Friday 8 March 2013

Η γκρίζα γιορτή της γυναίκας





Σήμερα το μεσημέρι, γράφουν Τα Νέα η Air France πραγματοποιεί την πτήση Παρίσι - Ουάσιγκτον με ένα Airbus 380, το λεγόμενο σούπερ τζάμπο, με πλήρωμα που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες, δύο πιλότοι και 22 αεροσυνοδοί. Το απόγευμα στην Τανζανία διεξάγεται η δίκη μιας 73χρονης γυναίκας, της Ναϊρούμα, η οποία κατηγορείται ότι είναι μάγισσα, όπως και οι περισσότερες χήρες που δεν έχουν κάποιον άνδρα να τις προστατεύει.

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δει κανείς το θέμα. Μερικές θα δυσφορήσουν, τάχα μου γιατί μια μέρα οι άλλες είναι αντρικές; Μερικές θα γιορτάσουν. Οι περισσότερες γυναίκες, θα προσπεράσουν την ημέρα χαμένες στην καθημερινότητά τους.

Ακόμη όμως και να μην μας αρέσει αυτή η μέρα, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό.

Η γυναίκα σήμερα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Δεν μιλώ για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η αξία μιας γυναίκας δεν υπερβαίνει πολλές φορές την αξία ενός ζώου. Αναφέρομαι περισσότερο στις δυτικές κοινωνίες, όπου η ισότητα είναι και δεδομένη και κατοχυρωμένη.

Παρόλα αυτά, όλες μας ζούμε καταστάσεις, όπου ξέρουμε ότι η ισότητα είναι μόνο στα χαρτιά. Η ουτοπία καριέρα –οικογένεια είναι το λιγότερο. Στην προσπάθειά μας να βγούμε από το σπίτι, καταλήξαμε να ζούμε τρεις και τέσσερις ζωές σε μια. Δύσκολες ισορροπίες και γεμάτες ενοχές. Γιατί όσο και να αγαπούμε τη δουλειά μας, να είμαστε δημιουργικές, να έχουμε όρεξη να κάνουμε καινούρια πράματα, από τη στιγμή που θα κάνουμε οικογένεια, χτυπά μονίμως ένα καμπανάκι για τις ώρες που είμαστε μακριά. Ατέλειωτες ώρες μακριά από τα παιδιά μας.

Υπάρχει άνιση μεταχείριση. Πιο εύκολα παίρνει άδεια ένας άντρας για να πάει κυνήγι, από μια γυναίκα που αρρώστησαν τα παιδιά της και δεν έχει κανένα να τη φροντίζει. Δουλεύουμε εξίσου αν όχι και πιο σκληρά, αμειβόμαστε πολλές φορές λιγότερο. Η πολιτική και η οικονομία, τα κέντρα αποφάσεων γενικότερα παρά το ότι μορφωνόμαστε περισσότερο, εξακολουθούν να είναι αντρική υπόθεση.

Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν, όταν εισέλθουν στα κέντρα αποφάσεων περισσότερες γυναίκες. Σκεφτόμαστε διαφορετικά από τους άντρες, έχουμε διαφορετικές ευαισθησίες και προτεραιότητες. Οι κοινωνίες μας εξακολουθούν να είναι αντρικές. Για να αποκτήσουν πιο γυναικείο άγγιγμα πρέπει οι γυναίκες να το επιδιώξουμε και να το παλέψουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, και ίσως να μην τελειώσει ποτέ. Στην Ιταλία εξακολουθεί να είναι πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής, ο Μπερλουσκόνι ένας άνθρωπος που γυναίκα για αυτόν σημαίνει ομορφιά και σεξ. Στις ΗΠΑ υπάρχουν γερουσιαστές που λένε αρλούμπες του στιλ ότι με το βιασμό δεν μπορεί να γίνει σύλληψη, προσπαθώντας να περιορίσουν το δικαίωμα της άμβλωσης. Δικαιώματα που θεωρούσαμε δεδομένα, δέχονται επίθεση.

Γυναίκες και άντρες δεν βρίσκονται σε πόλεμο, βρίσκονται όμως σε διαφορετικά στρατόπεδα. Και είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρη για αυτό που λέω. Ο κόσμος θα γίνει πολύ καλύτερος, πολύ πιο λειτουργικός όταν αναλάβουν τα ηνία έξυπνες, μορφωμένες γυναίκες που σκέφτονται και αισθάνονται γυναίκες.

23 comments:

  1. @ρχίδια ισότητα έχουμε.

    ReplyDelete
  2. Περίπλοκο θέμα, κάποιοι λαλούν ότι υπερτόνιση της μέρας της γυναίκας κάμνει τη διάκριση πιο έντονη. Εν συμφωνώ.
    Οι γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων εν κάτι σαν φαύλος κύκλος. Εν συμφωνώ με τζείνους που λαλούν ότι ΠΡΕΠΕΙ να μπαίνουν γυναίκες για να έχουμε ισότητα, πρέπει να μπαίνουν άτομα που μπορούν να κάμουν τη δουλειά. Φυσικά πρέπει να δίνεται η ευκαιρία πρόσβασης στις γυναίκες διότι αλλιώς δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν τις ικανότητες.
    Φκάλλω νόημα? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φκάλλεις. τζιαι συ τζιαι το ποστ της Μάνας φυσικά.

      Delete
  3. Έπρεπεν οι εκλογές να ήταν μετά την μέρα της γυναίκας μπας τζιαι συγκινηθεί ο Α να βάλει τζιαι γυναίκες υπουργούς.. Όι α;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα ο Α κατα βαθος ειναι τζεντλεμαν... Εν μπορει να συρνει τασακια εναντιον γυναικων... Γι' αυτον εμεριμνησεν ουτως ωστε το υπουργικο συμβουλιο να ειναι μονον αντρες... :D

      Delete
  4. Μολις μου εφέραν που μια συντεχνία, γαρύφαλλο και φυλλάδια για τα δικαωματα των γυναικών. Εσικίρτισα! Τα δικαιώματα των γυναικών ειναι τα ιδια με τα δικαιώματα των αντρών, εν θελουμε ξεχωριστό φυλλάδιο τζαι ετσι πελλάρες!

    Βεβαίως τα λαλουμε εμεις που δεν ειμαστε Σαουδική Αραβία. Γιατι τζαμε τα πραματα εχουν άλλη διασταση.

    Σαν γυναίκες νομίζω εχουμε μεγάλο μεριδιο ευθυνης για τουτη την γενική συμπεριφορα.



    ReplyDelete
  5. Μπράβο σου Μάνα. Είσαι πάρα πολλά σωστή τζαι νομίζω εκφράζεις όλων μας τις απόψεις. Άντρες και γυναίκες έχουμε διαφορές που είναι αδιαμφισβήτητες όπως έχουμε τζαι διαφορετικές ικανότητες που πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης για να προχωρήσουμε μπροστά τζαι να προοδεύσουμεν σαν κοινωνία. Ίσως το πρώτο βήμα που πρέπει να κάμουμεν σαν γυναίκες είναι να αναγνωρίζουμεν τις ικανότητες μας τζαι να στηρίζουμεν η μια την άλλη, με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να στηρίζουμε τζαι τους άντρες που πραγματικά έχουν αξία.

    ReplyDelete
  6. Ρε φιλενάδα τούτη η εισαγωγή σου νομίζω μου θύμισε κάτι εκθέσεις που έγραφα στο σχολείο :-Ρ

    Κατά τα άλλα, είμαστε αυτό που εκπέμπουμε και αν δεν νιώθουμε υποδεέστερες τότε δεν είμαστε. Αυτό βέβαια όπως είπε και η Πρας είναι επειδή μας δίνεται και η δυνατότητα. Αν φορούσα την μπούρκα μπορεί να έλεγα άλλα!

    ReplyDelete
  7. Αχάπαρη8 March 2013 at 10:47

    Εμένα πάντως αρέσκει μου πολλά τούτη η μέρα. Εν πρωί ακόμα τζιαι ήδη έπιασα δύο δωράκια, το ένα εκ των οποίων εν καταπληκτικό brownie :p
    Kατά τα άλλα τέλειωνε στείλε συμμετοχή στο παιχνίδι να μεν έρτω τζεικάτω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γίνεται να λάβω μέρος τζαι να έρτεις να πιούμε καφέ, να ζυμώσουμε κανένα κέικ, καμιά τούρτα?

      Delete
    2. Αχάπαρη8 March 2013 at 11:13

      Εσύ στείλε τζιαι κανονίζουμε το!

      Delete
  8. Δεν υπαρχει ισοτητα για τον απλουστατο λογο οτι εν μπορεις να συγκρινεις ανομοια πραγματα. Γι' αυτο τζαι οι γυναικες σημερα εκαταληξαμεν να διαχειριζομαστεν καταστασεις που πολλες φορες υπερβαινουν τις δυνατοτητες μας σαν ανθρωποι.

    Κανονικα τα ανθρωπινα δικαιωματα ειναι ιδια και καποιες φορες ιδιαζοντα κι οχι ισα για τα δυο φυλα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. πολυ καλο αυτο, μου αρεσε.

      Delete
    2. συμφων(ινισκ)ω απόλυτα ...

      Delete
  9. Ακόμα η γυναίκα είναι στην ίδια κατάσταση που ήταν το 1910 όταν πρωτοάρχισα οι Σουφραζέττες. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Απλά δίνουμε άλλα ονόματα και καλύπτουμε πολύ υποκρισία.Ναι, υπάρχει η ψήφος αλλά ίσα δικαιωμάτα όχι. Δεν υπάρχει τίποτα το ίσο όταν η γυναίκα ακόμα ζει σε μια υποταγμένη ανδροκρατούμενη κοινωνία. Και πίστεψε με, ακόμα και οι Δυτικές χώρες, είναι ανδροκρατούμενες κοινωνίες. Φυσικά υπάρχουν οι εξαιρέσεις όπως η Κρήτη (λολ) αλλά είναι μετρημένες στα δυο χέρια. Σήμερα απλά γιορτάζουμε εμάς, όπως και θα έπρεπε να το κάνουμε κάθε μέρα. Απλά σήμερα είναι ακόμα μια δικαιολογία να πάρουμε λουλούδια και να βγούμε για ποτά με τις φιλενάδες μας. Όσες γυναίκες δηλαδή μπορούν να το κάνουν γιατί τα 2/3 των γυναικών του πλανήτη ζει σε δυσμενής καταστάσεις που ούτε ο νους μας δε το βάζει.

    Όπως και νά' χει, Happy Women's Day, for yesterday, to-day AND tomorrow, and the day after that, and the day after that, and the day after that.... :-)

    ReplyDelete
  10. καλά τα λες ντηαρ. αν πας για πρόεδρος σε ψηφίζω
    φιλούρες
    she

    ReplyDelete
  11. Θα διαφωνήσω..τουλάχιστον όσον αφορά τον δυτικό κόσμο (nobody can argue οτι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν ισχυεί η ισότητα) I don't believe οτι οι γυναίκες δεν έχουν τα ίδια δικαιωμάτα με τους άντρες. It's what you project to others..άμα δεν δώσεις δικαιώματα να αμφισβητεί κάποιος τις ικανότητες σου δεν θα το κάνει.
    We might have to prove it in a more obvious way being women - γιατί στερεότυπα θα υπάρχουν πάντα- αλλά δεν πιστεύω οτι δεν μπορεί μια γυναικα να πετύχει τους στόχους της if she is focused and driven και έχει τις ικανότητες.
    Ούτε πιστεύω οτι πρέπει στα κέντρα αποφάσεων να υπάρχουν γυναίκες..ή άντρες, ή έγχρωμοι, ή gay ή straight ή οτιδήποτε άλλο that has a label on it. Στα κέντρα αποφάσεων πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα με τις ικανότητες που απαιτούνται για την θέση.
    Δεν αμφισβητώ αν στην Κύπρο υπάρχει ίση μεταχείρηση..it might not yet αλλά there shouldn't even be a discussion about this..we should all act με δεδομένο το οτι πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείρηση.

    ReplyDelete
    Replies
    1. δε χρειαζεται να δωσεις δικαιωματα για να μη σε παιρνουν στα σοβαρα.
      υπαρχουν πεποιθησεις που υποβοσκουν και ειναι βαθιά ριζωμένες στα αντρικά μυαλά.
      βλέπω και τη μάνα μου πώς μεγάλωσε τον αδελφό μου.
      βάλαμε τα χεράκια μας, βγάλαμε τα ματάκια μας ένα πράγμα.

      Delete
    2. Μις συμφωνούμε απολύτως. ζώντας σε αντροκρατούμενες κοινωνίες συνειδητά ή ασυνείδητα διατηρούνται και αναπαράγονται συμπεριφορές που δεν προάγουν την ισότητα.
      μην πας στη μάνα σου. όταν βλέπεις μια μάνα σήμερα των 30 να συμπεριφέρεται διαφορετικά στο γιο της και διαφορετικά στην κόρη της, καταλαβαίνεις πως ο δρόμος για εξάλειψη των πεποιθήσεων θα μας πάει πολύ μακριά.

      Delete
    3. ελα ρε, και η μανουλα μου μικρη ειναι :p

      Delete
  12. http://www.bbc.co.uk/news/world-21661744

    ενδιαφέροντα σχόλια σε ανάλογο άρθρο του BBC

    ReplyDelete
  13. Για ποια ισότητα μιλάμε;; να ξερω.......παντα ο ανδρας θα εχει το πάνω χέρι........μας δινουν καποιες ελευθερίες.. ισα ισα να μας κλεισουν τα ματια....και όλα αυτά γιατι το ξερουν.. οτι είμαστε αν οχι καλήτερες τουλαχιστον ισότιμες.. σε όλα....ειναι πολύ δύσκολο να το παραδεχτούν.. γιατι δεν θελουν... να τους παρουμε τα πρωτεία...οντως ειναι πολυ μακρύς ο δρόμος για την πραγματική ισότητα

    ReplyDelete