Thursday 23 April 2015

Σωρός αριθμός 124


Από την ώρα που είδα αυτή τη φωτογραφία δεν μπορώ να τη βγάλω από το νου μου.

Χτες πραγματοποιήθηκαν στη Μάλτα οι πρώτες κηδείες των ανθρώπων, που πνίγηκαν το περασμένο Σάββατο, έξω από την Ιταλία. Υπολογίζεται ότι πάνω από 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Χτες, λοιπόν, ξεκίνησαν να τους θάβουν. Τα φέρετρα τα κρατούσαν στρατιώτες. Τριγύρω δεν υπήρχαν συγγενείς.



Πάνω στα φέρετρα δεν υπήρχε όνομα ή φωτογραφία. Κανένας, άλλωστε δεν γνωρίζει ποιοι είναι. Το μόνο που έγραφε το φέρετρο είναι «σωρός αριθμός…» και δίπλα το νούμερο του πεθαμένου. Το ίδιο θα γράφει και στον τάφο. Ένα αριθμό.

Ο πεθαμένος είναι άγνωστος. Κανένας δεν ξέρει ποιος είναι, από πού έρχεται, που ήθελε να πάει. Το μόνο που ξέρουμε ότι αναζητούσε μια καλύτερη ζωή. Αντί για αυτό βρήκε το θάνατο.

Μου φαίνεται τόσο παράλογο να πεθαίνει κάποιος και να μην το γνωρίζει καν η οικογένειά του. Να είναι ένας άγνωστος πεθαμένος.

Θα τον περιμένουν να γυρίσει; Θα περιμένουν να τους γράψει; Θα τον σκέφτονται; Θα βάζουν ένα πιάτο στο τραπέζι, όπως έκαναν πολλοί μετά την εισβολή περιμένοντας τους αγνοούμενους τους να γυρίσουν; Θα προσεύχονται για το θαύμα ή μήπως θα τον ξεγράψουν σιγά σιγά, θεωρώντας ότι χάθηκε;
Μπορούμε να συζητούμε τις ώρες για το μεταναστευτικό. Να πλακωνόμαστε, να βρίσκουμε λύσεις, να διαφωνούμε, να τους θέλουμε να μην τους θέλουμε.

Όπως και να έχει όμως το θέμα, σε κανένα άνθρωπο δεν αξίζει να είναι ένας ανώνυμος πεθαμένος. Σε κανένα άνθρωπο δεν αξίζει να είναι η σωρός με αριθμό τάδε.

15 comments:

  1. Απόλυτα συγκλονιστικό. Κι ούτε ξέρουμε πόσες χιλιάδες είναι "οι αριθμοί"... Καλό σου απόγευμα Μάνα μου .

    ReplyDelete
  2. Σήμερα το πρωί εσολίαζα ότι είχες να κάμεις ποστ που τες 10 του Μάρτη(;). Έγραψα το επειδή εσκέφτουμουν που εχτές ότι τούτο εν ένα θέμα για το οποίο επερίμενα να πεις κάτι, ανθρωπιστικά.

    Για το θέμα και επί της ουσίας εν μπορώ να πω τίποτε παραπάνω.

    ReplyDelete
  3. Πράγματι, είναι συγκλονιστικό να πεθαίνει και να θάβεται κάποιος χωρίς να εξακριβωθεί η ταυτότητά του και χωρίς να παρευρίσκεται κάποιος οικείος του... Ωστόσο, επίτρεψέ μου μια διόρθωση: Η σορός είναι το νεκρό σώμα, ενώ ο σωρός είναι ένα πλήθος στοιβαγμένων πραγμάτων. Ας όψεται η ομοηχία! :)

    Άνεργος Φιλόλογος

    ReplyDelete
  4. Πωπω μα τι επαθετε σημερα με τα πεθανε θεματα?

    Επι του θεματος συμφωνω με τις τελευταιες δυο γραμμες

    ReplyDelete
  5. Ποσο τραγικο οντως.

    ReplyDelete
  6. Μας έχουν κατακλύσει όλους αυτές οι σκέψεις.
    Δεν χωρεί το μυαλό μας τόση τραγικότητα.
    Τόσος αγώνας για να κρατηθούν στη ζωή, για να μεταπηδήσουν σε κάποια καλύτερη και να έχουν αυτή το τραγικό τέλος.
    :(

    ReplyDelete
  7. Αυτό ειναι δυσβάσταχτο.

    ReplyDelete
  8. Ούτε στον εχθρό μου τέτοια μοίρα... Απάνθρωπο και απόλυτα τραγικό...

    ReplyDelete
  9. Όπως και να έχει όμως το θέμα, σε κανένα άνθρωπο δεν αξίζει να είναι ένας ανώνυμος πεθαμένος. Σε κανένα άνθρωπο δεν αξίζει να είναι η σωρός με αριθμό τάδε.
    ΑΥΤΟ μόνο! Τα λέει όλα. Ας αναπαυτεί η ψυχή τους εκεί που είναι.

    ReplyDelete
  10. Blogοδέσποινα Μάνα,

    Όπως επισημαίνει και ο Άνεργος Φιλόλογος, «σορός» [για το νεκρό σώμα] κι ΟΧΙ «σωρός» που είναι το βουνάριν [στην κυπριακή] και καταγράφεται 5(!) φορές και στο κυρίως κείμενο και στα σχόλια… [Εδώ, με αφορμή αυτό το τραγικό συμβάν με τους 900(!) νεκρούς μετανάστες, κάποιος ελληνόφωνος μπορεί να κάνει και black humor και να πει ότι «οι σωροί των μεταναστών έγιναν σοροί»… Ατυχέστατο χιούμορ το οποίο αγγίζει τα όρια του ρατσιστικού χλευασμού και της απαξίωσης των νεκρών ναυαγών μεταναστών επιχείρησε να κάνει με σκίτσο της και η γνωστή γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hedbo – link: http://leninreloaded.blogspot.com/2015/04/blog-post_95.html]…

    Να πω όμως και μιαν κουβέντα για το περιεχόμενο της ανάρτησης και των σχολίων που ακολούθησαν: Πέραν από τις δακρύβρεχτες μελοδραματικές τοποθετήσεις (ΣΑΣ) για ένα επιμέρους θέμα [για το θάψιμο των νεκρών με αριθμούς, αφού προφανώς δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθούν τα ονόματα τους – δεν ήταν ευρωπαίοι βλέπετε για να αναζητηθούν οι συγγενείς τους] επί της ουσίας, δηλ. για τα αίτια και τους λόγους που αναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από υποβαθμισμένες χώρες και περιοχές να μεταναστεύσουν, δεν θα πείτε έστω και κατιτί; Εδώ πάντως σ’ αυτό το link: http://aneforiwn.blogspot.com/2015/04/242015.html, θα διαβάσετε αρκετά για τα αιτία της μετανάστευσης από την Αφρική και την Ασία...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εσείς με ποιο δικαίωμα ακριβώς κρίνετε τα σχόλια των άλλων αλήθεια; Είστε κάτι το ανώτερο κατά την άποψη σας; Σε ο,τι με αφορά, δεν σας επιτρέπω να με κρίνετε, από τη στιγμή που δεν γνωριζόμαστε διαδικτυακά και όχι μόνο.

      Delete
    2. Κυρία Mia Petra,

      Έχω την (ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΑΠΕΙΝΗ) άποψη ότι όταν γράφουμε και εκφράζουμε απόψεις δημόσια, ακόμα μέσα από το διαδίκτυο, ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε κι έτοιμοι να δεχτούμε κρίσεις, επικρίσεις, μομφές κι αντίθετες απόψεις... Μόνο επαίνους του στυλ «ω, τί ωραία που τα λες» πρέπει να αναμένουμε;

      Πέραν τούτου από την πικκαρισμένη παρέμβαση ΣΟΥ βγαίνει ξεκάθαρα ότι, είν’ ΕΣΥ που προσπαθείς να το παίξεις υπεράνω και μη μου άπτου λες κι έχεις ασυλία! Δεν πρόκειται να απολογηθώ επειδή έχω μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, (την οποία μάλιστα τόλμησα να παραθέσω) και προφανώς ΣΟΥ χάλασα τη νιρβάνα...

      Και παρεμπιπτόντως γιατί δεν τοποθετήθηκες επί της ουσίας των απόψεων ΜΟΥ; Κι ΕΓΩ είναι τις θέσεις που εκφράστηκαν που έκρινα κι όχι τα άτομα...

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Ω Ελλάς, Ηρώων Χώρα, Τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα ?!?!?!

    ReplyDelete