να σε ζηλεύουν.
    Ο καθένας όμως ορίζει τη ζωή του σύμφωνα με τις επιλογές που απλώνονται μπροστά του. Υπό άλλες συνθήκες μπορεί κι εσύ να ακολουθούσες άλλη πορεία. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχει μόνο το "για μένα". Για σένα λοιπόν, μάνα, έτσι όπως όρισες τη ζωή σου, τα πράγματα είναι οκ; Αυτή είναι η ερώτηση και εύχομαι η απάντηση να είναι θετική (σε ανθρώπινα πλαίσια πάντα) (σ'αυτά που χωράνε κι οι αμφιβολίες) (σαν κι αυτές που εκφράζεις...)

    ReplyDelete
  13. ο καθένας έσιει διαφορετικές ανάγκες, ο ένας να ζήσει περιπέτειες, ο άλλος να κατασταλάξει... άμαν έσιεις λεφτά τζαι ψυχική δύναμη κάμνεις ότι θέλεις, ειδάλλως πάλε κάμνει τα αλλά ταλαιπωρείσαι.
    costs and benefits of doing something

    τζι εγώ έθελα να γυρίζω τις χώρες αλλά δε με παίρνει... άρα κάθουμαι στα σίουρα μου, προς το παρόν

    ReplyDelete
  14. SYMFWNW ME TON KUKKO.PSAXNONTAI STIS PLATES ALLWN POU THA DWSOUN K TO SWBRAKO TOUS GIA NA SPOUDASEI TO PAIDI TOYS(SYNITHWS GIA NA EXEI THN MWRFWSH POU DEN EIXAN TH DYNATOTHTA OI IDIOI).K EMENA STO PRWTO PTYXIO MOU EDWSAN TA PANTA OI GONEIS ALLA META EKANA TIS EPILOGES MOU KALWS H KAKWS ME BASH REALISTIKA KRITHRIA. POLLES FORES PROBLHMATIZOMAI SAN ESENA AN EINAI POU ZHLEYW THN TADE FILH MOU AS POUME POU EZHSE SE 5 XWRES K KANEI POST-DOC.APO THN ALLH SYXNA SKEYTOMAI PWS STHN KUPRO EXEI GINEI MODA AYTO STA NEA PAIDIA APLWS GIATI DEN THELOUN NA GURISOUN PISW.ERGAZOMAI STO LONDINO K OI MISOI KYPRIOI FOITHTES APLWS THELOUN NA PINTWSOUN TO ENA PTYXIO STO ALLO OXI GIA SKOPOUS PAIDEIAS ALLA GIA NA MHN GURISOUN.H PANE KANA XRONO KUPRO K META LENE "MAMA THELW NA KANW K ENA PHD..." K XANA H APOFYGH THS PRAGMATIKOTHTAS...DEN ANTILEGW OTI SWSTO EINAI NA TOLMHSEIS MIA ALLAGH EPANGELMATIKOU/AKADHMAIKOU PROSANATOLISMOU ALLA KAPOU AYTA TA SYNEXOMENA EXOUN ALLES RIZES.

    ReplyDelete