Wednesday 4 January 2012

Α, βου, γου, δου


Μια φίλη μου δασκάλα με συμβούλευσε ότι είναι καλύτερα τα παιδιά να μην ξέρουν από το σπίτι να διαβάζουν, γιατί όταν πάνε σχολείο θα βαριούνται αν τα ξέρουν.. Η νονά μου, επίσης δασκάλα μου είπε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι ένας καλός εκπαιδευτικός όταν δει ένα παιδί ότι είναι προχωρημένο του βρίσκει το κατάλληλο υλικό.

Τέσπα, η κόρη Α ήθελε να μάθει τα γράμματα. Ξεκίνησε σιγά σιγά τώρα είναι στη μέση. Της αρέσει που τα ξεχωρίζει και τα λέει με το όνομά τους. Το πιο πιθανόν ο ήχος να της είναι οικείος αφού έχει ένα παιχνίδι που τραγουδά άλφα βήτα γάμα δέλτα...

Την άκουσε και η φίλη δασκάλα και η νονά και με διόρθωσαν. Δεν κάνει να τα μαθαίνει έτσι. Το άλφα το λέμε α, το βήτα το λέμε βου, το γάμα το λέμε γου και πάει λέγοντας. Είναι, λένε πιο εύκολο για το μωρό να μάθει να διαβάζει, γιατί έτσι ακούει τον ήχο των γραμμάτων και μετά είναι πιο εύκολο να τα βάλει στη σωστή σειρά.

Δεν το χώνεψα ποτέ. Μου φαίνεται γελοίο α, βου, γου, δυο, ε λες και μιλούμε δεν ξέρω και εγώ τι γλώσσα αντί ελληνικά. Για να μου τη σπάσει κανονικά. τώρα τις γιορτές πήρε ένα άλλο παιχνίδι που τα λέει τα γράμματα με το νέο τρόπο. Συνέχεια οι μικρές το βάζουν μπρος α, βου, γου, δου, ε. Πενήντα φορές την ημέρα και λίγες λέω. Τα νεύρα μου κουρέλια.

Δεν είμαι εκπαιδευτικός να έχω εμπεριστατωμένη άποψη. Αυτό που ξέρω εκ πείρας όμως είναι πως ο νους των παιδιών είναι σαν σφουγγάρι. Μια φορά χρειάζεται να δουν κάτι για να το μάθουν. Είναι τόσο δύσκολο να μαθαίνουν τα γράμματα σωστά; Και ας μαθαίνουν παράλληλα και την προφορά. Αυτό είναι το άλφα αλλά το λέμε α, αυτό είναι το βήτα αλλά το λέμε βου.

Να πω την αμαρτία μου, αυτό κάνω τώρα και χέστηκα αν θα πάει σχολείο και θα τα ξέρει. Με την ελληνική γλώσσα έχω κόλλημα. Μου αρέσει. Μου αρέσει η ιστορία της, μου αρέσει να την μιλώ και να την ακούω σωστά, μου αρέσει που συνεχώς εξελίσσεται. Να μου πεις τι σου φταίει το παιδί και το παιδεύεις με τα κολλήματά σου. Τύψεις καθόλου. Υπάρχουν και χειρότερα κολλήματα. Ούτως ή άλλως αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα.

39 comments:

  1. Ναι τζι εγώ είχα το ακούσει τούτο με το α βου γου δου... παρανοϊκό...

    Κατά τα άλλα ήξερα τα γράμματα που την προδημοτική, τζαι ως τα χριστούγεννα της 1ης δημοτικού εδιάβαζα τα παραμύθια μου μόνη μου!

    Εμάς γιατί μες στο νου μας εχώρεν ότι το Άλφα εν Α, τη ΒΒΒΒΒήτα εν Β, το ΓΓΓΓάμμα εν Γ τζαι των μωρών δεν χωρεί;;;

    Θέλω να φακκώ τη κκελλέ μου πας τον τοίχο όμως!

    ReplyDelete
  2. καλύττερα να μάθουν τωρά οι μιτσιές, παρά να ξηχάσεις τζαι συ τα ελληνικά...
    ούτε εμένα εν μου αρέσκει το α, βου, γου....

    αλλά πάλε εν είμαι δάσκαλος, ούτε παιδαγωγός, ούτε καν πλησίον της εκπαίδευσης...

    ReplyDelete
  3. γραφοφωνολογική ενημερότητα, μίξη και διαχωρισμός ήχου. έτσι πρέπει να τα μάθουν. α, βου, γου. αν τα μάθουν άλφα, βήτα, μετά δεν αντιστοιχεί ο ήχος στο γράμμα, δηλαδή το φώνημα στο γράφημα έτσι είναι πιο δύσκολη η διαδικασία μετά. ρώτα με να σου πω όταν βρεθούμε τι ασκήσεις να της κάνει για αναγνωστική ετοιμότητα. αυταααααααααααα

    ReplyDelete
  4. @ she demon
    τζαι το άλφα, βήτα, γάμα, δέλτα μαθαίνουν τα πιο μετά;

    που να κάμω κοπελλούθκια ενά αποταθώ κοντά σας... :)

    ReplyDelete
  5. Moonlight σκέφτηκα το ίδιο πράμα. πριν πάω δημοτικό ήξερα και διάβαζα άπταιστα. η μάνα μου μου έμαθε το αλφάβητο κανονικά και πως λέγεται το κάθε γράμμα. δεν θυμάμαι να συνάντησα καμία δυσκολία να μάθω να διαβάζω.

    Nonis τους δείχνεις κάτι και το μαθαίνουν αμέσως. θέλω να πω από την πρώτη έμαθε να κάμνει άνω κάτω το ipad είναι χαζό να λαλεί το μωρό α, βου, γου, δου.

    She αναγνωρίζω πως κάτι ξέρεις περισσότερο από εμάς αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πιο δύσκολη η διαδικασία. άσε που όσο μεγαλώνουν μπορεί να βαρεθούν ή να παίζουν πελλό για να μάθουν το διαφορετικό, αφού θα το έχουν μάθει. θέλω όμως να μάθω τις ασκήσεις που λες γιατί πραγματικά έχει όρεξη να μάθει να διαβάζει.

    ReplyDelete
  6. Εννα δυσκολευτούν ημίsh μετά διότι εν αντιστοιχεί ο ήχος με το γράμμα. Στο facebook πάντως μια χαρά συνεννοούνται! Οξά τα greeglish εν πιο εύκολα;

    ReplyDelete
  7. Με προβλημάτισες...η λογική μου συμφωνεί με τη δική σου λογική αλλά είναι καλό να ακούμε και τους (πραγματικά) ειδικούς...πάντως στο θέμα των μωρών που μιλούν ωραία Ελληνικά μαζί σου! Όπως και οι μεγάλοι άλλωστε είναι ακαταμάχητα:)

    ReplyDelete
  8. εκατάλαβεν κανένας τι λαλεί η she?


    εγώ επίσης άκουσα ότι τωρά μαθαίνουν τους να θκιαβάζουν παπαγαλία, εν έshει πιον "π και α, πα".

    μάνα συμφ με τη φίλη σου, αλλά ίσως το να μεν τα ξέρουν που πριν εν χειρότερο: η δασκάλα θα προχωρά με τζείνους που τα ξέρουν ήδη για να μεν βαρκούνται (τζι επειδή εν πιο εύκολο), με αποτέλεσμα όσοι εν εμάθαν να θκιαβάζουν πριν παν σχολείο να παραμέμουν έως και αναλφάβητοι, "τούβλα", "κούσποι", "τεμπέληδες" και στάσιμοι.

    ReplyDelete
  9. Την περάσαμε κι εμείς αυτή τη φάση! Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω ποιός τρόπος είναι ο σωστός, αυτός που μαθαίνουν τα παιδιά τώρα ή αυτός που μάθαμε κάποτε εμείς...
    Αυτό που ξέρω να σου πω με σιγουριά όμως είναι πως δεν θα συναντήσεις -δυστυχώς- πολλούς εκπαιδευτικούς που θα αγαπάνε τόσο τα παιδιά και τη δουλειά τους ώστε να ασχοληθούν ξεχωριστά με τα παιδιά που ξεχωρίζουν...
    Τουλάχιστον εδώ, αυτό γίνετε. Πλην ελαχίστων, φωτεινών εξαιρέσεων... Μακάρι τα δικά σου παιδιά να έχουν διαφορετική τύχη!...

    ReplyDelete
  10. Invictus ακριβώς εν τούτη η νοοτροπία που με νευριάζει. να μεν δυσκολευτούν να μεν κακοπάθουν. τι σημαίνει να μεν δυσκολευτούν; και γιατί να μεν δυσκολευτούν ακόμα εν εκατάλαβα. τους μαθαίνουμε στα εύκολα, να τα έχουν όλα χωρίς κόπο.

    Brenda διάς νομίζω αφορμές στο έταιρον ήμισι να σου πει πόσο σε αγαπά.

    Sike παίζει και ο διαχωρισμός που λες. σιγά σιγά αυτο δεν γίνεται στις τάξεις; οι δασκάλοι προχωρούν με αυτούς που μπορούν.

    Ευαγγελία σίγουρα δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι εκπαιδευτικοί. η νονά μου ήταν πήρε πρόσφατα σύνταξη ήταν από τους σπάνιους. έδινε τα πάντα για τους μαθητές της, τους ήξερε ένα ένα με τις ανάγκες τους.

    ReplyDelete
  11. @sike Αν εκαταλαβαίναμε τι ελάλε η She ήταν να λυπούμαστε τα λεφτά μας μετά τη διάγνωση, όπως με τον γιατρό που σου λαλεί αφού βήχεις πιε actifed

    ReplyDelete
  12. χαχαχα τωρά που επέρασε ο χρόνος εκόψαμε τα public display of affections!

    ReplyDelete
  13. brenda επείστηκα ότι η κατάσταση του αντίχριστου εν πολλά σοβαρή εφόσον σου επιτρέπει να σύρνεις αγγλικά μες τες προτάσεις σου

    για που έδησες τον γάδαρό σου τζιαι παίζει τ΄αππαρίν σου

    ReplyDelete
  14. χαχαχα μα εν η ιδέα μου ή εμείναμε τρία πλάσματα τζε διούμε γυρό τα μπλογκς τζε λαλούμε πελλάρες?

    ReplyDelete
  15. Sike περίμενε. κάτσε να δούμε πρώτα την αντίδραση του Αντίχριστου.

    εν πελλάρες Μπρέντα που λαλούμε ίντα θέλεις σοβαρές κουβέντες;

    ReplyDelete
  16. ενηξέρω για σας, εγώ μιλώ πολλά σοβαρά πάντως

    ReplyDelete
  17. μεν ψαρώνετε μόνο.

    ReplyDelete
  18. Ότι είμαι δουλειά είπα το?

    ReplyDelete
  19. εν εψαρώσαμε. επεταχτήκαμε δίπλα να φάμε τα φρούτα μας.
    τζαι ρωτώ. ΕΣΣΕΙ ΠΛΑΣΜΑ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΕΣ ΚΟΥΑΒΕΣ; Α;

    ReplyDelete
  20. εν τζίνο που μασσέφκεις όταν το φάεις?

    ReplyDelete
  21. νοπ. τζείνο εν οι λοτοί.

    τες κουάβες έ τες δαμέ
    http://www.google.com/imgres?um=1&hl=en&sa=N&biw=1024&bih=600&tbm=isch&tbnid=joFKbu3YQ9pr7M:&imgrefurl=http://www.dimensionsguide.com/guava-sizes/&docid=MvWzBNoGH6VFUM&imgurl=http://www.dimensionsguide.com/wp-content/uploads/2009/12/Guava.jpg&w=450&h=334&ei=iiUET5HFOYPWsgaoqcncDw&zoom=1&iact=rc&dur=166&sig=108137249618187009341&page=2&tbnh=113&tbnw=159&start=18&ndsp=16&ved=1t:429,r:3,s:18&tx=85&ty=33

    ReplyDelete
  22. @ Mana
    ποιός πουλά; :ρ

    ReplyDelete
  23. νομίζω ενεξαναδοκίμασα...

    ReplyDelete
  24. Τρώει τες ο παπάς μου και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε αναγκασμένοι να ανεχόμαστε το "άρωμα" τους που πλημμυρίζει την κουζίνα :)

    ReplyDelete
  25. oh my god Nonis. το σοκ εν μεγάλο. πουλά ο Πρίνος και το Αλφαμέγα.

    ReplyDelete
  26. Κατι προβλημαν υπαρχει με το νεο τροπο διδασκαλιας τζαι παραδεχουνται το τζαι οι ιδιοι οι εκπαιδευτικοι, μερικες φορες!

    Ως τωρα εν ειχαμεν προβλημα με την κορασα στην Α' ταξη. Αλλα νευριαζω οταν με ρωτα, αν πχ το "πολλα" γραφεται με το "ο" του οκταποδιου ή της ωρας...

    ReplyDelete
  27. τες κουάβες τρώει τες ο κύριος αχάπαρος τζιαι πιστέφκω πως εν σοβαρή αιτία διαζυγίου.
    Για το θέμα του post (να μεν λαλείτε πάντα κάμνω ασχετα σχόλια) έχω να πω relax.

    Και μετά απο αυτή την βαρυσήμαντη επισήμανση πάω να φάω.

    ReplyDelete
  28. @ Ανώνυμος
    θκιαβάζει μας τζαι ο παπάς σου, τζαι εν θέλεις να καρφωθείς; :ρ

    @ Mana
    όι, να με σιοκαριστείς!
    γιατί σκέφτου πόσο ενά σιοκαριστείς άμαν σου πω ότι εν εξαναπήα σε Πρίνο ή ΆλφαΜέγα... :ρ

    @ Αχάπαρη
    εν κουάβες που να φάεις; :ρ

    ReplyDelete
  29. xronia polla k kali xronia,mana kala kaneis,exeis dikio pou 8eleis ta mora na ma8oun sosta apo thn arxh,ego sto nipiagogio p piga mas eixan k vivlio k ma8ame to alfavito ene ena me tetradia k ta elegxan thn epomenh k meta grafame protaseis mikres.
    opos leei k h moonlight os ta christmas ths 1hs taxis diavaza olokliri efhmerida k apo tote mou emeine 8elo ka8e mera efhmerida.

    ReplyDelete
  30. Άμα θέλει το μωρό να μάθει εν να μάθει που μόνο του. Εγώ ήξερα να διαβάζω που την προδημοτική, χωρίς να μου πει κανένας τίποτε γιατί έβλεπα την αδερφή μου που ήταν δημοτικό τζαι άρεσκε μου.
    Πάντως φαίνεται μου κ εμένα γελοίο τούτο με τα φωνήματα. Ναι, συμφωνώ ότι πρέπει να ξέρει το μωρό ότι το α, ακούεται α, αλλά έχει και όνομα. Λεν το άλφα.
    Ασπουμε αν το πάρουμε συγκριτικά, ο κάττος του μωρού έχει μια φάτσα, ένα παρουσιαστικό τέλοσπαντων (π.χ β), λέει μιαου (ακούετα βου), αλλά το όνομα του είναι Κιτ (βήτα). Τούτο εν απόλυτα κατανοητό, γιατί με τα γράμματα να μεν εν έτσι;

    ReplyDelete
  31. εμείς που ήμασταν μωρά ίνταλως τα εμάθαμε? άφηστες κόρες να μάθουν όπως καταλάβουν νομίζω και μετά αν 'δυσκολευτούν' εννά τα καταφέρουν!

    ReplyDelete
  32. aaaaaaaaaaa...λατρεύω τις κουάβες, ή καβάφες όπως τις λέμε χωριάτικα. θα μάθουν το αλφάβητο σαν τραγούδι. ΑΛΛΑ στη διαδικασία ανάγνωσης πρέπει να είσαι ικανός για sound blending δηλαδή να λες του μωρού γ-α-λ-α σαν φώνημα και να μπορεί να σου πει γάλα και όχι γάμα-άλφα-λάμδα-άλφα. στο sound seggragation πρέπει να πεις του μωρού γάλα και να σου το χωρίσει σε ήχους. ή αγελάδα και να σου πει αρχίζει από Α. δεν θα σου πει αρχίζει από άλφα. και διάφορα άλλα. βασικά αυτά είναι και πρώιμα σημάδια αναγνωστικής δεξιότητας ή δυσκολίας / δυσλεξίας. αλλά τούτον εν άλλο θέμα που μόνο του. και αν εκαταλαβαίνετε τι ελάλουν, θα έκλαια τα 8 χρονια σπουδών και τα μαστερ.

    ReplyDelete
  33. Grouta χαχαχα δηλαδή η ώρα τζαι το χταπόδι εκατοχυρώσαν το ω τζαι το ο; αν τα ζητήσει ο Όμορφος ή ο Ωτορινολαρυγγολόγος τι εννά γίνει;

    Ευτυχώς ο Μοτορτζής εν θέλει να τες δει τες κουάβες Αχάπαρη, γιατί όντως εν αιτία διαζυγίου.

    Ανώνυμε καταλαβαίνω σε γιατί τρώει τες η μάνα μου και γενικά όλο το σόι της μάνας μου. έρωτας μεγάλος.


    Ανώνυμε 2 χαίρομαι που συμφωνούν και άλλοι μαζί μου ότι είναι παράλογο να τα μαθαίνεις λάθος για να τα μάθεις μετά σωστά.


    Μικρέ Χείμαρρε έχεις απόλυτο δίκαιο. έχει τόσο μεράκι να μάθει, που κάθεται όποιο γράμμα μάθει να το γράφει ξανά και ξανά. Και ναι δεν είναι κανένας κόπος να τα μάθουν και τα δυο. Όταν μπουν σωστά οι βάσεις μετά γλυτώνεις προβλήματα.


    Α μπράβο ρε Ράνια. Μάθαμε δεν μάθαμε; Αν καταβάλουν μάλιστα κόπο θα τα θυμούνται καλύτερα.

    She όταν θα έρτω σπιτι σου παρακαλώ να χώσεις τες κουάβες στο διπλανό οικόπεδο. Ή δώστε τες του γείτονα να τες ψήσει στη φουκού.

    ReplyDelete
  34. Συμφωνώ με τη She. Τα πράγματα αλλάζουν μάνα. Με τα χρόνια ανακαλύπτουν νέες τεχνικές αφομοίωσης της γλώσσας; Μην σε ανησυχεί και κάποια στιγμή θα μάθουν κανονικά το Αλφάβητο.
    Τα greekglish πρέπει να μας ανησυχούν... αφού με τη χρήση τους οι πλείστοι μαθητές, δεν τηρούν κανόνες ορθογραφίας ούτε στην ελληνική γραφή!

    ReplyDelete
  35. Με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα μάθουν να διαβάζουν. Πότε μαθαίνουν να γράφουν όμως; Οι δικές μου που είναι τετάρτη και πέμπτη δημοτικού έχουν πολλές ελλείψεις στην ορθογραφία.

    Δεν κάνουν πια ορθογραφία στα δημοτικά και πρέπει να μαθαίνουν την ορθογρφία από τους κανόνες αλλά τους κανόνες τους μαθαίνουν και μετά τους ξεχνούν.

    ReplyDelete
  36. Μανα μεν γελας... αφου ετσι τους τα μαθαινουν. Που την στιγμη που εχουμεν ο και ω τζαι μαθαινουν τα σαν φωνη, αντι ομικρον και ωμεγα, πως θα τα διαχωρισουν?

    Το "ι" του ηλιθιος γραφεται με το "ι" του ηλιου ή το "ι" του ειναι? ;ΡΡΡΡ

    ReplyDelete
  37. Γιατί ρε παιθκιά οι κουάβες εν τόσο σοβαρό θέμα; Στο σπίτι μας πάντως ούτε που τις ξέρουμε, να το κρατήσω έτσι το θεματάκι για να μην χωρίσω λαλείτε;
    Πάντως, κορούδες, τα πράγματα στον τομέα της εκπαίδευσης εξελίσσονται, είτε μας αρέσει είτε όχι. Επιστήμονες-παιδαγωγοί αναπτύσσουν νέους τρόπους διδασκαλίας οι οποίοι αποδεικνύονται με πολλά πειράματα και έρευνες καταλληλότεροι για να μάθουν τα παιδιά την χ/ψ γνώση. Το αλφάβητο θα το μάθουν κάποια στιγμή, μην φοβάσαι. Ούτε το σύστημα με το οποίο μάθαμε εμείς ήταν τέλειο, απλώς το θεοποιήσαμε γιατί ήταν *το δικό μας* σύστημα. Το τωρινό σύστημα λαμβάνει υπόψιν του τα παιδιά με δυσκολίες στην εκμάθηση. Τζιαι τωρά που το είπα τούτο, μήπως όσον παν πληθαίνουν τα παιδάκια με προβλήματα ή απλώς όταν ήμασταν εμείς εχώνναμεν τους καλά καλά τζιαι δεν εφαίνουνταν; Ή μήπως αποβλακώνονται από την πολλή έκθεση σε άπειρες άχρηστες πληροφορίες (βλ. τηλεόραση) από μικρή ηλικία; Λέω γω τώρα...άλλο θέμα για συζήτηση...

    ReplyDelete
  38. Τι είπαμε ότι είναι οι κουάβες;

    ReplyDelete
  39. Εχει δίκιο η δασκάλα,το παιδί δε σε φωνάζει
    "μι αλφα μι αλφα",σε φωνάζει "μαμά"!Πριν πάει στο σχολειό ξερει ήδη τα ελληνικά της ηλικίας του,εκει δεν τα μαθαινει,εκει τα καλλιεργεί...

    Καλή Χρονιά...

    ReplyDelete