Monday 10 February 2014

Πότε λέμε σ’ αγαπώ;



Πότε λέμε «σ’ αγαπώ»; Η απάντηση κανονικά θα ήταν όπως αισθανόμαστε ότι πρέπει να το πούμε.

Αλλά όλοι ξέρουμε πως αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι. Κατ’ ακρίβεια δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτές οι δύο λέξεις είναι από τις ωραιότερες και από τις πιο δύσκολες που μπορούν να ειπωθούν.

Ο λόγος είναι απλός. Είναι λέξεις με έντονο συναισθηματικό φόρτο. Είναι λέξεις που θέλουν ανταπόδοση. Είναι λέξεις που μπορούν να κάνουν κάποιον τον πιο ευτυχισμένο ή τον πιο δυστυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο και κάποτε και τα δύο μαζί.

Το πιο εύκολο «σ’ αγαπώ» το λέμε στα παιδιά μας. Ίσως επειδή ακόμη και να γυρίσουν να μας πουν εγώ δεν σε αγαπώ, θα πληγωθούμε, θα στεναχωρούμε και θα συνεχίσουμε να τα αγαπούμε.

Όταν λέμε «σ’ αγαπώ» θέλουμε να ακούσουμε πίσω «και εγώ επίσης». Διαφορετικά άστα να πάνε. Θυμάστε τη σκηνή στους Friends όπου ο Ρος λέει στην Έμιλι ότι την αγαπά και αυτή του απαντά σε ευχαριστώ; Κανένας δεν θέλει να είναι στη θέση του Ρος. Όλοι θέλουν να είναι στη θέση της Μόνικας όταν ο Τσάντλερ της λέει ότι την αγαπά και αυτή του απαντά πως νιώθει το ίδιο.

Εμένα δεν μου βγαίνει εύκολα, το ομολογώ. Μου πήρε αρκετό χρόνο και προσπάθεια να το λέω. Δεν ξέρω γιατί.  Νομίζω μου προκαλούσε αμηχανία. Όπως και να το ακούω επίσης. Όχι πια. 

Κάποιοι το θεωρούν σημάδι αδυναμίας. Δεν λένε ποτέ πως νιώθουν για να μην πληγωθούν.

Μπορεί βέβαια να το πεις και να μην το αισθάνεσαι. Και αυτό φυσικά είναι το χειρότερο. Τα ψεύτικα τα «σ’ αγαπώ» πληγώνουν πολύ και αφήνουν πληγές που δύσκολα κλείνουν. Είναι τόσο εύκολο να επενδύσεις σε ένα ψεύτικο «σ’ αγαπώ» και μετά να δεις τα πάντα να καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Την ίδια στιγμή, όμως είναι πολύ λυτρωτικό. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αγαπάς
κάποιον και να μην το λες. Όταν αγαπούμε, θέλουμε να το φωνάζουμε, να μάθει όλος ο κόσμος για την αγάπη μας. Δεν κρυβόμαστε, δεν βάζουμε όρια. Το διαλαλούμε.

Αν μιλούμε για μια ερωτική σχέση το «σ’ αγαπώ» είναι κομβικό σημείο. Δεν ξέρουμε ποτέ είναι η κατάλληλη στιγμή να το πούμε. Αν είναι νωρίς, αν είναι αργά, να το πούμε σε μια ειδική στιγμή ή όποτε μας έρθει, το εννοούμε ή είναι απλά μια παρόρμηση της στιγμής; Όποια και αν είναι η απάντηση, σίγουρα θα επηρεάσει τη σχέση.

Ο Μίλαν Κούντερα θα διαφωνούσε μαζί μου, εγώ όμως πιστεύω πως υπάρχουν πολλά είδη και πολλές διαβαθμίσεις στην αγάπη. Είναι αδύνατον να τους αγαπούμε όλους με τον ίδιο τρόπο. Αλλιώς αγαπούμε το σύντροφό μας, αλλιώς τα παιδιά μας, αλλιώς τους φίλους, αλλιώς τους γονείς μας.

Το θέμα είναι όμως πότε είναι αληθινό το «σ’ αγαπώ». Η μια λύση για να διαπιστώσουμε αν το «σ’ αγαπώ» είναι αληθινό είναι να περάσουμε από τεστ αλήθειας αυτόν που το λέει. Πράγμα δύσκολο και που μας φέρνει στην άλλη λύση.

Το αληθινό «σ’ αγαπώ» συνοδεύεται πάντα από πράξεις. Όταν το ακούμε, χωρίς οτιδήποτε άλλο είναι λόγια. Η αγάπη θέλει πράξεις.

Είτε πιστεύουμε είτε όχι στο Θεό είναι πολύ δύσκολο να μην συμφωνήσουμε σε όσα έγραψε ο Απόστολος Παύλος. Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν καυχιέται, δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της.

Γιατί μου ήρθε σήμερα αυτό το θέμα; Δεν ξέρω. Ίσως γιατί εκνευρίζομαι με όλο το κιτς που υπάρχει γύρω από τον Άγιο Βαλεντίνο. Στ’ αλήθεια δεν αντέχω άλλες κόκκινες καρδιές, άλλα κόκκινα εσώρουχα και κόκκινα γλυκά, άλλα κόκκινα «σ’ αγαπώ». Νισάφι. Το μόνο κόκκινο που μπορώ να ανεχτώ είναι η θύρα 7 στο Καραϊσκάκη.

Ολυμπίκ, Ολυμπίκ Ολυμπιακεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε.


24 comments:

  1. πολυ καλο ποστ!
    καλημερα και καλη εβδομαδα!
    το σ αγαπω ειναι μοναδικη εκφραση!
    φιλακια πολλα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Delete
  2. Με τον λατρεμένο, ανταλάσσουμεν έναν "αγαπώ σε πολλά" κάθε μέρα μαζί με το φιλούι που διούμεν πριν φύουμεν βουρητοί για τη δουλειά. Σε ούλλους τους άλλους, κοράσες, φιλενάδες, αδερφάρες και λοιπούς συγγενείς το δείχνω με πράξεις χωρίς να τους αφήνω αμφιβολία. Όπως και αν προτιμά ο καθένας, με λόγια ή με πράξεις, πιστεύω ότι ένει πάρα πολλά σημαντικό να το δείχνουμε στους αγαπημένους μας πόσο τους αγαπούμεν. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό τούτο που εννα πώ, αλλά πιστεύω ότι ποτέ δεν ξέρεις αν θα ξαναέχεις την ευκαιρία να δείξεις ή να πεις στον αγαπημένο σου πόσο πολλά τον αγαπάς.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ με τούτο που λαλείς. εν κρίμα να χάνουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

      Delete
  3. Ουτε εγω το λαλώ ευκολα γιατι θεωρω οτι εν πολλά μεγάλη κουβέντα, τζαι αν το λαλώ χωρις να το νοιωθω στο μάξιμουμ, τοτε θα χάσει την αξια του! Παντως οταν εβρεθηκα σε μια θέση οπως της Έμιλυ με τον Ρος, εν ειπα ευχαριστω! :Ρ Εχαμογέλασα τζαι εν ειπα τιποτε. Ερωτησεν με ο "Ρος"αν το ανταποδίδω τζαι ειπα του δωσμου λιγο χρονο....εδωκεν μου αρκετο τζαι οταν ημουν έτοιμη το ειπα τζαι γω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. όντως είναι μεγάλη κουβέντα. και το κυριότερο δεν ξέρεις πως θα το πάρει ο άλλος. ερωτικά μιλούμε, όχι για την αγάπη στην οικογένεια.

      Delete
  4. Συγγνώμη αλλά εγώ δεν δυσκολεύομαι να πω σ' αγαπώ.
    Ακριβώς επειδή συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις.
    Μέχρι και σε πρώην μάστρο είπα σε αγαπώ και το εννοούσα!
    Θεωρώ τεράστια αμερικανιά να περιορίζεται όλο το νόημα μιας σχέσης σε 3 λέξεις (in english) και να δίνεται τόση σημασία σε αυτές!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για δικήγορος περίμενα να έχεις σε εκτίμηση τις λέξεις, μεν σου πω να παίζεις μαζί τους :))))

      Delete
  5. Όχι "άλλες κόκκινες καρδιές, άλλα κόκκινα εσώρουχα και κόκκινα γλυκά, άλλα κόκκινα «σ’ αγαπώ"!! Σοφή σοφότατη, αλλά κι εγώ ένα σ' αγαπώ στον Ολυμπιακό θα το πω σ'ημερα, τώρα που θυμήθηκα τι ομάδα είμαι! Χαχα! Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και πάμε όλοι μαζί Ολυμπίκ, Ολυμπίκ Ολυμπιακεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

      Delete
  6. τα πιο ωραια αγαπω ακουσα τα που τες βαφτηστηρες μου και που την 2χρ κορη της ξαδερφης που μου το λαλει με τον πιο αγαπησιαρικο τροπο και καμνει με και λιωνω καθε φορα, μετα εν τα 'αγαπω σε' του αντρα μου :-).
    Και γω δυσκολευκουμε λιον να τα πω,ακουσε το μονο ο αντρας μου,σε φιλες και οικογενεια δειχνω το.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αρέσκει μου που έσσει τζαι άλλους που δυσκολεύονται να το πουν :))))

      Delete
  7. Το "Σ'αγαπώ" χρειάζεται ελευθερία.

    Θα ήθελα να ήμουν στη θέση του Ρος.

    Μου πήρε χρόνια να κατανοήσω κάποια πράγματα αλλά i feel happy that i now do.

    ReplyDelete
    Replies
    1. το "σ αγαπώ" επίσης θέλει σιγουριά. έχει άλλο αέρα όταν έισαι σίγουρος, όταν ξέρεις τι κάνεις.

      Delete
  8. Λαλώ το. Σε κάποιους πιο εύκολα, σε κάποιους πιο δύσκολα. Ίσως παλιά να το έλεγα δυσκολότερα, γι'αυτό στους φίλους από παλιά δεν το λέω τόσο. Αλλά πιάνει με τζαι λαλώ το γενικά. Σε γονείς, αδερφή, φίλους, παρέες, γκόμενους. Αρκετά εύκολα. Μπορεί επειδή παραδέχομαι εύκολα στον εαυτό μου ότι νοιώθω τούτα τα πράματα, επειδή αφήνουμαι να αγαπώ τους κοντινούς μου, εν κρατιέμαι πλέον πίσω.
    Εν ξέρω, αλλά εν το μετάνοιωσα ακόμα.

    Κατά τα άλλα συμφωνούμε. Εν είμαι ενάντια στη μέρα που τάχα γιορτάζουν οι ερωτευμένοι (εν μιλώ για το επιχείρημα αφού γιορτάζουμε το κάθε μέρα, επειδή όπως αγαπάς κάθε μέρα τη μάνα σου αλλά μπορείς να της κάμεις μια κάρτα στο σχολείο ειδικά τη μέρα της μάνας, και για μια στιγμή παραπάνω σκέφτεσαι τι είναι η μάνα σου, έτσι και σε τούτη τη μέρα ίσως να κάμνεις λίη σκέψη και προσπάθεια παραπάνω, γιατί να εν κακό;), αλλά εν μου αρέσκει το κιτς της ημέρας, ο καταναλωτισμός της ημέρας, τζαι τα κλισέ της ημέρας. Τζείνα τα κόκκινα κεράκια, κόκκινα στριγκάκια, κόκκινα εμετουλάκια κλπ που αναφέρεις, αλλά τζαι το πάμε να φάμε σε ένα ωραίο εστιατόριο όπου θα έχουμε κάνει κράτηση ένα μήνα πριν γιατί έτσι εν η μέρα.
    Τέσπα, να'χαμε έρωτες κι ας ήταν κι έτσι. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σκέψου ότι παρόλη την κρίση υπάρχει κόσμος που θα μπει σε τούτο το μουντ. να κάμει δώρα, να πάει έξω να φάει...

      Delete
  9. Το ερωτικό το σε αγαπώ το έχω σε μεγάλη δυσκολία. Δεν μου βγαίνει καθόλου εύκολα. Άσε που μου προκαλεί τρόμο. Στα μωρά βγαίνειμου αβίαστα που την άλλη και ελεύθερα. όσον για τον Αγίο Βαλεντίνο φ'ερτε μου όπλο γιατί εν αντέχα και εν αντέχω το συγκεκριμενο event. Άσε που έχω και ψυχολογικα να μην σου πω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ψυχολογικά ακούω και βλέπω το μεγαααααααααααααααλο ποστ να έρχεται.

      Delete
    2. όχι εν έχει. Ανάφερα το αλλού, εν με προσέχεις Mάνα μια!!!:PP

      Delete
  10. Εμένα πάλε φκένει μου εύκολα. Με ανθρώπους που αγαπώ εννοείται. Επειδή ίσως είμαι απ' αυτούς που θέλουν να το ακούνε. Οκ σίγουρα οι πράξεις θα δείξουν την αλήθεια αλλά έχω την ανάγκη να το ακούω. Ειδικά από το Mr Hyde. Οπότε το λέω κιόλας. Και θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο να το λέμε και να το ακούμε. Μας απελευθερώνει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. μα δεν διαφώνησα ότι είναι ωραίο να το λέμε και να το ακούμε. απλά πολλές φορές είναι δύσκολο.

      Delete
  11. Θα συμφωνήσω με την Moonlight. Σε κάποιους πιο εύκολα σε κάποιους πιο δύσκολα. Κάποιες φορές πάει στράφει κι' άλλες χαίρομαι που εκτιμάται. Όπως τζιαι να σhει, εγώ ανοίγω την καρδιά μου τζιαι βουτώ. Μια ζωή την έχουμε. Αν δεν τα πεις τωρά πότε, οέο?!? #YOLO :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed. Μια ζωή την έχουμε.

      Delete
  12. Με τον άντρα μου είμαστε 31 χρόνια μαζί,23 παντρεμένοι με 3 παιδιά.
    Μου είπε το σ'αγαπώ σχεδόν αμέσως,του είπα το σ'αγαπώ 3 μισό χρόνια μετά,όταν έφευγε για στρατό..Το δώρο μου.
    Του το λέω,κάθε βράδυ,έκτοτε...
    Πολλοί αριθμοί,τελικά..Δεν είμαστε λογιστές,άνθρωποι με καρδιά,είμαστε..

    Τι θλίψη,όμως,να μη το'χεις πει/ακούσει ποτέ......

    Φίλη από Ελλάδα

    ReplyDelete