Wednesday 9 February 2011

My little Plates


Παίρνω αφορμή από το σχόλιο που έγραψα της Ποστ. Όταν ήμουν νέα, αθκειασερή, αλλά το ίδιο γοητευτική όπως τώρα (και μετριοφρόνων πάνω από όλα) δεν το είχα σε τίποτα ανά πάσα στιγμή να βρεθώ οπουδήποτε. Σε μια από τις εξορμήσεις μου ανακάλυψα χάρη στην ξαδέλφη, όχι αυτή που παντρέψαμε την άλλη Τα Πιατάκια στη Λεμεσό.

Υπέροχος τόπος, ζεστός, καθόλου δήθεν. Πάνω από όλα ωραίο φαγητό. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τον κόσμο που πηγαίνει σε ένα εστιατόριο γιατί είναι ωραίο ή γιατί έχει καλή ατμόσφαιρα. Το λέει και το λεξικό, στο εστιατόριο σερβίρουν φαί. Άρα πάμε γιατί είναι καλό το φαί.

Οι μερίδες του είναι μικρές και σερβίρονται σε μικρά πιατάκια, εξού και το όνομα. Επομένως, μπορείς να πας και να μην δοκιμάσεις μόνο μια γεύση. Να χαρείς πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς.

Ο Roddy μάγειρας και ιδιοκτήτης μαγειρεύει καλά, με μεράκι. Ανακατεύει γεύσεις, τάσεις, αρώματα και υλικά και βγάζει απίστευτους συνδυασμούς. Μπριζόλα με σος από τραχανά. Κατσικάκι με γλυκό καρύδι. Φέτα με μέλι. Ψάρι με βούτυρο αντζούγιας. Στα Πιατάκια κάνει πάρτι ο ουρανίσκος.

Ο τύπος δεν φαίνεται καθόλου δήθεν. Αυτοδίδακτος είναι και δεν ντρέπεται να το λέει. Έγραψε ένα βιβλίο που παρουσιάζει τις συνταγές του. Δεν κρατά μυστικά. Έτσι τα όμορφα πιάτα που δοκιμάσαμε στα Πιατάκια, μπορούμε τώρα να τα φτιάξουμε μόνοι μας.

Τέλοσπαντων, όπως είπα και στην Ποστ δεν βλέπεις συχνά μαγειρικές γραμμένες με τόση αγάπη. Ο άνθρωπος έβαλε φωτογραφίες από την πόλη, μιλά για τα βιώματά του, δίνει μικρά μυστικά. Σε κάνει με λίγα λόγια να θέλεις να ανοίξεις το βιβλίο του και να θέλεις να τα κάνεις όλα.

Έτσι πρέπει να είναι οι μαγειρικές. Όχι γραμμένες με ύφος λες και σε διδάσκουν κβαντική φυσική με υλικά που πρέπει να περάσεις από 10 διαφορετικά καταστήματα για να τα βρεις. Να σε αφήνει να πειραματίζεσαι και να το προσαρμόζεις στα δικά σου γούστα. Να σε αφήνουν να δημιουργείς, για να φτιάχνεις αυτό που σου αρέσει.

Φαγητό φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι δεν μπορεί να είναι κακό. Ακόμη και τα πιο ταπεινά υλικά να χρησιμοποιήσεις θα βγει κάτι καλό. Επίσης, με όσο περισσότερους το μοιράζεσαι, τόσο το καλύτερο. Έστω και αν κουράζομαι, απολαμβάνω όσο τίποτε άλλο να φτιάξω κάτι και να το μοιραστώ με αυτούς που αγαπώ. Και στο τέλος να κάτσουμε στο τραπέζι όλοι μαζί να το απολαύσουμε (με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά θα έχουν φάει νωρίτερα και θα παίζουν απασχολημένα).

Θα ήθελα να έχω χρόνο να μαγειρεύω πιο συχνά. Καθημερινά δεν μαγειρεύω ποτέ. Θέλω να έχω άνεση χρόνου να κάνω αυτά που μου αρέσουν, όχι να μετατρέπεται το μαγείρεμα σε κούρσα χρόνου. Καθώς γυρίζω τις σελίδες του My Little Plates βρήκα τι θα μαγειρέψω του husband την Κυριακή. Αρνίσιο κότσι με μελιτζάνα και τη φέτα με το μέλι που λέγαμε...

18 comments:

  1. bravo mana...etsi prepi na kanis gia na kratisis ton antra. o erotas perna apo to stomaxi. kai meta pou tha fate kala kala, na kanete kai ena sex gia na ise sigouri. siga pou den tha sou erixna mesa to sex..xaxaxa. filia

    ReplyDelete
  2. Έχει μια photo στο βιβλίο που είμαι σίγουρη οτι ένεν που την πόλη του..or even που την Κύπρο! μια με κάτι δρόμους και round-abouts..

    other than that όντως έχει ωραίες συνταγές το βιβλίο του. Φυσικά εν χρειάζεσαι βιβλίο για να κάμεις περίεργους συνδυασμούς στην κουζίνα..απλά πρέπει να έχεις φαντασία!..και ώρα!

    ReplyDelete
  3. το σεξ πάει με από όλα She αγαπημένη. αλλά πριν από το φαί.

    Ράνια ρώτησα τρεις λεμεσιανούς συναδέλφους. κανένας δεν φαίνεται να το αναγνωρίζει το roundabout. έπεσε πάντως η ιδέα ότι είναι το round about του Ορφανίδη.

    ReplyDelete
  4. μάνα γιατι με πατάς στον κάλλον; επειδή εν μπορω να πάω τζιαι γω να φάω στα πιατάκια; κλαψ!

    ελα σου πώ, βάλλεις μας την συνταγή με τες μελιτζάνες πλίς;

    ReplyDelete
  5. Ποστ όταν έρθεις Κύπρο θα αφήσουμε τις κόρες του Μοτορτζή και θα κάνουμε μια εξόρμηση, εντάξει;
    να τελειώσω κάτι που κάμνω να μεν έρτει ο Ντεφ φουρκαστός να σαλαβατά και να σου την στείλω.
    κοίταξε το email σου θα σου στείλω κάτι.

    ReplyDelete
  6. thx mother!
    ekleisen to rantevou gia piatakia!

    ReplyDelete
  7. Μπριζόλα με σως τραχανά ρε παιδί μου?

    Όπως και νάχει όπως είπες Μάνα το πιο σημαντικό είναι να μαγειρεύεις με αγάπη.
    Απόψε θα μαγειρέψω με αγάπη κολοκάσι.

    Από βιβλιοπωλεία είπες το Little Plates ?

    ReplyDelete
  8. Για αρκετή ώρα εγώ διάβαζα "Τα πατατάκια"! Να 'ναι του πυρετού ή επηρεάστηκα από το προηγούμενο post -άλλος αυτιά, άλλος μάτια... ;;

    "Φαγητό φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι δεν μπορεί να είναι κακό". Δίκιο έχεις! Και να μην το φοβάσαι, λέω εγώ.

    ReplyDelete
  9. Aaaaa agapw ki egw ta piatakia polu, latreuw to fagito tou Hrodotou!!! (Asxeto pantelws: exei enan ekpliktiko poluelaio sta piatakia, ton exw se ekato fwtografies giati 8elw na ton antigra4w na ton valw spiti mou!)

    ReplyDelete
  10. Μάνα, Μάνα, you've got mail, το είδες;;;

    ReplyDelete
  11. egw en epia potte, alla ivra to vivlio online...
    thelw ta piatakia!!!

    ReplyDelete
  12. συμφωνείτε ότι η Λεμεσός έχει πολύ πιο καλά και περισσότερες επιλογές σε εστιατορία από Λευκωσία;

    ReplyDelete
  13. Νομίζω το φαγητό είναι αγάπη και φαντασία... στην πορεία οι λεπτομέρειες μπορεί να κάνουν την διαφορά αλλά αν δεν υπάρχουν τα πρώτα λείπει η βασική ουσία...

    ReplyDelete
  14. Κκουλλά θα το βρεις στο Σολώνειο. Μετροπόλιταν το ζήτησα αλλά δεν το έχουν.

    ReplyDelete
  15. το φαγητό του Ηρόδοτου δεν παίζεται:) όντας λεμεσιανή τον επισκεπτόμαστε πολύ συχνά. το ξέρατε ότι κάνει workshops μαγειρικής? η μέρα ξεκινά με επίσκεψη στην παλιά αγορά όπου σε βοηθά να ψωνίζεις σωστά τα τρόφιμα και μετά επιστροφή στο εστιατόριο όπου μαγειρεύει μαζί σας 4 πιάτα. και μετά τα τρώτε όλοι μαζί με κρασάκι και κουβεντούλα:)

    ReplyDelete
  16. OH MY GOD. Το Roddy βγαίνει από το Ηρόδοτος;

    ReplyDelete
  17. "Ακόμη και τα πιο ταπεινά υλικά να χρησιμοποιήσεις θα βγει κάτι καλό". Συμφωνώ απόλυτα.
    Ακούετε πολλά ωραίο μέρος. Θα προσπαθήσω να πάω όταν είμαι Κύπρο την επόμενη φορά.

    ReplyDelete
  18. Τωρά βάλλεις μου πολλούς πειρασμούς! Κατ' αρχάς να πιάσω πάραυτα το βιβλίο του Ηρόδορου-Roddy τζαι να κανονίσω να πάω Λεμεσό!
    Κανέναν μαχαζίν που λέγεται "πιατέλλες" εν έshει;

    ReplyDelete